Greška

Došlo je do greške.

Flash: Logitech QuickCall USB Speakerphone

12.11.2007 12:35 | 0 Hardver
Flash: Logitech QuickCall USB Speakerphone

Volite da razgovarate, ali su vam ruke uvek zauzete? Potražite unikatni QuickCall Speakerphone

Darko Angeleski

Logitech QuickCall USB Speakerphone

Logitech je opet na čelu kolone koja korača na poljima inovacija. Iako je spikerfon danas sastavni deo svakog ozbiljnijeg telefonskog aparata, Logitech se odlučio za odvojeni spikerfon uređaj koji će ponuditi tržištu. Ovo svakako nije obični "telefon", već je on isključivo namenjen VoIP, odnosno glasovnoj komunikaciji pomoću interneta, uz laku integraciju sa opšte-popularnim Skype, Yahoo ili AOL servisima. Naravno, uz uplaćeni Skype kredit, možete ostvarivati i jeftine pozive ka standardnim fiksnim ili mobilnim korisnicima.

Logitech QuickCall USB Speakerphone nije malih gabarita, uređaj je širok skoro punih 20 centimetara, što znači da će svakako ostati primećen na vašem radnom stolu. Dizajn je zaista neobičan i veoma originalan. Međutim, dizajn nipošto nije nekontrolisano ispoljena ekstentričnost Logitechovih dizajnera, već je prvenstveno diktiran funkcionalnom komponentom samog uređaja. Centralni srebrni obruč na prednjoj strani sa prepoznatljivim Logitech simbolom (i koji je u trenutku razgovora osvetljen plavim pozadinskim osvetljenjem) predstavlja digitalni potenciometar za regulaciju glasnoće ugrađenog zvučnika. Na krajnje levim i desnim prednjim stranama smešteni su osetljivi mikrofoni koji će registrovati svaki zvuk u prostoriji, dok su kontrolni tasteri smešteni na srebrnoj oivičenoj liniji. Postoje svega tri kontrolna tastera: uspostava poziva, prekidanje razgovora i privremeno isključivanje mikrofona (Mute). Na krajevima kontrolnih tastera simetrično su smeštene dve lampice koje svetle crveno ili zeleno u zavisnosti od trenutnog statusa uređaja. Uređaj se krajnje jednostavno instalira i povezuje putem konvencionalnog USB priključka na laptop ili desktop računar, uz prethodnu instalaciju pratećeg softvera.

Tehnička specifikacija / karakteristike

 • Logitech QuickCall Speakerphone
 • Interfejs: USB 1.1
 • Dual Mikrofon
 • Domet: 5 metara (kancelarija), 10 metara (tiha prostorija)
 • RightSound Eho eliminacija
 • Priključak za eksterni headset (slušalice + mikrofon)
 • Yahoo / AOL / Skype Ready
 • Napajanje: USB 5 V / 300 mA
 • Garancija: 1 godina
 • Cena: uzorak (~ 99 €)

Performanse / Utisci

 • Odličan kvalitet zvuka
 • Jednostavna instalacija i upotreba

Da bi ste koristili QuickCall USB Speakerphone, neophodno je pre inicijalnog povezivanja uređaja na USB port instalirati drajvere i softver. Nakon toga, u toku same procedure instalacije dobićete instrukciju da priključite uređaj na bilo koji slobodni USB port. Instalacija je zaista jednostavna i tipična za sve napredne Logitech periferije: kada jednom podesite uređaj gotovo je sigurno da više nikada nećete zalaziti u Setup meni. Uređaj se u sistemu prijavljuje kao USB Audio Device, odnosno USB speaker/microphone. Logitech aplikacija se fantastično integriše u Skype klijent kao što možete videti sa slika, a upotreba se svodi na pozivanje vaših prijatelja ili poslovnih saradnika: pritiskom na taster za uspostavu veze pokreće se Skype klijent, odnosno veza se prekida istog momenta kada pritisnete suprotni taster za prekidanje veze. Ukoliko vam je zvuk tih, ne morate posezati za Setup menijem u toku samog razgovora, već je dovoljno podesiti glasnoću uz pomoć centralnog Volume potenciometra. Naravno, obzirom da uređaj zaivisi od računara, operativan je isključivo kada je i vaš računar uključen, odnosno kada postoji broadband internet konekcija. Ono što ovu periferiju ipak čini malo više zavisnom od računara nego što bismo iskreno želeli, jeste činjenica da ipak morate ručno odabrati kontakt osobu sa vaše Skype liste sa kojom želite uspostaviti poziv. Kada se i taj korak obavi, veza se automatski uspostavlja. Logitech CallCentral softver automatski mutira sve ostale audio izvore na računaru (npr. ukoliko ste slušali pesme preko Winamp aplikacije i sl.), a po obavljenoj konverzaciji sve se istog momenta vraća u normalu. Uređaj naravno funkcioniše u oba smera tj. možete i primati i uspostavljati VoIP pozive putem Skype-a. Kada poželite trenutak privatnosti, na uređaj možete priključiti i klasični headset (slušalice sa mikrofonom), a zvuk se i u tom slučaju prenosi putem USB protokola.

QuickCall USB Speakerphone funkcioniše zaista besprekorno i iako ne nudi funkcionalnost Skype telefona, po našem mišljenju predstavlja odličan izbor za tipičnu kancelariju, pa čak i rezidencijalne korisnike. Softver se jednostavno integriše uz sam Skype service (a podržani su i Yahoo / AOL Messenger servisi), pa ukoliko imate potrebe da zajedno sa vašim kolegama u kancelariji obavljate timske VoIP pozive ili to želite činiti iz čiste zabave u društvu, QuickCall spikerfon predstavlja odličan izbor.

Uređaj za prikaz ustupio Logitech .

Flash: Logitech Cordless Internet Handset

Flash: Canyon Bluetooth VoIP Phone

10203
10205
10206
10207
10208
10209