Greška

Došlo je do greške.

Flash: Logitech Cordless Internet Handset

30.10.2007 21:00 | 0 Hardver
Flash: Logitech Cordless Internet Handset

Iza gornjeg naslova krije se najnoviji proizvod švajcarske kompanije: bežični Skype telefon.

Darko Angeleski

Logitech Cordless Internet Handset

Logitech u svojoj novoj poslovnoj strategiji cilja i na tržište CE proizvoda, odnosno njihovu integraciju sa personalnim računarima. Logitech posvećuje veliku pažnju uređajima za internet komunikaciju, a pod time prvenstveno podrazumevamo klasične slušalice sa integrisanim mikrofonom. Ipak, mnogi korisnici takav način komuniciranja doživljavaju sa izvesnim ograničenjem u odnosu na metod upotrebom "klasičnog telefona". Da bi izašao u susret i takvim zahtevima, Logitech je predstavio svoj bežični VoIP telefon namenjen korisnicima Windows platforme i opšte-popularne Skype aplikacije.

U zaista kompaktnom, ali vrlo, vrlo bogatom pakovanju zatičemo sve što je neophodno za funkcionisanje ovog uređaja: DECT VoIP handset (slušalicu), dve AAA NiMH baterije, postolje slušalice, AC-DC adapter (punjač), klip za kaiš, kao i bazu koja se priključuje na USB port i koja obezbeđuje bežičnu komunikaciju sa slušalicom. Možda deluje komplikovano na prvi pogled, ali je sve zapravo vrlo jednostavno i ne razlikuje se previše od najklasičnijih DECT telefona namenjenih konvencionalnoj telefonskoj mreži. Pre inicijalne upotrebe uređaja, neophodno je formirati priložene NiMH baterije u trajanju od 14h, a to ćete učiniti tako što ćete ih postaviti u slušalicu, slušalicu postaviti na postolje, a postolje priključiti na priloženi mrežni adapter. Nakon toga spremni ste za instalaciju softvera, koji će vas tokom procedure uputiti da priključite bazu uređaja na slobodan USB port. Nakon integracije softvera sa Skype servisom, telefon je u potpunosti spreman za rad. Logitech-ov softver na računaru ne nudi apsolutno nikakva krucijalna podešavanja, što je sasvim i logično, obzirom da je cilj Logitecha upravo bio da korisnika udalji od računara kada je VoIP komunikacija uz pomoć Cordless Handseta u pitanju.

Tehnička specifikacija / karakteristike

 • Logitech bežični Skype telefon (Cordless Internet Handset)
 • Frekventni opseg: Europe 1880-1900 MHz, North America 1880-1900 MHz
 • Standardi: DECT (Digital Enchanced Telecommunications Standard), GAP (General Access Profile)
 • Domet: do 50 metara (zatvorena prostorija), do 285 metara (otvoreni prostor)
 • Broj kanala : 10 (Europe), 5 (North America)
 • 2 x AAA Ni-MH baterije (1.2 V / 730 mAh)
 • Vreme razgovora/Standby: 10/120 h
 • Dimenzije slušalice: 133 x 45 x 25 mm
 • USB Bazna stanica
 • Spikerfon
 • Priključak za eksterne slušalice + mikrofon
 • Adapter za bazu slušalice (punjač)
 • Kolor LCD ekran sa pozadinskim osvetljenjem
 • Garancija: 1 godina
 • Cena: uzorak (~ 99 €)

Performanse / Utisci

 • Jednostavna instalacija
 • Odlična ergonomija
 • Izvanredan zvuk slušalice
 • Pregledni i lako dostupni meniji
 • Solidan kvalitet tastature i LCD ekrana

Ukoliko ste se družili sa starijim generacijama mobilnih telefona ili jeftinim aktuelnim DECT modelima, sa ovim proizvodom postaćete familijarni u roku od svega nekoliko sekundi. LCD ekran je standardnog tipa kada su DECT uređaji u pitanju, slova su vrlo krupna i lako uočljiva obzirom da se na displeju maksimalno prikazuje tri reda teksta. Meniji su pregledno organizovani u pet glavnih grupa i sve se nalazi na dohvat ruke. Doduše, nema srpskog jezika što je prava šteta, ali ukoliko poznajete makar jedan od ponuđenih 5-6 svetskih jezika, većih problema ne bi trebalo da bude. Telefon automatski pokreće Skype aplikaciju na računaru ukoliko ista nije aktivna, a potom sinhronizuje listu postojećih kontakata koje direktno sa telefona birate i pozivate. Telefon takođe poseduje i interni imenik koji možete koristiti kao i na svakom mobilnom ili DECT telefonu. Postoji mogućnost svih standardnih podešavanja, npr. melodije zvona, ton tastera, pa čak i naziv samog handseta, što je zgodno ukoliko posedujete više komada i ne želite da ih pomešate (doduše, ukoliko zagubite slušalicu, na baznoj stanici postoji paging taster). Uređaj podržava i lokalnu konferencijsku vezu između više Logitech Cordless modela, a poseduje i ugrađeni spikerfon koji svakako nije na nivou Logitech QuickCall modela.

Zvuk same slušalice je zaista odličan, vrlo čist i razgovetan, bez šuma i pucketanja, a slično važi i za ugrađeni mikrofon. Telefon inače poseduje dva zvučnika - na standardnom mestu gde se prislanja uho na slušalici, ali i na njenoj poleđini, tako da se melodije odnosno zvono tokom dolaznog poziva prijatno širi prostorijom. Sa leve bočne strane slušalice iza diskretne elastične gume smešten je i minijaturni priključak za headset. Ergonomija je odlična, telefon je zaobljen sa svih strana, tako da vrlo prijatno leži u ruci. Tastatura je vrlo dobra i čvrsta, mada lično volimo kada su tasteri fizički razdvojeni, obzirom da se ponekad (doduše retko) javlja blago krckanje debelog sloja plastike. Naravno, neće vam se događati da umesto jednog pritisnete i neki drugi taster, obzirom da je njihova veličina zaista korektna. Oznake tastera na slušalici su polu-prozirne, tako da crveno pozadinsko osvetljenje delimično osvetljava i same oznake u mraku.

Na samom kraju, šta možemo reći osim da je ovo još jedan vrlo kvalitetan proizvod kompanije Logitech? Odličan telefon namenjen VoIP komunikaciji vrlo pristojnog dizajna i odličnog kvaliteta izrade, sa rekli bismo, pristojnom cenom (za sada ga još uvek nema u prodaji, ali sudeći po cenama u USA, cena bi trebala biti stotinak eura). Ukoliko vam je potrebna savremena VoIP komunikacija na svima dobro poznati način, Logitech Cordless Internet Handset je idealno rešenje.

Uređaj za prikaz ustupio Logitech .

Flash: Rotronic Skype Phone

Flash: Logitech QuickCall USB Speakerphone

10203
10205
10206
10207
10208
10209