Greška

Došlo je do greške.

Flash: Logitech ChillStream Gamepad

25.10.2007 17:36 | 0 Hardver
Flash: Logitech ChillStream Gamepad

Darko Angeleski

Logitech nastavlja svoju borbu protiv vetrenjača i po ko zna koji put u istoriji računarskih periferija ucrtava novi put još jedne (r)evolucije. ChillStream kontroler je poslednji u nizu igračkih periferija koja na efikasan način rešava problem suvišnog znojenja dlanova nakon višečasovnog kontinualnog igranja. U sam gamepad je zapravo ugrađen 40 mm ventilator sa dve brzine okretanja! U potpunosti kompatibilan sa novim Microsoft Common Controller standardom (Xinput Driver standard omogućava univerzalnu kompatibilnost kontrolera dizajniranih za XBox360 kada se koriste na Windows PC platformi), ovaj gamepad upravo neodoljivo podseća na Xbox gamepad. Slučajnost?

Po povezivanju uređaja, ChillStream se prijavljuje kao XUSB kontrolni uređaj i neophodno je instalirati Common Controller (Xinput) drajvere sa priloženog instalacionog diska, a koje inače možete skinuti i direktno sa Microsoft sajta (ukoliko izgubite disk), ali se u tom slučaju podrazumeva originalna (genuine) verzija Microsoft Windows operativnog sistema zbog verifikacije. Ovo je korak za koji pretpostavljamo da je Logitech istrpeo velike kritike od strane mnogih korisnika, obzirom da se drajveri nemogu skinuti direktno sa Logitech sajta.

Tehnička specifikacija / karakteristike

  • USB 2.0 interfejs
  • ChillStream tehnologija rashlađivanja dlanova
  • Windows XP, Windows Vista kompatibilan
  • Garancija: 1 godina
  • Cena: 40 €

Performanse / Utisci

  • Odlično rešen sistem "hlađenja"
  • Ergonomija i kontrole dobrog kvaliteta
  • "Cool" osećaj dolazi sa cenom: buka i blaga vibracija kontrolera
  • Nekompatibilnost sa određenim igrama (ili podrška nije potpuna)
  • Nepostojanje kontrolne aplikacije za rekonfigurisanje komandi

ChillStream zaista fenomenalno leži u ruci, a već smo spomenuli da je u ergonomskom smislu praktično kopija Xbox360 kontrolera koji je osvojio mnoge pozitivne kritike. "Pečurkice" su postavljene dijagonalno i za razliku od PS3 kontrolera, palac u ovom slučaju po našem mišljenju znatno prirodnije naleže na njih. Kontrolni tasteri su standardno dobrog kvaliteta. Ispod pečurkice sa leve strane nalazi se taster sa simboličnom "snežnom pahuljicom" kojim se uključuje ili isključuje ugrađeni ventilator čiji je otvor smešten ispod srebrne mrežice sa donje strane. Dakle, vazduh se usisava sa donje i usmerava na bočne otvore. Postoji nekoliko grupa bočnih otvora: gornji su usmereni na koren palca, dok su otvori sa krajnje bočne strane usmereni prema kažiprstu i središtu dlanova. Postoje tri položaja kontrole fana: isključen, manja i veća brzina okretanja. U prvoj brzini, fan se okreće lagano uz pomalo iritirajuće "krckanje", a LED ispod kontrolnog tastera žmiga u pravilnom intervalu. U drugoj brzini, fan radi primetno intenzivnije uz sada već standardni šum koji će registrovati vaše uši, dok LED indikator svetli kontinualno. Ovaj položaj je idealan za osobe koje se intenzivnije znoje u predelu dlanova. Ukoliko se kontroler ne koristi u intervalu od oko 80-90 sekundi, fan se automatski isključuje, a po aktiviranju bilo koje kontrole, fan automatski nastavlja sa radom.

Problem svih gamepad-ova su igre u kojima se mnogi PC igrači sa ovim kontrolerima ne snalaze, a na prvom mestu to su svakako FPS (First Person Shooter) i RTS (Real-Time Strategy) naslovi u kojima još uvek dominira miš + tastatura kombinacija. Ukoliko igra poseduje nativnu podršku za gamepad tj. ChillStream kontroler, period navikavanja će biti minimalan, ali naglašavamo da je to prvenstveno stvar ličnih afiniteta. Arkadne vožnje, sportovi, portovi sa konzola i slični naslovi su idealni za ovu vrstu kontrole. Po našem mišljenju, veliki nedostatak ovog gamepad-a koji je potpisan od strane renomirane kompanije Logitech predstavlja odsustvo matične kontrolne aplikacije uz pomoć koje bi korisnik samostalno rekonfigurisao komande za naslove koji inicijalno nisu podržani. Postoje nezavisna rešenja, ali vam to nije garancija da će kontroler uvek raditi bez greške. Bez obzira na sve uočene nedostatke i na kraju krajeva - sa ili bez promaje, Logitech ChillStream je definitivno jedan od kvalitetnijih kontrolera koji se trenutno mogu zateći na tržištu.

Uređaj za prikaz ustupio Logitech .

Flash: Logitech VX Nano

Flash: Logitech V220

10203
10205
10206
10207
10208
10209