Greška

Došlo je do greške.

Fitnes tehnologija: ponovni procvat

02.05.2013 02:30 | 0 Mobile
Fitnes tehnologija: ponovni procvat

Nakon određenog perioda kada se činilo da će fitnes tehnologija biti deo prošlosti nakon što su uređaji koji su je promovisali gotovo iščezli (setite se samo specijalizovanih satova i raznih plejera, koji su sa sobom podrazumevali šumu kablova), stvari su se iz korena promenile sa smartfonima. Fokus više nije na hardveru, već na kvalitetnom softveru i servisima - mnogi će reći da zapravo tako i treba da bude. Renesansa

Fitnes tehnologija: ponovni procvat

Bratislav Jovanović

Fitnes tehnologija: ponovni procvat

Tokom poslednje dve godine fitnes je zašao duboko u pore tech-industrije, a upotreba fitnesa u indistriji igara je gotovo duplirana. Ovogodišnji CES sajam u Las Vegasu imao je najveći prostor posvećen fitnes tehnologiji, a očekuje se da tržište prenosivih tehnoloških spravica, koje prate i održavaju zdravlje, dostigne najviši nivo do 2017. godine. Ljudi vole gedžete, a rutina vežbanja sa ovakvim uređajima postaje manje dosadna.

Fitnes tehnologija svakako nije nova kategorija, ali jeste popularna i brzo rastuća. Čak šest od deset IT konzumenata ističe da želi da poseduje lični fitnes uređaj, a do 2016. godine očekuje se isporuka više od 300 miliona različitih senzora za telesne funkcije. Većina fitnes uređaja, od električnih bicikala do pametnih viljušaka i drugih hardverskih spravica, spojeno je sa odgovarajućim aplikacijama i veb uslugama koje prikupljaju podatke o fiziologiji i navikama korisnika.

Mogućnost praćenja napretka motiviše

Sva teorija u vezi sa procvatom fitnes tehnologije leži u činjenici da korisnici imaju mogućnost da redovno prate napore koje čine i to u realnom vremenu. Uređaji, poput monitora za beleženje pulsa/otkucaja srca tokom vežbanja, prisutni su već neko vreme ali sada postoji mogućnost njihovog povezivanja sa smartfonima ili veb sajtovima, gde se progres može deliti sa drugima, učestvovati u diskusijama, savetovati se sa ljudima koji imaju slična iskustva... Pre široke primene mobilnih telefona u ovoj sferi tehnologije, gotovo da nije postojao jedan uređaj koji je dopuštao ovakvu vrstu interakcije.

Smartfoni su postali osnova fitnes tehnologije. Ne samo što korisnici mogu koristiti različite aplikacije za fitnes programe, već se mobilni uređaji koriste i kao primarni dispeji i interfejsi za povezivanje sa specifičnim fitnes uređajima. Dobar primer za ovo jeste Nike FuelBand - svojevrsna narukvica koja prati korisnikovu aktivnost na dnevnom nivou i meri je preko novog medijuma, nazvanog NikeFuel (Nike gorivo). Praktično, što ste aktivniji više Nike goriva dobijate kao nagradu tokom dana.

Ovaj i slični proizvodi, zapravo mogu biti način da osobe sa manjkom interesa, želje ili motivacije dođu do određenih rezultata kada je mršavljenje ili ukupno fizičko zdravlje u pitanju. S druge strane, samo praćenje rezultata nije jedino što ljude motiviše. Tu je i interakcija sa zajednicom, podrška od strane drugih korisnika sličnih tehnologija, kao i potpora od strane developera i kreatora različitih fitnes spravica.

Fitnes u poslovanju i gejming industriji

Kada je industrija potrošačke elektronike u pitanju, fitnes tržište otvara nova polja proizvođačima za unosnije poslovanje, a u konvergenciji sa ostalim sektorima (kao što su video igre) nudi potpuno drugačiji vid zdravog života kroz zabavu. U poslednje dve godine fitnes gejming je udvostručio svoj uticaj u igračkoj industriji.

 

Izbor Custom ROM-a: CyanogenMod vs Paranoid Android

Vodič za kupovinu smartfona, Q2 2013

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109