Greška

Došlo je do greške.

Essential, sledeći veliki igrač mobilne industrije?

06.06.2017 13:25 | 16 Mobile
Essential, sledeći veliki igrač mobilne industrije?

Priznajte, voleli biste da se tržište mobilnih telefona uzdrma? Samsung, Apple, Huawei, Lenovo, Motorola, LG, Xiaomi, Coolpad i mnoga druga imena su svakako etablirana na tržištu, ali kao i uvek u situacijama kada se slično stanje održava godinama, mnogi priželjkuju neko novo ime. Novo ime, koje neće samo kopirati postojeće modele i uređaje, te se bazirati na sličnim kombinacijama hardvera i softvera, već uneti određenu dozu osveženja i drugačiji pristup. Takvog igrača smo – možda – dobili.

Filip Majkić

Novi igrač na polju mobilnih telefona i drugih pametnih uređaja je Essential, kompanija koju je osnovao sada već bivši rukovodilac Google-a i jedan od njegovih osnivača, Endi Rubin. Već duže vremena po interenetu su kolale informacije o proizvodima koje priprema nova kompanija Endija Rubina. Uostalom, računa se da niko neće napustiti Google tek tako, reda radi, već da zapravo ima velike planove i ideje koje je teško realizovati u glomaznom, korporativnom okruženju, ma koliko Google bio otvoren za usvajanje noviteta.

Essential

Sada je prvi proizvod najavljen – istina, još uvek se nije pojavio (stoga ovo i objavljujemo kao članak, a ne kao review proizvoda), ali se već može dosta toga naslutiti i videti, te proanalizirati. Essential Phone će biti smartfon koji će slediti drugačiju filozofiju u odnosu na ovu koja danas prevladava u svetu mobilnih komunikacija. Navodno. Pored telefona, tu će biti i čitav spektar drugih proizvoda.


essential1.jpg


Pre svega, tu su dodaci za telefon, kao i Home proizvodi. Uređaji namenjeni domaćinstvu koji su tehnološki izuzetno napredni. Essential Home je prvi takav proizvod, neka vrsta kućnog info-uređaja, koji služi da prikazuje relevantne informacije, notifikacije, povezuje se sa različitim uređajima u domaćinstvu i služi kao neka vrsta informacionog hub-a. Uz sve to, prikazuje kontekstualne informacije, komunicira sa kućnom mrežom.

Bazira se na Ambient OS-u, novom operativnom sistemu koji bi trebao da donese mnoštvo mogućnosti na ovakav tip uređaja, i koji u kompaniji Essential predstavljaju kao “API za kućne tehnologije i uređaje.” Ambient OS ima i otvoreni SDK koji omogućava značajno proširenje funkcionalnosti i mogućnosti od strane trećih lica. Zaista ambiciozno, i ostaje nam da vidimo ima li šanse da ostvare uspeh na ovom, kako se procenjuje, lukrativnom tržištu, budući da su pametni domovi hit i u trendu u razvijenijim zemljama. Uređaj još nije spreman, ali ako se po jutru dan poznaje...


essential7.jpg


Međutim, povod našeg teksta je nešto drugo. Essential Phone je uređaj po kome je kompanija postala prepoznata, pored prvog čoveka Endija Rubina, koji je prilikom osnivanja firme rekao da želi da stvori nešto drugačije. Samim tim su se razvila određena očekivanja, svakako ne mala očekivanja. Šta je, stoga, Essential Phone?


essential3.jpg


Endi Rubin kaže da su ga na ovakav korak podstakli ljudi sa kojima radi – hardverski inženjeri, koji smatraju da današnjim uređajima fale “strast i istinska posvećenost”, softverski inženjeri koji “žele da ostvare viziju lakog menadžmenta svih uređaja, čak i onih koje ne pravi matična kompanija i maksimalne interoperabilnosti”, partneri koji žele da “promene način kako se prave uspešne tehnološke kompanije.” Rezultat tih, ali i mnogih drugih promišljanja je Essential, koji prema rečima svog osnivača ima sledeću misiju:

- Uređaji su privatno vlasništvo korisnika, i na njih neće biti vršen pritisak kako bi na uređajima imali nešto što ne žele da imaju

- Essential želi da se slaže sa svima, i smatra da zatvoreni ekosistemi dele korisnike, kao i da su prevaziđeni, čak i kada su najbolji mogući

- Premium materijali ne trebaju da budu privilegija odabranih

- Uređaji ne bi smeli da “zastare” nakon godinu dana. Naprotiv, uređaji trebaju da evoluiraju zajedno sa korisnikom

- Tehnologija treba da pomaže ljudima i olakša im život, te omogući uživanje u istom, umesto da opterećuje i zahteva dodatne komplikacije u ionako opterećenim životima

- Jednostavno je uvek bolje


essential5_s.jpg


Dopadaju li vam se ovako poređani principi, redom koji je izložio osnivač? Ukoliko je odgovor potvrdan, trebate znati da je praktično završen rad na prvom proizvodu, koji će se uskoro pojaviti na tržištu i koji se već sada može rezervisati. Reč je o mobilnom telefonu, koga na gornjoj slici možete videti naspram aktuelnog top modela i predvodnika Android sveta, Samsung Galaxy S8 uređaja. Stoga, da pogledamo šta je i kakav je Essential Phone, makar u najavama.

Essential Phone PH-1, početak koji obećava

Šta se nudi za 700 dolara, koliko trenutno košta narudžbina telefona Essential PH-1, kako njegovo ime trenutno glasi? Pre svega, treba znati da je u tu cenu uključena i 360-stepena kamera, koja se u sklopu paketa “ceni” 50 dolara, a koja će se odvojeno prodavati po ceni od 200 dolara. Drugim rečima, telefon – koji donosi premijum karakteristike – de fakto ima cenu od 650 dolara u pretprodaji. Iskreni da budemo, nakon mnogih telefona čija se cifra opasno primiče granici od 1000 dolara/evra, ili je čak prelazi, ovakva cena nam deluje sasvim razumno i prikladno. Nažalost, telefon će za početak biti dostupan samo u SAD.


essential11_s.jpg


Kamera se povezuje na jednostavan “klik”, preko magnetnih konektora, i koristi WiFi konekciju za transfer podataka. U kompaniji je nazivaju “najmanjom ličnom 360-stepenom kamerom na svetu”. Obećavaju da će njeno korišćenje biti najjednostavnije moguće. Raspolaže sa 4 mikrofona i dva senzora od po 12 megapiksela, svaki širokougani sa 210 stepeni. Ovakva kamera snima video u 3840 x 1920 rezoluciji pri 30 fps, otvor blende je F/1.8, a raspolagaće i USB konektorom. Težina iznosi svega 35 grama.


essential12_s.jpg


Samo kućište, odnosno telo telefona, u startu pravi razliku u odnosu na konkurenciju. Naime, PH-1 se izrađuje od kombinacije titanijuma (telo), keramike (poleđina) i Corning Gorilla Glass 5 stakla, što skupa daje jedinstvenu kombinaciju. Za razliku od telefona koji se grebu ili savijaju jer su izrađeni od, recimo, aluminijuma, ovde imamo tvrđe i otpornije materijale. Svi veoma dobro znamo koliko često ispustimo telefon. Takođe, budući da kompanija strogo sledi filozofiju da je telefon vlasništvo kupca, na njemu se ne nalaze nikakvi logotipi ili oznake. Pored toga, neće biti dozvoljavano da telefon bude zaključan na određenog mobilnog operatera! Fantastično! Najzad, varijante uključuju Black Moon, Stellar Gray, Pure White i Ocean Depths boje.


essential5_s.jpg


Ono što privlači pažnju u samom startu je ekran. Reč je o edge-to-edge displeju sa minimalnim okvirom, koji se čak “obavija” oko prednje kamere, kako bi se maksimizovao odnos ekrana i tela telefona, što do sada nismo imali priliku da vidimo na konvencionalnim Android premijum telefonima. Essential ovo naziva “Full Display”, navodeći da omogućava korisnicima uživanje u velikom ekranu koji je udobno držati jednom rukom. Rezolucija displeja je 2560 x 1312 piksela, a odnos stranica ekrana 19:10. Dijagonala, uključujući i zaobljene ćoškove, iznosi 5.71”, a reč je o LTPS ekranu sa osvetljenjem od 500 nita i kontrastom većim od 1000:1, što bi trebalo da obećava više nego udobnu upotrebu na jarkom svetlu.

essential8_s.jpg

Kamere su takođe svojevrsna novina. Pre svega, radi se o fizički najmanjem sistemu sa dve kamere koji koristi kolor i monohromatski senzor. Kompanija ističe i “True Monochrome” mod snimanja. Rezolucije ovih senzora su 13 megapiksela, a otvor blende ne F/1.85. 4K video se snima u 30 fps, 1080p video u 60 fps. Koristi se hibridni autofokus, koji kombinuje Phase Detect i IR Laser Assist autofokus. Prednja kamera je u stanju da snima 4K video, odnosno fotografije u rezoluciji od 8 megapiksela.


essential6_s.jpg


Što se hardvera tiče, Essential Phone pokreće Qualcomm Snapdragon 835 procesor u octa-core izvedbi, gde četiri jezgra rade na 2.45 GHz i četiri na 1.9 GHz. Reč je o 10-nanometarskom čipu, koji sadrži i Adreno 540 grafiku. Tu su 4GB RAM-a i 128GB skladišnog prostora. Ne spominje se mogućnost proširenja putem microSD kartice. Konektivnost je takođe na visokom nivou, sa Bluetooth 5.0 LE, WiFi 802.11a/b/g/n/ac uz MIMO, te NFC. Baterija ima kapacitet od 3040 mAh, i podržava brzo punjenje, a u paketu se isporučuje Fast Charger.

Ostaje nam još da pomenemo mnoštvo senzora ugrađenih u telefon. Tu su skener otiska prstiju, senzori ambijentalnog osvetljenja, blizine, barometar, akcelerometar, magnetometar, žiroskop. Sve u svemu, više je nego jasno da je na raspolaganju mnoštvo opcija u tom smislu. Ni audio segment nije zaboravljen – ugrađena su četiri mikrofona sa podrškom za noise cancellation tehnologiju. Nažalost, telefon nema 3.5-milimetarski konektor za slušalice, već se u paketu isporučuje adapter koji se kači na USB-C port.


essential7.jpg


Umesto zaključka

Nema poente pisati zaključak u konvencionalnom smislu, jer ovo je em početak, em što sam proizvod nismo imali u rukama, i pitanje je veliko da li će uopšte doći do nas. Ipak, moramo reći da nam se ovakav proizvod veoma dopada, pa i više od toga. Reč je o konceptu koji makar u određenim sferama ponovo stavlja korisnika u prvi plan. Stoga nam ne ostaje ništa drugo nego da se ponadamo da će Essential zaživeti na mnogim svetskim tržištima, uključujući i naše, kao i da ćemo dobiti opciju da u dogledno vreme kupimo njihove proizvode.


essential14_s.jpg


Kakvo je vaše mišljenje? Postoji li uopšte prostor da se pojavi neki novi brend koji "niizčega" može ugroziti velika imena? Da li ste zadovoljni trenutnom ponudom i tempom evolucije aktuelnih proizvoda? Ima li mobilna industrija dovoljno daha ili je potrebno ubrzati tempo inovacija? Poručite nam šta mislite u komentarima...

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG G6 (Video)

Test: Huawei P10 Plus (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109