Greška

Došlo je do greške.

Essential, sledeći veliki igrač mobilne industrije?

06.06.2017 13:25 | 16 Mobile
Essential, sledeći veliki igrač mobilne industrije?

Priznajte, voleli biste da se tržište mobilnih telefona uzdrma? Samsung, Apple, Huawei, Lenovo, Motorola, LG, Xiaomi, Coolpad i mnoga druga imena su svakako etablirana na tržištu, ali kao i uvek u situacijama kada se slično stanje održava godinama, mnogi priželjkuju neko novo ime. Novo ime, koje neće samo kopirati postojeće modele i uređaje, te se bazirati na sličnim kombinacijama hardvera i softvera, već uneti određenu dozu osveženja i drugačiji pristup. Takvog igrača smo – možda – dobili.

Essential, sledeće veliko ime mobilne industrije?

Filip Majkić

Novi igrač na polju mobilnih telefona i drugih pametnih uređaja je Essential, kompanija koju je osnovao sada već bivši rukovodilac Google-a i jedan od njegovih osnivača, Endi Rubin. Već duže vremena po interenetu su kolale informacije o proizvodima koje priprema nova kompanija Endija Rubina. Uostalom, računa se da niko neće napustiti Google tek tako, reda radi, već da zapravo ima velike planove i ideje koje je teško realizovati u glomaznom, korporativnom okruženju, ma koliko Google bio otvoren za usvajanje noviteta.

Essential

Sada je prvi proizvod najavljen – istina, još uvek se nije pojavio (stoga ovo i objavljujemo kao članak, a ne kao review proizvoda), ali se već može dosta toga naslutiti i videti, te proanalizirati. Essential Phone će biti smartfon koji će slediti drugačiju filozofiju u odnosu na ovu koja danas prevladava u svetu mobilnih komunikacija. Navodno. Pored telefona, tu će biti i čitav spektar drugih proizvoda.


essential1.jpg


Pre svega, tu su dodaci za telefon, kao i Home proizvodi. Uređaji namenjeni domaćinstvu koji su tehnološki izuzetno napredni. Essential Home je prvi takav proizvod, neka vrsta kućnog info-uređaja, koji služi da prikazuje relevantne informacije, notifikacije, povezuje se sa različitim uređajima u domaćinstvu i služi kao neka vrsta informacionog hub-a. Uz sve to, prikazuje kontekstualne informacije, komunicira sa kućnom mrežom.

Bazira se na Ambient OS-u, novom operativnom sistemu koji bi trebao da donese mnoštvo mogućnosti na ovakav tip uređaja, i koji u kompaniji Essential predstavljaju kao “API za kućne tehnologije i uređaje.” Ambient OS ima i otvoreni SDK koji omogućava značajno proširenje funkcionalnosti i mogućnosti od strane trećih lica. Zaista ambiciozno, i ostaje nam da vidimo ima li šanse da ostvare uspeh na ovom, kako se procenjuje, lukrativnom tržištu, budući da su pametni domovi hit i u trendu u razvijenijim zemljama. Uređaj još nije spreman, ali ako se po jutru dan poznaje...


essential7.jpg


Međutim, povod našeg teksta je nešto drugo. Essential Phone je uređaj po kome je kompanija postala prepoznata, pored prvog čoveka Endija Rubina, koji je prilikom osnivanja firme rekao da želi da stvori nešto drugačije. Samim tim su se razvila određena očekivanja, svakako ne mala očekivanja. Šta je, stoga, Essential Phone?


essential3.jpg


Endi Rubin kaže da su ga na ovakav korak podstakli ljudi sa kojima radi – hardverski inženjeri, koji smatraju da današnjim uređajima fale “strast i istinska posvećenost”, softverski inženjeri koji “žele da ostvare viziju lakog menadžmenta svih uređaja, čak i onih koje ne pravi matična kompanija i maksimalne interoperabilnosti”, partneri koji žele da “promene način kako se prave uspešne tehnološke kompanije.” Rezultat tih, ali i mnogih drugih promišljanja je Essential, koji prema rečima svog osnivača ima sledeću misiju:

- Uređaji su privatno vlasništvo korisnika, i na njih neće biti vršen pritisak kako bi na uređajima imali nešto što ne žele da imaju

- Essential želi da se slaže sa svima, i smatra da zatvoreni ekosistemi dele korisnike, kao i da su prevaziđeni, čak i kada su najbolji mogući

- Premium materijali ne trebaju da budu privilegija odabranih

- Uređaji ne bi smeli da “zastare” nakon godinu dana. Naprotiv, uređaji trebaju da evoluiraju zajedno sa korisnikom

- Tehnologija treba da pomaže ljudima i olakša im život, te omogući uživanje u istom, umesto da opterećuje i zahteva dodatne komplikacije u ionako opterećenim životima

- Jednostavno je uvek bolje


essential5_s.jpg


Dopadaju li vam se ovako poređani principi, redom koji je izložio osnivač? Ukoliko je odgovor potvrdan, trebate znati da je praktično završen rad na prvom proizvodu, koji će se uskoro pojaviti na tržištu i koji se već sada može rezervisati. Reč je o mobilnom telefonu, koga na gornjoj slici možete videti naspram aktuelnog top modela i predvodnika Android sveta, Samsung Galaxy S8 uređaja. Stoga, da pogledamo šta je i kakav je Essential Phone, makar u najavama.

zechs Član postova: 6992
Nego kako, kao potrošnu robu, koju treba da menja na 6 meseci? Pc sam dao samo kao primer tehnologije koja ne zastareva tako brzo kao mobilni danas....
yooyo Moderators postova: 10412
Telefon nije PC i ne treba ga tako posmatrati.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
DukeLander Moderators postova: 6957
Moze da ne kupi...
zechs Član postova: 6992
Ne treba ja njima ništa da objašnjavam već oni sami treba da su svesni toga. Njih eventualno može da pritisne neka potrošačka organizacija da odustanu više od te politike "planiranog zastarevanja"... I taj koji kupi nexus, koji je inače ugašen projekat sad, dobiće samo dve godine OS-a + 1 god. bezbednosnih zakrpa i posle će morati da menja telefon...gde bismo sad bili da smo računare morali da menjamo na svakih godinu, dve??? (moj računar je iz 2010. god. ... svi operativni sistemi rade na njemu, svi programi za te operativne sisteme rade na njemu).. Proizvođači mobilnih telefona su bezobrazni! I nikakav potrošač kao pojedinac ne može tu ništa da uradi...
yooyo Moderators postova: 10412
Objasni to Samsungu, LG-u, HTC-u i ostalima. Njima je draže da imaju zakrivljeni ekran ili dodatni ekran ili okvir koji se stiska i zbog svega toga prave teške modifikacije Androida koje nisu u stanju da preslikaju u nove verzije androida.
Ko razmišlja o sigurnosti kupiće nexus ili nešto veoma blizu vanilla Androida. Koga nije briga, gleda neke druge osobine.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Test: LG G6 (Video)

Test: Huawei P10 Plus (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109