Greška

Došlo je do greške.

EPSON EcoTank ITS L6190

12.11.2018 10:52 | 2 Hardver
EPSON EcoTank ITS L6190

U prvom momentu očekujete dobar štampač, ali brojnost funkcija i poslovna svestranost EPSON EcoTank L6190 je za svaku preporuku. Veliki broj opcija i dodatnih funkcija značajno proširuje polje upotrebe ovog uređaja čineći ga savršenim saradnikom za manje kancelarije i firme. Takođe i oni koji rade od kuće imaće u ovom uređaju pravu poslovnu sekretaricu spremnu da u svakom trenutku odgovori na vaše zahteve za „papirologijom“.

Epson je pionir na polju unapređenja karakteristika štampača koji koriste mastila. Podesitićemo vas da je upravo ova kompanija prva uvela sistem rezervoara za mastila i time korisnike rešila brige o nabavci skupih zamenskih kertridža, ali i što je još mnogo bitnije, problema sa zapušavanjem osetljivih dizni i skupih zamenskih glava za štampanje na ovoj vrsti štampača. O tome smo već pisali na stranicama našeg sajta i među prvima predstavili Epson InkTank sistem.
 
 
Od tada je prošlo nekoliko godina i Epson je većinu svojih napora kada su u pitanju štampači namenjeni najširem tržištu korinsika, usmerio na razvoj nove „L-serije“. U pitanju je čitava linija inkdžet printera koji koriste rezervoare za mastilo umesto zamenskih kertridža malog kapaciteta. 
 
Ukratko, štampači iz Epson „L-serije“ su napravljeni da reše dugogodišnji problem sa kojim su se susretali vlasnici jeftinijih uređaja za štampanje u boji, a tiče se ograničenog obima štampe zbog male količine mastila u kertridžima, a što je uticalo na prilično visoku cenu po odštampanom listu hartije. U slučaju nove „L-serije“, štampači su opremljeni rezervoarima koji mogu da prime veću količinu mastila i da se po potrebi dopune. Konkretno, sa jednim punjenjem možete odštampati nekoliko hiljada stranica u odnosu na prethodni period gde se ta količina jedva merila sa par stotina kopija, a neretko je to u praksi bilo neuporedivo manje.
 
EpsonEcoTankL61901s.jpg
 
Druga važna pogodnost koju donosi Epson „L-serija“, jeste rešenje problema sa zapušenim glavama i zapečenim diznama jednom kada potrošite punjenje mastila, zbog čega su se u prošlosti korisnici součavali sa skupim popravkama i zamenom glava za štampanje. To je rešeno jednostavnim sistemom dopune mastila u rezervoarima pomoću flašica sa punjenjem koje ne dozvoljavaju da dizne u glavi ostanu suve tj. bez mastila, a pri tome se prodaju po prilično pristupačnim cenama, daleko nižim nego što je to slučaj sa kertridžima. I princip dopune je pojednostavljen. Nema komplikovanih procedura zamena, već jednostavo dolijete mastila iz flašice i dopunite potrebni rezervaor sa odgovarajućom bojom koju ste potrošili.

EPSON EcoTank ITS L6190 - karakteristike

Najnapredniji model u „L-liniji“ novih Epson inkjet modela sa sistemom rezervoara za dopunu mastila jeste uređaj koji ćemo vam danas predstaviti. U pitanju je model L6190, 4-u-1 uređaj koji može da štampa, skenira, kopira i pri tome podržava funkciju fax uređaja. Ovaj višenamenski štampač pre svega cilja poslovne korisnike zbog čega je opremljen sa automatskim fiderom dokumenata koji prima 30 stranica spremnih za skeniranje sadržaja. Uz to stiže i sa kasetom za papir kapaciteta 250 stranica za štampu. Ovi dodaci su od neprocenjive pomoći kada se ovakav višenamenski uređaj jednom nađe u ekspolataciji  poslovne kancelarije.  
 EpsonEcoTankL61902s.jpg
 
Epson L6190 komunicira sa korisnikom putem ekrana dijagonale 5.1 cm koji podržava komande dodirom. Spomenimo i prisustvo podrške opcija dvostrane štampe koja je inače prava retkost na inkjet printerima jer se obično vezuje za laserske modele štampača. Od dodatnih funkcija tu su LAN veza i USB konekcija. Uređaj podržava i bežično povezivanje i komunikaciju putem Wi-Fi i Wi-Fi Direct funkcija. Time je omogućeno štampanje sa mobilnih telefona i tablet uređaja uz korišćenje odgovarajućeg softvera ( Epson iPrint, Apple AirPrint, Google Cloud Print i sl.). Istovremeno je omogućeno i dislociranje uređaja tj. ne morate ga držati na stolu, tik pored računara jer mu zbog bežične veze, možete pronaći radnu poziciju koja najmanje smeta. Takođe, možete skenirati i preneti skenirana dokumenta na “cloud prostor“, potput DropBox-a i sličnih servisa za čuvanje podataka, da bi im naknadno lakše pristupili.
 
Uređaj koristi Epsonove specijalno izdržljive PrecisionCore glave za štampanje kako bi tokom eksploatacije održao visok kvalitet otiska u najvišoj rezoluciji od 4800x1200 tački. Deklarisana brzina štampe je prema ISO standardima 15 stranica u minuti za crno-belu štampu i 8 stranica za kolor sadržaje. Za bolji otisak crne boje i posebno teksta, kao i zbog vodootpornosti odštampanih sadržaja, crna boja je pigmentirana dok su kolor mastila izrađena na bazi boje. Podržana je i tehnika štampe bez margine na papirima A4 formata. 
 EpsonEcoTankL61903s.jpg
 
Ono što se odmah primećuje kod nove Epson generacije EcoTank štampača jeste da se glavni rezervoar sa pojedinačnim tankovima za boje, preselio sa bočne pod okrilje prednje strane uređaja. Usled toga su dimenzije značajno kompaktnije. Promenjen je i sistem punjenja kako bi se na najmanju moguću meru sprečilo prosipanje mastila zbog čega je čep svake od flašice sa bojama različit. Time se  sprečava da dopunite rezervoar pogrešnom bojom mastila. Sa prednje strane su i providni otvori koji vam daju direktan uvid u stanje nivoa mastaila u svakom od rezervoara za crnu i ostale boje.

EPSON EcoTank ITS L6190 - utisci u radu

Jedan set flašica sa mastilom sadrži količinu za štampu koja je ekvivalentna onoj koju sadrži čak 60 kertridž punjenja. Jasno je da je ušteda enormna.
 
Rukovanje ovakvim uređajem i njegovo inicijalno puštanje u rad, može na prvi pogled delovati malo komplikovano, ali verujte da nije tako. Samo oni koji u potpunosti nisu vični tehničkim uređajima treba da potraže pomoć stručnijih osoba, dok oni prosečni korisnici oslobođeni bojazni od tehničkih uređaja će veoma lako, sledeći priloženo uputstvo, instalirati i pustiti u rad ovaj multifunkcionalni štampač. 
 EpsonEcoTankL61904s.jpg
 
Nakon što se deblokiraju osnovni pokretni delovi, sledi proces punjenja rezervoara sa mastilima. Primećujemo da u pakovanju stiže dupla količina flašica sa mastilom što je svakako za pohvalu. Potez koji nismo videli kod konkurentskih modela sličnih karakteristika. Vrh flašice, tj. sam grlić je posebno oblikovan zarezima poput glave ključa kako se ne bi desilo da sipate nedogovarajuću boju u određeni rezervoar. Nema prosipanja jer glava flašice očigledno poseduje dihtung tako da sve prolazi krajnje uredno i bez kapi prosutog mastila.
 
Nakon što smo napunili tankove sa mastilima, sledi povezivanje strujnog kabla i uključivanje uređaja. Nakon toga je preko glavnog ekrana štampača potrebno proći inicijalnu proceduru podešavanja. Ekran je malih dimenzija i treba imati tanke „precizne“ prste kako bi tačno komunicirali putem komandi dodira. Inače čitava procedura inicijalnog podešavanja traje dugo, oko 10-ak minuta, ali srećom potrebno ju je odraditi samo jednom. 
 EpsonEcoTankL61905s.jpg
 
Posle toga sledi instalacija EPSON softvera kojim se podešava štampač i način komunikacije sa njim, te se instaliraju prateće aplikacije za skeniranje dokumenata. Ovde skrećemo pažnju na jedan kuriozitet, koji se tiče činjenice da štampač ne morate vezati kablom da bi ga podesili i pustili u rad, već to možete učiniti i bežičnim putem korišćenjem ugrađene Wi-Fi veze. Podešavanje mrežnih parametara ćete izvršiti putem ekrana na samom štampaču, a onda mu iz Epson aplikacije pristupiti preko mobilnog telefona ili laptop računara i proći proceduru incijalnog „setup-a“. Skrećemo pažnju da je u našem slučaju nakon inicijalnog povezivanja na naš lokalni SSID, trebalo restartovati Wi-Fi ruter kako bi prihvatio bežičnu vezu i aktivirao dodeljenu dinamičku adresu štampača. Posle toga je sve besprekorno funkcionisalo. Posebno je jednostavno štampanje sa Android mobilnih telefona i tablet uređaja. Tu je i opcija štampanja preko EpsonConnect internet servisa, pa možete odštampati fotografiju sa praktično bilo kog mesta, a da pri tome niste ni blizu samog uređaja. 
 EpsonEcoTankL61906s.jpg
 
Kada su u pitanju performanse, Epson ECO Tank L6190 je veoma brz štampač. Bilo da se radi o crno-belom ili kolor sadržaju ovaj uređaj je veoma hitar i neće vas iznervirati čekanjem na željeni print. Mi smo tokom testiranja koristili Fabriano klasični fotokopir bankpost papir i moramo priznati da nas je posebno impresionirala preciznost Epson Inkjet tehnologije po kojoj je on inače poznat još od prvih dana. Detalji štampe su prosto iznenađujući čak i na običnom papiru. Boje su pristojno zasićene, ali za makisimalno veran kolorit fotografija je neophodno koristiti namenski foto papir. Kvalitet štampanih fotografija i teksta su zaista odlični. 
 
Tekst je oštar, jasan i kristalno uočljiv. Fotografije su ubedljivo precizne u detaljima i u tom pogledu je Epson L6190 za koplje ispred nedavno testiranog HP Ink Tank 315 modela. Štampanje tekstualnih stranica je gotovo trenutno dok se puna A4 foto strana štampa u okviru proizvođački deklarisanog vremena tj oko desetak sekundi. Dodajte tome i opciju obostrane štampe sa kojom se po prvi put susrećemo na inkjet štampačima. Kopiranje kolor i crno-belih dokumenata se obavlja jednim pritiskom na taster i obavlja se veoma brzo. 
 EpsonEcoTankL61907s.jpg
 
Poslovna namena ovog svestranog uređaja osim pomenute funkcije dupleks štampe, proističe i iz opcije povezivanja putem LAN konekcije čime ćete lako podeliti njegove resurse i funkcije sa ostatkom klijenata u kancelariji, kao i ugrađenom FAX funkcijom te automatskim „fiderom“ dokumenata za skeniranje. Prilikom skeniranja više dokumenata opciju u softveru smo morali da stavimo na „Automatic“ inače, ukoliko bismo izabrali opciju ADF, iz nekih razloga bi skener odbio saradnju.

EPSON EcoTank ITS L6190 - zaključak

Na kraju, generalni utisak prilikom korišćenja ovog uređaja je veoma dobar. U prvom momentu očekujete dobar štampač, ali brojnost funkcija i poslovna svestranost EPSON EcoTank L6190 je za svaku preporuku. Veliki broj opcija i dodatnih funkcija značajno proširuje polje upotrebe ovog uređaja čineći ga savršenim saradnikom za manje kancelarije i firme. Takođe i oni koji rade od kuće imaće u ovom uređaju pravu poslovnu sekretaricu spremnu da u svakom trenutku odgovori na vaše zahteve za „papirologijom“.
 
 
 
Na posletku i reč dve o ceni. Obzirom da se jasno radi o modelu multifunkcionalnog printera koji cilja poslovne korisnike, ide i nešto veća cena koja se kreće oko 400€. Kuriozitet je da ga kod nas možete nabaviti po nižoj ceni nego na zapadnim tržištima. VIsoku cenu opravdava dobar kvalitet i brzina štampe, brz proces kopiranja dokumenata, Wi-Fi i LAN konekcija, te brz pristup i odlična komunikacija sa mobilnim uređajima. Rezervne bočice sa kolor i crnim mastilom koštaju oko 15€, a obzirom da u pakovanju dobijate dva kompleta je činjenica koju svakako treba imati u vidu jer dobijate u startu uređaj za štampanje koji će odmah obući radnu uniformu i krenuti u rad punim kapacitetom.
 
EpsonEcoTankL61908s.jpg  
 
Prednosti:
- Niži torškovi kolor štampe
- Veliki kapacitet rezervoara
- Wi-Fi i LAN konekcija
- Lak postupak instalacije
- Brzina štampe i skeniranja
- Obostrana štampa
- Sistem za višestruko skeniranje stranica
- Jaka softverska strana uređaja
 
Nedostaci:
- Mali komandni ekran
 
CENA: oko 400€  

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP Ink Tank 315 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209