Greška

Došlo je do greške.

Efikasniji rad romskih zdravstvenih medijatorki

02.07.2015 16:08 | 0 Biznis IT
Efikasniji rad romskih zdravstvenih medijatorki

Proširenje partnerstva između Ministarstva zdravlja Republike Srbije, UNICEF-a u Srbiji i Telenora u cilju unapređenja zdravlja i položaja romskih porodica

Asistent dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, Mišel Sen Lo, direktor UNICEF u Srbiji i Uve Fredhajm, generalni direktor kompanije Telenor potpisali su danas ugovor o nastavku saradnje u okviru projekta „Povezivanje“. Cilj tog projekta jeste unapređenje zdravlja i kvaliteta života Roma u Srbiji radom zdravstvenih medijatorki.

 Ministarstvo zdravlja je 2008. godine pokrenulo projekat zdravstvenih medijatorki. UNICEF i Telenor su se priključili projektu „Povezivanje“ kako bi, organizovanjem dodatne obuke i obezbeđenjem kompjutera i mobilnih telefona, pomogli da se uspostavi sistem evidentiranja i praćenja zdravstvenog statusa romske dece i porodica, kao i  pružanja usluga u lokalnim zajednicama.  

 „Analizom dosadašnjeg rada zdravstvenih medijatorki moramo da istaknemo neospornu činjenicu da je u potpunosti ispunjen zadatak da romska zdravstvena medijatorka bude spona između zdravstvenog sistema i romske populacije“, rekao je ministar Lončar napominjući da ne smemo zaboraviti društveno odgovorne kompanije kao što su Telenor i druge međunarodne organizacije, poput UNICEF-a, s kojima Ministarstvo zdravlja sarađuje, a bez čije dosadašnje podrške taj projekat sigurno ne bi pokazao tako zavidne rezultate.

Nastavak partnerstva doprineće uspostavljanju bolje i efikasnije povezanosti između lokalnih zajednica, romske populacije, romskih zdravstvenih medijatorki i zdravstvenog sistema. Zahvaljujući projektu, prvi put u Srbiji imamo bazu podataka o Romima koju koriste državne institucije.

 „Projekat ’Povezivanje’ predstavlja odličan primer za to na koji način Telenor dugoročno pristupa rešavanju jednog krupnog sistemskog problema. Takođe, tim projektom povezane su osnovne delatnosti naše kompanije sa društveno odgovornim aktivnostima, što predstavlja srž naše korporativne odgovornosti“, rekao je Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora, i dodao: „Telenor grupa i UNICEF su potpisali globalni ugovor o saradnji, koji uključuje kako finansijsku, tako i tehnološku podršku u cilju društvene inkluzije socijalno ugroženih grupa u svim zemljama u kojima Telenor posluje. Projekat ’Povezivanje’ je našao svoje mesto na globalnoj mapi društveno odgovornog poslovanja, pozicionirajući se kao primer odlične saradnje državnog, nevladinog i korporativnog sektora koji je pokrenuo pozitivne društvene promene.“

„Za samo nekoliko godina, romske zdravstvene medijatorke dovele su do ogromnog  napretka u životima romskih porodica. Ne samo da se drastično povećao pristup zdravstvenim uslugama i prepolovila smrtnost romske dece u romskim naseljima nego je njihov rad pomogao romskim porodicama da ostvare i mnoga druga prava koja im pripadaju”, istakao je Mišel Sen Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji. On je posebno zahvalio  Telenoru, čije „učestvovanje u pružanju pomoći deci treba da bude inspiracija za ceo privatni sektor u Srbiji u promovisanju istinske društvene odgovornosti i kulture davanja”, kako je naveo.

Zdravstvene medijatorke su žene zaposlene pri domovima zdravlja i obučene da romskim porodicama ukazuju na mogućnost prevencije i lečenja bolesti, vakcinacije i ostvarivanja svih prava iz oblasti zdravstvene zaštite. Romske medijatorke su od zdravstvenih radnica prerasle u socijalne radnice − postale su jedinstvena veza između romske populacije i celog institucionalnog sistema.

U projekat je uključeno 75 romskih zdravstvenih medijatorki u 59 gradova i opština u Srbiji. Do sada su registrovale ukupno 140.408 Roma iz nehigijenskih naselja, od čega su 50.754 deca i 46.453 žene. Pomogle su da svako dete dobije svog izabranog pedijatra, kao i da se poveća broj trudnica koje koriste prenatalne i postnatalne zdravstvene usluge. Zaslužne su i za obezbeđivanje zdravstvenih knjižica i ličnih dokumenta za Rome, a zahvaljujući njihovom  radu, zabeležen je i porast upisa dece iz romskih naselja u školu. 

Telenor: Internet za sve, povezujemo ljude i ulažemo u razvoj digitalnog društva

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609