Greška

Došlo je do greške.

Editorijal: Tehnologije i tipovi LCD panela

09.11.2015 10:58 | 0 Multimedija
Editorijal: Tehnologije i tipovi LCD panela

Koristimo ovu priliku da vam predstavimo koji sve to tipovi panela postoje u oblasti LCD tehnologije i da sastavimo editorijal o tehnologijama panela, koristeći već postojeće informacije sa sajta TFT Central koje smo preveli na naš jezik i adaptirali. Ovo je savšena prilika da saznate nešto više o tipovima LCD panela, ukoliko je vaše poznavanje engleskog jezika ograničeno ili ako jednostavno više preferirate da ovakav tip informacija dobijate na svom maternjem jeziku. Ove informacije će vam svakako pomoći čak i pri kupovini monitora, jer ćete biti bolje upoznati sa tehnologijom panela koja se u njemu nalazi

Originalni autor: Sajmon Bejker, TFTCentral

Prevod i adaptacija: Dragoljub Radovanović

 

Verovatno se nekad zapitate koje su to razlike u tehnologijama panela koje koristimo u našim monitorima i koja je tehnologija prava za vas. Da li je to možda TN Film tip, MVA, PVA, ili možda čak IPS tehnologija? Koja je tehnologija dobra za gejming, koja za multimediju, a koja za nešto profesionalniji rad sa bojama na računaru? Odgovore na takva pitanja ćete naći čitajući ovaj tekst koji smo spremili za vas. Takođe ćete saznati detalje o karakteristikama svakog tipa panela koji trenutno postoji na tržištu, što će vam svakako pomoći u vašoj odluci pri kupovini. U tekstu ćete se sretati sa ključnim pojmovima kao što su kontrast, dubina crne boje, vreme odziva piksela, uglovi gledanja i reprodukcija boja, čije će okvirne vrednosti i performanse biti istaknute za svaki tip panela. Na početku ćemo vam prikazati skraćene karakteristike za glavne tipove panela, ali obavezno pogledajte i detaljne informacije i njihove podkategorije.


Napomena: Materijal koji ćete naći u nastavku pripada sajtu TFT Central, tako da je on preveden na naš jezik i na nekoliko mesta adaptiran.


Tipovi LCD panela

Tipovi panela:

TN Film (Twisted Nematic)

- dosta mali troškovi proizvodnje i mala prodajna cena
- ograničeni uglovi gledanja
- brz odziv piksela
- mrtvi pikseli se prikazuju kao beli, a zaglavljeni pikseli prikazuju RGB (Crveno Zeleno Plave) boje
- manji nivoi kontrasta što znači da dubina crne boje nije kao kod VA baziranih panela
- netačnija reprodukcija boja

IPS (In Plane Switching)

- poboljšani uglovi gledanja u odnosu na TN
- veoma dobra reprodukcija boja
- sporije vreme odziva piksela u odnosu na TN panele
- mrtvi pikseli se prikazuju kao crni
- manji nivoi kontrasta što znači da crna boja nije toliko tamna kao na VA baziranim panelima

Super-IPS (S-IPS)

- uglovi gledanja isti kao kod IPS koncepta
- verovatno najbolja reprodukcija boja od svih tipova panela
- manje koštaju da se proizvedu nego IPS paneli
- poboljšano vreme odziva piksela u odnosu na IPS

MVA (Multidomain Vertical Alignment)

- kompromis između TN i IPS tehnologija
- superiornija reprodukcija boja od TN panela, ali ne toliko dobra kao kod IPS panela
- veoma dobri uglovi gledanja, ali ne toliko dobri kao kod IPS panela
- veći nivo kontrasta od TN i S-SPS što znači da imaju jako dobar nivo crne boje
- mrtvi pikseli se prikazuju kao crni
- sporije vreme odziva piksela u odnosu na TN i IPS panele
- detalji mogu biti izgubljeni kada se gledaju tamne scene

Premium-MVA (P-MVA)

- isto kao kod MVA koncepta
- overdrive tehnologija poboljsava brzinu odziva piksela, ali je i dalje duže vreme nego kod TN panela
- može da ima malo degradiranu reprodukciju boja zbog "Overdrive" procesa

PVA (Patterned VA)

- isto kao kod MVA koncepta
- veći uglovi gledanja od MVA panela
- veći nivo kontrasta od MVA panela što znači da imaju najdublji mogući nivo crne boje

Super-PVA (S-PVA)

- isto kao kod PVA koncepta
- “Magic Speed” (Samsungov ekvivalent Overdrivu-u) dodatno poboljšava odziv piksela
- poboljšana reprodukcija boja u odnosu na PVA
- poboljšani uglovi gledanjaTN film (Twisted Nematic)

TN Film paneli su široko prisutni na TFT tržištu, na ekranima manjih dimenzija ( 15", 17" i 19") i oni su skoro ekskluzivno ograničeni na ovu oblast. Neki drugi sektori su takođe dominirani skoro potpuno od strane ove tehnologije, uključujući i 22" tržiste, a ova tehnologija zalazi brzo i u udeo tržišta 23-28" monitora. TN film paneli se proizvode od strane dosta različitih proizvođača, sa velikim imenima koji imao udeo u tržištu (Samsung, LG.Display, AU Optronics), a proizvode se takođe i od strane kompanija kao što su CMO, CPT itd.

TN Film je uvek široko primenjivan zbog toga što je relativno jeftin za proizvodnju panela baziranih na ovoj tehnologiji. Zbog toga su proizvođači uspevali da drže nisku cenu njihovih monitora korišćenjem ovih panela. Ovo je takođe jedan od glavnih razloga zašto je ova tehnologija počela da se koristi za ekrane većih dimenzija, gde troškovi proizvodnje dozvoljavaju proizvođačima da spuštaju cenu njihovih ekrana i da se takmiče u pridobijanju novih korisnika.

Ostali glavni razlozi za korišćenje TN filma su zbog toga što je "odzivnija" tehnologija po pitanju kašnjenja piksela, nešto što je uvek bilo glavno u odluci LCD kupaca. Ona je dugo bila logičan izbor za "gejmerske" ekrane, i odzivi ekrana su bili, i dalje jesu danas najmanji od svih tehnologija (barem na papiru). Vremena odziva obično dostižu granicu do 5ms na ISO crno>belom prelazu, i 1ms preko sivo na sivo prelazima, sa Response Time Compensation metodom. TN Film je takođe prva tehnologija panela korišćena u novoj generaciji nativnih 120hz monitora, koja kombinuje brz odziv sa velikom vrednošću osvežavanja ekrana za još bolju pokretnu sliku i bolje gaming iskustvo.

 Problem sa TN filmom je to što su uglovi gledanja prilično ograničeni, pogotovo vertikalni, i ovo se ispoljava kao karakteristično zatamnjivanje ekrana, pogotovo ako gledate u ekran odozdo. Promena u kontrastu i tonu boje su evidentni samo sa blagim pomeranjem iz centra i ovo je možda glavni nedostatak modernih TN Film panela. Neki TN Film paneli su bolji od drugih, ali su i dalje dosta ograničeniji po pitanju ugla gledanja od drugih tehnologija panela. Gledanje filmova je često propraćeno "smetnjama" i "artefaktima", pogotovo tamo gde se koristi RTC. Dubina crne boje je tradicionalno loša na TN Film matricama zbog poravnanja kristala, ali u poslednjih par godina, dubina crne boje je poboljšana donekle i generalno je dobra na modernim ekranima, čak se negde i takmiči sa VA matricama i normalno prevazilazi dubinu crne boje u odnosu na IPS bazirane ekrane. TN film ima samo 6-bit colour panel tehnologiju, ali je u mogućnosti da prikaze 16.2 miliona, a sada čak i 16.7 miliona paletu boja zahvaljujući Dithering i Frame Rate Control metodama.

Mnogo modernih TN Film panela su sada upareni sa W-LED (White LED) pozadinskim osvetljenjem za poboljšanu potrošnju energije, tanjim profilom monitora i kao deo najnovijeg tržišnog trenda.VA, MVA, PVA tehnologije

VA tehnologija

VA tehnologija je prvo proizvedena od strane kompanije Fujitsu, 1996. godine. Mali uglovi gledanja su bili njen glavni nedostatak. Ovaj problem je rešen deljenjem svakog piksela u domene koji su radili sinhrono. Ovo je vodilo ka rođenju Multidomain Vertical Alignment (MVA) tehnologije.

MVA tehnologija

MVA tehnologija je kasnije proizvedena od strane kompanije Fujitsu 1998. godine kao kompromis između TN Film i IPS tehnologije. Sa druge strane, MVA tehnologija je pružala pun odziv od 25 milisekunde (to je bilo nemoguće u to vreme sa IPS tehnologijom, i ne tako lako moguće sa TN tehnologijom), i MVA matrice su imale širok ugao gledanja od 160-170 stepeni, pa su zato mogle da se takmiče sa IPS tehnologijom u toj stavci. Uglovi gledanja su takođe bili dobri na vertikalnom polju (oblast gde su TN paneli patili dosta) kao i na horizontalnom polju. MVA tehnologija takođe pruža visok nivo kontrasta, koji IPS i TN Film paneli nisu mogli da postignu, a ima i pristojan nivo crne boje.

U MVA panelima, kristali u domenima su orijentisani drugačije, tako da ako jedan domen propušta svetlo, susedni domen će imati kristale pod uglom i blokirati svetlo (naravno, izuzimajući prikazivanje bele boje, u čijem slučaju će svi kristali biti postavljeni u paralelni položaj u odnosu na ravan matrice).

Problem sa MVA panelima je tradicionalno bio da vreme odziva nije bilo toliko dobro kao kod TN Film panela. Nažalost, vreme odziva raste dramatično kada je manja razlika između početnih i finalnih stanja piksela (takođe poznato kao G2G tranzicija) . Dakle, takve matrice su praktično neprikladne za dinamičke igre. Naravno, nepriklandost je subjektivna kategorija, i neki ljudi mogu prilično da budu zadovoljni slikom dobijenom MVA matricom, ali one su objektivno svejedno sporije od TN, kao i IPS matrica. Sa uvođenjem RTS i Overdrive tehnologije, proizvođači su lansirali novu vrstu Premium MVA panela (P-MVA) i Super MVA (S-MVA) panela.

Premium MVA panels (P-MVA) i Super MVA (S-MVA)

 

Premium MVA od firme AU Optronics, i Super MVA (S-MVA) od firme Chi Mei Optoelectronics i firme Fujitsu. Ovi paneli pružaju poboljšano vreme odziva preko sivo na sivo (G2G) prelazima, što je veliko poboljšanje na MVA tržištu. Dok odziv još uvek nije toliko brz kao kod TN film panela, koristeći sličnu RTC tehnologiju, poboljšanje je očigledno i prilično drastično.

Reprodukcija boja MVA tehnologije se pokazala kao manjkava takođe. Takvi paneli daju žive i svetle boje, ali zbog osobenosti tehnologije domena, mnogo suptilnih tonova boja (tamni tonovi često), su izgubljeni kada posmatrate ekran striktno pod pravim uglom. Kada promenite vaš ugao gledanja samo malo, sve boje će biti tu ponovo. Ovo je karakteristična promena u kontrastu kod VA panela (ponekad oslovljavana kao "black crush", zbog gubitka detalja u tamnim bojama) i neki korisnici uoče ovo i mogu to da smatraju odvraćajućim. Dakle, MVA matrice su negde između IPS i TN tehnologije što se tiče reprodukcije boja i uglova gledanja. Sa druge strane, one su bolje od TN matrica u ovom pogledu, ali opet sa druge strane gore napisano ih sprečava da pariraju IPS matricama, pogotovo u poslu gde je tačnost boja kritična.

Tradicionalni MVA paneli su pružali 8-bitnu dubinu boja (pravih 16.7 miliona boja). Dubina crne boje je jaka tačka MVA panela, i sposobni su da proizvedu neke od najdubljih crnih boja na tržištu.

MVA paneli takođe pružaju prilično dobru podršku reprodukcije filmova sa smetnjama i artefaktima koje su prilično niske u poređenju sa drugim tehnologijama. Primenjivanje Ovedrive-a ne pomaže u ovoj oblasti, ali MVA paneli su prilično jedini koji nisu patili puno u prikazivanju filma kao rezultat. Mnogi MVA paneli su još uvek prilično dobri u ovoj oblasti, nažalost nešto što ovedriven TN Film, IPS i PVA paneli ne mogu da ponude. Dok CMO i dalje proizvodi neke S-MVA matrice, AU Optronics više ne proizvodi P-MVA panele, i umesto toga proizvodi svoju novu generaciju MVA panela, nazvanu A-MVA.

Advanced MVA (AMVA)

Kompanija AU Optronics od skoro radi na svojim MVA panel tehnologijama poslednje generacije, nazvanim 'Advanced MVA' (AMVA). Ovo je dizajnirano da ponudi poboljšane performanse uključujući smanjenu ispranost boja, i cilj da reši značajni problem distorzije boja sa tradicionalnom tehnologijom širokog ugla gledanja. Ova tehnologija stvara više domena od standardnih LCD-ova sa više-domenskim poravnanjem (MVA) i smanjuje varijacije u oštrim uglovima. Pomaže da se poboljša ispranost boja i pruža bolji kvalitet slike u oštrim uglovima od konvencionalnih LCD-ova sa VA panelima. Takođe, široko je prihvaćeno u svetu da je AMVA tehnologija jedan od nekoliko načina da se pruži optimizovan kvalitet slike kroz više domena. U dodatku, AMVA pruža ekstra veliki kontrast, od više nego 1200:1 (dostižući 3000:1 u trenutku pisanja ovog teksta) pomoću optimizovane color-resist implementacije i novog dizajna piksela. Rezultat je više prijatnije iskustvo gledanja kod potrošača, čak i kod prigušenijih slika. Ova tehnologija visokog kontrasta takođe može da pruži široke uglove gledanja do 178 stepeni. AMVA, za koju kompanija veruje da je najkonkurentnije rešenje u tehnologiji male ispranosti boja, primenjena je na AUO panele u dijagonalama od 32" do 42", i koja je privukla široku pažnju među globalnim imenima kompanija u Sjedinjenjim Drzavama, Evropi i Japanu.

AMVA još uvek ima ograničenja u praksi, i još uvek pati od promena u kontrastu kada se pomerite iz centra ekrana, kao kod VA matrica. Dakle, uglovi gledanja nisu toliko široki kao kod IPS tehnologije i AMVA tehnologija je često odbačena kod poslova gde je tačnost boja kritična. Nivoi kontrasta su spremni da budu veoma visoki, ali izgleda da mnogi desktop monitori i televizori imaju samo prosečan kontrast u odnosu na P-MVA i moderne TN Film panele, i ne prelaze nivo kontrasta PVA matrice. Ipak, neki od skorijih AMVA modula koji su upareni sa W-LED osvetljenjem nude zapanjujući kontrast od >3000:1. Vreme odziva ostaje konkurentno i u liniji sa napretkom napravljenim sa P-MVA generacijom panela. Međutim, odziv i dalje nije toliko mali kao kod overdriven TN Film i IPS matrica.


 
PVA Technology (Patterned Vertical Alignment)


PVA je razvijen od strane Samsunga kao alternativa MVA panelima. Parametri i razvojne metode za PVA i MVA panele su toliko različite da PVA zaista može da se posmatra kao nezavisna tehnologija.


 
Tečni kristali u PVA matrici imaju istu strukturu kao u MVA matrici - domeni sa varirajućom orijentacijom kristala dozvoljavaju zadržavanje iste boje, gotovo bez obzira od pozicije gledanja korisnika i ugla gledanja. Uglovi gledanja nisu savršeni ipak, i kao kod MVA matrica kada gledate direktno u ekran, matrica gubi neke nijanse kada ste pomereni u stranu , koje se vraćaju nakon što vratite poziciju gledanja u normalnu. Ova promena kontrasta kada se pomerite iz centra, ili "black crush" kako se ponekad naziva, je razlog zašto neki entuzijasti kojima su bitne boje preferiraju IPS bazirane ekrane.
 


 

Najzad, postoji isti problem kod tradicionalnih PVA matrica, kao i kod MVA matrica - njihovo vreme odziva je raslo znatno kada je manja razlika između početnih i završnih stanja piksela. Opet, PVA paneli nisu imali ni blizu odziv kao TN film paneli. Sa uvođenjem MagicSpeed-a (Samsung-ovog Overdrive-a), vreme odziva je znatno poboljšano i uporedivo sa MVA panelima u ovom smislu na panelima sličnih specifikacija. I dalje zaostaju malo za TN Film panelima za gaming upotrebu, ali Overdrive je zaista doneo poboljšanje u ovoj oblasti.
 

 

Kontrast vrednosti su veoma dobre sa PVA tehnologijom. Prvo, PVA matrice su proizvedene isključivo od strane Samsunga, i zato ne postoji varijacija u kvalitetu između različitih proizvođača. Drugo, Samsung aktivno radi na poboljšanju kontrasta, već sa nekim rezultatima: Monitori sa PVA matricama tipično imaju veći kontrast od od 600:1 pa do 1500:1 (statični kontrast, ne dinamički). Generalno gledano, PVA matrice su jedini tip matrica danas za koje su deklarisane vrednosti kontrasta često tačne i ponekad čak i veće nego što je reklamirano. Vrednost dubine crne boje je dobra, i PVA paneli nude mnogo bolje vrednosti od TN Film i IPS panela. MVA i IPS vrednosti dubine crne boje se poboljšavaju, ali teže da budu malo preterane na papiru, poredeći ih sa PVA panelima kod kojih su ove vrednosti prilično pouzdane.

Sve u svemu, za PVA matrice se moze reći da su poboljšana verzija MVA matrica. Bez ikakvih mana, osim onih koji su već prisutne u MVA tehnologiji, PVA matrice nude nešto bolji ugao gledanja, veće vrednosti kontrasta i mnogo predvidljiviji kvalitet izrade zbog toga što se proizvode u postrojenjima samo jedne kompanije (Samsung). Reprodukcija filmova je jedna od slabijih tačaka PVA panela, pogotovo na Samsungovim Overdriven panelima. Smetnje i artefakti su česti i PVA paneli gube kada se porede sa MVA panelima u ovom smislu.Super Patterned Vertical Alignment (S-PVA)

 


Većina ovih je bazirana na uvođenju "Magic Speed-a" (Samsungovog specifičnog RTC-a), koji nude poboljšana vremena odziva u poređenju sa tradicionalnim PVA matricama. Primetićete da su neki PVA paneli već koristili ovu tehnologiju, ali svi S-PVA paneli je sa sigurnošću koriste. Kao i  P-MVA paneli, ovi paneli su zaista samo nadogradnja postojeće tehnologije, ali sa MagicSpeed tehnologijom su uspeli da ih naprave više pogodnijim za gaming od starijih panela. Druga razlika je to da je struktura ćelije tečnog kristala u obliku bumeranga, deleći svaki pod-pixel u dve različite sekcije, svaka poravnana u suprotnim smerovima. Ovo je rečeno da je urađeno da bi se poboljšali uglovi gledanja i reprodukcija boja kada se panel posmatra sa strane.

Dok su tradicionalno S-PVA paneli nudili 8bitnu dubinu boje, sada postoje novi 10bitni paneli.


  

Puna osvetljenost...........................................................Niska osvetljenostBliža inspekcija pixela koji čine S-PVA matricu otkriva sliku iznad. Dupli pod-pixeli se sastoje od dve zone, A i B, sa jednom koja se uključuje samo na visokoj osvetljenosti. Dakle, prva slika pokazuje crvene pod-pixele skoro pravouganog oblika dok druga slika pokazuje dva mala dela koja predstavljaju jednu zonu od svakog pod-pixela, druga zona koja je kompletno ugašena.

Ta struktura od dve zone razlikuje S-PVA od starijih PVA matrica koje su imale monolitan pod-pixel podeljen u četiri domena. S-PVA matrica ima dve zone sa četiri domena u svakoj, što znači ukupno osam domena za svaki pod-pixel. Ovo pomaže da spreči gamma shift efekat koji nastaje kada se ne samo kontrast nego i gamma (uzajamnost između video signala poslatog monitoru i rezultujućoj svetlini ekrana) menja kada se ekran posmatra sa strane. Zone pixela S-PVA matrice imaju takav oblik, položaj i voltažu (u najskupljim matricama koje se ugrađuju u televizore, dve zone jednog pod-pixela mogu da se kontrolišu nezavisno) tako da kompenzuju gamma shift jedna drugoj. Nažalost, gamma shift efekat nije skroz eliminisan u S-PVA matricama. Osim toga, ove matrice imaju još jednu razliku u odnosu na PVA matrice. Njihovi uglovi gledanja su asimetrični: gamma shift efekat je veći sa jedne strane.


cPVA

Krajem 2009-e godine Samsung je počeo da proizvodi svoju najnoviju generaciju takozvanih cPVA panela. Ovi novi paneli poseduju jednostavniju strukturu podpiksela, u poređenju sa S-PVA panelima, ali ovo je dozvoljavalo Samsung-u da proizvodi svoje panele po nižoj ceni, i smanji proizvodne troškove svojih novih ekrana. Nejasno je šta slovo "c" ovde predstavlja. Ovo je sličan pristup e-IPS panelima o kojima ćemo diskutovati nešto kasnije u tekstu.

U praksi, cPVA ne izgledaju ništa lošije od S-PVA panela, i zapravo nude čak i veći kontrast u ranim testovima cPVA panela. Druge karakteristike performansi, uključujući pomeranje kontrasta kada se gleda sa strane je ostalo isto kao kod S-PVA panela. Neki cPVA paneli zapravo koriste Frame Rate Control kako bi proizveli 16.7m dubinu boja u poređenju sa pravim 8-bitnim panelima.


Puna osvetljenost...........................................................Niska osvetljenost


Ako pogledate strukturu piksela u S-PVA sekciji iznad, videćete razliku u pikselima kada se cPVA pikseli ispitaju izbliza. Kao što vidite, nema znakova da je podpiksel podeljen u zone. On je monolitičan na bilo kom nivou osvetljenosti. Pored toga, podpiksel ima veoma ravnomernu osvetljenost. Naročito, nema tamnu tačku u centru koja se vidi u slici S-PVA panela. Ovo je vraćanje na stariju PVA strukutru zone i 4 domena. Praktični testovi su otkrili da ova cPVA struktura ne utiče na pomeranje game ili tonova boja u poređenju sa S-PVA strukturom, što je pozitivna stvar. Primer cPVA baziranog ekrana je model Samsung F2380.

IPS tehnologije, deo 1

  


IPS tehnologija je razvijena od strane kompanije Hitachi 1996 godine kako bi rešila dve glavne ograničenosti TN matrica u to vreme - male uglove gledanje i nizak kvalitet reprodukcije boja. Ime In-Plane Switching dolazi od kristala u ćelijama IPS panela koji leže uvek u istoj osi i koji su uvek paralelni osi panela (ako ne uzimamo u obzir manje smetnje od elektroda). Kada se voltaža primeni na ćeliju, svi kristali te ćelije se okrenu za 90 stepeni. Inače, IPS panel propušta pozadinsko osvetljenje u njegovom aktivnom stanju, a blokira ga u svom pasivnom stanju (kada nije snabdeven voltažom ), tako da, ako se tanki film tranzistor pokvari, odgovarajući piksel će uvek ostati crn, za razliku od TN matrica.


 

IPS matrice se razlikuju od TN Film panela ne samo po strukturi kristala, vec takođe i u položaju elektroda - obe elektrode su na jednom podmetaču i zauzimaju više prostora od elektroda na TN matricama. Ovo vodi ka nižem kontrastu i svetlini matrice.

Pričaćemo o karakteristikama IPS matrica u sledećim sekcijama.Super-IPS (S-IPS)

Prvobitna IPS tehnologija je postala osnova za nekoliko poboljšanja: Super-IPS (S-IPS), Dual Domain IPS (DD-IPS), i Advanced Coplanar Electrode (ACE). Poslednje dve tehnologije pripadaju kompaniji IBM (DD-IPS) i Samsung (ACE) i zapravo su nedostupne u radnjama. Proizvodnja ACE panela je stopirana, dok DD-IPS paneli dolaze od IDTech, zajedničkim ulaganjem kompanija IBM i Chi Mei Optoelectronics - ovi skupi modeli sa visokim rezolucijama zauzimaju njihovo utočište, koje se nešto malo preklapa sa standardnim potrošackim tržištem. NEC takođe proizvodi IPS panele pod brendovima kao što su A-SFT, A-AFT, SA-SFT i SA-AFT, ali su oni ustvari ništa više od varijacija daljeg razvijanja S-IPS tehnologije.

Super IPS paneli su uglavnom proizvedeni od strane kompanije LG.Display (nekada LG.Philips) i oni su prošli kroz nekoliko generacija od njihovog začetka. Prvobitni S-IPS je napravljen na snagama IPS dodavanjem naprednog više-domenskog položaja tečnog kristala. Izraz S-IPS je još uvek široko korišćen u modernim ekranima, ali tehnički mogu da budu suptilne razlike, čineći ih S-IPS, e-IPS, H-IPS ili p-IPS na primer.S-IPS paneli su stekli najšire priznanje, uglavnom zbog truda jednog zajedničkog ulaganja kompanije LG.Philips LCD (danas poznatom kao LG.Display), koja proizvodi dosta jeftine i kvalitetne 19", 20", 24" i 30" matrice. Osim visoke cene, vreme odziva je bilo jedna od ozbiljnih mana IPS tehnologije - prvi paneli su bili spori sa čak 60ms na oficijalnoj crno-beloj-crnoj tranziciji (i još sporije na sivo-sivoj). Srećom, inžinjeri su poboljšali pun odziv na 25ms i 16ms kasnije, i ovaj zbir je jednako podeljen između vremena uzdizanja i opadanja pixela. Povrh toga, vreme odziva ne raste previše na crno-sivim tranzicijama u poređenju sa specifikacijom, tako da neke starije S-IPS matrice su mogle da se mere sa starijim TN film panelima (pre Overdrive-a naravno ).

Neko vreme su S-IPS paneli ostali na ~16ms kao njihovom najboljem vremenu odziva na papiru. Međutim, Overdrive je stigao i na ovu tehnologiju (što LG.Display zove ODC -Over Driving Circuitry) posle uspeha na TN Film, PVA i MVA panelima. IPS se ponovo uzdigao u poslednjih par godina nudeći odlična citirana vremena odziva kao i odličnu odzivnost u praksi. Neki moderni IPS paneli čak imaju vreme odziva kao TN film paneli u realnoj upotrebi.

 

IPS tehnologija je uvek bila na vrhu što se tiče reprodukcije boja i uglova gledanja. Tačnost boja je uvek bila jaka tačka, i na modernim ekranima IPS matrice mogu da prevaziđu performanse TN Film i VA ekvivalenata. Uglovi gledanja su ključna stvar u ovome, zbog toga što IPS matrice ne pate od pomeranja kontrasta kada se gledaju malo pomereno iz centra što možete da vidite kod panela VA tipa. Ovo je razlog zašto je IPS generalno smatran kao bolji izbor za posao gde je tačnost boja jako bitna i za profesionalne ekrane, kombinujući odličnu reprodukciju boje sa zaista širokim uglovima gledanja (178/178 stepeni). S-IPS paneli mogu da prikazuju problem - ljubičastu boju kada se gleda tamna slika iz širokog ugla, i u nekim slučajevima dodatni (i prilično redak) film se dodaje na panel da poboljša dubinu crne boje iz ugla. Ovaj "Advanced True Wide" (A-TW) polarizer nije često korišćen, ali se može naći na nekim NEC modelima više klase na primer.

Jedini pravi problem S-IPS tehnologije tradicionalno je loš kontrast (kao na prosečnoj TN Film matrici) . U prevodu vidite tamno sivu umesto čisto crne boje. To nije toliko primetno preko dana, ali ako radite u slabo osvetljenoj sobi, možete biti razočarani svetlinom crne boje (povezano sa karakterističnom ljubičastom nijansom kada gledate ekran sa strane). Dubina crne boje je često problem sa S-IPS panelima. Međutim, kontrast je znatno unapređen i dubina crne boje je bolja kao rezultat. Bez obzira da li je dubina crne boje dobra kao na PVA/MVA panelima ili ne je sporno, ali tehnologije kao Digital Fine Contrast DFC ( Dynamic Contrast Ratio Control ) pomažu da poboljšaju dubinu crne boje. Jedna oblast koja ostaje problematična za moderne IPS panele je prikazivanje filmova, ponovo sa smetnjama koje su prisutne, i samo akcentirane sa teškom primenom Overdrive tehnologija.

 

 

 


 Enhanced i Advanced S-IPS (E-IPS i AS-IPS)


Ponekad ćete videti da se koriste ovi termini, ali S-IPS se još uvek koristi kao termin za moderne IPS panele. Sa predstavljanjem RTC tehnologije (Overdrive Circuitry - ODC) i dinamičkog kontrasta, LG.Display je počeo da proizvodi svoje takozvane "Enhanced IPS" (E-IPS, ne treba ih mešati sa e-IPS) panele. Vremena odziva piksela su smanjena preko G2G tranzicija na nisku cifru od 5ms, ali dinamički kontrast je prvenstveno bio 1600:1.

Enhanced S-IPS se gradi na S-IPS tehnologiji, pružajući isti 178 stepeni ugao gledanja odozgo, odozdo i sa strana, i znatno poboljšava gledanje iz pomerene ose, iz uglova kao što su 45 stepeni na primer. Retko ćete videti da se termin E-IPS negde koristi, da budemo iskreni.

Možete takođe povremeno videti ime "Advanced S-IPS" (AS-IPS) da se koristi, ali to je ime samo dato specifično od strane NEC-a svojim E-IPS panelima razvijenim i korišćenim u njihovim veoma popularnom NEC 20WGX2 modelu.Horizontal-IPS (H-IPS)


U skorašnjim generacijama IPS panela, LG.Display je izmenio postavku piksela, time uzdižući "Horizontal-IPS" (H-IPS) panele. U jednostavnim terminima, proizvođač je navodno smanjio širinu elektrode, kako bi smanjio curenje pozadinskog osvetljenja, a ovo je zapravo napravilo novu strukturu piksela. Struktura poseduje vertikalno postavljene podpiksele u pravoj liniji, umesto u obliku strele kao kod S-IPS panela.

U praksi, može biti prilično teško uočiti razliku, ali bliža inspekcija može da otkrije manje "svetlucav" izgled i nešto poboljšan kontrast. Neki korisnici pronalaze razliku u prikazivanju teksta takođe, gde kod ove nove strukture piksela tekst ostaje jasan i oštar. H-IPS će takođe prikazivati belo isijavanje kada se posmatra sa strane dok se gleda crna slika, u poređenju sa ljubičastom tintom na S-IPS matricama. Neki IPS paneli u high end monitorima su opremljeni sa Advanced True Wide (A-TW) polarizatorom, koji pomaže u poboljšanju crne boje kada se gleda sa strane i smanjuje bledo isijavanje u širokim uglovima na IPS panelima. Ipak, ovaj A-TW polarizator nije uključen u svakom modelu koji poseduje H-IPS panel, tako da ovo ne treba pogrešno shvatiti. Nažalost, danas se veoma retko koristi.

Bliža inspekcija modernih IPS panela može da pokaže ovu novu H-IPS strukturu piksela, iako ne baš svi proizvođači ističu da njihovi modeli imaju H-IPS panel. Zaista, LG.Display se ne poziva na ovu H-IPS verziju, iako sa tehničke strane gledanja na stvari, većina modernih IPS panela su H-IPS formata. Kao primer nekog ko se poziva na ovu novu generaciju, NEC je koristio H-IPS ime u svojim skorašnjim specifikacijama panela za modele kao što su 2690WXUi2 and 3090WUXi.


 

Sledeći tehnički izveštaj se pojavio od strane radnika LG.Philips LCD laboratorije: "Dizajnirali smo novu postavku piksela kako bi poboljšali odnos otvora IPS režima TFT-LCD (H-IPS). Ovaj H-IPS izgled piksela je smanjio širinu strane elektrode, korišćene da minimizuje preklapanje slike i curenje svetlosti, koje su podstaknute smetnjom između data bus linije i strane elektrode konvencionalnog IPS režima. Strane elektroda piksela mogu biti smanjene horizontalnim postavljanjem interdigitalne šeme elektroda, gde konvencionalni IPS pikseli imaju vertikalnu postavku interdigitalnih elektroda. Uvideli smo da 15-inčni XGA TFT LCD H-IPS strukture ima odnos otvora do 1.2 puta veći od odgovarajuće konvencionalnog IPS dizajna piksela"


S-IPS strukura pikselaH-IPS struktura piksela 

IPS tehnologije, deo 2

e-IPS

Tokom 2009-e godine LG.Display je počeo da razvija novu generaciju e-IPS panela koja je pod kategorija H-IPS tipa. Oni su uprostili strukturu podpiksela u poređenju sa H-IPS (sličan slučaj sa cPVA vs S-PVA) i povećali prozirnost matrice. Čineći to, uspeli su značajno da smanje troškove produkcije, ciljajući da se takmiče sa niskom cenom TN Film panela i Samsung-ovom cPVA generacijom. Zbog toga što je prozirnost panela povećana, omogućeno je smanjivanje intenziteta pozadinskog osvetljenja, jer je manje svetlosti bilo potrebno da se postigne isti nivo osvetljenosti kao sad. Ovo pomaže u značajnom smanjenju cene u poređenju sa S-IPS tipom panela.

Glavna mana e-IPS-a u poređenju sa S-IPS panelima je to da su uglovi gledanja manji. Kada pogledate e-IPS matricu sa strane, slika će izgubiti svoj kontrast jer će se crna boja pretvoriti u sivu. Sa druge strane, nema pomeranja u tonu boja (kao sa TN i cPVA matricama) i uglovi gledanja, posebno vertikalni, su još uvek mnogo veći nego kod TN-a. Uzgred, opadanje kontrasta kada se ekran posmatra sa strane može biti kompenzovan ugrađivanjem specijalnog ispravljajućeg filma (A-TW polarizator) , ali uzimajući u obzir da su e-IPS matrice namenjene monitorima srednje klase, a ovaj film podiže cenu, većina proizvoda dolazi bez njega. Neki modeli panela su 6-bit + AFRC zapravo (umesto pravih 8-bitnih), što može objasniti kako su troškovi proizvodnje niski u nekim slučajevima.

Iako je nepoznato šta slovo "e" ovde predstavlja, najverovatnije je da znači "ekonomični" ili slično, jer se ovi paneli prave sa ciljem da zadrže troškove produkcije i maloprodajne cene niskim. Sa nižim maloprodajnim cenama, uvek postoji dodatni rizik od varijacije panela, što može dovesti do problema kontrole kvaliteta u nekim modelima.

UH-IPS i H2-IPS

UH-IPS i H2-IPS - Ova su nova imena koja neki proizvođači nude. Istaknuto je da ovi "novi" paneli nude poboljšanu energetsku efikasnost, ali je nejasno šta ova nova slova znače. Možda "UH-IPS" znači "Ultra Horizontal-IPS"? Svakako se čini da su ovo osvežene verzije H-IPS panela. Moguće je da je UH-IPS ista stvar kao E-IPS, sa drugim proizvođačima koji koriste drugu terminologiju kako bi pokušali da odvoje svoje ekrane. UH-IPS je ili ista stvar kao e-IPS ili podkategorija u tom razvoju, koja je zapravo podkategorija H-IPS panela.

Neke specifikacije od LG-a pružaju tragove u razlikama. Linije koje odvajaju piksele su manje nego kod H-IPS i prema tome UH-IPS tehnologija ima 18% veći odnos otvora. Ovo će navodno poboljšati svetlinu i kontrast, dok u isto vreme štedi energiju. LG je koristio ovu terminologiju sa njihovim LED osvetljenim modelima. 


S-IPS II


Još jedan termin koji je korišćen od strane nekih proizvođača sa lansiranjem novih IPS ekrana. Ovaj "S-IPS II" navodno ima još veći odnos otvora od UH-IPS panela (11.6% veći), dodatno poboljšavajući osvetljenost i kontrast i pomažući mu da sačuva energiju. Takođe, izgleda da je iz dostupnih informacija struktura piksela izmenjena i da nije više horizontalna kao kod H-IPS, već je više kao tradicionalni S-IPS / AS-IPS izgled strele. Ovo izgleda kao e-IPS tip razvoja, ali vraćajući se na stariji S-IPS izgled piksela, nasuprot razvijanju H-IPS-a.


Performance IPS (p-IPS)


 

Ovo je novo ime o kojem je NEC počeo da priča još od rane 2010-e sa svojim PA serijama monitora. Srećom, oni su bili ljubazni da kažu šta "p" znači u njihovom marketingu, uzdižući generaciju "Performanse IPS" panela. Ovo novo ime panela se koristi u novim 24"-30" monitorima (PA241W, PA271W, PA301W). Zapravo, p-IPS ime je samo podkategorija H-IPS tehnologije, koja je napravljena kako bi NEC isticao svoje nove "10-bitne" modele od ostalih. Sa dodatkom, kada pogledate detalje, paneli su zapravo 8-bitni modul sa 10-bitnim risiverom, pružajući vam 8-bit+AFRC modul. On je sposoban da prikaže paletu od 1.07 milijardi boja (10bit) kroz FRC tehnologiju, ali to nije prava 10-bitna dubina boja. Ovo je istinito barem za 24" i 27" modele, iako 30" model nije izdat u vreme pisanja ovog teksta.

Postoji veoma mali broj pravih 10-bitnih panela na tržištu, mada 24" 10-bitni modul se nalazi u HP LP2480zx modelu na primer, ali po dosta velikoj ceni. Neki drugi high-end modeli koriste prave 10-bitne panele takođe, ali morate biti pažljivi, jer 10-bitne cifre koje stavljaju proizvođači nisu baš 100% tačne.

Može se lepo reći da je panel sposoban za 10-bitnu dubinu boja (1.07 milijardi paleta boja) naspram 8-bitne dubine boja (16.7 miliona boja), ali se mora uzeti u obzir da li je ovo praktično upotrebljivo i da li ćete ikada iskoristiti tu dubinu boja. Pored zahteva od strane vaše aplikacije, operativnog sistema, grafičke karte i softvera, postoji još jedno važno ograničenje iz tačke gledišta, gde mora da postoje konekcije koje podržavaju 10-bitnu dubinu boja. U ovom trenutku DisplayPort i Dual-link DVI su jedine opcije koje mogu to da isporuče. Pun 10-bitni radni tok je još uvek ekstremno redak na trenutnom tržištu.

Bez obzira na to da li imate 10-bitnu dubinu boja prikazanu, ekran sa 10-bitnim mogućnostima ipak ima svojih prednosti. Monitor bi trebao još uvek da bude sposoban da lepo skalira boje, čak i sa 24-bitnih izvora. Većina ovih 10-bitnih panela će takođe biti opremljeni sa dodatnom internom obradom, koja će pomoći u poboljšanju tačnosti i ona je bolje preneta na 10-bitni panel nego na 8-bitni panel, pružajući manje devijacije i manju šansu za banding probleme.


Umesto zaključka

Nadamo se da ste čitajući ovaj tekst dobili dosta novih korisnih infomacija i da se niste izgubili u ovim silnim tipovima panela. Mi ćemo se potruditi da vam prikažemo što više modela monitora koji poseduju ove panele, mada naše tržište nije baš toliko bogato njima, tako da su nam neki pomenuti tipovi panela nažalost nedostupni. Bilo kako bilo, nadamo se da će se stvari promeniti nabolje, a u međuvremenu predstavljaćemo vam modela koje možemo da dobijemo na test. Takođe, još jednom se zahvaljujemo ekipi sajta TFT Central koja je nesebično odobrila objavljivanje ovog sjajnog članka na srpskom jeziku. Do sledećeg čitanja!

Test: Dell UltraSharp UP2414Q 4K UltraHD

Editorijal: Proces testiranja monitora na Benchmark sajtu

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309