Greška

Došlo je do greške.

Editorijal: OLED tehnologija

01.12.2015 10:58 | 10 Multimedija
Editorijal: OLED tehnologija

Verovatno ste čuli za pojam OLED, ali da li znate o čemu je tačno reč i kako tehnologija funkcioniše? Benchmark je tu da priskoči u pomoć, razjasni nejasnoće, pogrešne asocijacije ili predrasuide koje možda imate. Ukoliko mislite da je reč o nečemu što je slično sa "LED televizorima", varate se, jer je OLED potpuno drugačija i perspektivnija tehnologija u odnosu na LCD ekrane koji su danas veoma široko rasprostranjeni...

Za sve čitaoce koji su manje upućeni u ovakav tip materije, verovatno je najbolje krenuti od pitanja - šta je zapravo akronim OLED? Da li je to neka nova podvrsta termina LED koji je često vezan za televizore i monitore? Ne, nije ni blizu tome, OLED je nešto potpuno drugačije, i nije zapravo nova stvar, prisutan je već godinama u različitim tipovima uređaja. OLED je skraćenica za Organic Light Emitting Diodes, ili slobodno prevedeno na naš jezik - organske svetlosno emitujuće diode. Kako je to drugačije od klasičnih svetlosnih dioda, tj. LED-ova sa kojima su svi dobro upoznati? Ključna stvar u celoj priči je to prvo slovo "O", koje simbolizuje organske materije koje se koriste u realizaciji ovog tipa panela.


editorijal_lg_oled.jpg


Na šta mislimo kada kažemo "organski"? Nismo još došli do toga da imamo bakterije i žive mikroorganizme u našim ekranima, već se to odnosi na drugi tip ne-živih organskih stvari. Ono što čini OLED-e organskim je to što poseduju delove koji su napravljeni od molekula ugljenika, vodonika, kiseonika i azota, što su ujedno i elementi koji sačinjavaju 96% mase ljudskog tela. Pomenućemo detaljnije kako sve to funkcioniše u posebnoj sekciji, ali prvo ćemo se osvrnuti na popularizaciju OLED tehnologije.


editorijal_oled_fotka_1_s.jpg


Fokus u ovom editorijalu je pre svega usmeren ka potrošačkoj elektronici koju željno iščekujemo već godinama u našim domovima - OLED televizorima. Kompanija LG je ovde najzaslužnija kada je realizacija OLED televizora u pitanju, uloživši milijarde dolara u razvoj i proizvodnju, da bismo danas imali konkretne proizvode na policama u prodavnicama.

Priča sa OLED televizorima je počela 2013. kada je LG u januaru ponudio prvi model 55E9700. Problem, kao i sa svom novom tehnologijom u vreme predstavljanja, je jednostavan - cena je bila ogromna. Konkretno, iznosila je oko 15 hiljada dolara za konkretan 55-inčni FullHD televizor. U međuvremenu je LG znatno ulagao u otvaranje fabrika i povećanje proizvodnje OLED panela, što je i dobra vest za nas, potrošače, jer kada počne masovna proizvodnja nečega, logično je i da će cena panela postati osetno niža, pa samim tim i da će doći do niže cene OLED televizora.


editorijal_oled_fotka_4_s.jpg


Ne može se reći da je danas krajem 2015. godine OLED tehnologija baš toliko pristupačna, jer se tek 2018. očekuje prava masovna proizvodnja. Mada, s obzirom da je pre skoro pa tri godine 55-inčni OLED televizor koštao 15.000$, a sada 55-inčni FullHD OLED košta 1800$, to je stvarno drastičan pad u ceni. Naravno, danas postoje i skuplji LG OLED 4K televizori, počevši od 3000$ pa do 5000$ za veće 65-inčne dijagonale, što je opet i prihvatljivo obzirom na to da je OLED vrlo slabo rasprostranjen i još uvek je u razvoju kada su televizori u pitanju. Ideja kompanije LG kao lidera na ovom polju je da u narednim godinama približi OLED televizore prosečnom potrošaču, učini ih još pristupačnijim, sa ciljem da eventualno zamene naše postojeće LCD i Plazma televizore.


editorijal_oled_fotka_6_s.jpg


Nastavak

Šta je OLED i kako funkcioniše?

OLED tj. Organic Light Emitting Diodes je tehnologija koja podrazumeva postavljanje nizova tankih organskih filmova između dva provodnika. Da vas ne bismo preterano zbunjivali tehničkim detaljima, jednostavno ćemo to objasniti da kada se kroz organsku materiju propusti struja, emituje se svetlo. Bitna stvar u celoj priči je da zbog toga što OLED sam generiše i emituje svetlo, ne zahteva posebno belo pozadinsko osvetljenje kao LCD paneli. Zbog čega je to bitno? Pre svega zbog toga što uređaji sa OLED ekranima ne zahtevaju posebnu komponentu pozadinskog osvetljenja pa mogu biti znatno tanji, a ujedno su i energetski efikasniji u odnosu na LCD varijante jer sami stvaraju potrebno svetlo.


editorijal_oled_struktura.jpg


Kao što verovatno i sami znate, da bismo napravili sliku na ekranu potrebno je da koristimo crveno, zeleno i plavo svetlo. OLED funkcioniše tako što propušta struju kroz određene materijale koji emituju ove potrebne boje. Ovi materijali se zapravo označavaju kao "OLED emiteri". U pitanju su zapravo fluoroscentni emiteri koji imaju svoj životni vek, dakle panel OLED televizora ne može da funkcioniše beskonačno, baš kao ni Plazma ili LCD. U samim začecima OLED panela, životni vek je bio kratak, ali nedavno je tehnologija napredovala tako da sada mogu trajati preko 40.000 sati gledanja do polovine od originalne svetline. LG je tu napravio pomak dodavanjem belog OLED emitera uz crveni, zeleni i plavi, tako da su ostali postali rasterećeni i samim tim duže traju.


editorijal_lgdisplaywhiteoledpanelvsrgb.jpg

Koje su prednosti OLED tehnologije?

Beneficije OLED-a su zaista brojne i stvarno deluje kao vrlo perspektivna tehnologija koja će eliminisati LCD i Plazma televizore u narednim godinama. Tačnije, Plazme su već prestale da se proizvode, tako da je OLED glavni konkurent LED osvetljenim LCD-ovima. Odlična stvar kod OLED televizora je što kombinuju najbolje stvari koje nude LCD i Plazma televizori u jednu tehnologiju. Pre svega, tu je fenomenalan kontrast koji OLED nudi jer je sposoban da prikaže pravu crnu boju. LCD to ne može da postigne jer pozadinsko osvetljenje uvek isijava u nekoj meri, Plazma je po tom pitanju nešto i bolja, dok OLED može potpuno da deaktivira piksele da ne emituju bilo kakvu svetlost, pošto su sami pikseli svetlosni izvor. Dakle, OLED prikazuje apsolutnu crnu i samim tim pruža beskonačni nivo kontrasta.


editorijal_oled_fotka_7_s.jpg


Druga prednost je odziv, koji je više od hiljadu puta brži nego na LCD-ovima, što će gejmeri izuzetno ceniti. Dakle, vreme odziva, tačnije vreme potrebno da pikseli pređu iz jednog stanja u drugo je izuzetno nisko, manje od 0.1ms, tako da na OLED-u ne postoje duhovi i zamućenja, pa je detaljniji i precizniji u prikazivanju pokreta u odnosu na LED osvetljeni LCD. Debljina televizora je takođe jedna od prednosti, jer ne postoji pozadinsko osvetljenje koje ga udebljava, pa OLED može biti tanak svega par milimetara, a pored zakrivljenih televizora postoje čak i fleksibilni LG modeli koji mogu da se savijaju kao tapeta.


editorijal_oled_fotka_8_s.jpg


Treba pomenuti i izuzetno široke uglove gledanja koju ova tehnologija poseduje, bolje u odnosu na LCD, tako da se pri gledanju od 45 stepeni gubi samo oko 10% svetline. Da li postoje nedostaci OLED tehnologije? U ovom trenutku jedini pravi nedostatak je visoka cena televizora, pošto je mana kratkog životnog veka adresirana kako se tehnologija razvijala i dodatno je unapređena naporima kompanije LG i idejom da se ubaci dodatni beli OLED emiter.


editorijal_oled_fotka_10_s.jpg


Kraći zaključak

Kao što stoji u jednom od slogana lidera na ovom polju, tj. vrlo poznatog korejskog proizvođača LG-a, OLED je zaista budućnost televizije. Mi u Benchmarku volimo da pratimo trendove i radujemo se novim rešenjima, pogotovo kada su bolja od postojećih. OLED donosi sve prednosti koje volimo kod Plazma televizora, a takođe i nadmašuje postojeće LED osvetljene LCD u mnogim kategorijama. Jedina prava mana je, kao što smo i napomenuli u nekoliko navrata, trenutna cena OLED televizora, pa će nažalost proći još nekoliko godina dok ne budu bili dostupniji i nešto širim slojevima populacije. 


editorijal_oled_fotka_9_s.jpg

Sa nestrpljenjem čekamo taj momenat kada ćemo moći da sebi priuštimo ovakve displeje. U međuvremenu ćemo morati da se zadovoljimo testiranjem nekog od novih LG 4K OLED modela. Očekujemo da se ovakvi televizori pojave tokom 2016. godine na našem tržištu.

Komentari

0 Dodaj komentar

Editorijal: IPS tehnologija

Benchmark TV: novembar, 2016.

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309