Greška

Došlo je do greške.

Editorijal: IPS tehnologija

04.12.2015 13:04 | 1 Multimedija
Editorijal: IPS tehnologija

U pitanju je jedna od popularnijih tehnologija LCD ekrana koja se vrlo često sreće u uređajima kao što su monitori, televizori, smartfoni i tableti. Ovaj članak posvećujemo široko zastupljenom IPS tipu panela: želimo da diskutujemo o načinu na koji funkcioniše, pozitivnim, ali takođe i negativnim stranama. Neke od ovih prednosti su očigledne, ali mnogima nije potpuno jasno kako se IPS tehnologija kotira u odnosu na druge tipove ekrana...

IPS tehnologija


Dragoljub Radovanović

Manje upućenim potrošačima sve brojnije, različite tehnologije u aktuelnim uređajima današnjice mogu zadavati veliku glavobolju. Šta je to IPS, šta ima da ponudi u odnosu na druge tipove ekrana, da li je bolji ili lošiji od - "upiši ovde"- tehnologije? Sve su ovo pitanja koja se često ponavljaju na internetu, jer mnogima u celoj toj zbrci oko različitih tipova ništa nije jasno i ne znaju šta im konkretno IPS donosi u odnosu na tip ekrana koji već poseduju.

Pomenuta tehnologija je u prethodnih 3-4 godine počela intenzivnije da menja do tada izuzetno popularnu TN matricu, i to najviše u kategoriji monitora. Da budemo precizniji, ovaj tip ekrana je polako prešao u mejnstrim od početka 2009. kada se desila prekretnica u smanjivanju troškova proizvodnje predstavljanjem e-IPS tipa proizvedenog od strane kompanije LG.

U periodu pre 2009. godine IPS monitori svakako jesu postojali, ali su takoreći gotovo pa isključivo bili namenjeni profesionalnom i poslovnom korišćenju, a pored toga su po jednom, vrlo bitnom aspektu odbijali korisnike - u pitanju je bila vrlo visoka cena. Uvođenjem e-IPS matrice koja je bila jeftinija za izradu ovakvi monitori su postali dostupni mnogo široj populaciji, jer je i sama cena takvih modela bila dosta niža. Od tog trenutka pa nadalje, IPS je takoreći postao hit, i ubrzo se proširio i na druge vrste uređaja, koji ne pripadaju isključivo kategoriji monitora. Možete zamisliti kakvo je bilo oduševljenje korisnika kada su za istu svotu novca sada mogli da odaberu IPS umesto tradicionalnog TN panela, koji se ni izbliza nije odlikovao tako dobrim uglovima gledanja, kao i znatno lošijom reprodukcijom boja. Jedina stvar koja je u tom periodu sprečavala korisnike da pređu sa TN na IPS bilo je veće vreme odziva, ali to je stvar koja je većinom pogađala gejmere.Šta je sa smartfonima i tabletima? Samim tim što je IPS postajao sve popularniji i jeftiniji za proizvodnju u sferi monitora, veoma ubrzo je pronašao put i do manjih prenosivih uređaja. Jedan od prvih proizvođača koji je počeo da koristi ovu tehnologiju ekrana u smartfonu i tabletu bio je Apple, pa se LG-ev IPS premijerno pojavio u iPhone 4 i originalnom iPad-u. U isto vreme sredinom 2010. godine Samsung je učinio dostupnim svoj prvi Samsung Galaxy S smartfon sa izuzetno primamljivim Super Amoled ekranom, pa je tada nastala prava bitka između pomenutih tehnologija, dok je TN tada sasvim ostavljen po strani i polako je tonuo u zaborav...

Danas, većina smartfona ili tableta, pa čak i oni najjeftiniji modeli, koriste IPS ekrane, a iako ga mnogi tako obeležavaju, nije svuda prisutan baš LG-ev tip ekrana zbog licenciranja. Negde će to biti SuperLCD napravljen od strane Sony-a i Sharp-a, ili Samsungov PLS u njihovim tabletima, ali u suštini sve je to IPS tehnologija, samo što je drugačije brendirana i donosi minimalne razlike u odnosu na LG-ev originalni IPS.
zeljo024 Član postova: 155
edukacija bato, edukacija...to je ono sto nam treba

Test: SBB D3i - sam izaberi svoju (internet) televiziju

Editorijal: OLED tehnologija

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309