Greška

Došlo je do greške.

Editorijal: Intel Wireless Display tehnologija

10.02.2014 11:32 | 0 Multimedija
Editorijal: Intel Wireless Display tehnologija

Uvod

Kablovi - verujemo da niko od nas nije previše oduševljen njima, pogotovo kada imamo veliki broj uređaja u svom domu, pa ih je sve teže sakriti i sprečiti da se upetljavaju jedni u druge. Tačno je, oni ponekad mogu biti prava noćna mora, ali srećom, tehnologija napreduje iz godine u godinu i pomaže nam da smanjimo njihov broj, čineći konekcije bežičnim. Imali ste priliku da čitate naš editorijal o DLNA tehnologiji i kako nam ona olakšava život, vezujući sve naše uređaje u jednu bežičnu mrežu, preko koje veoma lako možemo da delimo materijal između njih. To je bilo omogućeno posedovanjem prostog WiFi rutera, koji služi kao posrednik i prosleđuje sve te informacije između servera i uređaja. WiDi koristi sličnu tehnologiju, ali sa dosta više uslova potrebnih za funkcionisanje.
Tehnologija kojom ćemo se baviti danas radi na sličnom principu preko bežične mreže, ali sa jednom bitnom razlikom, a to je da zahteva posebnu opremu i laptop sa kompatibilnim Intel Core i3, i5 ili i7 procesorom, Intel HD integrisanu grafiku i Intel Centrino integrisan modul, kako bi bili ispunjeni uslovi da šaljete sliku sa njega bežično. Pomenuli smo posebnu opremu, a ona podrazumeva kupovinu specifičnog Intel Wireless Display adaptera, nešto što podseća na ruter, koji zapravo ima samo jednu ulogu, a to je da prima sliku koja dolazi bežično sa vašeg laptop-a i pomoću HDMI kabla prikazuje je na vašem HDTV-u, ili putem RCA kablova na vašem televizoru standardne rezolucije.

Možemo reći, a složićete se sa nama, da zahtevi potrebni za ostvarivanje WiDi konekcije jesu malo strmi. Ako ispunjavate uslove, barem što se tiče laptopa koji poseduje navedene zahteve, onda ste na pola puta od uživanja u pogodnostima koje WiDi nudi. Prelaženje druge polovine puta zahteva kupovinu pomenutog Intel WiDi adaptera. Za sad postoje samo tri modela WiDi adaptera, koje možete videti na ovojstranici.Ono što ističe WiDi konekciju u poređenju sa klasičnim povezivanjem laptopa HDMI kablom, je to što vam laptop nije vezan za jednu fiksnu lokaciju. Takođe, ne morate da brinete koliko vam dugačak kabl treba - ovde je jedini uslov da ostanete u dometu WiDi adaptera, koji je dovoljno veliki da odete bilo gde u vaš stan, a da i dalje imate signal. Situacija gde vam HDMI kabl dužine 15 metara viri iz laptopa, ide po sredini sobe, pa u televizor nije baš savršena zar ne? U slučaju slanja slike WiDi metodom možete biti zavaljeni u fotelju, držati laptop u krilu bez bojazni da ćete iščupati HDMI kabl iz njega. Pored slike, WiDi bežično naravno šalje i zvuk, kako ne biste gledali neme filmove. Dolby Surround 5.1 zvuk je podržan u konkretnom slučaju našeg WiDi adaptera. Što se tiče maksimalne rezolucije koju možete slati bežičnim putem, naš WiDi adapter podržava FullHD 1080p sliku.
Oprema koja je u našem slučaju bila korišćena kako bi WiDi konekcija bila moguća je Asus K53SV laptop i Belkin Screencast TV WiDi adapter, koji za proces slanja slike koristi N mrežni standard.


Komentari

0 Dodaj komentar

How To: DLNA - podešavanje i korišćenje

Aktivni vs pasivni 3D

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309