Greška

Došlo je do greške.

Editorijal: Dodaci za prenosne računare

16.06.2010 19:11 | 1 Mobile

Filip Majkić


Savremeni prenosni računar po definiciji teži da objedini što više mogućnosti i funkcija u jedno, kompaktno pakovanje. Nije sporno da je ova forma računara superiorna u odnosu na druge iz tačke gledišta najvećeg broja korisnika, a konstantan uspon prenosnih računara, njihov rast prodaje i sve jasnija svest korisnika o tome da im „treba baš laptop“ jasno govore u prilog tome. No, to ima i svoju drugu stranu – čak i sa najboljom i najkvalitetnijom integracijom, uvek će postojati mogućnost da vam nešto nedostaje. Pride, razvrstavanje prenosnih računara po klasama uzrokuje da ćete se možda opredeliti za neki model svesno idući na kompromisno rešenje. Stoga, uvek postoji prostor za dodatno proširenje mogućnosti i funkcionalnosti prenosnih računara. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na njih, razmotriti na koji način možete da „dopunite“ svoj računar, kako da mu proširite funkcionalnosti i šta ćete time dobiti, koje su pozitivne strane, a čega trebate da se pazite. Vraćamo se osnovama i smatramo da je ovakav tekst neophodan, pre svega sa edukativne strane. Veliki broj korisnika i čitalaca našeg sajta odlično zna šta očekuje i želi od svog računara i u skladu sa tim bira dodatke za njega. Sa druge strane, veliki broj korisnika nema jasnu predstavu šta bi mu moglo koristiti, čime bi mogao proširiti neku funkcionalnost i šta od svega ima smisla uzeti. Čak bi i oni iskusniji i prekaljeniji mogli da pronađu nešto novo i zanimljivo u ovim redovima. Pogledajmo šta od dodataka smatramo zanimljivim kada su notebook računari u pitanju.


Miševi

Tako bazična stvar, da nam je gotovo promakla dok smo osmišljavali šta sve može činiti dodatak za prenosne računare. Miševi su esencijalna stvar današnjih računara, pa tako ni prenosni računari nisu izuzetak. Jedan od dva osnovna ulazna uređaja (uz tastaturu), danas su miševi nezaobilazna stavka za sve korisnike računara. Kod prenosnih računara, pak, postoje dve specifičnosti. Prva od njih je da se, iako se miševi dobijaju na poklon uz određene, uglavnom luksuzne modele, po pravilu miševi ne isporučuju uz računare, već se moraju dokupiti. Druga specifičnost jeste u prisustvu tačpeda, ulaznog uređaja koji uspešno „emulira“ miša. Kako u poslednje vreme ovi uređaji dobijaju dodatne funkcije i proširuje im se upotrebljivost, ali i kvalitet, više se ne može reći da tačpedovi ne mogu da posluže kao zamena do određene mere, uglavnom u nezahtevnim situacijama. Međutim, miš je i dalje „zakon“ za išta ozbiljnije.

Dolazimo do mnogo težeg dela priče, a to je za kakvog se miša odlučiti. Ovde sve zavisi od vaših preferencija. Da li ćete uzeti veliki ili mali miš, žičani ili bežični, zavisi od vas. Postoji čitava klasa tzv. notebook miševa, ali naš savet je da se ne ograničavate isključivo na nju, pošto se uglavnom radi o miševima malih dimenzija, a kakav ćete miš koristiti zavisi od vas. Ako želite da se poigrate, svakako vam preporučujemo neki od većih igračkih miševa ergonomskog oblika, a ako nemate nekih profesionalnih ambicija prema korišćenju računara, uvek možete da uzmete bilo koji mali miš, opredeljujući se prema boji. Na raspolaganju vam je veliki broj modela najrazličitijih karakteristika. Žičani miševi se bodu po pravilu na USB port, dok kod bežičnih imamo manji broj Bluetooth miševa, te daleko značajniji broj miševa koji se oslanjaju na risiver koji se bode u USB port. S tim u vezi, preporučili bismo vam miševe sa mikro risiverima, kakve danas možete naći u ponudi raznih brendova (Logitech, Microsoft, Choiix, Verbatim...) U praksi, miševi sa većim adapterima imaju tu manu da im je adapter lako slomiti prilikom prenošenja. Zvuči pomalo smešno, ali lako ćete zapeti za nešto ili polomiti ga prilikom ubacivanja u torbu. Cene miševa idu od 500 pa do 5000 dinara, pojedini modeli su čak i skuplji.

Tastature

Da, svaki prenosni računar dolazi sa svojom tastaturom. Ipak, mnogi korisnici, a posebno oni koji su odskora vlasnici mobilnih računara imaju problema sa prilagođavanjem ili im treba neka veća tastatura od one koja stiže na samom laptopu. Ponovo, sve zavisi od vaših preferencija kada govorimo o veličini i tipu tastature. Znajte samo da na bilo koji USB port možete priključiti i potom koristiti bilo koju USB tastaturu. Slično važi i za bežične tastature, premda se od ekrana laptopa u principu korisnik ne odvaja previše tokom samog korišćenja, pa da mu bude potrebna daljinska kontrola, za razliku od situacije kada ispred sebe ima veliki PC monitor ili TV displej. Cene tastatura mogu iznositi od 500 do 5,000 dinara, a kompleta i do 10,000 dinara, mada sumnjamo da ćete se za takve opcije opredeljivati nakon što ste se opredelili za prenosni računar.

 

Dodatak koji ipak može dosta značiti jeste numerički deo tastature, koji se može kupiti i povezati na računar preko USB porta. Često se numerički deo tastature izostavlja, ili se „zgura“ na tastaturu, a ova stavka može naročito značiti onima koji rade po bankama ili drugim mestima gde se puno radi sa brojevima. Cena ovog dodatka iznosi 800 – 1,500 dinara, zavisno od toga da li nudi još neku funkciju (da li se može samostalno koristiti kao digitron, ili da donosi još pokoji USB port kako bi „nadoknadio“ onaj koji je već zauzeo).

Torbe i rančevi, kuleri, postolja...

Nakon što zadovoljimo osnovne potrebe kada se radi o ulaznim uređajima, na red dolaze „infrastrukturni dodaci“. Krajnje je logično da se prenosni računari – prenose, zar ne? Stoga vam je za tu svrhu potrebna torba ili ranac za nošenje računara. Same objekte za nošenje možemo razdvojiti na dve podgrupe, a svaku od njih na još dve. Torbe, kao što svi znamo, se nose u ruci, dok se rančevi nose na leđima. Od ovog principa odstupaju torbe sa naramenicom, koje olakšavaju nošenje i oslobađaju ruke. Dalje, svaki od njih možemo podeliti na model sa rudimetarnom funkcionalnošću i proširenom funkcionalnošću. Šta podrazumevamo pod tim? Ako vam treba isključivo nešto što će prenositi sam računar, onda će vas zadovoljiti i osnovni modeli torbi i rančeva, sa niskom cenom. Međutim, ako vam treba nešto gde ćete prenositi još nešto, sa dosta pregrada za papire, alatke, pomoćne materijale i slično, a gde je pregrada za notebook samo jedna od stavki, tu ulazimo u domen skupljih modela. Prve možete naći za 1,200-1,300 dinara, dok cene drugih idu i do 8,000-9,000 dinara, pa čak i više, zavisno od stepena luksuza. Ako ste poslovna osoba i potrebno vam je nešto za prenošenje, preporučujemo torbu sa kojom ćete svakako delovati ozbiljnije na sastancima i koja će ići uz odelo i poslovan izgled, a ako vam poslovni aspekat nije bitan, mladi ste i bezbrižni, ili jednostavno želite nešto što ćete staviti na leđa i pride u to potrpati hrpu stvari različitih oblika i dimenzija, ranac je logičan izbor. Za male netbook-ove postoje i posebne futrole za nošenje, koje takođe mogu biti interesantne za jedan krug korisnika.

karakteristike, statistike, logitech alto cordless   periferije

 

Kuleri i ergonomska postolja

Ergonomija je stavka koja je u fokusu brojnih proizvođača dodataka ove vrste. Kakav će dodatak biti i koje će funkcionalnosti imati, zavisi od toga šta korisniku treba, a od toga dalje zavisi cena. Postoje najobičnija ležišta za laptop mekog tipa, koja su namenjena tome da držite laptop u krilu, a da vas on ne greje ili da tvrdim površinama iritira vašu kožu. Sa druge strane, oni kojima trebaju viši nivou ergonomije, mogu pazariti postolja za laptopove. Ona su namenjena korisnicima koji žele da ne budu baš toliko pogrbljeni prilikom rada za laptopom na stolu, pa tako izdižu laptop iznad podloge i dovode ekran daleko bliže nivou očiju. Tada do izražaja dolaze ergonomska postolja, koja podižu računare (istovremeno zakošavajući deo na kome je tastatura), što potencijalno može biti daleko bolji položaj za rad.

I ovde možete dobiti nešto više. Naime, sledeći logičan korak jeste implementiranje kulera u ovakva postolja. Ovakvi kuleri hlade donji deo računara, disipiraju vrelinu sa strane i sprečavaju „žestoko znojenje“ vaših ljubimaca. Ti kuleri se napajaju preko USB porta, pošto se postolje spaja sa laptopom preko istog kako bi se napajao kuler, ali se nemojte bojati da ćete nepovratno izgubiti dragoceni port. Naprednije verzije stižu i sa dodatnim mogućnostima, kao što je USB hub ugrađen u laptop kuler. Ukoliko želite, možete uzeti i neki „blješteći“ model sa ugrađenim LEDom. U pojedinim slučajevima, na ovakva postolja se mogu dodati i zvučnici (jedan od Logitech Alto modela). Cene ovakvih naprava se kreću od otprilike 2,000 pa do 6-7,000 dinara, zavisno od modela i brenda. Više o njima možete pročitati u ovoj sekciji našeg sajta.

Punjači

Univerzalni punjači su nešto na šta se verovatno niko od korisnika neće opredeliti dok ne naiđe na problem. Objektivno, laptopovi stižu sa svojim napajanjima i za tim nema previše potrebe. Ipak, ako naletite na problem, a prenosni računar je ionako van garantnog roka, možete se opredeliti za neki od univerzalnih strujnih adaptera, kakve, recimo, nude Cooler Master (pod svojim ili Choiix brendom) ili Vivanco. Oni izgledaju i funkcionišu isto ili slično kao i onaj koji ste dobili uz notebook, stižu uglavnom u verzijama od 65 W i 90 W za snažnije modele prenosnih računara, a isporučuju se sa 15-ak različitih završetaka, što im obezbeđuje kompatibilnost sa širokim spektrom uređaja raznih proizvođača. Postoje i posebni modeli punjača, koji se priključuju – recimo – na automobile, omogućavajući punjenje računara u pokretu. Recimo, univerzalni autopunjači za laptopove koji rade na 15 V-24 V bi mogli biti izuzetno zanimljiv izbor za korisnike. Zanimljivo je da su ovakvi punjači često i jeftiniji od klasičnih univerzalnih, koji koriste utičnice za struju.

Sredstva za čišćenje

Nezaobilazna stavka je krpa za čišćenje, koje dobijate uz veći broj modela. U vremenu kada se brojni prenosni računari isporučuju sa lako zaprljivim glossy slojem na poklopcu i slično ovakve stvari su od tolikog interesa, da ih nećete nikada vaditi iz torbe. U ostala sredstva za čišćenje mogli bismo ubrojati razne tečnosti za čišćenje LCD ekrana, sredstva za čišćenje tastatura, kompresor kojim možete „rasprskati“ sitne elemente prljavštine iz tastature i ostalih teško dostupnih delova računara. Naravno, uvek u obzir mogu doći razne četkice, samo pazite da su od mekanih vlakana, odnosno da ne preterate sa pritiskom i ne oštetite računar. Cene se kreću od oko 700 do 1,500 dinara.

 

Proširivanje mogućnosti i funkcionalnosti, eksterni hard diskovi...

Jedna od osnovnih, mada malo korišćenih mogućnosti za proširenje jeste dock. Dock je namenski kreiran dodatak na koji se notebook postavlja. Za razliku od ergonomskih postolja, njegova funkcija nije ergonomska, već se sastoji u proširivanju funkcionalnosti. Doda se koji USB port viša, dodatni video izlaz, poneki slot i slično. Ima i nekoliko mana. Prva i osnovna je konceptualna, pošto se svaki dock pravi za poseban notebook, ali u današnje vreme malo koji notebook podržava priključivanje na dock, što u praksi znači i da u slučaju da promenite notebook dock verovatno nećete moći da koristite. U najboljoj varijanti, bićete prilikom kupovine notebooka ograničeni na istog proizvođača, ili čak istu seriju, pod uslovom da želite da zadržite dock. Dalje, oni su poprilično skupi, i cene im lako dostižu i preko 100 evra. Treće, današnji prenosni računari, ruku na srce, podržavaju veoma puno opcija konektivnosti iovako. Stoga se korisnici, ako se već odlučuju na takav korak, opredeljuju da funkcionalnosti prošire na neki drugi način.

USB hub je jedan od osnovnih i najlakših načina da povećate broj USB portova. Potrošite jedan, dobijete četiri ili više, u zavisnosti od tipa hub-a. Cene USB hub-ova idu od nekih 700 do 2,500 dinara, u zavisnosti od broja portova, eventualnih dodatnih mogućnosti (čitač kartica i slično). Kad smo kod čitača kartica, današnji prenosni računari stižu sa ugrađenim čitačima, ali uvek postoji mogućnost da oni neće podržavati neki format koji vam je baš neophodan. ExpressCard slot je jedan od zanemarivanijih portova savremenih laptopova. Iako u teoriji podržava komunikaciju brzinom PCI Express magistrale, u praksi se relativno mali broj dodataka pravi za njega, a ispitivanja su pokazala da svega 1 do 2 procenta korisnika mobilnih računara ikada iskoristi ovaj slot. Prednost je što dodaci mogu biti prilično univerzalnog tipa. Recimo, možete kupiti USB 3.0 karticu, eSATA konektor, model sa FireWire kontrolerom i portovima, ili dodati serijski port na vaš računar na ovaj način, ili pak dodati enkriptovani drajv ovim putem – sve to u ExpressCard formi. U principu, dodatke ovog tipa nije baš tako lako naći i vrlo su specifični, te usmereni određenim korisnicima kojima su apsolutno neophodni.

Multimedija, prostor

Najpre ćemo ukratko iskomentarisati prostor. Rešenje je vrlo prosto, USB hard disk. Naša pretpostavka je da će mnogim korisnicima korisniji biti 2,5-inčni modeli manjeg formata, ali ako notebook koristite isključivo u nekom unapred određenom prostoru, i veliki 3,5-inčni modeli mogu biti solidan izbor usled velike količine skladišnog prostora. Diskovi danas stižu u kapacitetima od 250 do 640 GB kada govorimo o 2,5-inčnim modelima, a vrlo brzo će biti razbijene i TB barijere. Kod 3,5-inčnih modela se možete „rasprostrti“ i do 2 TB. Evo uporednog testa mobilnih diskova, kao i uporednog teksta desktop eksternih diskova koji vam mogu pomoći prilikom izbora.

 

Što se multimedijalnog aspekta tiče, razgraničićemo ga na dva aspekta. Prvi su web kamere, mikrofoni i slušalice sa mikrofonom. Verovatno već i sami znate da u doba intenzivne IP komunikacije ovakve alatke postaju i neophodne za rad i poželjne za ostvarivanje i održavanje kontakata sa porodicom, prijateljima i voljenim osobama. Danas svaki laptop ima web kameru, ali možda želite da priuštite sebi kvalitetniji model visoke rezolucije i boljeg softvera, a u tom slučaju vam na raspolaganju stoji veliki broj Logitech, Microsoft, Canyon i sličnih web kamerica koje će ispuniti zadatak. Slična priča važi i za slušalice sa mikrofonom, pogodne za stalnu priču ili pak za gejming, zašto da ne? Cene ovih uređaja iznose od 700-800 dinara za slušalice, dok najbolje web kamere mogu da odu i preko 100 evra.

Konačno, dolazimo do zvuka. Zajednička odrednica svih laptopova sa izuzecima koji se mogu nabrojati na prste jeste veoma loš zvuk koji dolazi iz njihovih zvučnika. Stoga je poželjno opremiti se boljim modelima, pod uslovom da želite da slušate nešto u iole pristojnom kvalitetu. Tu sada opet dolazimo do slične rasprave kao i kod miševa. Kakav vas kvalitet zvuka zadovoljava, koliki zvučnici smeju biti, da li obične mobilne zvučnike ili će laptop stajati u određenoj prostoriji pa se može uzeti i nešto kvalitetniji zvučnik sa sabvuferom, da li Bluetooth zvučnike kojima neće trebati žice, ili pak neki žičani model sa USB konekcijom...U praksi, ovde izbor zavisi od vas. Što veći i skuplji zvučnici, to bolji (uglavnom). Na našim stranicama takođe možete pronaći solidan prikaz web kamera, mobilnih zvučnika i sličnih multimedijalnih uređaja koje možete itekako iskoristiti kada je vaš računar u pitanju. Ako spadate u audiofila i/ili nekoga kome se „muzički ukus” ne završava na basevima i kvaziritmičnom njihanju nauljenih maloletnica ili muljanju usnama čudnih likova u ogromnim, vrećastim pantalonama – a ruku na srce, i ukoliko spadate u njih, i volite muziku i zvuk, jednostavno ćete morati pre ili kasnije da uzmete nove zvučnike.

Zaključak

Pokušali smo da vam ukratko predočimo kakve sve opcije imate u pogledu proširivanja funkcionalnosti ili unapređivanja svog iskustva u domenu korišćenja prenosnog računara. Ne znači da ćete sve naše preporuke prihvatiti, niti da treba da ih prihvatite, a sasvim je sigurno da od vaših specifičnih želja i potreba, te načina korišćenja vaših prenosnih računara zavisi koje dodatke biste uzeli u razmatranje. Razumemo i aspekat finansijskih mogućnosti. Ipak, jedno je sigurno – prenosni računar kakav dolazi kada se izvadi iz kutije i dalje nije „ceo“. Razmislite o tome, šta biste želeli da on ima, čime biste ga mogli dopuniti. Od dopunjavanja proizvoda nečim za šta ste mislili da će raditi podrazumevano ima samo jedna gora stvar – ostaviti stvar neupotpunjenom i sakatiti svoje sopstveno iskustvo u radu sa računarom. Nemojte stoga prezati da uočeni nedostatak popravite ili dodate podršku za nešto kada je vaš računar u pitanju. Najgore je kada vi morate da se prilagođavate njemu, umesto da njega prilagođavate vama.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Logitech® Comfort Lapdesk for Notebooks

Cooler Master USNA 95

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109