Greška

Došlo je do greške.

Editorijal: DLNA: Život bez kablova?

22.09.2010 10:43 | 0 Multimedija
Editorijal: DLNA: Život bez kablova?

Koliko ste puta rasplitali kablove koji vise iza vašeg računara?Monitor, tastatura, miš, VGA kabl, video out kabl, USB i kabl od štampača, zvučnika, LAN kablovi, kao i oni koji spajaju ruter sa WiFI uređajem, naponski kablovi za računar, štampač, ruter, zvučnike… Kada je potrebno da do centralnog HDTV uređaja dovedete napajanje, HDMI kabl, rasporedite zvučnike po sobi i provučete kablove ispod tepiha, nastaju...

Editorijal: DLNA: Život bez kablova?

Branko Maksimović

Editorijal: DLNA: Život bez kablova?


Koliko ste puta rasplitali kablove koji vise iza vašeg računara. Monitor, tastatura, miš, VGA kabl, video out kabl, USB i kabl od štampača, zvučnika, LAN kablovi, kao i oni koji spajaju ruter sa WiFI uređajem, naponski kablovi za računar, štampač, ruter, zvučnike… Dosta je, jeza nas hvata čak i tokom nabrajanja svega toga. Kada je potrebno da do centralnog HDTV uređaja dovedete napajanje, HDMI kabl, rasporedite zvučnike po sobi i provučete kablove ispod tepiha, nastaju problemi. Nekima ukućani i ne dozvoljavaju da zbog svih tih kablova imaju 5.1 sistem zvučnika, a oni koje to ne mrzi, rušiće i zidove ili će kablove provesti uz donje ivice, oko čitave sobe. Tu dolazi do problema, jer su kvalitetni kablovi skupi, a opet dolazi do interferencije i gubitka kvaliteta. Ipak, problem nije nerešiv, ali je nezgodan i ume da učini da svojom iritantnošću odustanete od kupovine. Ili “apgrejda”. Danas je čitav ekosistem uređaja sposoban da prikaže sadržaj koji je “pohranjen” na centralnom računaru, bilo da se radi o mobilnom telefonu, video kameri, plejeru HD video formata, igračkoj konzoli aktuelne generacije… DLNI ili Digital Living Network Alliance je neprofitna organizacija koja se sastoji od 250 članica, kompanija koje posluju u oblastima mobilnih tehnologija, potrošačke elektronike, PC računara i komponenti i pružanja usluga. Ove kompanije su se okupile oko cilja da se uz pomoć definisanih standarda olakša korisnicima da koriste, dele i uživaju u svojim digitalnim fotografijama, muzici i video materijalu. Samo tokom tekuće, 2010. godine, blizu 10 hiljada uređaja je dobilo DLNA Certified status, što je označeno i odgovarajućim logotipom na samoj ambalaži.
 




DLNA u teoriji

Ideja je, zapravo, vrlo jednostavna. Imate HD kameru i HDTV uređaj. Zbog čega ne biste mogli da gledate video snimke koje ste sa njom napravili direktno na tom TV aparatu? Zbog čega ne biste uživali u muzici koja se nalazi na vašem računaru u sobi, direktno na kućnom stereo uređaju ili home-cinema paketu? Sam uređaj, naravno, mora biti DLNA sertifikovan, a na PC računar morate instalirati odgovarajući softver kako bi DLNA funkcionisao. A DLNA se upravo zasniva na staroj (dobroj?) ideji da je uređaj koji šalje sadržaj ka nekom drugom uređaju, zapravo “server”, dok je drugi uređaj (onaj koji sadržaj reprodukuje) – klijent. U svetu računara znamo da to baš i ne funkcioniše uvek tako glatko, bar ne ako koristite stariju verziju Windows OS-a (na Mac-u je situacija znatno bolja). Iako su DLNA sertifikovani uređaji pametni, ne možete baš sve “strimovati” putem ovog standarda. Sam DLNA ima svoja ograničenja:

- Za zvuk, tj. muziku, formati koji će moći da budu reprodukovani su: AC3, AMR, ATRAC3, LPCM, MP3, MPEG4 i WMA. Dakle, izostali su DTS i novi, HD audio formati. AC3 je, ruku na srce, tu za višekanalni zvuk.
- Da bi DLNA standard mogao da “vidi” slike, one moraju da budu u JPEG ili PNG formatu.
- Od video formata su podržani: MPEG 1, MPEG 2, MPEG 4 Part 2 (dakle i DivX), MPEG 4 Part 10 (odnosno H.264), kao i WMV9. Izostaje podrška za novi VC-1 format (WMV10). Od “container”-a, prihvataju se MPEG, MP4 i ASF “ekstenzije”, što znači da na ultra-rasprostranjeni Matroska (MKV) možete da zaboravite, baš kao i na AVI (?!).
 


Međutim, ograničenja se tu ne završavaju. Ako recimo, kao mi, imate HD fajl “skinut” sa Blu-ray medija i on je u H.264 formatu, koji je podržan, ali ima i AC3 audio u MP4 “kontejneru”, pomislićete da je sve spremno da bude reprodukovano putem DLNA standarda. Ali ne, nešto nije u redu. MP4 kontejner ima ograničenje od 720 x 576 piksela, a vaš video je u rezoluciji 1920 x 1080 piksela). I iako ga svaki moderni HD standalone plejer (a o PC-ju da i ne pričamo) normalno vidi i reprodukuje, DLNA standard će se pobuniti. Čim nešto nije po specifikaciji, DLNA će odbiti saradnju. Ovo, naravno, u praksi zadaje velike glavobolje. Stručnjaci iz oblasti audio i video streaming-a predlažu da se problemi sa previsokom restrikcijom prevaziđu tako što bi se unapredio princip koji važi kod Universal Plug-N-Play standarda na PC računarima (UPnP). Istina, tada će veliki broj uređaja teže moći da dobije DLNA sertifikat, jer bi ovaj standard tada podrazumevao daleko veći protok i zahtevao bi bržu obradu informacija.



UPnP koristi komunikacioni sistem koji ne radi na izmeni tipa informacija koje se šalju (kao što to rade neki audio i video serveri – dobar primer je TVersity Media Server koji je besplatan i koji se može instalirati na bilo koji PC računar, Windows ili Linux based). Kako ovakvo “komplikovanje” ne odgovara većini članica DLNA organizacije. Dobar primer je Sony, koji je ovaj sertifikat “nalepio” na svoje TV uređaje koji mogu da strimuju samo audio, što znači da oni i nisu zaista DLNA kompatibilni. S druge strane, postoje i proizvođači koji omogućavaju da, mimo DLNA standarda, neki formati budu reprodukovani. Naravno, kompatibilnost iznad DLNA standarda mora da bude prisutna i sa server i sa klijent strane. Problem koji je napravio Sony je jasan, ali postoji i problem sa “nadogradnjom” standarda od strane drugih proizvođača. Zbog čega? Upravo zato što je, u tom slučaju, sam DLNA obesmišljen, a čitava ideja iza ovog standarda nije u njegovoj “svemogućnosti”, već u tome da sve bude jednostavnije za upotrebu.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG HB965TZ Home Cinema

Test: Samsung HT-C5530 Home Cinema

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309