Greška

Došlo je do greške.

Dropbox vs Google Drive vs Box

08.01.2013 11:22 | 0 Software/Web
Dropbox vs Google Drive vs Box

Ideja o skladištenju ličnih fajlova na Internetu svakako nije nova, ali u velikom delu sveta (pa i kod nas) dugo vremena nije bila primenljiva zbog nezavidnih brzina Internet konekcija. Situacija se u međuvremenu popravila, pa sada najjeftiniji ADSL i kablovski paketi nude download od četiri do šest megabita u sekundi, dok je i mobilna mreža primetno pojačana pa surfovanje preko telefona više nije mučno iskustvo. Zato je pravi trenutak da se p

Dropbox vs Google Drive vs Box

Ivan Todorović

Cloud Backup: Vaši fajlovi na internetu

Neko iz publike bi mogao dobaciti kako brzina downloada u domaćim Internet paketima jeste drastično pojačana, ali je upload i dalje disproporcionalno slabiji, pa upotrebljivost ovakvih cloud servisa u domaćim uslovima ipak nije na nivou na kome bismo voleli da ih predstavimo. Međutim, ne treba zaboraviti da će većina privatnih korisnika daleko češće preuzimati lične fajlove sa svog onlajn prostor za bekap nego što će ih postavljati, jer je suština ovakvog bekapovanja da vam često korišćeni i zaista potrebni fajlovi budu dostupni na što više različitih mesta. 

Zato priča o petostruko ili desetostruko slabijem uploadu u poređenju sa downloadom ipak nije tako tragična za većinu korisnika. Profesionalci kojima neizostavno treba brz upload za posao su (iskreno se nadamo) odavno prestali da se „šlepaju“ o kućne ADSL pakete i platili nešto ozbiljnije.


DropBox (https://www.dropbox.com/)

Ovo je verovatno najpopularniji servis za cloud backup među domaćim računarskim entuzijastima i poslovnim korisnicima, pa je zaslužio da otvori ovaj tekst. Postoji u besplatnoj i plaćenoj varijanti, s tim što besplatna inicijalno nudi 2 GB prostora. Možda to deluje kao malo u poređenju sa drugim servisima, ali svoj besplatni kapacitet možete povećati tako ćete (putem odgovarajuće sekcije na sajtu) pozvati svoje prijatelje da koriste ovaj servis. Za svakog koji prihvati, imate dodatnih 500 MB (stalnog) prostora, do maksimuma koji iznosi 16 GB. Slično važi i za korisnike koji plaćaju servis, s tim što oni dobijaju gigabajt za svaki uspešan poziv, i to do granice od 32 GB.

Za one koji se nikada nisu sreli sa ovakvim servisima, evo kako se DropBox najčešće koristi. Sa zvaničnog sajta treba preuzeti malu aplikaciju koju ćete instalirati na računar, a koja će se potom smestiti u sistemski tray (donji desni ugao ekrana na Windowsu) odakle ćete joj najčešće i pristupati. U vašem Home folderu kreiraće se podfolder DropBox koji će služiti kao lokalni folder za sinhronizaciju sa online prostorom. Unutar njega napraviće se folder Public, i sve što iskopirate u njega biće automatski poslato na online prostor. Istovetno, sve što odatle obrišete, obrisaće se i sa cloud prostora. 

Ovu sinhronizaciju moguće je u svakom trenutku pauzirati desnim klikom na ikonicu u sistemskom tray-u. Nama se u praksi dešavalo da se pri istovremenom ubacivanju više velikih fajlova (od nekoliko stotina megabajta) DropBox „zbuni“, pošto je primetio da je kreiran novi fajl. Međutim, fajl je u toku kopiranja „zaključan“ od strane Windowsa, ali DropBox ponekad ne konstatuje kada je kopiranje završeno i nastavi da čeka minut ili više pre nego što napokon ne krene sa uploadom. Zato, ako primetite ovakav problem, nije zgoreg da pre modifikovanja sadržaja lokalnog Public foldera pauzirate sinhronizaciju, zatim ubacite ili obrišete željene fajlove, pa tek onda ponovo omogućite sinhronizaciju kako bi DropBox mogao da pristupi fajlovima neometano.

Public folder karakterističan je po još jednoj stvari – mogućnosti deljenja njegovog sadržaja sa korisnicima koji ne koriste DropBox. Desni klik na fajl u ovom folderu pa odabir DropBox > Copy Public Link generisaće javni link ka fajlu koji možete poslati bilo kome, a putem tog lika moguće je preuzeti fajl sa bilo kog uređaja.

Naravno, sadržaj vašeg Public foldera inicijalno nije vidljiv nikome (odnosno, niko ni ne zna da vi uopšte imate Public folder) tako da nema bojazni da će neko putem Internet pretraživača uneti ime fajla koje je slučajno istovetno imenu fajla koji je uskladišten na vašem DropBox nalogu, pa će pritom moći da pročešlja celokupan sadržaj vašeg foldera. Dakle, vaši fajlovi mogu da postanu javni tek ako eksplicitno generišete njihov javni link i pošaljete određenoj osobi. Sve ostalo je nevidljivo. Takođe, možete kreirati i dodatne foldere i deliti njihov sadržaj sa drugim DropBox korisnicima (tako da se automatski sinhronizuju i njima i vama).

Naravno, izbegavajte da postavljate linkove za vaše fajlove na javnim forumima, jer se može desiti da nekontrolisani broj korisnika krene da preuzima vaš fajl, a protočni limit za besplatne korisnike iznosi 20 GB dnevno. Ukoliko se ovo desi, vaš nalog će biti suspendovan. Stvar je dosta bolja za plaćene korisnike (200 GB dnevno), ali ne zaboravite da ovo nije primarna uloga DropBox-a i da za javno deljenje fajlova koji će biti masovno preuzimani ipak treba koristiti neki fajl hosting koji je upravo tome i namenjen.

Ako se zateknete na računaru na kome nije moguće instalirati DropBox (ili nije poželjno, pošto se može raditi o javnom računaru), ovom servisu možete pristupiti i preko zvaničnog sajta, uz neka ograničenja. Na sajtu naravno ne postoji automatska sinhronizacija, a što se tiče uploada, ograničeni ste na fajlove veličine do 300 MB (to ne važi za sinhronizaciju preko DropBox aplikacije). Prednost pristupa preko sajta je mogućnost da u detalje kontrolišete zauzeće prostora. Recimo, fajlovi koje ste obrisali neće biti trenutno obrisani, već tek nakon nekog perioda neaktivnosti.

Slično važi i za menjanje postojećih fajlova, pa je i u desktop verziji DropBox-a moguće „premotavati“ fajl na prethodno izdanje, što često može biti od koristi. Međutim, moguće je naći se u zbunjujućoj situaciji da vam DropBox prijavljuje kako više nemate dovoljno mesta na prostoru, iako ste baš malopre obrisali fajlove kako bi taj prostor napravili. Problem je što „cooldown“ za obrisane fajlove nije istekao. Zato je dovoljno da posetite DropBox sajt, aktivirate opciju „Show deleted files“ i ponovo obrišete fajlove koji su prikazani sivom bojom („Remove permanently“). Na istom mestu možete i da ih vratite u aktivno stanje, ako utvrdite da ste ih greškom obrisali.

Sveukupno, DropBox je izuzetno koristan servis čija je jedina (uslovno rečeno) mana što besplatnim korisnicima ne nudi toliko prostora koliko nude drugi servisi, ali zato nudi lak pristup kako sa računara, tako i sa mobilnih uređaja putem odgovarajućih aplikacija. Za one kojima treba nešto više, mogu doplatiti kapacitet (na mesečnom nivou) ili uzeti Team „paket“ pogodan za kolaboraciju na projektima po firmama.

 

Windows 8 - fore i fazoni

Besplatne Office alternative

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509