Greška

Došlo je do greške.

Domaće Android aplikacije

01.07.2011 20:31 | 0 Software/Web
Domaće Android aplikacije

Android aplikacija za vaše pametne telefone ima sve više i više, a one vremenom postaju kvalitetnije u svim kategorijama interesa. Ono što nas raduje je činjenica da je ista situacija i sa domaćim Android aplikacijama, jer se njihov kvalitet znatno povećao od kako je Vip počeo da održava takozvane Vip izazove, u kojima se developeri takmiče čija će aplikacija biti najbolja. Do današnjeg dana ukupno su održana tri V


Dragoljub Radovanović

Android domaće aplikacije

Rešili smo da se opet dotaknemo pitanja domaćih Android aplikacija, jer je naše poslednje pisanje na ovu temu bilo još krajem oktobra prošle godine, a moramo reći da je napretka od tog perioda itekako bilo. U prošlom testu domaćih Android aplikacija, pominjali smo Vip Izazov 2.0, ali u međuvremenu je održan još jedan Vip Izazov, ukupno treći po redu, a njegovi pobednici su proglašeni početkom maja meseca. Izbor aplikacija je bio odličan i po nama čak i bolji nego što je to bio prošle godine. Pobednik ovogodišnjeg Vip Izazova 3 je bila ViPutnik aplikacija, po nama itekako zaslužena pobeda, uzimajući u obzir koliko ova aplikacija nudi. Drugo i treće mesto su zauzele apliikacije Reverstris Lite i Slot Bre, koje ćemo  pomenuti u ovom tekstu. Ostale aplikacije koje ćemo pomenuti  takođe su učestvovale u Izazovu, ali daleko od toga da su one loše jer nisu osvojile neku nagradu. Pomenućemo aplikacije iz oblasti putovanja, vesti, korisnih informacija, utility i oblasti igara, tako da će ovde biti za svakog ponešto, te vam toplo preporučujemo da nastavite sa čitanjem.


Serbian keyboard

Serbian keyboard aplikacija je alternativa standardnoj Android tastaturi, ali sa našim slovima i još nekim korisnim dodatcima. Poseduje i latinične i ćirilične verzije naših i ostalih slova na tastaturi. Kada nešto otkucamo latincom, ceo tekst možemo veoma lako konvertovati u ćirilicu pritiskom na zeleno dugme kružnih strelica. Kako bi došli do simbola i brojeva, treba pritisnuti "ćir" dugme dva puta ali postoji i druga alternativa, a to je da se brzo pređe prstom preko ekrana u pokretu sa desna na levo. Sama tastatura poseduje pregršt podešavanja, koja uključuju promene četiri teme: Standardna, Crna, Saphire, Ginger, a moguća je i promena boje na slovima koji se nalaze na tasterima. Takođe možete izabrati jedan od pet stilova rasporeda tastera, a to su Standardni (pre v 2.0), Stadardni (v2.0), Grupisana slova (pre v2.0), Grupisana slova (v2.0) i Mobile stil koji je eksperimentalan.

 


 B92


B92

B92 aplikacija prenosi razne vesti iz različitih oblasti, sve to sa veoma prijatnim korisničkim interfejsom. Vesti su podeljene u devet kategorija: Info, Sport, Biz, Život, Kultura, Auto, Zdravlje, Putovanja i Tehnopolis. Svaka kategorija ima sličicu trenutno najnovije vesti koja se nalazi ispod imena kategorija. Ta slika takođe služi i kao link, tako da kada kliknemo na nju ona nas vodi direktno na vest. Iznad kategorija nalaze se još četiri ikonice, a to su prečice ka Fotografijama iz raznih oblasti, prečica ka Video snimcima, prečica ka vremenskoj prognozi za određene gradove i Refresh dugme koje osvežava informacije i vesti koje su u međuvremenu možda dodate.

 TV Vodič

TV Vodič

TV vodič je aplikacija koja vam pruža informacije o televizijskom programu za veliki broj kanala, a njen korisnički interfejs se nama posebno dopao. Podeljena je u četiri kategorije: Trenutno, Televizije, Žanrovi i Podsetnik. Kategorija Trenutno vam prikazuje šta sve od programa na različitim kanalima ide u tom trenutku kada ste otvorili aplikaciju, kao i dokle će trenutan program trajati. U kategoriji Televizije, ručno birate kanal koji vas zanima, u kojoj dobijate njegov celodnevni repertoar. Kategorija Žanrovi vam nudi da sortirate proizvod po tipu programa za današnji datum, a ona je podeljena u sedam kategorija: Crtani filmovi, Dokumentarci, Filmovi, Serije, Zabavne emisije, Sport i Vesti. U tim kategorijama se prikazuje svaka televizijska stanica koja prikazuje materijal koji spada u tu kategoriju, a sve je poređano hronološki. Na primer, zanima vas koji se sve filmovi puštaju danas. To ćete saznati klikom na Filmovi kategoriju i videti spisak svih filmova koji se reprodukuju za današnji dan, njihovo vreme reprodukcije, kao i koje ih televizijske stanice emituju. Takođe, dugim pritiskom dobijate dodatni meni u kome možete i proveriti film, seriju ili emisiju na sajtu IMDB.com. Poslednja kategorija je Podsetnik, koji vas podseća 15 minuta pre početka nekog filma ili emisije koju ste prethodno odabrali.

 

Parking manijak, Osmatrač


Parking manijak

Parking manijak je aplikacija koja vam potpuno olakšava celo iskustvo oko plaćanja parkinga za vaše vozilo. Ona je sasvim lepo podeljena po zonama, kojima je dodeljen specifični broj na koji se šalje sms poruka. Bitna stvar je da ova aplikacija sasvim lepo radi sa novim tablicama, čiji broj ukucavate u podešavanjima, a naravno naša slova su takođe podržana i izbačena su kao prečica ako ih nemate na svojoj tastaturi. Kada sve prvi put namestite, posle je dovoljan samo jedan klik i automatski se šalje poruka kojom izmirujete obavezu plaćanja parkinga, a imate pet izbora u zavisnosti od zone u kojoj se nalazite i nameravate da ostavite svoj auto.

 Osmatrač

Osmatrač je aplikacija koja vam daje pristup velikom broju sigurnosnih kamera na različitim lokacijama u gradovima. Ovim putem veoma lako možete pratiti stanje saobraćaja na raznim bitnijim delovima u gradu i tako se odlučiti za alternativnu rutu, ako je ona kojom ste planirali da se krećete zagušena. U Beogradu postoji najveći broj kamera, a one nisu vezane isključivo za stanje na putevima, već su pokrivena i druga bitnija mesta kao što je na primer Ada Ciganlija, čiju situaciju prate tri kamere. Postoje opcije pravljenja screenshota onoga što se trenutno nalazi na ekranu, čiju sliku možete podeliti na više načina, a postoji i sekcija Favorites, za omiljene kamere koje ste prethodno odabrali. Takođe imate i Google maps prikaz lokacija kamera, odakle direktno klikom na plave tačke kojima su kamere označene, otvarate njihov stream.

 Blic


Blic

Blic je relativno nova i dosta dobro urađena aplikacija. Možemo reći da ima sličnu tematiku kao B92 aplikacija, ali naravno, u pitanju su dva potpuno različita izvora informacija. Podeljena je u sedam kategorija Vesti, Zabava, Kultura, Slobodno Vreme, Auto, IT i Intervju. Svaka kategorija ima tri najbitnije vesti sa nešto većim slikama, dok su ostale vesti poređane po vremenu objavljivanja (hronološki) i imaju nešto manju sličicu. Treba napomenuti da su ove sličice veoma visokog kvaliteta, tako da je pravo uživanje pratiti vesti na ovaj način. Pored toga, u dnu aplikacije nalazi se još nekoliko opcija, kao što su Sport, Najnovije, Strip, Galerije, Vreme i Kurs. Sport je potpuno odvojena sekcija aplikacije koja je podeljena na vesti iz oblasti Fudbala, Košarke, Tenisa i ostalih sportova. Inače na svakoj vesti je moguće ostaviti komentar direktno preko mobilnog. Klikom na dugme Najnovije, dobijamo najsvežije vesti u zavisnosti od sekcije u kojoj se trenutno nalazimo. Strip sekcija je dosta zabavna jer svakoga dana izlaze dobri kratki stripovi koji često imaju političku tematiku. Dugme Vreme prikazuje trenutnu temperaturu, vremenske uslove i prognozu za naredna tri dana za veće gradove u Srbiji. Poslednje dugme ima oznaku Kurs, tako da dobijamo kursnu listu za današnji dan sa svim bitnim valutama, a takođe u sklopu aplikacije je uključen i konvertor valuta, što je jako korisna stvar.

 
ViPutnik


ViPutnik

ViPutnik je verovatno jedna od najobuhvatnijih i najopširnijih domaćih Android aplikacija, pa samim tim i najboljih aplikacija što se tiče pružanja informacija o svemu i svačemu što se tiče prevoza i stvari usko vezanih za tu temu. Podeljena je u pet glavnih sekcija, koje se dalje granaju i pružaju veoma opširne i detaljnje informacije iz te sekcije. Prva sekcija je Automobilski prevoz i ona uključuje Kamere, Beogradske garaže, Saobraćaj u Novom Sadu, Stanje na putevima, Amss ekspoziture, mesta gde možete iznajmiti automobil u Beogradu. Imate izbor od desetak kamera u Beogradu, koje će svakako i više nego zasititi vašu želju za informisanjem o stanju saobraćaja na ključnim mestima u gradu. Dalje imate spisak svih Garaža u Beogradu i broj trenutno slobodnih mesta za parkiranje, a klikom na ime garaže dobijate i dodatne informacije kao što su cena parkiranja i njena tačna adresa. Sledeća stavka je Saobraćaj u Novom Sadu gde dobijate veoma detaljne informacije za sve moguće smerove, a oni uključuju broj vozila po času, brzina odvijanja saobraćaja, vreme sleđenja i zauzetost. Stanje na putevima uključuje link ka YouTube sajtu, na kome se nalazi detaljan dnevni izveštaj stručnog lica iz AMSS-a, kao i mapa prohodnosti puteva. Amss ekspoziture sekcija daje informacije o adresama ekspozitura i njihovim kontakt telefonom, kao i gde se nalaze na mapi. Iznajmljivanje automobila sekcija, vam daje spisak svih rent-a-car poslovnica u Beogradu, sa brojem telefona i radnim vremenom.

 Sekcija Autobusi sadrži takođe veliki broj gradova u Srbiji, gde takođe imate dosta opcija. Nama se posebno dopala opcija Nađi prevoz (GpsG) preko koje najlakše možete naći najbolju moguću rutu gradskim prevozom od lokacije gde se trenutno nalazite, do željenog odredišta. Kada ste to uneli dobijate uputstva korak po korak kako najbolje doći do cilja. Osim toga imate spisak dnevnih linija sa veoma detaljnim smerovima kretanja, Minibus linija, noćnih linija, itd, a postoje i mape svakog tipa gradskog prevoza u vidu PDF fajla ili slike. Imate i informacije o svim međugradskim autobuskim linijama, kao i spisak autobuskih stanica i kontakt telefona.

Voz sekcija je takođe isto veoma opširna kao i Autobus sekcija, ali nećemo se previše zadržavati na opisivanju iste, već ćemo preći na sledeću stvar. Sekcija Avioni uključuje informacije o svim odlascima i dolascima letova iz Beograda i Niša, sa informacijama o brojevima leta i u minut tačnim informacijama o vremenu sletanja za sve gradove Evrope i šire. Taksi sekcija pruža informacije o svim taksi službama za sve veće gradove u Srbiji. Ove informacije uključuju kontakt telefon, cene prevoza po kilometru u svim tarifama i informacije o popustima na poziv. Ceo korisnički interfejs se može menjati u šest boja, zelenu, ljubičastu, tamnu, plavu i crvenu. Ovo je stvarno aplikacija koja je zaslužila da pobedi na Vip izazovu 3, jer je veoma kvalitetno urađena i u sebi ima ogromnu databazu informacija.
Svet informacija


Svet informacija

Svet informacija je još jedna aplikacija od autora koji su radili ViPutnik aplikaciju, samo što se ovde tematika tiče vesti. Bukvalno sve vesti, sa svih mogućih izvora su dostupne u ovoj aplikaciji. Interfejs je isti kao kod ViPutnik aplikacije, samo što je tematika drugačija. Nema šta puno reći o ovoj aplikaciji osim da je neverovatno opširna sa svim mogućim vestima iz svih mogućih kategorija, sa skoro 3500 stranica. Možda nije toliko lepo upakovana kao B92 ili Blic aplikacija, ali svakako ima mnogo više materijala u njoj, za one koji bi po ceo dan čitali vesti.

 

Svet Androida


Svet Androida

Svet Androida je još jedna aplikacija koja deli iste autore sa ViPutnik i Svet Informacija aplikacijama. Poseduje četiri kategorije, a to su Aplikacije, Telefoni, Vesti i Novosti iz sveta Androida. Poseduje linkove ka svim mogućim aplikacijama, našim ili stranim. Takođe poseduje veliku bazu modela mobilnih telefona i njihove specifikacije i još neke korisne informacije. Ovde možete videti i sve ponude telefona koje se nalaze kod Telekom, Telenor i Vip mobilnih operatera. Poslednje dve kategorije su Vesti i Novosti koje se tiču Android sistema, ili vesti koje su bilo kako povezane sa Google-om.

 


Reverstris


Reverstris

Reverstris je jedna domaća dosta dobro urađena igrica. Po imenu ste mogli da zaključite da je reč o nekoj vrsti obrnutog Tetrisa. U samoj igri nemate prazan ekran pa vam dolaze figure, već imate već spojene delove, iz kojih pokretima prsta po ekranu isecate oblike figura i tako čistite ekran, ali ipak se i nove figure pojavljuju kao u regularnom tetrisu, tako da morate da budete pažljivi kako isecate i morate biti malo brži, jer imate vreme koje ističe.

 The World's Ultimate Brain


The World's Ultimate Brain

Još jedna domaća igrica koja u sebi sadrži četiri dela: Račun, Memoriju, Vizualno opažanje i Logiku. Račun obuhvata osnovne matematičke operacije koje što brže morate da rešite, pre nego što istekne zadatih 60 sekundi. Drugi deo igre je pamćenje određenih oblika i njihovo unošenje u pravilnom redosledu, a kombinuju se i predmeti i cifre. Vizuelno opažanje je deo igre gde imate određeni isečeni oblik u kvadratićima, pa tu prazninu morate popuniti jednim od četiri ponuđena oblika. Poslednja igra je Logika i kod nje treba analizirati težinu predmeta na vagi i proceniti koji je predmet teži. Po završetku te igre, sabira se rezultat sa onim prethodnim i dobija se konačan rezultat, koji možete da pošaljete na internet i predviđenu listu rezultata.

 
Slot Bre


Slot Bre

Slot Bre je nešto malo izmenjena standardna igra sa slot mašina. Ovde nije poenta skupiti sve iste simbole u nizu, već je poenta prikupiti što više poena. Ovde se povezuju iste sličice, ali ne samo u horizontalnoj liniji, već se može namestiti da se one vezuju u 12 različitih pravaca. Kada uspete da povežete sličice, ulazite u igru rizika "duplo ili ništa" gde treba da pogodite da li će sledeći fudbaler u nizu nositi crveno beli ili crno beli dres. Pri tačnoj proceni duplirate svoje poene, ali ako netačno procenite i pojavi se dres suprotne boje, gubite sve što ste do tada sakupili.

 
Tražim Gajbu


Tražim Gajbu

Poslednja aplikacija koju ćemo vam predstaviti je aplikacija pod imenom Tražim gajbu. Ona vam pomaže da pronađete stan za iznjamljivanje, kupovinu stana ili možete čak da postavite sami oglas za izdavanje ili prodaju svog stana. Svi veći gradovi u Srbiji su podržani. Imate opciju da sve ponude vidite na Google mapi, tako da lako možete videti u kom se delu grada stan nalazi i kojoj ulici. Još jedna zanimljiva opcija je to da možete tražiti sve ponude stanova koje se nalaze blizu vaše trenutne lokacije. Kada ste našli nešto što bi vas moglo zanimati, imate Favorites opciju pod imenom Kul Gajbe.

 
Zaključak

Moramo priznati da smo prijatno iznenađeni svakom od ovih aplikacija i smatramo da su jako lepo osmišljene, da većina ima prilično dobar korisnički interfejs i možda najbitniju stvar - svaka zapravo služi nečemu, za razliku od nekoliko besmislenih stranih (a bilo je i naših) aplikacija sa kojima smo imali prilike da se susretnemo u ranijim periodima. Naši developeri su i više nego ispunili očekivanja, pa tako iz godine u godinu nam donose sve kvalitetnije aplikacije, koje su nam itekako korisne u nekim stvarima, ali su neretko tu i da nas zabave. Iskreno se radujemo sledećem Vip izazovu, na kojem će nesumnjivo biti još kvalitetnih aplikacija, koje ćemo vam mi svakako predstaviti, kada bude došlo vreme za to sledeće godine, posle četvrtog Vip izazova.
 

Android aplikacije: Internet Browseri

Vodič kroz Android podešavanja

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509