Greška

Došlo je do greške.

Dobro došli na novi Benchmark!

01.08.2014 04:30 | 363 Info
Dobro došli na novi Benchmark!

Nakon mnogih meseci osmišljavanja strategije, planiranja, a zatim i velikog rada na novom projektu, sa neskrivenim ponosom vam predstavljamo novi Benchmark sajt. Današnji dan, 1. avgust 2014. godine, smatramo novim poglavljem u radu firme Benchmark, duboko verujemo da smo odabrali pravi put u budućnost i nadamo se da su vaša očekivanja od novog sajta, sa onim što imate prilike da vidite i isprobate - ispunjena

Poštovani posetioci,

Veliko nam je zadovoljstvo da vam predstavimo novi Benchmark sajt, projekat na kome je Benchmark tim zajedno sa developerima vredno i naporno radio mnogih meseci. Smatramo da s punim pravom možemo biti ponosni na ono što smo vam pripremili: sajt svetskog izgleda i svežih ideja. Sa današnjim danom otvaramo jedno novo poglavlje u našem izveštavanju, ali tome će se uskoro pridružiti i neki novi projekti na kojima strpljivo i vredno radimo.

Svesni promena koje se dešavaju svuda oko nas, pa i na samom internetu koji je jedino polje našeg delovanja, shvatili smo da i mi moramo da se menjamo i time se približimo mnogim korisnicima interneta koji do danas nisu (bili) posetioci Benchmark sajta. Proces približavanja toj vrsti korisnika na Benchmarku traje već par godina kroz modifikaciju načina pristupa materiji, pa je i ceo projekat novog sajta to načelo imao kao prioritet.  IT više nije privilegija zaljubljenika niti entuzijasta, IT je danas dostupniji svima, IT je svuda oko nas. Jer IT nije samo desktop računar kao što je to bilo pre 10 ili 15 godina, IT danas čini mnogo toga. Benchmark sebe vidi na čelu tog procesa kada je o Srbiji i okruženju reč. Neke stvari smo prevazišli davnih godina, želimo i idemo napred krupnim korakom.  Jer novi Benchmark pravi razliku…

Smatramo da smo napravili dobar sajt, zaista dobar sajt. U osmišljavanju koncepta, rad sa developerima, na popunjavanje podataka, utrošili smo hiljade i hiljade radnih sati, kojima se ni danas, uprkos puštanju sajta u rad, kraja ne vidi. Ali uvereni smo da će, kada se sve privede blizu nekom virtuelnom kraju, domaći internet korisnik imati na raspolaganju sajt prepun potrebnih informacija, do kojih će na lak i jednostavan način doći. Čak i na više načina…po sopstvenom nahođenju.

Ideju Benchmarka prepoznali su mnogi proizvođači prisutni na našem tržištu, te su svojom podrškom ispratili razvoj našeg novog sajta. Specijalno za takve kompanije, a svima odreda se i javno na toj podršci zahvaljujemo, pripremili smo svojevrsne “vendorske strane”, hub-ove putem kojih možete na najbrži način saznati sve informacije vezane za proizvode i novitete određenih proizvođača koji vas zanimaju. Čak štaviše, sa ovakvih strana na najbrži mogući način možete pristupiti željenim artiklima u Benchmark shopu. Više objašnjenja o stranicama proizvođača, možete pronaći u ovom članku.

Novi vizuelni identitet

Promena vizuelnog identiteta, u našem slučaju logotipa Benchmark sajta, često je hrabar i ne uvek isplativ potez. Našu odluku nismo doneli ishitreno, a kao i u slučaju novog sajta u celini, o svemu se razmišljalo trezveno. Imali smo dovoljno vremena na raspolaganju da svaki korak brižljivo isplaniramo. Jednostavno, trebao nam je otklon od neke dosadašnje tradicije, put u drugačiju budućnost. Deo tog puta je i promena logotipa, a evo kako i zašto smo to učinili. Novi logotip, novi sajt, naravno, slede i nove nagrade Benchmark sajta.

Mobilni korisnici, mobilne aplikacije

Suvišno je govoriti o tome koliko su mobilni uređaji uradili po pitanju povezanosti korisnika na internet: danas je sve manje onih koji nisu non-stop online, a porast popularnosti uređaja sa ekranom osetljivim na dodir je prouzrokovao enormni porast broja onih koji internet sadržaje konzumiraju preko mobilnih telefona ili  tableta. Benchmark sajt je dugo vremena slovio za portal koji vuče tradiciju iz nekih prošlih vremena, kada je desktop praktično bio jedini način izlaska na internet: lakše je to uraditi medijima novog kova sa par bombastičnih fotografija koje čine sadržaj, nama koji za par meseci slavimo punih 15 godina postojanja, taj “svič” ipak ide malo teže…

Uz novi Benchmark stižu i dve mobilne aplikacije: potpuno redizajnirana Android aplikacija u duhu novog Benchmarka, a po prvi put predstavljamo i iOS aplikaciju za čitaoce koji poseduju i- proizvode. Nepotrebno je posebno napominjati koliko je danas neophodno da se mediji obrati čitaocima na svakoj platformi: Android i iOS su ovog puta bili naš izbor zbog broja korisnika. Na našu žalost, u ovom momentu nismo imali pravo rešenje za WP korisnike, što ne znači da i o njima ne razmišljamo.

Verovatno da je sledeće pitanje svakog od vas vezano za responsive dizajn sajta: žao nam je što na tom planu u ovom momentu nemamo pozitivan odgovor – što ne znači da ga neće biti. Moramo da napomenemo da je Benchmark ipak prvenstveno osmišljen kao “veliki” websajt, sa mnoštvom različito dizajniranih i sasvim drugačijih stranica. Dodajmo tome mnoge druge funkcionalnosti – jednostavno, insistiranje na responsive dizajnu bi odložilo promociju sajta poprilično dugo, a mi tog vremena trenutno nemamo. Što ponavljamo, ne znači da se to u neko dogledno vreme neće dogoditi. Mada, mobilna verzija sajta trenutno deluje kao mnogo realnija opcija.

Ono što međutim moramo da naglasimo, Benchmark na tabletima izgleda zaista izvanredno, i to gledano iz browsera, ne pominjemo pri tome mobilne aplikacije. Slike su dovoljno velike, naslovi jasni, navigacija jednostavna…dok za mobilne telefone ipak moramo da naglasimo da su mobilne aplikacije imperativ.

Dizajn, funkcionalnosti

O dizajnu je teško govoriti, jer ukusi su različiti. Oni koji su imali prilike da vide sajt u fazi developmenta, prokomentarisali su da je u pitanju sajt svetskog kalibra: drago nam je bilo tako nešto čuti, ali neka ipak ostane na tome da su to drugi rekli, a ne mi sami. Da je sajt daleko bolji i funkcionalniji nego ranije, tu dileme nema. Da li će svi biti apsolutno zadovoljni, naravno da neće, i dobro je da je tako, teraće nas da budemo bolji. Kako bi svet izgledao da se svima dopadaju iste stvari? S druge strane uvereni smo da smo zadovoljili kriterijume ogromnog procenta redovnih posetilaca Benchmarka, a nadamo se da ćemo brojnim novitetima uskoro privući i neke nove.

Naslovna strana

Naravno, ogledalo svakog sajta. Oko naslovne strane smo se posebno potrudili: da sadrži sve neophodne informacije, čak i u slučaju da nekoliko dana ne posećujete Benchmark, lako ćete povezati šta se bitno u prethodnom periodu dešavalo. Opredili smo se za podužu, ali i vrlo sadržajnu naslovnu stranicu sajta odakle kreću linkovi ka svim delovima sajta.

655x350.jpg


Vesti, testovi, članci

Na brz pristup omiljenim (i najvažnijim) sadržajima za čitaoce, posebno smo obratili pažnju, stavljajući u prvi plan neophodnost lake i jednostavne navigacije, segmentacije po kategorijama i podkategorijama, na mogućnost brzog skoka u bližu ili dalju prošlost. Novim Benchmarkom je beskrajno jednostavno surfovati i do željenih sadržaja čak doći na više različitih načina - po sopstvenom nahođenju i navikama.

Integracija sa forumom

"Vekovna" zamerka posetilaca godinama unazad odnosila se na nemogućnost komentarisanja sadržaja na sajtu sa istim korisničkim nalogom kao na Benchmark forumu. Povezivanje komentara na sajtu sa komentarima na forumu je nešto što nam je na umu jako dugo, a po prvi put smo se uhvatili u koštac sa ovom temom na pravi način. Pripremili smo sopstveno rešenje i nadamo se da će vam se dizajn komentara u artiklima na sajtu dopasti: čak smo dodali i funkcionalnost koju zakleti forumaši nikako ne vole: pozitivno i negativno ocenjivanje komentara. Za one kojima je lakše da diskusije prate na forumu, u svakoj temi se nalazi link za trenutni skok na adekvatnu temu na Benchmark forumu. I u ovom slučaju smo pripremili poseban artikal koji će vam pobliže objasniti ideju koju smo imali na umu prilikom spajanja "dva različita sveta". Takođe, u pomenutom članku možete pronaći informacije o načinima registracije, logovanja, itd...

Top 10

Objasniti ideju Top 10 dela sajta nemoguće je učiniti u nekoliko rečenica: iz tog razloga smo u te svrhe pripremili poseban članak koji će vam mnogo više reći o našim idejama, i kome je Top 10 sekcija sajta prevenstveno namenjena. I ne samo to, što se našeg rada, testiranja i izveštavanja tiče, Top 10 sekcija predstavlja uobličen stav sajta Benchmark kada je u pitanju izbor najboljih.

Vodiči za kupovinu

Još jedan novitet novog Benchmarka jesu kratki artikli koji treba da pomognu svima koji nisu imali koga da pitaju, a plaše se da ne pogreše prilikom kupovine. Sadržaj ovih članaka je prilagođen korisnicima koji ne znaju puno i potreban im je savet. Detaljnije objašnjenje izneto je u ovom članku.

Navigacija, pretraga

Mnogo smo opravdanih kritika istrpeli zbog disfunkcionalnosti pretrage na starom Benchmark sajtu: to je bio poseban razlog da se ovom pitanju posebno posvetimo, i posegnemo za dobrim rešenjem. Nadamo se da ćete se i sami uveriti u kvalitet rezultata dobijenih na osnovu upita na planu pretrage.

U fokusu

Ispravno segmentiranje sadržaja, važan je faktor svakog sajta. Potrudili smo se da čitaocima pripremimo bezbroj načina da brzo i efikasno stignu do željenih sadržaja. Da li kroz klasičnu navigaciju, da li putem pretrage, ili unapred predefinisanih parametara koji izazivaju veliku pažnju publike. U hederu sajta možete pronaći odeljak "u fokusu": oni koji rado posećuju najpoznatije svetske IT portale lako će prepoznati funkciju koja se obično naziva Trending-om. Linkovi u ovom odeljku su praktično najinteresantnije teme izvučene iz sadržaja koje objavljujemo, segmentirane i na jednom mestu. Vrlo je interesantno videti evoluciju informacija o najpopularnijim uređajima, na jednom mestu se upoznati sa evergrin temama kao što su one koje se tiču noviteta iz Gugla ili Majkrosofta, ali i savršena prilika da u susret svakom velikom IT događaju, na vreme pripremimo mini specijal koji će obuhvatiti sve najave vezane za sajamske manifestacije ili najbitnije konferencije. Uvereni smo da će rubrika "u fokusu" biti jedna od najčešće korišćenih funkcija novog sajta.

Baza podataka

Jedna od osnovnih ideja pri osmišljavanju novog Benchmarka, bila je da se svi podaci dovedu u red – tamo gde im je mesto. Godinama su se podaci nalazili po nekakvim excel tabelama, grafikonima, neuglednim specifikacijama na sajtu. Odlučili smo da pospremimo svoje dvorište…

Svaki proizvod, svaka specifikacija, svaki rezultat testiranja, brižljivo se slažu u bazu podataka: to nam omogućava da iz baze izvučemo ono što hoćemo i prikažemo kako god to poželimo. Da li ćemo poređati brzinske podatke svih mobilnih ili desktop procesora, svih grafičkih kartica od najslabije do top modela, da li ćemo kao parameter dodati i cenu, pa ih izlistati onako kako mi to želimo, samo je stvar mašte i kreativnosti. 

Podaci se unose mesecima unazad, i ne možemo reći da smo blizu cilja, svega toga ima i previše da bi se završilo tek tako. Uskoro ćemo savladati kategoriju po kategoriju proizvoda, dok svi rezultati testova koje vidite na sajtu u formi slika, ne budu bili povlačeni direktno iz baze i "u letu" stvarani grafikoni. Ta funkcionalnost je već operativna ali je potrebno vreme da se na pravi način izbace na svetlost dana. Već sada se u testiranim proizvodima poput laptopova, tableta, telefona mogu videti neki od primera

Laptopi, tableti, telefoni

Centralno mesto u hederu sajta zauzimaju linkovi ka bazama specifikacija telefona, tableta i laptop uređaja. Objašnjenje je vrlo jednostavno, ovo su uređaji koji zanimaju ogroman procenat populacije, i Benchmark u budućnosti želi da se nametne kao mesto koje će na domaćem internetu imati najpotpunije i najsadržajnije baze ovih grupa proizvoda. Temelje smo udarili, naša baza podataka ovih uređaja raste svakodnevno, radimo na tome da maksimalno pojednostavimo način dolaska do željenog uređaja i svih informacija vezanih za njihove karakteristike.

Osim toga, te strane su praktično centralna čvorišta za brzi pristup svim temama koje se tiču ovih uređaja: jednim klikom možete doći do svih testova, vesti i ostalih sadržaja koji se tiču tableta, telefona ili laptopa.

Šta nas čeka...

Online prodavnica

Dolazimo do finalnog dela predstavljanja novog Benchmarka, i onoga što će se uskoro dogoditi. Kao što i sami možete videti, online prodaja je u pripremi, i možete u dogledno vreme očekivati mogućnost da kupujete preko Benchmark sajta. Online prodavnica u Srbiji je svakim danom sve više, ali mi želimo da napravimo najbolju od svih, drugačiju od drugih. Želimo da specifikacije na papiru povežemo sa realnim rezultatima testiranja i kupcima omogućimo da na poseban način stignu do pravilnog odabira. Zar ne bi bilo lepo odabrati video kartu u cenovnom rasponu između 90 i 120 evra sa najviše frejmova u “krajsisu” ili recimo, SSD koji najbrže barata sa velikim (ili možda malim) fajlovima? Da odaberete laptop sa najdužim trajanjem baterije već možete

https://www.benchmark.rs/laptopovi?filter_link=trajanje_baterije

Ili da poređate laptop računare recimo po brzini, u PC Marku ili nekom drugom Benchmark programu

https://www.benchmark.rs/laptopovi?filter_link=performansa

Želja nam je da napravimo sve što možete i da pomislite: naravno, na osnovu onoga što se bude testiralo na Benchmarku. Svi ti podaci koji se nalaze u bazi jesu blago koje na ovim prostorima nema niko, oni su uzrok slabijeg tempa objave novijih sadržaja na sajtu u poslednje vreme; ali, nakon hiljada radnih sati provedenih na pravilnom segmentiranju i unosu podataka, naša velika prednost. Nismo hteli da sakrivamo shop, niti da pravimo preveliku famu oko toga: tu je, pred vašim očima, sa nekim podacima koje ćete teško pronaći na drugim mestima. Gledaćete svakoga dana kako raste…

Benchmark će se potruditi da u saradnji sa poznatim domaćim retailerima ponudi dobar i kvalitetan portfolio proizvoda: nadamo se, i po veoma konkurentnim cenama. Za što bolje cene, Benchmark će se boriti zarad vašeg poverenja koje ćete nadamo se, ukazati našoj online prodavnici. Benchmark od ove prodaje neće zarađivati ali će za budućnost i dalji kvalitativni napredak u našem izveštavanju, puno značiti ukoliko se budete odlučili za kupovinu preko našeg portala, a ne na drugim mestima. Očekujemo vašu podršku, i trudićemo se da poverenje opravdamo. Bezbroj interesantnih ideja imamo na umu i uvereni smo da ćete naš trud prepoznati.

655x3502.jpg


Za kraj…

Imajte razumevanja za sve ono što se može događati narednih dana, za eventualne propuste na koje eventualno naiđete na sajtu: verujte da smo ih (verovatno) i mi primetili. Ali, samo ljudi koji su na ovom projektu radili, znaju koliko je on glomazan i da objektivno, prevazilazi naše ljudske resurse. Idemo korak po korak, nedostatke ćemo ispravljati redom, funkcionalnosti unapređivati i dalje. Vreme u kome se sajt obnavljao periodično, na nekoliko godina, daleko je za nama: i mi smo to sami iskusili. Ali, verujemo da ćemo se za neko vreme približiti našem imaginarnom cilju. A i posle toga ima još, ima dalje

I jedna poruka za sve vas koji ste se računarski opismenili uz ovaj sajt u proteklih 15 godina, postali stručnjaci, naučili puno uz Benchmark sajt i forum: setite se kako je sve počelo u poznu jesen '99 godine, gde smo bili tada, a gde smo danas. Taj put smo zajedno prešli, učili jedni od drugih, a kao rezultat smo dobili najveću zajednicu u okruženju, stvorili smo sajt za koji tvrdimo da ga na daleko nema. Bilo bi nam veoma drago da se i vi uključite u dalje snaženje sadržaja na ovim stranama: kada ugrabite poneki slobodan trenutak, pronađite uređaj koji koristite ili ste ga ranije imali. Ocenite ga, pohvalite ili kudite ukoliko ste nezadovoljni, ali pomozite onima koji od nas i vas traže savet. Ne tvrdimo da su ocene naše redakcije jedine ispravne, vaše mišljenje itekako poštujemo

Nadamo se da ste zadovoljni onim što smo vam pripremili: u projekat novog Benchmarka uloženo je puno vremena, puno truda i ljubavi da se stvar dovede do perfekcije, neverovatno puno energije, čak i u momentima kada se stvari nisu odvijale u pozitivnom smeru. Uspeli smo da projekat izguramo do kraja i sada se ponovo na miru možemo posvetiti što kvalitetnijim i mnogobrojnijim sadržajima. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Imamo pobednika: finale Benchmark - Samsung Galaxy S5 nagradne igre

Izveštaj: Benchmark - Samsung Galaxy S5 prezentacija