Greška

Došlo je do greške.

Devet saveta za optimizaciju SSD-a

07.06.2016 10:26 | 16 Hardver
Devet saveta za optimizaciju SSD-a

SSD je promenio mnogo u svetu računara i sa sobom doneo rešenje za PC komponentu koja već dugo predstavlja usko grlo - hard disk. Iako je u početku bio rezervisan samo za malu grupu ljudi koji su mogli da ih priušte, danas zahvaljujući brzim MLC i TLC NAND memorijama i pristupačnim kontrolerima odnos "cene po gigabajtu" nikada nije bio bolji. Stoga, nije teško naći SSD ni u malo boljim "entry-level" konfiguracijama, a evo i par saveta kako da izvučete maksimum iz njega.

Uvod

Nebojša Todorović

SSD je de facto postao novi standard za uređaje koji služe za smeštanje podataka. Mnogi misle da je njihova popularnost proizišla iz činjenice da prosečan SSD u današnje vreme bez problem postiže brzine za upis i čitanje od 500 MB/s, što je i do 5 puta brže od klasičnog mehaničkog hard diska. Međutim, to je samo donekle tačno i dok SSD definitivno ima ogromnu prednost na polju brzina tokom rada sa podacima, njegova najveća prednost leži u brzini pristupa podacima.

kingston_savage_ssd_007_s.jpg


Hard disk kao mehanički medij se oslanja na glavu i magnetne glave, a to je načelni koncept koji se u svom korenu ne razlikuje od gramofona i ploče. Dakle, kada sistem želi da dođe do određenog podatka, glava hard diska mora da ga pronađe na magnetnoj ploči gde je upisan što traje najčešće oko 3 do 5 milisekundi. U poređenju sa SSD-om to je ekstremno sporo kada znamo da prosečnom SSD-u "Random Access Time" iznosi svega  0.03 milisekunde što je oko 160 puta brže. Zbog toga su operativni sistemi i donosili razne mehanizme "sakrivanja" ovog nedostatka, raznim keširanjima, indeksiranjima i sl. Takođe, zbog toga sistem sa SSD-om deluje toliko poletnije i brže u odnosu na PC koji za sistemski disk koristi konvencionalni hard disk.

 sandisk_ultra2_480_011_s.jpg

Kao i sa svim novim tehnologijama, operativnim sistemima je trebalo neko vreme da se prilagode. Stoga, ukoliko imate Windows 10 na primer, nema potrebe za nekim od optimizacija o kojima ćemo pričati na narednoj strani. Sa druge strane, realnost je da je Windows 7 i dalje najzastupljeniji među korisnicima, pa će tako neki od ovih saveta biti značajniji upravo za one koji se oslanjaju na "stari dobri" Win 7. Naravno, tu je i nekoliko generalnih "pravila ponašanja" kada koristite SSD, jer je kako god okrenete, posebno kod jeftinijih modela, SSD i dalje osetljiviji od robusnog hard diska.

 kingston_savage_ssd_015_s.jpg

Treba napomenuti da se ovde prvenstveno fokusiramo na one koji ne mogu sebi da priušte modele od 500, 1000 ili više gigabajta, jer realno gledano za njih zaista nema brige. Sa druge strane, ukoliko vaš SSD raspolaže sa kapacitetom od 60, 120 ili 240 GB svaki gigabajt može biti od velikog značaja. Da ne dužimo, pređimo na konkretne stvari.

 

nemanja123 Član postova: 4479
AMD drajveri su bili problem. Pisano je detaljnije u drugoj temi, i ja imam donekle sličan "problem".
veljkodmt Član postova: 249
Evo da se javim opet. Kupio sam Samsung 850 EVO i nakacio ga na gorepomenutu konfiguraciju. Nisam bio zadovoljan radom ssd-a. Iz nekog razloga to nije radilo kako treba, sistem se podizao iznenadjujuce dugo. Sa druge strane, programi su se ucitavali znatno brze nego sa hdd-a. Svakako se video napredak u odnosu na hdd, osim brzine podizanja sistema. Onda se desilo to da mi je crkla maticna, pa sam kupio Skylake cpu, odgovarajucu maticnu i ddr4 ram. Na prethodnoj konfiguraciji sam imao samo sata2 ulaz. Kad uporedim rad ssd-a na toj staroj konfiguraciji sa sata2 ulazom i rad na novoj sa sata3 ulazom, razlika je prilicno velika. Sistem se podize za 10-ak sekundi, programi se znatno brze startuju. Definitivno ima razlike izmedju sata2 i sata3 ulaza.
Ryo Član postova: 1282
Dajte ljudi, ja koristim EVO 850 na 775 iako su performanse smanjene dvostruko u odnosu na SATA III, doživljaj korišćenja je povećan desetostruko u odnosu na pre.
Ko god ima pare, a čeka sa apgrejdom na SSD nema pojma šta propušta. ivanhellova logika je potpuno pogrešna.
docleano Neregistrovan korisnik
Zdravo, imam dva SSD 120 Gb u RAID 0, u bios-u je mi je podesen RAID Mod za SSD, zanima me da li je omogucen TRIM za SSD iako nije podesen ACHI Mod?
ludak Član postova: 244
Da li treba nešto podešavati i na Windows 8.1? Da li je ovo što ste napisali važi kao za Windows 10 ili kao za Windows 7

Test: Kingston SSDNow M.2 G2 240 GB

Test: AMD Radeon R3 SSD 120 GB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209