Greška

Došlo je do greške.

Devet saveta za optimizaciju SSD-a

07.06.2016 10:26 | 17 Hardver
Devet saveta za optimizaciju SSD-a

SSD je promenio mnogo u svetu računara i sa sobom doneo rešenje za PC komponentu koja već dugo predstavlja usko grlo - hard disk. Iako je u početku bio rezervisan samo za malu grupu ljudi koji su mogli da ih priušte, danas zahvaljujući brzim MLC i TLC NAND memorijama i pristupačnim kontrolerima odnos "cene po gigabajtu" nikada nije bio bolji. Stoga, nije teško naći SSD ni u malo boljim "entry-level" konfiguracijama, a evo i par saveta kako da izvučete maksimum iz njega.

Nebojša Todorović

SSD je de facto postao novi standard za uređaje koji služe za smeštanje podataka. Mnogi misle da je njihova popularnost proizišla iz činjenice da prosečan SSD u današnje vreme bez problem postiže brzine za upis i čitanje od 500 MB/s, što je i do 5 puta brže od klasičnog mehaničkog hard diska. Međutim, to je samo donekle tačno i dok SSD definitivno ima ogromnu prednost na polju brzina tokom rada sa podacima, njegova najveća prednost leži u brzini pristupa podacima.

kingston_savage_ssd_007_s.jpg


Hard disk kao mehanički medij se oslanja na glavu i magnetne glave, a to je načelni koncept koji se u svom korenu ne razlikuje od gramofona i ploče. Dakle, kada sistem želi da dođe do određenog podatka, glava hard diska mora da ga pronađe na magnetnoj ploči gde je upisan što traje najčešće oko 3 do 5 milisekundi. U poređenju sa SSD-om to je ekstremno sporo kada znamo da prosečnom SSD-u "Random Access Time" iznosi svega  0.03 milisekunde što je oko 160 puta brže. Zbog toga su operativni sistemi i donosili razne mehanizme "sakrivanja" ovog nedostatka, raznim keširanjima, indeksiranjima i sl. Takođe, zbog toga sistem sa SSD-om deluje toliko poletnije i brže u odnosu na PC koji za sistemski disk koristi konvencionalni hard disk.

 sandisk_ultra2_480_011_s.jpg

Kao i sa svim novim tehnologijama, operativnim sistemima je trebalo neko vreme da se prilagode. Stoga, ukoliko imate Windows 10 na primer, nema potrebe za nekim od optimizacija o kojima ćemo pričati na narednoj strani. Sa druge strane, realnost je da je Windows 7 i dalje najzastupljeniji među korisnicima, pa će tako neki od ovih saveta biti značajniji upravo za one koji se oslanjaju na "stari dobri" Win 7. Naravno, tu je i nekoliko generalnih "pravila ponašanja" kada koristite SSD, jer je kako god okrenete, posebno kod jeftinijih modela, SSD i dalje osetljiviji od robusnog hard diska.

 kingston_savage_ssd_015_s.jpg

Treba napomenuti da se ovde prvenstveno fokusiramo na one koji ne mogu sebi da priušte modele od 500, 1000 ili više gigabajta, jer realno gledano za njih zaista nema brige. Sa druge strane, ukoliko vaš SSD raspolaže sa kapacitetom od 60, 120 ili 240 GB svaki gigabajt može biti od velikog značaja. Da ne dužimo, pređimo na konkretne stvari.

 

Saveti

1. Uvek podesite AHCI mod u BIOS-u pre instalacije sistema

AHCI režim je nužan za rad TRIM funkcije koja je esencijalna za zdrav rad vašeg SSD-a. Najčešće je podešen fabrički na ploči, ali uvek vredi proveriti i biti siguran. Ukoliko ga podesite naknadno, velike su šanse da naletite na BSOD (Blue Screen of Death) kada sistem krene da se podiže.

vodic_za_optimizaciju_ssd_1.JPG

To može da se reši tako što se sistem podigne u IDE režimu i prvo podesi AHCI u Registry Editoru na sledeći način:

  • U komandnoj liniji u start meniju unesite "regedit" ili pritisnite Win+R pa u Run liniji unesite "regedit" - oba načina su potpuno ista u suštini
  • Nađite sledeću lokaciju "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msahci".
  • Podesite "Start" vrednost na "0" (0 znači da je AHCI omogućen).

Nakon toga, restartujte sistem i u BIOS-u podesite SATA mod rada kao AHCI i sistem će se podići bez problema.

 

2. Kada ste već podesili AHCI uverite se da TRIM funkcija radi

Kada obrišete fajlove sa hard diska u Windowsu, oni nisu obrisani u potpunosti već ih sistem obeleži kao obrisane sve dok ne dođe u situaciju da treba da upiše nove fajlove preko njih. I to je u redu za hard disk, ali je pre TRIM komande pravilo veliki problem SSD-u. Kada je TRIM uključen, nakon što se obrišu podaci u OS-u odmah se šalje i TRIM komanda da se podaci kompletno i obrišu.

vodic_za_optimizaciju_ssd_2.jpg

Da biste proverili da li je Trim uključen treba da uradite sledeće:

  • U komandnoj liniji u start meniju unesite "command prompt" ili "cmd" ili pritisnite "Win+R" pa u Run liniji unesite "cmd" - svi načini su isti suštinski
  • U Command Promptu unesite "fsutil behavior query DisableDeleteNotify".
  • Ukoliko je prikazana vrednost "0" TRIM je aktivan, a ukoliko je "1" TRIM nije podešen.

 

3. Nemojte da radite "Wipe" podataka putem raznih softverskih alata

Ovo je prilično jasno. Nakon što TRIM odradi svoje, zaista nema potrebe da radite kompletan Wipe podataka, jer možete samo da naškodite SSD-u.

kingston_savage_ssd_020_s.jpg

4. Ugasite redovnu defragmentaciju SSD-a

Kod novijih verzija Windows OS-a ova stavka je ugašena po "difoltu", ali uvek je dobro da se proveri. Dok je kod hard diska bitno da svi podaci budu složeni na magnetnoj ploči, kod SSD-a nema potrebe za tim. Štaviše, kao i Wipe podataka, defragmentacija može biti štetna, jer nepotrebno troši SSD. Naravno, ovo važi i ukoliko koristite neki od zasebnih softverskih alata za ove potrebe.


5. Ugasite indeksiranje diska

Ovo je već diskutabilno i postoje dva tabora sa različitim stanovištem. Sa jedne strane, ukoliko ugasite indeksiranje smanjujete brzinu pretrage, ali sistem "kopa" po disku da nađe ono što ste tražili svaki put kada pokrenete pretragu.

vodic_za_optimizaciju_ssd_4.jpg


Sa druge strane, ostavite indeksiranje upaljenim i sistem će neko vreme praviti listu što će svakako trošiti SSD.

Mi kažemo: Ostavite indeksiranje slobodno, osim ukoliko ne reinstalirate operativni sistem često.

 

6. Isključite hibernaciju

Ukoliko koristite desktop PC, proverite da li vam je isključena hibernacija. Oslobodićete deo prostora na SSD-u koji se inače često menja i upisuje kada je hibernacija uključena. S obzirom da je SSD sam po sebi izrazito brz, nećete uštedeti mnogo vremena.

vodic_za_optimizaciju_ssd_5.jpg

Ukoliko koristite laptop odnosno bilo kakav prenosni kompjuter, hibernacija može biti jako korisna, tako da je slobodno ostavite upaljenom, ali to već zavisi od vaših potreba.

 

7. Razmislite o isključivanju System Restore funkcije

Ukoliko znate šta radite sa vašim PC-em i niste ga u prethodnim godinama koristili često ili ikada, gašenje System Restore funkcije i brisanje keširanih podataka može biti pametna ideja. Pre svega, ukoliko imate SSD manjeg kapaciteta oslobodićete nekoliko gigabajta podataka. Takođe, sistem neće često "trošiti" SSD upisom novih podataka za System Restore što je takođe plus.

vodic_za_optimizaciju_ssd_5.jpg


8. Ne popunjavajte SSD do kraja

SSD koristi velike blokove za smeštanje podataka, tako da može da se desi da nakon određenog vremena ima veliki broj neravnomerno popunjenih blokova. Problem je to što oni ne mogu da se "dopune". Kada se to desi i sistem treba da upiše nove podatke, potrebno je da se ceo blok upiše u keš, dopuni novim podacima, obriše stari blok i upiše novi. To smanjuje performanse drastično, tako da je pamentno da uvek imate kako se u praksi pokazalo oko 25% slobodnog prostora kako bi SSD "disao punim plućima".

 

9. Ne koristite ga za smeštanje filmova i muzike (ako ne morate)

Ukoliko imate SSD manjeg kapaciteta, poslednje na šta bi trebalo da koristite vaš slobodni prostor su veliki fajlovi za koje brzina čitanja nije od velike važnosti. Filmovi i muzika, posebno kada su u pitanju veliki fajlovi, su primer za šta ne treba da se koristi SSD, jer brzina čitanja ništa ne donosi, a zauzima se veliki deo diska. U takvim slučajevima SSD koristitite za sistem, programe i igre koje su vam najbitnije. Za ostalo je uvek pametno imati jedan "storage" hard disk.

sandisk_ultra2_480_009_s.jpg

Zaključak

To bi bili naši saveti za sve one koji žele da njihov SSD radi dugo i zdravo, i uz to postižući optimalne performanse. Postoji tu još nekoliko popularnih predloga, međutim mi smatramo da nemaju dovoljnu težinu da uđu u ovu listu.

sandisk_ultra2_480_007_s.jpg

Treba imati u vidu da svi vi koji posedujete nove i moderne SSD-ove u kombinaciji sa Windows 10 operativnim sistemom verovatno nećete morati ništa da radite i da će sistem raditi optimalno. Takođe, oni koji poseduju SSD-ove od pola ili celog terabajta zaista nemaju razloga mnogo da se brinu. Sa druge strane, veliki je broj nas koji ipak koristimo "mejnstrim" SSD-ove koji imaju znatno manji kapacitet i zbog toga je bitno iskoristiti ga na pravi način.

kingston_savage_ssd_020_s.jpg


Za kraj ćemo da vas pitamo nekoliko pitanja. Da li vi koristite SSD? Da li ste prilagodili sistem njegovim potrebama i da li imate još neki predlog za optimizaciju koji se nije našao na listi? Želimo da vaše iskustvo podelite sa nama i sa ostalim čitaocima!

nemanja123 Član postova: 5641
AMD drajveri su bili problem. Pisano je detaljnije u drugoj temi, i ja imam donekle sličan "problem".
veljkodmt Član postova: 249
Evo da se javim opet. Kupio sam Samsung 850 EVO i nakacio ga na gorepomenutu konfiguraciju. Nisam bio zadovoljan radom ssd-a. Iz nekog razloga to nije radilo kako treba, sistem se podizao iznenadjujuce dugo. Sa druge strane, programi su se ucitavali znatno brze nego sa hdd-a. Svakako se video napredak u odnosu na hdd, osim brzine podizanja sistema. Onda se desilo to da mi je crkla maticna, pa sam kupio Skylake cpu, odgovarajucu maticnu i ddr4 ram. Na prethodnoj konfiguraciji sam imao samo sata2 ulaz. Kad uporedim rad ssd-a na toj staroj konfiguraciji sa sata2 ulazom i rad na novoj sa sata3 ulazom, razlika je prilicno velika. Sistem se podize za 10-ak sekundi, programi se znatno brze startuju. Definitivno ima razlike izmedju sata2 i sata3 ulaza.
Ryo Član postova: 1263
Dajte ljudi, ja koristim EVO 850 na 775 iako su performanse smanjene dvostruko u odnosu na SATA III, doživljaj korišćenja je povećan desetostruko u odnosu na pre.
Ko god ima pare, a čeka sa apgrejdom na SSD nema pojma šta propušta. ivanhellova logika je potpuno pogrešna.
docleano Neregistrovan korisnik
Zdravo, imam dva SSD 120 Gb u RAID 0, u bios-u je mi je podesen RAID Mod za SSD, zanima me da li je omogucen TRIM za SSD iako nije podesen ACHI Mod?
ludak Član postova: 249
Da li treba nešto podešavati i na Windows 8.1? Da li je ovo što ste napisali važi kao za Windows 10 ili kao za Windows 7

Test: Kingston SSDNow M.2 G2 240 GB

Test: AMD Radeon R3 SSD 120 GB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209