Greška

Došlo je do greške.

Decembarska CS: GO groznica - ESEC šampionat u Beogradu

09.12.2014 10:47 | 2 Games
Decembarska CS: GO groznica - ESEC šampionat u Beogradu

Beograd će 14-15. decembra ugostiti četiri najbolje reprezentacije u borbi za titulu Evropskog prvaka u igri “Counter Strike: Global Offensive”. Od svog premijernog izlaska 21. avgusta 2012 godine pa do danasnjeg dana, “Counter Strike: Global Offensive” je prerastao u jedan od vodećih elektronskih sportova koji privlači veliku pažnju, kako gledaoca, tako i profesionalnih igrača.

Najbolje reprezentacije u Beogradu

Ukoliko niste čuli za ESEC takmičenje, verovatno neko vreme niste pratili gejming scenu i dešavanja na njoj. Premisa je veoma jednostavna - umesto takmičenja timova koji se baziraju najpre na drugarstvu i poznanstvima (realnim ili online), koja potom prerastaju u internacionalne timove koji su često sastavljeni od najboljih igrača nekoliko zemalja, ESEC je doneo sa sobom nešto drugačiji koncept. Naime, to je takmičenje nacionalnih reprezentacija, sa svim dražima koje takva postavka donosi.

csgo1.jpg

ESEC je prvo i jedino takmičenje u CS:GO na kojem se takmiče reprezentacije zemalja Evrope. Prve godine na ovog takmičenja je učestvovalo 42 reprezentacije Evrope, ove 2014 godine učestvuje 44 nacionalna tima sa prostora starog kontinenta. Brojka od 5 miliona gledalaca obeležila je prošlu godinu, očekivanja su da ove godine ESEC gleda više od 10 miliona zaljubljenika u jednu od najpopularnijih igara na svetu CS:GO.

esec2.jpg

Format i trajanje takmičenja
Ukupno trajanje ESECa je 4 meseca, online deo traje 3 meseca kroz koji se reprezentacije bore za lan završnicu koja se drugu godinu za redom održava u našoj prestonici Beogradu. Na lan završnici prošle godine našle su se samo dve reprezentacije (Danska pobednik prvog Evropskog prvenstva u CS:GO i vicešampion Francuska), dok će se ove godine na lan završnici naći 4 reprezentacije.

Timovi: Svaka reprezentacija ima svog kapitena (selektora) koji odlučuje koji će igrači predstavljati njegovu zemlju. Svaki selektor ima pravo da pozove 10 reprezentativaca u nacionalni tim. Na jednom meču učestvuju 5 igrača od kojih samo troje mogu biti iz istog tima (timovi za koje profesionalno igraju, primer: sk-gaming, vritus.pro, navi, fnatic).

esec12_s.jpg

Format: Timovi se kroz dve runde kvalifikacija bore za ulazak u grupnu fazu takmičenja. U grupnoj fazi reprezentacije su smeštene u četiri grupe po šest reprezentacija, nagon odigranih svih mečeva prve četiri reprezentacije iz svake grupe odlaze u nokaut fazu i bore se za lan završnicu odnosno polufinale i finale u Beogradu. 

Igrači i njihovi utisci?
Kao i u svim ostalim sportovima tako i u elektronskom sportu evropsko prvenstvo ima poseban značaj kod igrača, predstavljati svoju zemlju je nešto sasvim drugačije u odnosu na igranje za svoje timove. ESEC se može pohvaliti učešćem velikog broja CS:GO zvezda na ovom takmičenju.

csgo2.jpg

Ovo je samo nekoliko zvezda evropske CS:GO scene, spisak ostalih igrača i reprezentacija možete pogledati ovde. Bitno je napomenuti da su učesnici prošlogodišnjeg finala Francuska i Danska, ESEC 2013 proglasili za jedan od najbolje organizovanih turnira u predhodnoj godini.

esec20_s.jpg

Sponzori i Nagrade

Svako veliko i ozbiljno prvenstvo iza sebe mora da ima velike i stabilne kompanije, isti je slučaj i sa ESEC-om. Kompanije i ustanove koje su podržale ovogodišnji ESEC su: Grad Beograd, Univerzitet Beograda, Cooler Master CM Storm, hitbox.tv, Samsung, Monster, Nestle, Holiday inn, Belexpo Centar , eBettle, Mozzart.

esec14_s.jpg

Organizatori takmičenja su: Electronic Frag (e-frag.net) i Sensei Gaming (sensei-gaming.rs)

Nagrade:
            1. $6,000 + robne nagrade + plaćen kompletan put i smeštaj.
            2. $3,000 + robne nagrade + plaćen kompletan put i smeštaj.
            3. $1,000 + robne nagrade + plaćen kompletan put i smeštaj.

PyroDragon Novi član postova: 1
Da li se zna kolika je karta? Posto bih voleo da znam,jer hocu da dodjem

Igre koje nas čekaju u 2012. godini: Drugi deo

SONY 20th anniversary PS4 nagradna anketa - imamo srećnog dobitnika

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409