Greška

Došlo je do greške.

Cydia aplikacije i tvikovi - osnove

15.07.2013 10:09 | 0 Software/Web
Cydia aplikacije i tvikovi - osnove

Zatvorena priroda iOS sistema nailazi na kritike pojedinih naprednih korisnika, ali je činjenica da je ovaj koncept koristan za većinu korisnika, obzirom da im pruža sigurnost, lakoću korišćenja, dobre performanse i stabilnost. Ipak, ukoliko ste zahtevan korisnik, pojedina ograničenja Apple mobilnih uređaja zaista mogu biti iritantna. Srećom, jailbreak postupak i Cydia aplikacija već više godina izlaze u susret naprednim korisnicima. I

Branko Mitić

Cydia aplikacije i tvikovi - osnove

Krajnji produkt jailbreak operacije jeste instaliranje Cydia aplikacije koja služi kao kapija za "ubacivanje" raznih stvari na iOS uređaje koje Apple nije predvideo ili dozvolio. Da budemo jasni, ovde ne govorimo o piratizovanju softvera sa App Store prodavnice, mada se i to faktički obavlja uz pomoć Cydia aplikacije, već o onim softverskim rešenjima koje Apple prosto ne dozvoljava.

Radi stabilnost, bezbednosti, performansi i manje potrošnje baterije, aplikacije za iOS su prilično limitirane po mogućnostima pristupa raznim elementima sistema, pogotovo kada se poredi sa dozvolama koje imaju Android aplikacije. Međutim, to nije sprečilo da iOS aplikacije budu popularne i dobiju visoke ocene, obzirom da stroga pravila koje je Apple definisao očigledno idu u korist većini korisnika.

Ipak, iOS uređaje ne koriste samo "obični" korisnici, već i oni napredni, pa je potreba za Cydia rešenjima očigledna. Apple nije uložio prevelike napore da blokira jailbreak mogućnost i ljude okupljene oko Cydie, najviše zbog toga što je kompanija svesna da su ove operacije i mogućnosti još jedan diskretni plus sistema. Naravno, ukoliko se mogućnosti Cydia aplikacija i rešenja koriste u normalnim količinama.


Kako smo odabrali aplikacije?

Cydia dodaci mogu da veoma brzo promene iPad ili iPhone do granica neprepoznatljivosti. Nije nam bio cilj da izaberemo takve aplikacije. Štaviše, većina aplikacija i rešenja sa Cydia servisa imaju veliki problem sa smislom, dizajnom, pa čak i sa stabilnim radom. Pored toga, dobar deo Cydia sadržaja služi za vizuelne promene na iOS sistemu, što nas u ovom trenutku nije interesovalo. Trudili smo se da izaberemo aplikacije koje će najmanje menjati izgled aktuelnog iOS 6 sistema (koji faktički izgleda veoma slično kao nekoliko prethodnih verzija). iOS 7 donosi drastične promene u izgledu i interfejsu, tako da će to doneti određene promene što se tiče Cydia aplikacija, ali o tome nekom drugom prilikom.

Priča sa izgledom se nastavlja i što se tiče funkcionalnosti samih tweakova. Ovom prilikom nismo želeli da biramo rešenja koja će drastično menajti interfejs i način korišćenja, u odnosu na izvorni iOS. Pored toga, postoje aplikacije koje su godinama već veoma popularne, dobro rade i krajnje su stabilne, ali se za njih ipak nismo odlučili, zato što nisu najbolje išle u korak sa vremenom. Najbolji primer za to je SBSettings rešenje, koje je nekada bilo gotovo prva stvar instalirana sa Cydie, a sada se prosto ne uklapa najbolje sa poslednjim verzijama sistema. 

Takođe, nećemo spomenuti ni neke očigledne aplikacije, kao što je Activator - rešenje koje više služi drugim aplikacijama, nego što je u kontaktu direktno sa korisnikom. U svakom slučaju, u ovom tekstu, koji je nadamo se prvi u nizu koji će se baviti Cydia rešenjima, odlučili smo se za one diskretne, male alatke, koje izgledaju kao deo sistema ili u pozadini rade za vas, kao i par odličnih "punih" aplikacija.


Da li su ovo sve aplikacije?

Daleko od toga. Tačan broj Cydia softverskih rešenja nismo uspeli da nađemo. Od ukupnog broja, slobodno se može reći da preko 100 tweakova i aplikacija jeste krajnje korisno i radi veoma stabilno. Tu mislimo na aplikacije koje su vredne spominjanja u ovakvim tekstovima, vredne testiranja i eksperimentisanja. Jedan ovakav tekst ne može da pokrije sve aplikacije, pa samim tim i nije posebno ambiciozan. Pored svega, svesni smo velike količine komentara koji će počinjati sa "zaboravili ste…," ali kao što smo napisali, Cydia aplikacije bukvalno mogu da naprave sistem unutar sistema, što znači da svačije ukuse sigurno nije moguće zadovoljiti. Ukoliko ste iskusniji korisnik Apple mobilnih uređaja, sumnjamo da ćete mnogo novina naći u ovom tekstu. On je više namenjen ulasku u Cydia svet, ali i kao naša provera koliko su čitaoci zainteresovani za ovakav tip članaka. Ukoliko se pokaže veće interesovanje, sigurno da ćemo seriju nastaviti.


iPad ili iPhone?

U osnovi, 99% Cydia rešenja će raditi na oba uređaja. Međutim, mi ćemo u ovom članku ipak izdvojiti pojedina rešenja i aplikacije za koje smatramo da imaju smisla tek na velikom ekranu, što ćemo tokom teksta detaljnije i objasniti.

 

 

iPhone


NCSettings

iOS od samog početka ne nudi rešenje za brze promene najčešće korišćenih setovanja uređaja. Vremenom je Cydia imala nekoliko odličnih solucija, ali se nakon izlaska 5.0 verzije sistema i pojavljivanja Notification Centra, situacija drastično promenila. Veliki broj dodataka za iOS počeo je da koristi NC kao mesto gde će postaviti prečice za najčešće korišćena setovanja. NCSettings je veoma kvalitetno rešenje za brze promene setovanja Wi-Fia, BT-a, osvetljenja ekrana, uključivanje LED-a kamere i sl., ali nećemo se usuditi da kažemo da je najbolje. Razlog za to je što je konkurencija velika, a ukusi različiti.

Ipak, sviđa nam se to što NCSettings izgleda kao "fabrički" deo iOS 6 sistema - diskretan je, ne zauzima puno mesta, nema previše podešavanja i radi 100% stabilno. Moguće je birati "prekidače" koje želite da budu ponuđeni, a ostale sakriti. Moguće je čak odrediti i broj prekidača, koji se automatski povećava u landscape modu. Postoji opcija koja će nakon klika napisati koje ste podešavanje promenili (mada se može isključiti), a zanimljivo je da vas dugačko držanje nekog prekidača vodi pravo u adekvatan Settings meni iOS sistema. Jedino što zameramo jeste što poslednja verzija NCSettingsa više nema prekidač za 3G, pa savetujemo da nađete 1.6.2 deb fajl, koji onda možete instalirati putem iFile programa.


No Update, NoVoiceMail, NoNewsIsGoodNews

Ove jednostavne tweakove smo stavili u jednu grupu. Iako njihova potreba možda ne deluje značajno u nekim drugim zemljama, kod nas je više nego logična. No Update bi trebalo da bude neophodan izbor ukoliko ste ljubitelj Cydia programa. Dobrim delom istorije iOS sistema poslednja verzija ne može da dobije jailbreak tretman, a kako iOS od 5.0 verzije ima update sa samog telefona, onda je jasno zbog čega ne biste želeli da vam telefon nepažnjom dobije noviju verziju. No Update sprečava update sistema iz nepažnje ili neznanja, pa je zato dobar i za osobe koje nisu svesne zbog čega imati poslednju verziju iOS sistema obično nije dobra ideja.

NoVoiceMail može biti veoma korisna opcija za korisnike iPhone telefona u Srbiji. Naime, dobar deo telefona koristi x-sim ili r-sim kartice, a zavisno od originalnih mreža telefona, klik na Voicemail taster u Phone aplikaciji često zove (iz Srbije) telefon u inostranstvu. Ovo može osetno da poveća račun, a da ne budete ni sigurni zbog čega se to desilo. NoVoiceMail iz Phone aplikacije u potpunosti uklanja Voicemail taster, pa se taj servis ne može pozvati. Ovaj tweak je koristan zbog toga što mnogim telefonima otključanim gore spomenutom metodom nije moguće promeniti broj govorne pošte. Konačno, NoNewsIsGoodNews uklanja Newsstand ikonicu, a kako većina ljudi kod nas nema naloge sa kreditnim karticama i/ili nije zainteresovana za časopise koji se nude putem ovog servisa, uklanjanje ikonice može biti dobra ideja.


PasswordPilot

Prilikom svake kupovine i preuzimanja, bilo aplikacije koja se plaća ili one besplatne, App Store će vam tražiti da ukucate šifru vašeg Apple naloga. Osim u situacijama kada se te kupovine obavljaju u veoma kratkom roku, PasswordPilot olakšava ovaj postupak, tako što pamti vašu šifru i omogućava kupovinu bez stalnog kucanja šifre. Upit za šifru će se ipak pojaviti, ali će ona već biti upisana (i zamenjena zvezdicama), tako da je potrebno samo kliknuti na taster OK. Postoji nekoliko sličnih rešenja za ovaj "problem," među kojima i ona koja pamte naloge i šifre za više korisnika i ne samo za App Store, ali u duhu ovog teksta, jednostavnost PasswordPilot dodatka i činjenica da "jednostavno radi" je za svaku pohvalu.

 

WeeKillBackground Pro

Problem sa previše otvorenih aplikacija i premalo memorije na modernim mobilnim operativnim sistemima je, moramo reći, prenaglašen. U većini slučajeva, aplikacije nisu napravljene da rade u pozadini, a sistemi veoma agresivno "čiste" memoriju kada im je potrebna. Ipak, smanjivanje raspoložive memorije i trošenje baterije zbog rada nekih aplikacija u pozadini ipak može biti problem, a ne smemo zanemariti ni psihološki efekat koji "vučemo" sa desktop operativnih sistema. Tako da vas u potpunosti razumemo što želite da imate jedno ovakvo rešenje, bilo da je u pitanju iOS ili Android, koje jednim klikom gasi sve pokrenute aplikacije.

Slično kao NCSettings, WeeKillBackground se odlično uklapa u osnovni koncept iOS sistema (vizuelno i funkcionalno), te ima mali broj veoma jasnih opcija. WeeKillBackground se pojavljuje kao polje u Notification Centru i jednim klikom gasi sve aplikacije - ukoliko tako želite. Moguće je izabrati aplikacije koje ne želite da budu ugašene, a to bi trebalo da budu one koje često koristite (kao što su Mail, Messages, Phone, Facebook, Viber…). Pored toga, moguće je odrediti veličinu WeeKillBackground, odnosno visinu, što nije loša ideja ukoliko nemate mnogo stvari u NC. To polje može imati natpis po želji, a zanimljiva opcija jeste da se NC odmah nakon klika na polje ukloni. Kao nadogradnja ovoj opciji, možete izabrati da se aplikacije odmah isključe nakon aktiviranja Notification Centra ili prilikom njegovog sklanjanja, bez potrebe da se klikne na polje.


Zephyr

Zephyr je dodatak za iOS koji nešto više odstupa od osnovnih principa sistema. Pre svega, Zephyr se oslanja na "svajpovanje" jednim ili sa više prstiju, a sadrži i prilično veliki broj opcija. Čini se da za vreme Džobsa programeri nisu smeli da koriste "svajpove" na sistemskom nivou, ali će se to uskoro promeniti, sudeći po najavama iOS 7 sistema. Zephyr dodatak sa Cydie otvara dve nove mogućnosti za iPad i tri za iPhone. Prva mogućnost je promena prelazak sa jedne aplikacije na drugu svajpovanjem sa leve ili desne ivice ekrana. 

Ideja je zanimljiva, ali potencijalno donosi i veliki broj neželjenih promena. Baš zato Zephyr ima veliki broj podešavanja, kroz koje bi svakako trebali da prođete. Ova podešavanja određuju broj prstiju za svajp, deo ekrana, osetljivost i slično. Na ovaj način možete prilagoditi Zephyr onako kako vam najviše odgovara, ali bitnije od toga, onako kako neće smetati u svakodnevnom radu. Moguće je čak odrediti u kojim aplikacijama Zephyr neće raditi (na primer: neke igre gde ne želite slučajan izlazak).

Bitno je znati da svajpovanje među aplikacijama nije obavezno, odnosno da se može isključiti. Druga mogućnost koju daje Zephyr jeste prikazivanje multitasking menija jednostavnim svajpom sa dna ekrana na gore. Kao i u prethodnom slučaju i kod ove mogućnosti postoji veliki broj opcija, kako se ne bi dešavalo slučajno aktiviranje multitasking menija. Štaviše, čini nam se da većina ljudi neće biti zainteresovana za Zephyr zbog direktnog menjanja aplikacija putem pokreta prstom sa leve i desne strane, već zbog aktiviranja multitasking menija.

Konačno, treća mogućnost koju Zephyr daje jeste aktiviranje pokreta prstima za iPhone, koje su "fabrički" prisutne na iPadu. Nismo sigurni koliko je ovo korisna opcija, obzriom da postoji dobar razlog zbog čega je ova mogućnost sakrivena na Apple telefonu, a to je mali ekran. Ove prečice se dobijaju uz pomoć tri, a obično četiri prsta, što je jako nepraktično na 3,5", a čak i na 4" dijagonali ekrana.


iFile

Konačno dolazimo do jedne punokrvne aplikacije. Iako Apple polako, ali sigurno radi na uklanjanju (od očiju korisnika) klasičnog file sistema čak i na desktop sistemima, naprednim korisnicima će ponekada (a za specifične poslove veoma često) zatrebati pristup file sistemu. iFile poseduje toliku količinu mogućnosti, da ćemo verovatno neku zaboraviti - pokušaćemo da spomenemo one najbitnije. iFile omogućava kretanje kroz strukturu foldera i pregled fajlova skladišne memorije iOS uređaja. Pored toga, tu su sve one opcije koje možete očekivati od jednog programa za baratanje fajlovima i folderima, kao što su kopiranje, brisanje, premeštanje, pretraga, uređivanje, čuvanje omiljenih lokacija i još mnogo opcija.

iFile poseduje i podršku za veliki broj fajlova, odnosno znatno veći broj fajlova nego što podržava iOS sistem. Lista je dugačka, a objednjuje skoro sve poznate i manje poznate fajlove iz svakodnevnog rada za računarom - bilo da su to slike, audio, video, office fajlovi, pdf, kompresovani fajlovi i slično. Putem iFilea možete uređivati pojedine tekstualne i HTML fajlove, a ne smemo zaboraviti ni velike mogućnosti pristupa telefonu putem kabla, Bluetootha ili WiFi-a. iFile ima i punu integraciju sa Dropboxom, kao i FTP i WebDAV servisima. iFile može da instalira DEB fajlove, otpakuje pojedine kompresovane formate i vrši otvaranje nekriptovanih DMG fajlova.

Ovo sigurno nije potpuna lista mogućnosti, a svako od naprednih korisnika će naći razlog zbog čega mu je potreban iFile. Još jedna potreba da se ima iFile, jeste ukoliko imate Camera Connection Kit. Naime, sa ovim konektorom je moguće samo kopirati slike i video na memoriju iOS uređaja, pre nego što želite da ih pregledate. Sa iFile programom je moguće pregledati ove fajlove, direktno sa eksterne memorije, bez potrebe za prethodnim kopiranjem.


iPad i zaključak


RetinaPad

Evo jednog dodatka koji nudi rešenje za koje ne znamo zašto ga Apple sam nije implementirao. Naime, iPad pokreće i aplikacije sa iPhone i iPod touch uređaja, ali ne tako što ih "razvuče" preko celog ekrana, već je moguće koristiti ih "piksel na piksel" kada se mali prozor nalazi na sredini iPada, uz opciju da se prikaz poveća 2x, kada se vidi jasna pikselizacija. Međutim, za to nema razloga. Evo i zašto. iPhone aplikacije su optimizovane za 320 x 480 i 640 x 960 rezoluciju (na trenutak ćemo zaboraviti iPhone 5 i postojanje veće rezolucije). 

Apple u ponudi ima tri iPada: "dvojku," mini i Retina (4. generaciju). Prva dva imaju 768 x 1024 rezoluciju, dok treći ima četiri puta veću. Kada na jednom od prva dva iPada koristite iPhone aplikaciju, koristi se 320 x 480 rezolucija, bez nekog posebnog razloga. Instaliranjem RetinaPad dodataka, iPhone aplikacije na iPadu će se automatski koristiti u 640 x 960 rezoluciji, što znači da će velika većina ekrana biti prekrivena - "piksel na piksel" - odnosno bez pikselizacije. Praktičan primer za su Google Maps ili Speedtest aplikacije koje nisu napravljene za iPad.


SwipeSelection

SwipeSelection je pravi primer dodatka koji radi i na iPhone i iPod touch uređajima, ali koji je bolje koristiti samo na velikom ekranu. SwipeSelection je toliko mali dodatak, da čak ne poseduje nikakve opcije, odnosno ne pojavljuje se u podešavanjima ili kao ikona na ekranu. SwipeSelection radi tako što se pomeranjem prsta preko tastature levo ili desno, pomera kursor prilikom unosa teksta u istom smeru. To znači da nije potrebno prstom "gađati" tekst prilikom kucanja, već je dovoljno pomerati prst bilo gde po virtuelnoj tastaturi. 

Navikavanje na ekranu iPada ne traje dugo, ali smo primetili da na telefonu ovaj dodatak pravi više problema nego koristi. Ukoliko priliko pomeranja prsta po tastaturi držite shift, to će značiti selektovanje, kao na klasičnoj tastaturi. Pokret jednim prstom znači pomeranje za jedno slovo, dok sa dva prsta znači pomeranje za jednu reč. Korišćenje sa dva prsta takođe radi i za selektovanje pomoću shift tastera.


XBMC

XBMC je sigurno najpoznatiji Media Center program koji se može naći za veliki broj platformi, pa tako i za iOS. XBMC je previše otvorenog tipa da bi mogao da se nađe na App Store prodavnici i zbog toga je potrebno instalirati ga putem Cydia servisa. XBMC ne samo da je punokrvni program u poređenju sa većinom Cydia rešenja, već može stati rame uz rame sa bilo kojom desktop verzijom. XBMC radi na iOS uređajima sa malim ekranom, ali u ovom tekstu stavljamo ga u iPad odeljak. Za XBMC iskustvo na iPadu možemo uputiti samo reči hvale. Ovaj program, iako u potpunosti donosi svoj intefejs i dalje zadržava izgled kao da je aplikacija koju je Apple napisao.

O mogućnostima koje XBMC donosi izlišno je govoriti. Verujemo da ni napredni korisnici XBMC-a na računarima ne znaju svaku mogućnost ovog programa, a čini nam se da su one sve tu i na iOS verziji. XBMC na iPadu zapravo ima još više smisla u poređenju sa računarima, zato što je na iPadu inače teže naći program koji će pustiti MKV ili slične formate i pakete, tako da je XBMC na iPadu ne samo kvalitetan medija centar, nego i program za puštanje skoro svih formata i titlova.

Pored toga, XBMC u kombinaciji sa Camera Connection kitom znači ultimativno rešenje za putovanja, obzirom da ovaj kit može da primi USB memoriju ili SD/CF kartice na koje možete snimiti filmove, serije i sličan sadržaj. Bitnije od svega je što ovaj sadržaj može biti u apsolutno istom formatu kao na PC-u, odnosno nije potrebna bilo kakva kompresija, promena naziva ili lokacije fajlova. XBMC zadržava neke (nama omiljene) opcije, kao što je skidanje titlova tokom samog gledanja filma (što je dodatak koji se takođe instalira bez problema unutar samog programa), kao i odličan rad sa većinom mrežnih protokola (mada ovo poslednje ponekad zahteva napredno znanje).

Ipak, pored svega, ono što nas najviše raduje jeste odličan izgled i izuzetna stabilnost ovog programa. Bilo da putem iFile ili sličnog programa kopirate sadržaj na memoriju iOS uređa ili koristite spoljnu memoriju pomoću Camera Connection kita, XBMC je zaista fenomenalan program za gledanje velikog broja filmova, serija, ali i za mnoge druge stvari.


Emblem

Emblem je dodatak koji vrši promenu estetske prirode notifikacija na iPadu. Naime, Emblem notifikacije prikazuje na isti način kao što su prikazane na OS X sistemu (od verije 10.7 i novije). Umesto traka sa notifikacijama koje se uobičajeno pojavljuju na vrhu ekrana, ove notifikacije se pojavljuju sa desne strane iPada i možemo reći da su odlično prekopirane sa OS X sistema. Klikom na notifikaciju dobijate isti efekat kao kada kliknete na podrazumevanu iPad notifikaciju (koje se u slučaju korišćenja Emblema ne pojavljuju), a pojedine notifikacije će imati više od jedne opcije na koju može da se klikne. 

Emblem će se nekim korisnicima dopasti, a nekima ne. Pored toga što dizajn sa OS X-a zaista izgleda lepo, Emblem će za neke korisnike biti lakši za čitanje. Sa druge strane, Emblem će nekada zauzimati previše prostora i naterati pojedine korisnike da se vrate na "fabričko" rešenje iOS sistema. U svakom slučaju, ne košta vas ništa da probate.


Zaključak

Po našem mišljenju, zatvorenost iOS sistema treba poštovati i dobro koristiti stabilnost i lakoću korišćenja, tako da Cydia aplikacije i rešenja nikada ne treba staviti ispred "običnih" aplikacija i sistemskih rešenja. Cydia treba da dopuni stvari koje vam fale na iOS-u, ali nikako ne treba koristiti iOS uređaj kao igralište za Cydia programe i teme. Preterano korišćenje ovih paketa zaista može da naruši performanse sistema, trajanje baterije i stabilnost, tako da ipak treba da se držite samo proverenih programa i da na uređaju ostavite samo ono što vam je zaista potrebno.

Kao što smo već napisali, nije bilo moguće pokriti sve programe i rešenja jednim tekstom, a ponajmanje zadovoljiti svačije ukuse. Sigurno da ima aplikacija koje redovno koristite, a mi ih nismo spomenuli i toga smo svesni. Ipak, ukoliko se pokaže interesovanje za veći broj ovakvih tekstova, sa zadovoljstvom ćemo ih napraviti. Komentare možete ostaviti na samom sajtu ili na Facebook strani, obzirom da će mnogi za ovaj tekst saznati upravo tamo. U svakom slučaju, ovo je bio pregled osnovnih aplikacija koje su se pokazale stabilno i koje ne narušavaju izgled i funkcionalnost iOS sistema. Nekim naprednijim i "šarenijim" Cydia dodacima bavićemo se, nadamo se, uskoro u drugim tekstovima.

iOS5: Osnove

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509