Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master V series

04.09.2013 10:25 | 1 Hardver
Cooler Master V series

Cooler Master je u svoju veliku ponudu napajanja uveo i novu "V" seriju, koja donosi sjajne karakteristike, dizajn i kvalitet izrade. Reč je o novoj "high-end" seriji, koja korisnicima nudi maksimalno za uloženi novac. Mi ćemo vam ih predstaviti ukratko, fokusirajući se na najbitnije aspekte njihovog rada. Cooler Master je V seriju pozicionirao veoma zahvalno. Iako spadaju u red skupih modela, imaju specifikacije koje bi opravdale čak i nešto veću cenu. Stoga i ne čudi povišeni stepen interesovanja za ova napajanja...

Nebojša Todorović

Kod nas su stigla dva modela, oznake V1000 i V850. Pakovanje je praktično identično za oba modela, a isto važi i za sadržaj, konstrukciju, pa čak i veći deo specifikacija. Razlike su prilično male i svode se na kontinualnu snagu koju mogu da isporuče. Stoga, kako se ne bismo bespotrebno ponavljali, pozabavićemo se jednim od dva pomenuta modela, a to će biti najsnažniji u seriji, V1000.
  

Na kutiji ćete naći veliki broj informacija, što je izuzetno korisno kada odluku donosite na licu mesta, bez prethodne provere specifikacija na netu. Najveći deo neophodnih informacija ćete pronaći bez vađenja proizvoda, uključujući sadržaj pakovanja, koje kablove dobijate, nekoliko grafikona i tabelu sa detaljnim specifikacijama. Tu je čak i kriva efikasnosti zajedno sa grafikonom koji prikazuje ponašanje ventilatora u zavisnosti od opterećenja napajanja. Ovde dolazimo do vrlo interesantne informacije, a to je da kod V850 ventilator prelazi brzinu od minimalnih 600 RPM tek sa opterećenjem većim od 80%. Očekivano, V1000 ima nešto niži prag zbog veće snage, ali i on tek sa nekih 72-73% opterećenja povećava brzinu aktivnog elementa.

 


Način na koji je oprema upakovana je za svaku pohvalu. Napajanje stiže u zasebnoj vrećici koja na sebi nosi logo proizvođača. Takođe, kablovi su popakovani u jednu manju torbicu, koja nije praktična poput nekih koje smo viđali kod Cooler Mastera, ali je i dalje jako dobra. Tu je i propratna papirna dokumentacija i naponski kabl. Dakle, sve što bi vam moglo biti potrebno.
  

Što se kablova tiče, prisutan je izuzetno veliki broj tako da zaista sumnjamo da će ikome bilo šta zafaliti. Tu je čak osam 6+2 pin PCI-Express priključaka (četiri kabla), devet SATA napajanja raspoređena u tri kabla, dva 4+4 pin CPU konektora i još dosta toga. Suštinski, čak ni najbolje konfigracija sa dve ili tri grafičke karte, nekoliko "storga" uređaja i snažnim procesorom neće biti ugrožene, tako da su praktično potrebe svih korisnika zadovoljene. Što se V850 modela tiče, on je kraći od V1000 verzije samo za dva 6+2 pin PCI-Express molexa i jedan CPU priključak. Sve ostalo je potpuno identično.
  

Samo napajanje je sjajno. Potpuno je modularno, tako da na sebi nema apsolutno nijedan jedini kabl koji viri. Izrada je fenomenalna u najmanju ruku, jer se koristi podeblji lim koji ima hrapavu teksturu. Na ovaj način osećaj prilikom dodira je izuzetan, a pritom se dobija utisak velike robusnosti. Dopada nam se i brušeni aluminijumski okvri oko ventilatora, kao i činjenica da se koristi zaštitna mrežica u formi saća umesto klasičnog rešenja.
  

Nastavak

Kako je u pitanju modularno napajanje, na prednjoj strani se nalaze svi konektori za kablove. Odlično su grupisani i na samom napajanju možete naći oznake sa namenom određenih priključaka. Ovo uveliko olakšava povezivanje, čak i u slučaju da nemate uputstvo. Bez dileme, ovo je odličan potez proizvođača. Na suprotnoj stranici kućišta se nalazi samo ulaz za naponski kabl, kao i "I/O" prekidač za paljenje, odnosno gašenje uređaja.
  

Što se specifikacija tiče, V1000, kao i ostatak V serije je impresivan. Pre svega treba pomenuti zlatni 80 PLUS sertifikat efikasnosti koji dobijaju napajanja sa efikasnošću od 92% pri opterećenju od 50 procenata, odnosno 88% pri punom opterećenju. Nije ga lako dobiti i zaista samo bolji modeli će ga nositi na sebi za razliku od osnovnih 80 PLUS stikera. Tu je i garantni rok od pet godina koji zajedno sa ostatkom karakteristika V serije daje uverljivu celinu. Specifikacije su fantastične, a Cooler Master naglašava da sve ide preko jedne + 12 V grane koja može da isporuči 83 A. Kada se sračuna, jasno je da se dobija maksimalna snaga od 996 W na ovoj grani.
  

Iako nije reč o kompletnom testu, morali smo da zavirimo u unutrašnjost V1000 modela. Unutra smo našli Seasonicove komponente i dizajn. Konkretno, reč je o novijoj Seasonic OEM platformi, koja je kao i ostali njihovi proizvodi u sferi napajanja na izuzetno visokoj ceni. Implementirane su sve zaštite (OVP, OPP, OTP, UVP itd.), pa čak i štit od elektromagnetnih interferencija oko priključka za napon.
  

Nisu ništa manje kvalitetne ni ugrađene komponente, tako da sve odgovara Seasonic pedigreu. Tu su Nippon Chemi-Con kondenzatori deklarisani na 420V/390uf, kao i na maksimalnu radnu temperaturu od 105° Celzijusove skale. Štampana ploča sa konektorima za kablove napajanja je takođe izuzetno uredno napravljena, zajedno sa odličnom crvenom štampanom pločom. Tipično za Seasonic nema nikakvih razlivenih lemova, koji se mogu sresti kod kompanija kao što je Super Flower. Iako to ne utiče na rad u principu, ipak je ovako uredan dizajn i izrada daleko ugodnija oku i više uliva poverenje. Raspored je odličan tako da ima dovoljno prostora između komponenti, što je jako bitno za protok vazduha.
 


 

Kada smo već kod toga, iskorišćen je ventilator prečnika 135 mm koji ostvaruje veliki protok vazduha pri manjem broju obrtaja. Potpisala ga je kompanija Rotronic, a reč je ventilatoru koji koristi specifičnu tehniku kako bi bio što tiši i pritom imao dug radni vek. Naime, ležaj je specifično dizajniran tako da se pri radu stvara tanki uljani film oko osovine koji se konstantno kreće i aktivno podmazuje mehanizam. Zbog dizajna, ulje nikada ne može da iscuri, tako da intervencija od strane korisnika nije nikada potrebna. Rezultat je odličan, napajanje je izuzetno tiho čak i pri optrećenju, tako da moramo da pohvalimo Cooler Master.
 


 

Kada se sve sabere, očigledno je da je reč o kvalitetnoj porodici napajanja. Cooler Master je zaista maksimalno rizikovao sa V serijom. Kućište je napravljeno od besprekorno kvalitetnih materijala, a za unutrašnjost se pobrinuo Seasonic koji je poznat po svom kvalitetu. Na sve to dodajte pristojnu cenu i garantni rok od pet godina i rezultat može biit samo odličan. U prilog tome govore i prezadovoljni korisnici na našem forumu koji su se već nakon predstavljanja opremili nekim od tri modela koji se nalaze u ponudi.

Komentari

0 Dodaj komentar

Na prvi pogled: Cooler Master Cosmos SE

Test: Cooler Master Silencio 650 Pure

10203
10205
10206
10207
10208
10209