Greška

Došlo je do greške.

Cooler Master Notepal ErgoStand

16.04.2010 05:34 | 1 Mobile
Cooler Master Notepal ErgoStand

Iz kompanije Cooler Master stiže novi, sada već mirne duše možemo koristiti tu sintagmu, univerzalni dodatak  za notebook računare. Princip objedinjavanja najrazličitijih funkcija u univerzalnom postolju nam se dopada, kao i koncept dodavanja novih mogućnosti...

Filip Majkić

Ponuda raznih kulera, postolja, i drugih dodataka  za notebook računare na tržištu je već poprilična. Cooler Master karakteriše izuzetno ambiciozan nastup u bilo kojoj tržišnoj kategoriji, pa je tako i ovde, gde je od samog starta ne samo jedan od najaktivnijih učesnika, već  i jedan od glavnih inovatora i pogonska snaga kompletnog tržišta. Kako se izdvojiti iz mase sličnih proizvoda, što svojih, što konkurentskih, zadatak je koji iz generacije u generaciju postaje sve teži i naporniji. No, očito se Cooler Master dobro nosi sa pritiskom i zahtevnošću. Najnovija kreacija ove kompanije jeste NotePal ErgoStand. Taman nakon što smo pomislili da nakon prethodno prikazanih modela, koji imaju dodatu čak i funkciju kućišta za eksterni disk, malo toga ima da se kaže, usledio je demanti. Ovaj put je najveći i najbitniji akcenat na ergonomiji, ali ništa drugo nije zapostavljeno.

Notepal Ax je postolje koje donosi sa sobom aktivan kuler, te ga po tom pitanju u startu treba razlikovati od postolja koja su pre svega postolja, dok svoju „funkciju“ rashlađivanja vrše maltene usputno, hladeći računare pasivno. Kao što smo već naučili, ovakve sprave imaju i svoju ergonomsku funkciju o kojoj takođe treba voditi računa – pomažu da se računar izdigne od podloge i doprinose podizanju nivoa ekrana u visinu očiju, odnosno glave, što rezultuje manjim krivljenjem i savijanjem tela. Istovremeno, olakšava se kucanje, što može dosta značiti onima koji duže vremena rade na računaru. Posebno imajući u vidu male uglove gledanja kod ekrana mobilnih računara, na ovu stavku uvek moramo računati kada govorimo o ovakvim napravama.

Specifikacija:
 

 

Cooler Master NotePal ErgoStand

Kategorija

Notebook kuler/postolje

Kompatibilnost

Notebook računari od 9” do 17”

Boja

Crna

Dimenzije

370 x 265 x 58 mm

Masa

1050 grama

USB portovi

4 komada

Brzina obrtaja ventilatora, buka

700~1400 RPM, 15 dBA (minimalno)

Materijali

Plastika, metalne meširane površine, guma

Garancija

24 meseca

Cena

30 evra + PDV

 

Ovde je ta stavka dodato podignuta na viši nivo kroz dodatne ergonomske mogućnosti. Cooler Master je kroz posebnu oprugu sa pet ležišta obezbedio da postolje može da stoji pod pet različitih uglova (uključujući i situaciju kada je maksimalno opružen). Na taj način korisnici mogu bolje da prilagode postolje svojim potrebama i željama. Kvalitet izrade je odličan. Uređaj je izrađen je od plastike i meširanih (rupičastih) metalnih površina. Uz sve to, na sve strane se nalaze pozamašni gumeni dodaci i obloge, koji doprinose prijanjanju što postolja za podlogu, što laptopa na postolje. Da je Cooler Master mislio na sve, govore i zavoji za menadžment kablova, pomoću kojih je moguće fino „proturiti“ kablove sa zadnje strane i lepo ih podvezati tako da se ne rasplinju po stolu. Ovo je posebno bitno imajući u vidu da ovo postolje stiže sa USB hub-om sa čak četiri dodatna USB porta. Na bočnim stranama se takođe nalaze otvori koji pomažu strujanje vazduha.

U levom i desnom gornjem uglu se nalaze prekidač za aktiviranje, četiri USB porta, indikator rada, opcioni priključak za struju (inače, uređaj komunicira sa računarom preko jedno mini-USB porta), kao i točkić pomoću koga je moguće manuelno podešavati brzinu rada ventilatora. Kada govorimo o ventilatoru, radi se o 140-milimetarskom rifle bearing ventilatoru. On se vrti na od 700 do 1400 obrtaja u minutu, pri čemu emituje minimalan nivo buke od 15 dBA. Kontroler pomoću koga se može podešavati brzina njegovih obrtaja je identičan analognom točkiću za podešavanje zvuka na audio uređajima. Dimenzije NotePal Ax postolja iznose 370 x 265 x 58 milimetara, a masa 1050 grama, što znači da je nešto deblji i masivniji od klasičnog postolja, sa dobrim opravdanjem. Ono podržava sve notebook računare od 9 do 17 inča.

Generalno gledano, postolje zadovoljava svoju svrhu – efikasno hladi računar, a omogućava korisniku da maksimalno prilagodi ergonomiju računara svojim potrebama i željama. Ono raspolaže solidnim dizajnom, vizuelno je atraktivno, nudi solidne USB hub mogućnosti. Nažalost, i ovde se ispoljava mana koju smo uočili i kod Ax postolja, a to je da je na višim brojevima obrtaja kuler uočljivo bučan, te savetujemo da ga držite na nižem broju obrtaja, gde će svejedno itekako vrlo efikasno ispuniti svoj zadatak. Dolaze vreli dani, na vama je da procenite da li vam ovakav kuler treba, odnosno da li bi bilo korisno podići nivo ergonomije kada je korišćenje prenosnog računara u pitanju. Cooler Master vam je ponudio još jednu vrlo primamljivu alternativu

Prednosti:

- Mogućnosti podešavanja ugla postolja
- Dizajn
- Prisustvo velikog ventilatora
- Mogućnost kontrole broja obrtaja ventilatora
- Širok spektar podržanih dimenzija laptopova
- Odlično prijanjanje zahvaljujući velikim gumiranim površinama

Mane:

- Kuler nešto bučniji  na većim brzinama obrtaja

Uređaj za potrebe prikaza ustupio Cooler Master.

Komentari

0 Dodaj komentar

Cooler Master USNA 95

Cooler Master Notepal Ax

10104
10105
10106
10107
10108
10109