Greška

Došlo je do greške.

Chieftec Dragon II

30.03.2010 21:24 | 1 Hardver
Chieftec Dragon II

Chieftec ime svakako ne treba posebno predstavljati domaćoj publici. Za mnoge entuzijaste i dalje sinonim za kvalitetna kućišta i napajanja, baš kao i simbol davnih vremena, kada se malo toga kvalitetnog moglo naći u domaćoj ponudi, a za one koji su hteli kvalitet – tu je bio Chieftec. Šta nam donosi nova generacija njihovog kućišta za gaming populaciju?

Filip Majkić

Svaki dugogodišnji entuzijasta se seća vremena kada smo obilazili radnje u potrazi za Chieftec napajanjima i kućištima, kada smo kvalitet napajanja merili težinom istog, a od kućišta tražili da bude što veće i prostranije, kako bi u njega moglo stati što više raznih stvari, koje tada nisu bile integrisane na pločama, poput zvučne karte, modema, raznih kontrolera, više tipova optičkih uređaja...No, došla su neka druga vremena, i Chieftec se prilagođava trendovima na taj način što pokušava da ponudi solidan proizvod po privlačnoj ceni. Jedan od vrlo interesantnih proizvoda u tom smislu jeste svakako Dragon kućište nove generacije, jasno usmereno pre svih prema igračima.

dragon_2.jpg

Pred nama je kućište oznake CH-07B. Postoje dve njegove varijante, CH-07B-B i CH-07B-R. Razlika je u boji, tj. u dizajnerskom rešenju, pošto je model sufiksa “–B” u potpunosti crn, dok model sufiksa “–R” ima crvenu prednju masku, kao i crvene delove na boku i gornjoj stranici, koji su smešteni tačno na delovima ispod kojih se nalaze ventilatori. Kada govorimo o ventilatorima, njih ima ukupno četiri. Tri 120-milimetarska se nalaze na gornjoj (dva) i prednjoj (jedan) strani kućišta, dok je na boku smešten 220-milimetarski “džin”. Svi ovi ventilatori svetle plavom bojom, odnosno imaju ugrađene LE diode plave boje, pa oni koji žele da naprave lajt-šou imaju sasvim solidnu opciju u tom smislu. Ono što nam se dopada u generalnom smislu jeste što ovde imamo kućište sasvim pristojne cene koje dolazi sa velikim bočnim ventilatorom, koji upumpava vazduh (gornji ventilatori ga ispumpavaju). Neko naše iskustvo sa vazdušnim hlađenjima i iskustva korisnika sa interneta jasno ukazuju da prisustvo serijskog ventilatora dosta pomaže Tu su čak i filteri za prašinu, na svim ventilatorima osim na gornjem, a delimično meširana (rupičasta) prednja maska dodatno pomaže vazdušnom strujanju (ali ne i nivou buke, koji nije preveliki, ali nije ni na nivou ultra tihih kućišta specijalno dizajniranih da maksimalno priguše buku, što sa druge strane i nije bio cilj). Opciono, pozadi postoji mesto za montiranje još jednog 120-milimetarskog ventilatora.

 

 

Chieftec CH-07B “Dragon II”

Boja

Crna, Crna/Crvena

Dimenzije

540 x 477 x 205 mm

Masa

11 kilograma

Materijal

Čelik, ABS plastika

Podržani formati ploča

Micro-ATX, ATX, E-ATX

Broj 5,25” ležišta

4

Broj 3,5” ležišta

6

I/O panel

USB 2.0 x 2; eSATA x 1; Audio Out x 1; Mic Jack x 1

Sistem hlađenja

Napred: 120 mm Blue LED ventilator
Vrh: 2 x 120 mm Blue LED ventilator
Bok: 220 mm Blue LED ventilator
Opciono: 120 mm ventilator je moguće montirati pozadi

Broj slotova za proširenje

7

Tip napajanja

Standard ATX PS2 / PS2 Redundant

Garancija

2 godine

Cena

69 evra

 

Specifikacija:
 

Samo kućište je izrađeno od čelika (konstrukcija) i plastike. Karakteriše ga nešto veća masa, ali i dužina pre svega. Veće dimenzije nisu tu bez razloga i učinkovitosti. Najpre, u kućište je moguće montirati, pored mATX i ATX ploča, i matične ploče E-ATX formata. Iako je ovo više teorijska nego praktična prednost koja će biti od interesa širem sloju kupaca, nije zanemarljiva, ali još bitnija je praktična posledica na raspored u unutrašnjosti, odnosno dostupan prostor. Ovo kućište je u stanju da prihvati kartice dužine do 12 inča. Želite da ugradite najsnažnije grafičke karte trenutno dostupne tržištu, dolazeći GeForce GTX 480 od 10,5 inča, ili pak nekog Radeon HD 5970 monstruma? Nema problema, Dragon II će ga sa zadovoljstvom prihvatiti, što je zahvalna karakteristika kada se radi o igračkoj populaciji.

Još jedna osobina kućišta koju će ambiciozniji korisnici znati da cene jeste dosta prostora za smeštanje diskova. Odnos slotova za interne diskove (3,5-inčne hard diskove) i optičke uređaje je 6:4. Opet, po nekom našem iskustvu, to je dosta pogodnije od maltene uobičajenih 5:5, makar kada se radi o korisnicima sa ovih prostora. Retko ko u današnje vreme drži više od dva optička uređaja, dok sa druge strane, mesta za hard diskove nikad dosta, ako ni zbog čega drugog, a ono da bi korisnici imali na raspolaganju solidan razmak između diskove, eliminišući efekat međusobnog zagrevanja. Naravno, Chieftec Dragon II podržava tool-free instalaciju kada se radi o 5,25-inčnim i 3,5-inčnim slotovima, kao i o PCI slotovima, a njegovi mehanizmi su nešto drugačiji od većine proizvođača, što ne utiče na jednostavnost i lakoću montiranja. Podržava i menadžment kablova, premda treba imati u vidu da prilikom instalacije diskova njihova orijentacija nije takva da konektori idu prema zadnjoj strani, pa kablovi neće moći da budu provučeni kroz zadnji deo, te da postanu maltene nevidljivi. U pakovanju se dobija crna kutija sa dodatnim šrafovima i trakama za podvezivanje kablova radi lakšeg grupisanja. Tu su i rupice za montiranje vodenih hlađenja. Preostaje nam još da pomenemo I/O panel, na kome se nalaze dva USB 2.0 porta, jedan eSATA port, kao i audio konektori.

Chieftec Dragon II nam se jednostavno dopao, kada imamo u vidu odnos toga šta nudi i njegovu cenu. Radi se o vrlo korektnom i zahvalnom proizvodu, namenjenom igračkoj populaciji, koji nudi dosta toga za sasvim prihvatljivu sumu, ne donoseći nekakve ekskluzivitete, ali donoseći najbitnije osobine gejming kućišta. Pride, ne teraju korisnika da dodatno zavlači ruku u džep zarad sitnica za koje je diskutabilno da li mu znače. Stoga prognoziramo da bi na našem tržištu trebao da doživi lep uspeh i solidnu prihvaćenost od domaće publike.

Chieftec kućište na test ustupio Chieftec.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master CM690 II Advanced

Test: Cooler Master Hyper 612 Ver. 2

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209