Greška

Došlo je do greške.

Bitka na polju gejming monitora: G-Sync vs Freesync

10.04.2016 12:30 | 3 Multimedija
Bitka na polju gejming monitora: G-Sync vs Freesync

Kao i u mnogo čemu drugom, vodeći proizvođači grafičkih rešenja su ponovo našli načina da podele korisnike. Naravno, to im nije bila inicijalna zamisao, budući da i AMD i Nvidia žele da privuku što veći krug potencijalnih kupaca njihovih proizvoda. Došao je red na monitore. Nova generacija displeja će biti dodatni adut najvećih imena na polju grafike u međusobnom obračunu.

G-Sync vs Freesync

Filip Majkić

Pred vama je tekst namenjen prevashodno osobama koje su manje upućene u dešavanja na polju monitora, koja su poprilično uzavrela. Nema svako vremena da isprati osnovna dešavanja, posebno kada je reč o nečemu što se toliko dugo nije preterano pomeralo sa osnovnih polazišta. Ukoliko spadate u one koji su verovali da su svojim 24-inčnim ili 23-inčnim monitorima Full HD rezolucije “završili sve” kada su monitori u pitanju, grdno se varate. Stigla je nova generacija displeja sa podrškom za nove tehnologije.

Monitori: Kuda dalje nakon 1080p rezolucije

U današnje vreme je nekako i logično da se pođe putem koji je utaban nekim drugim napravama. U godinama koje su za nama smo dobili telefone i tablete ekstremno velikih rezolucija. Njihovi ekrani nude ogroman broj tačaka po inču. Isto tako, ruku na srce, nude fantastičan prikaz, u odnosu na koji su se prilagođavali brojni sadržaji, prevashodno sadržaji na internetu. Stoga se, u neku ruku podsticajem sa drugih grana tržišta, polako došlo do stvaranja uslova za prelazak na veću rezoluciju i u domenu monitora.

gsync_freesync_7.jpg

Naravno, nije reč samo o rezoluciji, ali kao faktor se pojavila visoka 4K rezolucija, koja je označena kao “naredna velika stvar”. Nažalost, kako se radi o veoma zahtevnoj rezoluciji, očito je da će prelazak na 4K ići postepeno i u etapama. Ne samo da je broj tačaka čak 4 puta veći od Full HD rezolucije, što znači da je da biste se igrali u tako visokoj rezoluciji potreban monstruozno jak računar, već imamo i situaciju da današnje konekcije ne mogu da podrže prenos slike u tolikoj rezoluciji u kombinaciji sa jednom drugom tehnologijom koja igračima veoma puno znači, a to je visoka vrednost osvežavanja.

gsync_freesync_12.jpg

Stoga, veoma je verovatno da će se najveći broj igrača za svoj naredni apgrejd odlučiti za nešto poput 2560 x 1440 (1440p) monitora od 27 do 30 inča, sa visokom vrednošću osvežavanja od 144 Hz. U startu, 1440p rezolucija je dosta manje zahtevna od 4K (3840 x 2160) rezolucije. Benefiti visoke vrednosti osvežavanja su ogromni, i pre svega se ogledaju u glatkoći rada već u 2D režimu, odnosno na desktopu, u browsingu, skrolovanju, u mnogim svakodnevnim operacijama koje doživljavamo zdravo za gotovo. Igrači će imati još jedan motiv – a to je implementacija G-Sync i Freesync tehnologija u monitore.

gsync_freesync_5.jpg

Ovakvi monitori jesu skuplji, ali smo mišljenja da itekako vrede. No, treba jasno objasniti i opravdati toliku razliku. Najpre, treba objasniti ljudima zašto ići iznad 1080p, što smo uradili u jednom od ranijih članaka. Potom, zbog čega ići na monitor visoke vrednosti osvežavanja, što u startu utiče na nešto veću cenu, i najzad, zašto se prikloniti Nvidijinom ili AMDovom carstvu kada su tehnologije osvežavanja u pitanju. Stoga samo rešili da na jednom mestu objedinimo objašnjenje o čemu se radi i sučelimo prednosti i mane obe tehnologije.

gsync_freesync_6.jpg

Ukoliko se ne igrate, u suštini ne morate da čitate dalje, jer Nvidia G-Sync i AMD Freesync služe da unaprede iskustvo u igranju. Tada vam ne trebaju ni G-Sync ni Freesync monitori, već je dovoljno da se zadržite na standardnim modelima. Sa druge strane, ukoliko se igrate, toplo bismo preporučili da proučite naredne stranice, pošto one objašnjavaju o čemu se zapravo radi i zbog čega se tolika fama digla oko novih tehnologija osvežavanja...

ZeroFighterSRB Novi član postova: 4
Citiram korisnika: Space BeerNajjeftniji FreeSync monitor je 150€, što je sasvim pristupačno i nama sa jeftinijim ulaznicama --- link ---
Da li postoji igde u Srbiji da se kupi taj monitor? I da li iko zna da li ce ga biti u skorije vreme na nasem trzistu? Citao sam i iz tekstova sam shvatio da je jos pre par meseci treba da se pojavi kod nas...
pixell Član postova: 2444
Kvalitet najboljih Asus G-Sync monitora je katastrofalan već dve generacija tako da u slučaju da se odlučite za neopravdano skuplje i ni malo kvalitetnije nVidia rešenje budite spremni na kompromise. Platićete daleko više i dobićete lošije rešenje.
https://www.youtube.com/watch?v=mje_fmayu0k
Što se tiče AMD kompatibilnosti, svaku grafičku karticu koju ste kupili novu u prethodnih godinu dana ili je danas kupite sposobnu da prikazuje potreban broj frejmova na ovim monitora imaće FreeSync podršku.
Nedovoljno dobro odrađen test, manjka informacijama i nedovoljno dobro objašnjene prednosti i mane svake tehnologije ciljnoj grupi ljudi.
Space Beer Član postova: 3044
Malo zbunjujete čitaoce greškama u tekstu
U ovom trenutku FreeSync radi na 50-ak monitora, a ne na 8. A i broj grafičkih karti je veći. Između ostalog i cela R9 300 serija, Fury, itd. Tačnije svi GCN 1.1 i 1.2 čipovi
--- link ---
Najjeftniji FreeSync monitor je 150€, što je sasvim pristupačno i nama sa jeftinijim ulaznicama
--- link ---
Od novembra i FreeSync ima LFC, tako da je donja granica spuštena na 30 Hz kod odgovarajućih monitora, a i gornja zavisi od modela (cene )
--- link ---

Test: Asus MG24UQ

Test: Asus ROG Swift PG348Q

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309