Greška

Došlo je do greške.

Biramo platformu koja je obeležila 2014. godinu

08.01.2015 14:55 | 1 Hardver
Biramo platformu koja je obeležila 2014. godinu

Na kraju 2013. godine smo imali jasnu viziju ko treba da ponese titulu u ovoj disciplini. To ne možemo da kažemo i za prethodni period. Moramo da priznamo da smo čekali do 31. decembra da se nešto "revolucionarno" desi da bismo imali o čemu da pišemo u ovom članku. Nažalost, ostali smo kratkih rukava, a pre svega ćemo se osvrnuti na godinu iza nas.

Nebojša Todorović

Kao i uvek, prvo smo krenuli od procesora kao najbitnijeg faktora za izbor pobednika u ovoj kategoriji. Međutim, zaista se nije mnogo toga dešavalo. AMD se uzdao u ponudu koji je izgradio tokom 2012. i 2013. godine kada su procesori u pitanju.

 platforma_godine_4.png


Velika uzdanica kompanije je Kaveri APU ili A10 7850K, A10 7800 i A10 7750 koji su konačno doneli GCN arhitekturu u APU. Implementirane su i druge bitne tehnologije kao što su HSA, hUMA i skalabilni TDP, ali u suštini Kaveri je ostao u senci Richlanda. Možda smo previše očekivali, ali realno gledano A10 6790K i 6800K su i dalje najbolji modeli u ponudi kompanije kada se zna da su drastično jeftiniji od Kaveri alternativa uz gotovo iste performanse.

Nova arhitektura za AMD i dalje nije na jasnom vidiku, tako da sporadični novi proizvodi koji su se pojavljivali nisu bili ništa više do modifikacije postojećih modela

Nova arhitektura za ovu kompaniju i dalje nije na jasnom vidiku, tako da sporadični novi proizvodi koji su se pojavljivali nisu bili ništa više do modifikacije postojećih modela. "Smanji takt i cenu ili povećaj takt i ostavi cenu sličnom" je bila parola kojom se AMD vodio. Kao rezultat toga nastali su modeli kao poput FX8370, FX8320e i sl.

platforma_godine_3.jpg


Intel jednako nije briljirao, jer je osim jednog ostatak procesora podbacio na polju istinskog napretka. Bacamo akcenat na reč "istinski", jer iako smo dobili odličnu postavu koju predvodi Core i7 4790K čak ni najveći "fanboy" ne može da samouvereno da kaže da je reč o velikom unapređenju. Pored marginalno većih performansi, Haswell refresh je upravo to - "refresh".

 platforma_godine_6.jpg

Jedini pravi novitet je osmojezgarni Core i7 za LGA 2011-3 platformu i tu smo dobili jasan signal u kom pravcu trebamo da idemo. Ovaj procesor je prvi i jedini model u ponudi Intela za "consumer" tržište koji nudi čitavih 16 Thread-ova i osam fizičkih jezgara. Namenjen je, kao i prateća platforma, korisnicima koji žele vrhunske performanse bez kompromisa.

 

 

Pobednik je...

Pored sirovih performansi, ovaj procesor uz kvalitetnu ploču ima i sjajan overklok potencijal koji nismo očekivali, obzirom da je reč o veoma kopleksnom komadu silicijuma. Na sve to treba dodati i ostatak priče, gde cela LGA2011-3 platforma nudi još nekoliko bitnih unapređenja, jer na osnovu jednog procesora bi bilo teško nagraditi celu platformu, zar ne?

 platforma_godine_7.jpg

Ploče koje prate LGA2011-3 platformu, odnosno X99 modeli donose ogromno unapređenje u odnosu na X79. Sve ono što je nedostajalo X79 pločama je dodato kod X99 verzija, koje tehnološki gledano idu u korak sa LGA1150 proizvodima. Potonjim je, zbog češćih osvežavanja kao i zbog toga što jednostavno izlaze u kraćim vremenskim razmacija daleko lakše prate sve aktuelne trendove.

2014. godina možda nije imala svoj Core2Duo, APU ili neki drugi legendarni proizvod u segmentu osnovnih komponenti, ali je LGA2011-3 doneo novitete koji će biti okosnica budućih modela

Uz sve pobrojano, dolazimo i do DDR4 memorije koja je konačno ušla na tržište zajedno sa LGA2011-3 platformom. Istina, osnovni modeli koji samo prate specifikacije po JEDEC-u ne donose nikakve prednosti na polju performansi. To je bilo očekivano, jer je isti slučaj bio i sa svim prethodnim generacijama DDR-a.


platforma_godine_8.jpg


Ne treba zaboraviti da smo dobili mogućnost modula većeg kapaciteta, više frekvencije, niže radne napone i još nekoliko bitnih unapređenja koje četvrta generacija DDR-a donosi sa sobom. Intel je probio led i 2014. godina možda nije imala svoj Core2Duo, APU ili neki drugi legendarni proizvod u segmentu osnovnih komponenti, ali je LGA2011-3 doneo novitete koji će biti okosnica budućih modela.


kingston_hyperx_ddr4_3000_017_s.jpg


Stoga, bez mnogo odugovlačenja, možemo da kažemo da je LGA2011-3 platforma godine koja je uspela da donese prvi Intelov osmojezgarni procesor među "obične" korisnike, DDR4 memoriju i na kraju krajeva matične ploče koje su vidno modernije od prethodnika.


platforma_godine_s.jpg

Čestitke kompaniji Intel na pobedi u kategoriji najznačajnijeg pomaka u PC industriji tokom 2014. godine!

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte GA-X99-UD7 WiFi

Test: Gigabyte GA-X99-SOC Champion

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209