Greška

Došlo je do greške.

Biramo najbolju grafičku kartu 2013. godine

07.01.2014 11:44 | 1 Hardver


Nebojša Todorović

Proizvod godine: Grafičke karte

Čitava 2013. je protekla u nastavljanju trendova započetih pre dve godine. Tržište se sve više razdvaja, pa u najnižem segmentu ponuda postaje sve "mršavija". Integrisana rešenja su sve popularnija, posebno nakon AMD-ovog predstavljanja Richlanda čiji će se naslednik pojaviti za tačno sedam dana. To posebno pokazuje i činjenica da je najslabiji Radeon R7 240, a da ispod toga AMD verovatno neće ni predstavljati diskretna rešenja. Čak je i Intel sa Haswellom učinio najveći korak napred upravo na polju integrisanog GPU-a. Na svu sreću, ono što nas, entuzijaste, više zanima je srednji i viši segment koji je bio prepun dešavanja, obrta i noviteta. Industrija igara je i dalje snažan zamajac, pa za sada ne izgleda da ćemo na ovom polju izgubiti zamah.
 


 

U visokoj klasi je bilo puno dešavanja, pa čak i velikih obrta koji nisu bili potpuno očekivani. Kako se desila stagnacija u pogledu proizvodnog procesa, pa i same arhitekture, rat cenama je bio neizbežan. Naravno, taj momenat je dočekan široko raširenih ruku od strane korisnika koji su za isti novac mogli da kupe daleko brže modele nego ranije. Kada na to dodamo veliki broj impresivnih naslova kao što su Crysis 3, Battlefield 4, Metro: Last Light, itd. može se reći da su ljubitelji dobre grafike imali šta i čime da igraju.
 


 

 

Protekla godina u nekoliko pasusa...

Početak godine, je protekao veoma monotono i osim nekoliko modela srednje klase od kojih neki nisu ni ispunili očekivanja u momentima predstavljanja, zaista nije bilo mnogo zanimljivih dešavanja. Strasti su se malo rasplamsale kada je predstavljen GeForce Titan koji je poneo titulu najbrže grafičke karte sa jednim GPU-om. Po prvi put smo došli u kontakt sa GK110 čipom, koji je pokazao koliko je Kepler arhitektura zaista moćna. Nažalost, sa cenom od 1000 evra i realtivno malom dostupnošću, Titan je bio više tu zbog Nvidie i njenog imidža, nego zbog samih korisnika.
 


 

AMD je sa druge strane proveo svoje vreme popunjavajući ponudu sve do kraja aprila kada smo dobili ulitmativnu "rudarsku kartu", Radeon HD 7990. Reč je o "dvoglavom" HD 7970 u samoj osnovi, a karta je bila impresivna u svakom pogledu. Od sjajnih performansi u igrama, do ludački visokog TDP-a koji je bio čitavih 100 W veći od GeForce Titana. Ovaj Radeon je poprilično okasnio od momenta kada je najavljen, ali je ipak doneo nekoliko bitnih noviteta. Ovo se najviše odnosi na kuler koji je drastično unapređen u odnosu na sva do tada implementirana referentna rešenja. Tri ventilatora i masivno rashladno telo su definitivno donela razumne temperature i prihvatljiv nivo buke.
 


 

Nakon toga, Nvidia je dodala u ponudu malo prizemniju verziju GeForce Titana, a govorimo naravno o GTX 780 modelu. Ova karta je bila klasičan primer "to što malo fali, sreću ne kvari", jer su razlike svedene na svega par stotina Stream procesora manje i prepolovljenu količinu memorije. U praksi je to značilo veoma slične performanse, a uz odlične overklok karakteristike, GTX 780 je vrlo lako prevazilazio snažniji i skuplji model u svim popularnim rezolucijama.
 


 

Nakon svega, ponovo je usledilo zatišje, a pred kraj godine stvari su počele da se zahuktavaju i tempo je postao izuzetno ubrzan. AMD je predstavio svoju novu generaciju tokom oktobra, kada su se napravili i neki veoma bitni potezi. Pre svega, tu su novi modeli iz R9 i R7 serije koji su sa sobom doneli potpuno nove cene, znatno povoljnije nego ranije, ali i odličan bundle koji je uključivao i Battlefield 4. AMD je definitivno napravio hit, iako je veći deo ponude bio baziran na "rebrand" politici što medije i korisnike nije sprečilo da budu zadovoljni. Preko noći, Radeon HD 7970 je postao R9 280X i koštao gotovo 150 evra manje.
 


 

Nedugo zatim, AMD je predstavio i perjanicu baziranu na potpuno novom čipu sa kodnim nazivom Hawaii. Simbolično, ovaj GPU je i bio predstavljen tokom prezentacije na Havajima gde smo i sami bili prisutni. Novi modeli R9 290X i R9 290 su doneli sa sobom novu definiciju "high-end" proizvoda. Performanse su bile u klasi sa 1000 evra skupim GeForce Titanom, ali je cena za snažniji model bila dva puta manja. Trend da najsnažniji modeli koštaju 1000 evra je u momentu bio preokrenut, što je značilo da će i konkurencija morati u kratkom roku da izmeni svoj pristup.
 


 

To se i desilo, pa smo pred sam kraj godine dobili GeForce GTX 780 Ti koji je ujedno jedna od najbitnijih grafičkih kartica protekle godine. Pokrenuta AMD-ovim potezima, Nvidia je učinila GTX 780 Ti boljim od originalnog Titana, a ujedno mu je gotovo prepolovila cenu. Dobili smo potpuno funkcionalan GK110 čip u kombinaciji sa višim taktovima što je ovu kartu lansiralo na sam vrh i znatno promenilo odnos cene i performansi koje su Nvidia karte imale do tog momenta.
 

 

 

Grafička karta broj 1

 

Na prethodnoj strani će verovatno većina čitalaca moći da prepozna na koju stranu naginjemo. Nažalost, samo jedan može biti prvi i zbog toga je pred autora ovog teksta, kao i prošle godine, stavljena teška odluka. Dok je sam AMD imao i ove godine sjajne proizvode, odličan osećaj za prave momente i na kraju veoma inspirativne nove tehnologije kao što je Mantle, mi se u ovom tekstu bavimo samim proizvodom koji je, po našem mišljenju, najbolji u protekloj godini. Da pokušamo da izrazimo sve ovo na malo drugačiji način - da se bira "ponuda godine", sigurno bi priznanje za celokupnu ponudu odneo AMD, dok je najbolja grafička karta prethodne godine, po mišljenju autora teksta, došla iz kompanije Nvidia. Koliko Nvidia ima da ponudi van ovog proizvoda, to je sasvim drugo pitanje, budući da AMD može da se podiči fantastičnom prodajom u svim segmentima, ali...kao što rekosmo, može biti samo jedan.
 


 

Stoga, nakon Radeona HD 7970 koji je uzeo titulu najboljeg u 2012. godini, naslednik-pobednik za 2013. je GeForce GTX 780 Ti. Ovog puta smo imali veoma specifičnu situaciju, jer zapravo nije bilo konkretnih modela koje bismo odabrali, s obzirom da smo videli samo karte zasnovane na referentnom dizajnu i zbog toga je GTX 780 Ti uzeo prvo mesto. Jednostavno, dok niko nije imao preterano prijatno iskustvo sa R9 290X u pogledu temperatura, a posebno buke tokom opterećenja, Nvidia je jasno pokazala kako referentni kuler ne mora nužno da bude i sinonim za najgoru opciju.
 


 

Od samog dizajna kome je posvećeno izuzetno mnogo pažnje, preko materijala koji su upotrebljeni, pa sve do same funkcionalnosti kulera, GTX 780 Ti je jedan zaokružen proizvod. Ovo je možda bila i najbitnija stavka koja je uticala na našu krajnju odluku. U pogledu performansi GTX 780 Ti je ispred Radeona R9 290X, ali sirove brojke ne bi značile ništa bez korisničkog iskustva koje je bilo besprekorno.
 


 

Prosto, GeForce GTX 780 Ti je tokom prošle godine jednom entuzijasti ponudio sve što mu može zatrebati, na jednom mestu i to od samog predstavljanja. Nismo morali da preporučujemo čitaocima da čekaju nereferentna rešenja, jer je ova karta bila tiha, relativno hladna, jezivo brza i uz to overklokabilna u velikoj meri. Istina, sve to je bilo potrebno platiti nešto više, ali u krugu entuzijasta koji planiraju da daju oko 500 evra na grafičku kartu, verujemo da ovaj dodatni izdatak nije bio nezamisliv. GTX 780 Ti je istovremeno i kruna jedne arhitekture koja je trajala nekoliko godina. Uskoro od Nvidije očekujemo Maxwell, i nadamo se da će imati bolji start i manje "bubica" od svojih prethodnika.
 


 

Stoga, ostaje samo da čestitiamo pobedniku, kao i da poželimo da će svi trendovi započeti u protekloj biti nastavljeni i u ovoj godini.
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: MSI GeForce GTX 750 Ti Gaming Series

Testiraj, napiši i osvoji jednu od tri vredne AMD nagrade – imamo pobednike!

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209