Greška

Došlo je do greške.

Biramo najbolji Windows Ink uređaj (Anketa)

27.01.2017 11:35 | 4 Mobile
Biramo najbolji Windows Ink uređaj (Anketa)

Dok čekamo na omasovljenje Windows Ink uređaja, koje bi trebalo da se desi tokom 2017. godine, već smo imali priliku da isprobamo neke sjajne uređaje koji se razlikuju u mnogo čemu. Bez obzira što su deklarativno veoma slični, ovi 2-u-1 hibridi imaju popriličnih razlika. Stoga smo rešili da vam izložimo dva najreprezentativnija primera i zatražimo vaš glas - koji je najbolji Windows Ink uređaj u Srbiji?

Filip Majkić

Zašto Windows Ink? Mnogi će sebi postaviti upravo to pitanje, a odgovor je više nego jasan - zato što donosi novi vid interakcije sa računarom, putem olovke. Izvedba olovke i kontrole može varirati od proizvođača do proizvođača, ali sama Windows Ink tehnologija i iskustvo koje ona omogućava su delo kompanije Microsoft, ekskluzivno implementirani u Windows 10. Dok i sami nismo isprobali, i sami smo bili skeptični, ali nam je praksa odagnala sve sumnje i jedva čekamo veću podršku od strane brojnih proizvođača.


_matebook8_s.jpg


Kontrola olovkom je nešto što Microsoft želi da forsira iz mnogo razloga. Pre svega, umnogome nas ovo vraća u doba olovaka i papira. Pojedinim, dovoljno kreativnim osobama će to predstavljati pravo osveženje. Isto tako, i za obavljanje poslova je daleko korisnije nego što deluje, zahvaljujući podršci implementiranoj i u Office pakete. Windows Ink je samim tim konkurentna prednost Microsofta i nešto što niko drugi ne može da ponudi, te doprinosi prepoznatljivosti kompanije. Više o tome smo pisali u našem intervjuu koji se ticao novih mogućnosti Windowsa, koji vam toplo preporučujemo za čitanje.

Paint 3D intervju: Jens Tinap, Microsoft

Vratimo se sada našem izboru. U dogledno vreme će se pojaviti još modela, ali naše je mišljenje da su se dva definitivno izdvojila, a to su Lenovo Yoga Book i Huawei Matebook. Među njima ima dovoljno razlika da možemo da kažemo da pristupaju celoj problematici iz različitih uglova.


Huawei MateBook

MateBook je debitantski hibrid kompanije Huawei. Reč je o fantastičnom uređaju vrhunskog kvaliteta, koji stiže sa 12-inčnim ekranom. Huawei je uneo svoje iskustvo kreatora mobilnih uređaja, i MateBook je dizajniran pre svega da bude vrhunski tablet, dok mu "laptop futrola" donosi tastaturu i tačped pre kao dodatak. Treba reći i da MateBook dolazi sa Core procesorima, naspram Atoma iz njegovog konkurenta.


_matebook5_s.jpg


Kada je olovka (tj. MatePen) u pitanju, stvari funkcionišu odlično. Ona ima i funkciju laserskog pointera, što je odlično za prezentacije. Prepoznaje 2048 nivoa pritiska i garantuje preko 100 sati rada sa napunjenom baterijom. Korišćenje na sjajnom IPS ekranu fantastične osvetljenosti predstavlja veliko zadovoljstvo.Test: Huawei MateBook

Uporedni test: Huawei MateBook M3 vs M5

 

Lenovo Yoga Book

Sa druge strane, Yoga Book pristupa problematici na nešto drugačiji način. Dizajniran je u stilu Yoga hibrida, što znači da se tastatura ne odvaja, već je uvek prisutna, ali se može obrnuti za 360 stepeni čime se uređaj pretvara u tablet. Zapravo, ovde i nema klasične tastature, već se Lenovo dosetio da iskoristi prostor na genijalan način. Umesto tastature imamo Create Pad ploču, ravnu površinu koja po potrebi može postati virtuelna tastatura, ili pak obična površina za smeštanje papira.


_yoga_book_3_s.jpg


Upravo tu je ključna razlika. Iako moramo priznati da MateBook deluje kao uređaj više kategorije ukupno gledano, što potvrđuje i brza Core platforma naspram Atoma kod Yoga Book-a, Lenovo je pronašao način kako da iskoristi površinu da upotrebi - papir! Njegova AnyPen olovka zahvaljujući EMR Pen tehnologiji ne mora nikada da se dopunjava, a po potrebi se može menjati glava i može se njome pisati po papiru kao pravom olovkom. Ovo objedinjenje papirnog i digitalnog sveta nas je zaista oduševilo besprekornom izvedbom u praksi. Svestranost računara leži i u četiri osnovna načina upotrebe, zavisno od ugla pod kojim postavite Create Pad u odnosu na ekran. Isto tako, Yoga Book je dostupna i sa Android operativnim sistemom, za one koji tako žele.

Test: Lenovo Yoga BookZavršna reč

Stoga, koji vam se uređaj više dopada? Njihove cene su slične i definitivno svaki ima svoje adute. Yoga Book je hardverski manje impresivan, ali stiče se utisak, svestranije osmišljen. MateBook je kreiran pošavši od vrhunskog tableta pa nadalje, što je takođe sjajna stvar bez ikakve sumnje. Ipak, pravi pobednik je Windows Ink tehnologija koja će se i dalje usavršavati i bez dileme je sjajan vesnik budućih tokova.


_yoga_book_7_s.jpg


Toliko od nas za ovaj put. Jedva čekamo da se tehnologija omasovi, ali i da Microsoft doda nove opcije. One se očekuju tokom proleća, kada Windows 10 bude dobio svoj Creators apdejt. Pogađate, već iz samog naziva se vidi da je Microsoft ovaj put ciljao na unapređenje podrške za kreativne osobe, pa nema sumnje da će kompletno iskustvo biti podignuto na još viši nivo. U međuvremenu, pitamo vas za mišljenje - da li je bolji Lenovo Yoga Book ili Huawei Matebook?

Koji je po vašem mišljenju najbolji Windows INK uređaj trenutno dostupan u Srbiji?
57%
Huawei Matebook
43%
Lenovo Yoga Book

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo Yoga Book (Video)

Test: Alienware 15 R3 (Video)

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109