Greška

Došlo je do greške.

Biramo: Najbolji telefon 2017. godine!

25.12.2017 20:30 | 39 Mobile
Biramo: Najbolji telefon 2017. godine!

Došao je trenutak kada treba da sumiramo sve utiske koje smo stekli tokom druženja sa mobilnim telefonima tokom protekle 2017. godine. Godine koja je donela puno toga, nove transformacije, nove trendove, još bolje i kvalitetnije uređaje po svim klasama. Šta je na nas ostavilo najveći utisak, i naposletku, koji je to telefon koji je, prema našem mišljenju, obeležio 2017. godinu...?

Tokom protekle godine je bilo mnogo interesantnih dešavanja i događaja, a Benchmark je bio tu da sve to isprati na najvišem mogućem nivou. Bili smo prisutni na najznačajnijim sajmovima koji su se odigrali, donosili smo vam izveštaje, a o vestima da ne govorimo. Naravno, najvažnija stvar su bili testovi, i ponosni smo što možemo da kažemo da ste na Benchmarku mogli da pročitate sve testove najznačajnijih mobilnih telefona u 2017. godini.

Benchmark testovi mobilnih telefona

Pored više od 30 testova mobilnih telefona koji su obeležili prethodnu godinu, slobodni smo da kažemo da smo svoj rad podigli za lestvicu više zahvaljujući videu, kojim smo se veoma puno bavili, a između ostalog, sebi smo zacrtali da svaki telefon koji dođe u redakciju na testiranje mora dobiti svoj video prikaz. Stoga u svakom testu možete naći i prateći video review, ali i na Benchmark YouTube kanalu možete pronaći sve testove mobilnih telefona!

Benchmark YouTube kanal: plejlista mobilnih telefona

Šta je na nas ostavilo najveći utisak tokom godine koja je već na izmaku? Pre svega, mobilna industrija se rapidno razvija i slobodni smo da kažemo da je danas izbor bolji nego ikada, te da su mogućnosti uređaja zaista dostigle visok nivo. Telefoni koji danas koštaju 250 ili 300 evra nude mogućnosti kojima su se do pre koju godinu dičili samo top modeli. Prirodno, to je dovelo do gradacije po segmentima, a podizanje kvaliteta u nižoj i srednjoj klasi naročito pozdravljaju tržišta poput našeg, gde cena svakako igra najvažniju ulogu u odabiru mobilnog telefona.

 2017_razno1.jpg

Kada već govorimo o podizanju kvaliteta u srednjoj klasi, skloni smo da konstatujemo da su u protekloj godini telefoni srednje kategorije - definišimo ih kao uređaje cene otprilike između 300 i 400 evra - doneli ono što bismo nazvali „zadovoljavajućim performansama“ u gotovo svakom pogledu. Pod tim podrazumevamo lagodan, udoban rad sa visokim stepenom odzivnosti, eventualno ne računajući igrice. Zaista, sa tim nivoom performansi je umnogome obesmišljena jurnjava za skupim top-modelima. Naglašavamo, jurnjava, ne i svaki smisao nabavke top modela telefona. I dalje su to uređaji koji su brži, što će i sintetički testovi pokazati, ali van sintetike zaista je diskutabilno da li postoji razlog davanja dva ili tri puta više novca. Stoga se razlozi za kupovinu ipak pretežno sele u neku nišu, bili to bolja grafika, ekstravagantan dizajn ili raskošne mogućnosti kamere na pojedinim modelima.

 2017_razno2.jpg

Osim dobrih performansi, primetili smo još jedan trend koji toplo pozdravljamo, a to je dramatično unapređivanje korisničkog iskustva. Dok su jedni odbacili implementiranje specifičnih korisničkih interfejsa, i ponudili gotovo čist Android u modelima niže i srednje kategorije, drugi su vredno radili na unapređivanju UI rešenja i danas zaista ne možemo reći da oni škode iskustvu korišćenja uređaja - zaista bi to bilo teško preterivanje. Osim u jednom slučaju, a to je kompanija LG, koja insistira na svojim grafičkim rešenjima, koja su zaista korak iza svih. Sa druge strane, Samsung, Huawei i ostali su zaista optimizovali svoje interfejse i uz obilje opcija i mogućnosti koje isti donose, možemo reći da je samo iskustvo telefona još ugodnije. To posebno važi u nižoj i srednjoj kategoriji, gde su proizvođači najzad shvatili da je i po njih i po korisnike najbolje da ne insistiraju i ne preteruju sa specifičnim implementacijama. Dobra odluka!

Najzad, jedan od najzanimljivijih trendova u protekloj godini jeste prelazak na ekrane razvučene od ivice do ivice. Pionir ovakvog pristupa je bio Samsung, koji je nastavio razvoj svog možda i neočekivano uspešnog S7 Edge modela koji je, umesto da bude prodavan kao alternativa klasičnom modelu, uspeo da ga dramatično nadvisi sa prodajom. Rezultat su bili S8 i S8+ telefoni koji su se pojavili početkom godine, i definitivno utabali put za sve ono što ćemo videti do njenog kraja, ali i za većinu modela koji će se pojaviti tokom  2018. godine. Odnos stranica od oko 18:9 (tj. 2:1) je doneo mnoštvo neočekivanih benefita, od fantastično dopadljivog izgleda, do odličnog hvata, pa smo tako došli u situaciju da ono što smo nekada percipirali kao veliki ekran danas više ne važi, te se nimalo ne “prepadamo” kada čujemo da telefon ima 6 inča - štaviše, ispostavilo se da veliki telefoni fantastično leže u ruci. Kraj godine je doneo mnoštvo ovakvih telefona u visokoj i srednjoj klasi, i očekujemo da prava poplava usledi tek u 2018. godini.

 2017_razno3.jpg

U sferi uređaja visoke kategorije, osim određenih dizajnerskih trendova, interesantno nam je što su proizvođači krenuli da aktivno razvijaju svoja AI rešenja i implementiraju ih u mobilne telefone. Iako smo spočetka, kada smo tek počeli da dobijamo informacije, mislili da se u principu radi o nekoj vrsti marketinškog trika, vremenom smo se definitivno uverili da je reč o ozbiljnim poduhvatima koji itekako unapređuju naše iskustvo mobilnih uređaja. U to smo se definitivno uverili i prilikom posete razvojnom centru kompanije Huawei u Finskoj, gde smo iz prve ruke saznali obilje informacija o AI razvoju i ostali impresionirani onim što smo videli, a to posebno kažemo iz razloga što najbolje tek sledi u godinama koje predstoje.

Stoga, koji su se uređaji izdvojili u godini za nama? Pogledajmo...

Srednja klasa

Na početku želimo da kažemo da ovi uređaji nisu mogli po definiciji da budu uređaji godine, budući da je taj prestiž ipak rezervisan za telefone visoke kategorije koji su po definiciji mnogo više došli do izražaja. No, znajući da su u Srbiji građani izuzetno platežno ogrnaničeni, kao i da je mnogo veći fokus na pristupačnijim modelima, želeli smo da izdvojimo nekoliko telefona za koje smatramo da su zaista doneli odličan odnos uloženog i dobijenog. Takođe, opredelili smo se da ove telefone razmatramo u opsegu od oko 300 do 400 evra, kao neki gornji prag najpopularnijeg segmenta u Srbiji.

To ne znači da nema izuzetnih telefona i između ove i najviše kategorije - recimo, Honor 9 je fenomenalan telefon, ali se prosto ne uklapa u kriterijume i standarde koje smo ovom prilikom zauzeli. Takođe, treba znati da smo se rukovodili isključivo onim što je dostupno na srpskom tržištu. Naravno da u inostranstvu imate ogroman broj različitih brendova, ali prosto ne možemo se voditi tim principom. Sledeće godine bi izbor trebao biti još veći, a neka velika imena, naročito ona koja se vezuju za povoljnije tržišne segmente (ko je rekao Xiaomi?) bi trebala da i zvanično postanu dostupna u Srbiji. No, otom-potom, da vidimo šta je obeležimo godinu za nama u srednjoj klasi telefona.


Huawei P10 Lite

2017_huawei_p10_lite_10_s.jpg

Verovatno ne moramo mnogo da objašnjavamo otkud ovaj telefon na našoj listi. Lite serija Huawei telefona je izuzetno popularna u Srbiji, ali i šire. Recept je jednostavan - doneti u srednju klasu dosta mogućnosti top modela, uz određene kompromise i po prihvatljivoj ceni. Kao veoma zaokružen telefon po prihvatljivoj ceni, logično je da je našao dosta pristalica u Srbiji.

Huawei P10 Lite se odlikuje ekranom od 5.2 inča, čistim i preglednim tradicionalnim dizajnom, štedljivim, a opet sasvim korektnim hardverom. Kombinacija solidnog Full HD IPS ekrana, odlične autonomije, solidnog hardvera, veoma dobre kamere za ovu klasu i interesantnih boja, što je stavka koju neki proizvođači zanemaruju, svrstava ovaj telefon u sam vrh ponude u segmentu. Jednostavno, moglo bi se reći - odličan za te pare!

Test: Huawei P10 Lite

 

Motorola Moto G5(S) Plus

2017_moto_g5s_plus_10_s.jpg

Pomalo neočekivano, Moto G5 Plus se pokazao sjajno prihvaćenim telefonom u svojoj kategoriji. Lako je shvatiti zbog čega. Odlikuje ga veoma dobro balansiran hardver, sa Snapdragon 625 čipsetom u kombinaciji sa gotovo stock Androidom, koji iskustvo korišćenja čini veoma ugodnim i zadovoljavajućim iskustvom. Pomalo nas je začudilo da se Motorola tvrdo drži starog rešenja po pitanju dizajna, ali i koliko isti dobro funkcioniše na ovom telefonu, pa nas ne čudi što su ga korisnici dobro prihvatili širom sveta, kao i u Srbiji.

Do kraja godine, pomalo začuđujuće, uređaj je dobio još jednu iteraciju, u vidu G5S Plus modela, gde je slovo S u suštini označavalo Special Edition. Stoga, koji od ova dva telefona smatramo vrednim isticanja? U suštini, oba! Razlike nisu velike, a iako noviji model donosi dve kamere na poleđini i nekoliko sitnijih unapređenja, mišljenja smo da je reč o dobroj iteraciji inicijalno odlično osmišljenog telefona i zaista možemo da kažemo da je dotični ostavio pečat na 2017. godinu.

Test: Motorola Moto G5S Plus

 

Samsung Galaxy J5 2017

2017_samsung_j5_2017_9_s.jpg

Samsung je najveći svetski proizvođač mobilnih telefona, ali to nije samo zbog toga što nudi par top modela. Naprotiv, da bi bio uspešan, potreban mu je vodeći model u nižim cenovnim kategorijama. Moramo reći da su modeli A serije u sve većoj meri bivali skuplji od direktnih konkurenata, što ih je pomalo eliminisalo iz razmatranja u ovoj kategoriji, budući da su po tom kriterijumu ušli u neku međuklasu. No, zato su telefoni J serije dosta unapređeni i Samsung je odlično pokazao šta sve može na sjajnom J5 uređaju za proteklu godinu.

Sve u svemu, telefon odlikuju sjajan 5.2-inčni Super AMOLED ekran (iako nešto niže rezolucije), dobra kombinacija kamera od 13 megapiksela, osmojezgarni procesor, te sasvim korektan hardver i veoma, veoma dobru autonomiju baterije. Da, u hardverskom smislu je iza ostalih modela u ovoj kategoriji, ali je iza njih i cenovno. Sve u svemu, zaista dobro odmeren telefon za sve koji ne žele da plaćaju puno, zaokružen proizvod koji je maltene kopija modela Galaxy A5 iz 2016. godine, a obzirom da je isti bio pozicioniran u klasu iznad, to najbolje potvrđuje naše reči sa prethodne strane da su telefoni srednje i niže srednje klase zaista puno napredovali u protekloj godini.

Test: Samsung Galaxy J5 (2017)

 

Huawei Mate 10 Lite / Honor 7X

2017_mate10_lite_17_s.jpg

Da, imamo situaciju da se radi o dva telefona, ali je reč o gotovo identičnim telefonima koje je veoma teško međusobno razlikovati. Oba su se pojavila tek krajem godine, ali su ostavila popriličan utisak ne samo na nas, već i na brojnu publiku i poklonike u Srbiji, gde se Lite telefoni kompanije Huawei odlično prodaju. Ovog puta, Lite seriju nije dobio samo mejnstrim P model, već i fablet / high end Mate 10 model. Interesantan koncept je definitivno naišao na odličan prijem.

Naime, Mate 10 Lite i njegov Honor 7X pandan su doneli FullVision 2:1 ekran u srednju cenovnu kategoriju, a iako su se neki modeli takvih karakteristika pojavili i ranije (recimo, LG Q6), ovo su ipak daleko bolji, kvalitetniji i zaokruženiji telefoni. Imaju odlične IPS ekrane od 2160 x 1080 piksela, veoma dobar hardver sa novim Kirin 659 čipovima, izvanredan dizajn, ali i mnoštvo kamera! Dok Honor 7X stiže sa “samo” tri kamere (dve pozadi i jednom napred), dotle Mate 10 Lite stiže sa sistemom od čak četiri kamere, po dve napred i pozadi. Razlika? Dok je Mate 10 Lite na samoj gornjoj granici ove kategorije telefona, Honor 7X je pristupačniji, i rekli bismo da za prsa odnosi pobedu u trci u kojoj je količina uloženog novca presudna, ali na kraju vam prepuštamo da sami donesete sud čitajući naše detaljne prikaze...

Test: Huawei Mate 10 Lite

Test: Honor 7X

Za sam kraj bismo rekli da je napredak u ovoj kategoriji izuzetno primetan. Još više očekujemo u narednoj godini, kada će se pojaviti nove iteracije svih ovde pobrojanih telefona, ali i neki modeli od kojih zaista puno očekujemo. Jedan takav telefon jeste HTC U11 Life, koji je tek ovih dana stigao do nas, pa ga ipak nismo nikako mogli uvrstiti u listu iako na papiru zaista obećava. Osim toga, već smo rekli da Xiaomi čeka u niskom startu, tako da očekujemo da će se u narednoj godini borba u ovom segmentu zaista rasplamsati!

 

 

Visoka klasa

Možemo reći da je u ovom domenu vođena velika i izazovna borba, koja je kao nikada do sada dovela do promena percepcije telefona. Videli smo nadmetanja po gotovo svim pitanjima. Uveden je ekstravagantan dizajn sa ekranima od ivice do ivice koji je naposletku morao da prihvati čak i Apple koji ga je uporno odbijao, a takođe su velika imena mobilnog tržišta naporno radila na razvoju AI-ja koji bi trebao  da donese niz kvalitativnih promena u načinu na koji koristimo mobilni telefon. Najzad,  koncept dve kamere sa pametnim kombinovanjem RGB i monohromatskog senzora možda nije smišljen tokom 2017. godine, ali je svakako u njoj zadominirao i postao opšteprisutan na uređajima visoke klase. Stoga, koji su telefoni obeležili godinu za nama?


Samsung Galaxy S8 / S8+

2017_samsung_galaxy_s8_15_s.jpg


Mislimo da je apsolutno jasno zbog čega je S8 na našoj listi, i to, skloni smo reći, pre u Plus verziji, koja se pokazala fenomenalnim potezom. Ovo je verovatno prvi telefon koji je uspeo da preotme prestiž od Apple iPhone-a u smislu da je telefon koji diktira trendove. Kada se početkom godine pojavio sa ekranom od ivice do ivice, fenomenalnom kamerom, hardverom koji radi besprekorno, zaista smo bili maksimalno impresionirani. Uostalom, pogledajte i sami!


Sve je prošlo sa velikim tržišnim uspehom, pa je tako Samsung učvrstio svoju vodeću poziciju na top listama prodatih telefona. Kompanija je uspela da kreira uređaj koji je, konačno, bio uzor mnogima, i to na gotovo svim poljima. Telefon bez mane? Ne, nijedan uređaj nije bez mane, ali je S8+ bio vraški blizu savršenstvu. Zaista je teško zamisliti šta je to Samsung pripremio za nastupajuću 2018. godinu i uskoro ćemo sve saznati, ali će biti veoma teško ponoviti fenomenalni uspeh ovog modela, koji je zaista došao u pravom trenutku na pravo mesto sa fenomenalnim karakteristikama.

Test: Samsung Galaxy S8 i S8+

 

Apple iPhone X

2017_appleiphonex_1_s.jpg


Pre nego što je najavljen iPhone X, telefon je bio obavijen velom misterije. Sama činjenica da se radilo o “vanrednom” telefonu, koji je dolazio van redovnih godišnjih osvežavanja Apple uređaja, sa potpuno drugačijom nomenklaturom koja ga je izdvajala iz ostatka ponude, pričama o nestašicama brojnih komponenti koje su navodno trebale učiniti ovaj telefon novim svetskim čudom, bila je dovoljna da jasno najavi da je reč o nečemu potpuno novom i drugačijem. Da li je zaista ispalo tako? Ispostavilo se da, ukoliko posmatramo tržište smartfona u globalu, korisnici i nisu imali preteranih razloga da se uzbuđuju zbog iPhone X modela, ali ukoliko ste Apple korisnik ili poklonik, definitivno je ovo najbolji Apple telefon ikada. Otuda i zasluženo mesto u našoj top listi.


Ključna novina je svakako OLED ekran, koji je konačno stigao na Apple uređaje i doneo besprekoran prikaz u kakvom su top modeli Android sveta nudili već neko vreme. Osim toga, načinjeni su značajni pomaci u korisničkom interfejsu, obzirom na uklanjanje Home tastera, pa je navigacija morala biti iznova osmišljena, a tu je i novi sistem otključavanja telefona zvani Face ID. No, mnogo značajnije od toga bi trebala biti informacija da je iPhone X, zahvaljujući svežem hardveru, definitivno najbrži telefon na svetu, kao i da ima fantastične kamere i besprekono se uklapa u prepoznatljivo Apple korisničko iskustvo u širem smislu, činivši kariku “hardver - softver - uređaji - servisi - sadržaji” jačom nego ikada, a ne zaboravite da niko kao Apple nije u stanju da proizvod pretvori u profit, upravo zahvaljujući ovoj filozofiji.

Test: Apple iPhone X

 

Huawei Mate 10 Pro

2017_mate10_pro_23_s.jpg


Kada je najavljivano da će Mate serija biti bolja nego ikada, smatrali smo to uobičajenom marketinškom frazom koja se iterativno ponavlja svake godine. Najava AI implementacije nas je u neku ruku ostavila ravnodušnim, jer smo mislili da je reč samo o još jednom sistemu asistencije za koji se neko - opet, u marketingu - dosetio da ga nazove AI-jem. Vesti da će telefon doći u nekoliko verzije sa ogromnim baterijama, od kojih će jedna  doneti i FullView ekran su nas pomalo zaintrigirale, ali ne toliko da pomislimo da je reč o nečemu vanrednom i posebnom. Na kraju je telefon stigao, i ispostavilo se da nikada nije u tolikoj meri važilo pravilo da kvalitetan uređaj uspeva da ponudi mnogo više od proste sume svojih delova, na našu radost, a i na radost tržišta.


Mate 10 Pro je, prosto rečeno, fantastičan telefon! Ima praktično sve - vrhunski AMOLED ekran, fantastične kamere, sjajnu bateriju, odličan hardver koji se zajedno sa softverom optimizuje od strane samog proizvođača. Sa jedne strane, tačno je da je stigao tek krajem godine, ali je možda baš zato ostavio ponajveći utisak na nas. Takođe, stigao je sa najnovijom iteracijom Androida, odnosno Android 8.0 operativnim sistemom. AI radi odlično, i što veoma cenimo - po dubini, olakšavajući svakodnevno korišćenje korisniku, učeći njegove navike i prepoznavajući situacije, recimo, prilikom fotografisanja, prevođenja ili pravljenja nedeljnog rasporeda. Uz sve to, Mate 10 Pro je pristupačniji od drugih rivala u klasi (doduše, neki stariji modeli su dobili popust krajem godine, ali to ne menja širu sliku o tome jer se nijedan vodeći telefon nije pojavio sa cenom manjom od 100 hiljada dinara) i zaista smo impresionirani svim onim što nudi.

Test: Huawei Mate 10 Pro

 

HTC U11

2017_htc_u11_9_s.jpg


Najzad, ovo je telefon koji je jedan od favorita iz senke, “tihi ubica” koji možda nije najbolji u nekom određenom parametru, ali čini izuzetno dobro zaokruženu celinu, nudeći praktično sve što nudi i konkurenciju uz pokoju inovaciju više, i sve to uz nešto primamljiviju cenu. Zapravo, za novinara koji je radio mobilne telefone u našoj rubrici je, kada se pojavio sredinom 2017. godine, bio bez ikakve dileme - Editor’s Choice, i to u nikad oštrijoj konkurenciji. Postoje li bolje preporuke?


Nažalost, HTC nije i verovatno nikada neće biti dovoljno marketinški jak da parira “aždajama” poput Samsunga ili Apple-a, ali to nikako ne znači da će eventualni kupci ovog fenomenalnog top modela ostati razočarani, naprotiv. Zapravo, za one koji žele tradicionalniji telefon sa standardnim 16:9 ekranom i to Super LCD 5 tehnologijom prikaza, ovo je idealan izbor!

Tradicionalna boljka HTC telefona u vidu nešto slabije kamere je ispravljena i U11 ima jednu od najboljih kamera na tržištu, dizajn je osvežen, smeo i vrlo ekstravagantan, a tu su i Sense UI koji je sjajan u svakodnevnom korišćenju, Edge Sense sistem sa senzorima pritiska sa strane koji omogućava pokretanje i korišćenje raznih aplikacija i opcija jednostavnim stiskanjem bočnih ivica, te vrhunska reprodukcija zvuka po kojoj je HTC odvajkada prepoznat. Sasvim dovoljno da u kombinaciji sa relativno povoljnom cenom zasluži mesto na našoj listi i uđe u najuži krug pretendenata na priznanje Telefon godine 2017.

Test: HTC U11

 

 

Telefon godine je...

Skoro da smo stigli do svečanog trenutka. Međutim, želimo da isprva damo par objašnjenja i, pomalo paradoksalno, objasnimo šta za nas nije telefon godine. Videli ste našu listu kandidata, na kojoj se možda nisu našli neki telefoni za koje se to moglo očekivati. Ovako na prvu, mogli biste se zapitati zašto se na listi ne nalaze veoma jaki kandidati kao što su Samsung Galaxy Note 8 ili Honor 9. Isto tako, mogli bismo se zapitati šta sa Nokijom, brendom koji je vaskrsao tokom 2017. godine - da li sa velikim uspehom il ine, vreme će prosuditi. Nokia 8 je svakako odličan telefon, bez ikakve dileme.

No, telefoni godine moraju biti usmereni ka masovnom tržištu i ostvarivati veliki uspeh uz donošenje značajnih tehnoloških pomaka. Pomenuti uređaji su sjajni, ali su ipak prevashodno namenjeni pokrivanju određenih niša i užim ciljnim grupama. Takođe, oslanjaju se na tehnološka rešenja koja su već viđena i u dobroj meri kopiraju svoje najbolje uzore. Na šta pod tim mislimo?

 

2017_nokia8_7_s.jpg


Nokia 8
je veoma dobar telefon, ali ipak nije nešto neviđeno, premda su neka rešenja svakako interesantna, a svesni smo da srce brže kuca mnogim poklonicima ovog brenda, kojih nije mali broj ni na domaćem tržištu. Ipak, ne možemo se oteti utisku da to može i mora još da napreduje, i lako je moguće da će nam se Nokia naći u najužem izboru naredne godine. Dobar potez je implementacija Carl Zeiss optike, ali se to nije pokazalo naročito boljim od standardnih kamera modula. Sa druge strane, Snapdragon 835 svakako obezbeđuje dovoljno hardverske snage, ali ne možemo reći da je telefon kao celina iznad naših favorita u višoj kategoriji.

Test: Nokia 8

 

 2017_note8_16_s.jpg


Samsung Galaxy Note 8
je odličan telefon, za neke možda i najbolji u apsolutnom smislu, ali on definitivno nije namenjen svakome, plus nije doneo toliki pomak jer je u dizajnerskom smislu praćen Samsung S8+, i iskombinovan sa tradicionalnim Note stavkama, poput olovke. Baterija, dve kamere, hardver, sve je to ostalo veoma, veoma slično S8+ telefonu, pa je stoga logično da on zaslužuje da se nađe u užem izboru pre Note 8 iako je možda Note 8 bolji telefon kada bismo ih posmatrali 1 na 1. Autoru ovih redova je svakako najomiljeniji telefon iz prethodne godine, ali treba biti realan. Samsung S8(+) je ostvario daleko veći uticaj na tržište.

Test: Samsung Galaxy Note 8

 

2017_honor9_13_s.jpg

Najzad, Honor 9 je sjajan uređaj ali je ipak reč o alternativi Huwaei P10 telefona, koja je pri tome fantastično cenovno pozicionirana. Ipak, to što je možda reč o Best Buy telefonu, koji sa cenom od oko 500 evra jeste značajno bolji od srednje klase uređaja, a svakako ispunjava 90 i nešto odsto onoga što donose duplo skuplji top modeli nije dovoljno da bude u izboru za telefon godine, što ipak mora biti uređaj koji je doneo određeni proboj. Da li je pametnija kupovina od mnogih drugih telefona, uključujući i neke sa naše liste telefona visoke klase? Verovatno. No, uređaj godine se ne bira (samo) po tom kriterijumu...

Test: Honor 9

 

Naravno, ne tvrdimo da nema i drugih telefona koji su impresionirali, ali smo na ova tri pogodno odabrana primera jasno demonstrirali zašto uređaj, iako možda jeste najpametniji izbor, iako možda jeste telefon za “gikove,” iako možda izaziva čežnju, ipak mora da ima u sebi onaj “iks” faktor da bi bio u najužem izboru. Mora sadržavati inovaciju koja je i korisna i laka za korišćenje, koja je drugačija od ostalih, koja donosi proboj i ostavlja iza sebe jasan i vidljiv pečat. Stoga, da pređemo na proglašenje pobednika...

 

 

Konačno, telefon godine je...

Na kraju, izbor se sveo na dva veoma jaka kandidata koji su nas veoma impresionirali tokom 2017. godine, kako svojim karakteristikama, tako i svojim uticajem na svetsko tržište pametnih telefona. To su Samsung Galaxy S8+ i Huawei Mate 10 Pro. Objektivno, HTC U11, ma koliko se nama dopadao, nije u istoj ligi sa njima pa je prvi otpao iz najužeg izbora (da je HTC U11 Plus stigao na vreme...), dok Apple pomalo - barem je naš utisak takav - počinje da plaća danak svojoj zatvorenosti i bavljenju isključivo samim sobom. Njihov novitet je dobar, i veliki je napredak za Apple uređaje, ali zaista ne predstavlja neki naročiti iskorak za kompletan svet smartfona.

2017_m10_pro_6_s.jpg


U obračunu pomenutog dvojca zaista su najmanje sitnice odlučivale, i ne bi bilo pogrešno bilo koji od ta dva fantastična mobilna telefona proglasiti najboljim. Tu postoji i mali problem raskoraka, budući da se Galaxy S serija po tradiciji pojavljuje početkom, a Mate serija krajem godine, i nema sumnje da će već za koji mesec S9 da postavlja nove standarde na tržištu. No, moramo se fokusirati na tekuću godinu i modele koji su u njoj.


Konačno, šta je presudilo? Galaxy S8+ je doneo puno toga, ali prevashodno najviše na polju - dizajna. Naime, ustanovio je pravac u kom će se definitivno kretati mobilni telefoni budućnosti, što je do kraja 2017. godine postalo itekako očevidno. Ekrani razvučeni od ivice do ivice su zadominirali visokom kategorijom, a počeli su da uveliko osvajaju i srednju klasu, što će biti trend tokom naredne, 2018. godine. Huawei Mate 10 Pro je, međutim, ne samo sveukupno raskošniji telefon, koji takođe stiže sa AMOLED ekranom i sličnim dizajnerskim pravcem, već je uspeo da uspostavi nove standarde tamo gde se to možda nije očekivalo. Naime, doneo je niz unapređenja i jedno veliko tehnološko rešenje, koje je implementirano na sjajan način, budući da itekako pomaže korisnicima u svakodnevnom radu, a to je - AI.


Budući da je Benchmark tradicionalno orijentisan prema tehnologijama pre nego ičemu drugom, odluka je pala - telefon 2017. godine je Huawei Mate 10 Pro! Huawei je zaista uradio fantastičan posao. Ne samo da je doneo na tržište telefon koji je po skoro svim bitnim pitanjima (AI, kamera, baterija, Android 8.0 operativni sistem u startu instaliran, nešto jeftiniji od drugih top modela) barem za prsa ispred konkurencije, već je dokazao da se itekako isplati samostalni razvoj hardvera i softvera, što nije tako lako u modernoj industriji. Kompanija veoma puno ulaže u razvoj, i definitivno se može reći da je u Mate seriji sve sazrelo baš kako treba. U današnje vreme, kada se telefoni slažu poput lego kockica nabavkama od dobavljača, to je zaista podvig, i nešto što treba ceniti.


m10proaward_s.jpg


Za sam kraj, još jedna stavka za razmišljanje - kod nas je uvreženo mišljenje da tehnologija treba da bude nešto jeftino. Ne, ona to treba da postane u krajnjoj instanci, ali treba pre svega da donese nešto novo, korisno, i da bude tako implementirano da korisnicima olakšava rukovanje uređajem ili prosto donosi nove funkcije implementirano na kvalitetan i nenametljiv način. Huawei je sve to uspeo da postigne sa novim Mate 10 Pro telefonom. Stoga, od nas sve čestitke, i jedva čekamo da vidimo šta će nam doneti naredna godina.

Za sam kraj, evo ponovo linka ka testu i YouTube video opisu najboljeg telefona u 2017. godini u izboru Benchmark redakcije!

Test: Huawei Mate 10 Pro

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Intervju – Danijel Saifert (Samsung)

Test: HTC U11 Life (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109