Greška

Došlo je do greške.

Biramo najbolji tablet 2013. godine

14.01.2014 10:17 | 0 Mobile
Biramo najbolji tablet 2013. godine

Najbolji smartfon 2013. godine je odabran, a sada je došao red da to isto uradimo i u kategoriji tableta. Popularni prenosivi uređaji jesu prodati u deset puta manjem broju u poređenju sa smartfonima, ali njihova popularnost nastavlja da raste vrtoglavom brzinom. Razlika u udelu između iOS-a i Androida postala je još manja, a u bitku se aktivnije uključila i nova platforma - Windows 8. Svaki od ova tri igrača prethodne godine doneo je interesantne modele,


Dragoljub Radovanović

Biramo najbolji tablet 2013. godine

Smartfon i tablet kao uređaji dele dosta toga zajedničkog, ali svakako je jasno koji od njih privlači veće interesovanje kod korisnika. Ukoliko to već nije dovoljno očigledno, želimo da istaknemo da su telefoni prethodne godine prodati u 1.8 milijardi primeraka, dok je isporuka tableta bila znatno niža sa cifrom od 184 miliona. Ipak, to ne znači da su tableti bili manje popularni prošle godine u odnosu na 2012-u, naprotiv. Prodaja je porasla za čitavih 53.4 procenata.Zašto su smartfoni ipak toliko popularniji? Telefon je danas potreban svakom, bez tableta se i može. Problem je i u tome što smartfoni dobijaju veće i veće ekrane, pa jednim delom mogu i da zamene tablet - kada pričamo o fabletima. Naravno, ugodnost pri upotrebi koju nude 10-inčni tableti, ali takođe i manje varijante, jednostavno je priča za sebe, i stvarno se smartfon ne može meriti sa njima kada je u pitanju konzumacija sadržaja.

Šta nam je 2013. godina donela u kategoriji tableta?

Ne možemo reći da je učinjen neki epohalni napredak u odnosu na 2012. godinu, ali noviteta u nekim poljima je svakako bilo, kao što je očekivano. Fokus je prethodne godine bio prebačen na još veću cenovnu pristupačnost, a dobra vest je to što smo za istu ili čak manju svotu novca dobili još napredniji hardver. U prevodu, specifikacije koje smo zaticali na premium modelima u 2012-oj, bile su dostupne za znatno manje para. Čak i modeli iz niže klase imali su sasvim pristojan hardver, tako da se ni onaj tablet koji je bio prilično jeftin nije mogao nazvati lošim.Najveći udeo prodaje sačinjavali su 7-inčni modeli, koji su ipak mnogo interesantniji korisnicima od 10-inčnih. Verujemo da je to svakako zbog njihove niže cene, ali takođe i zbog mnogo višeg stepena prenosivosti. Mnogo je lakše sa sobom poneti uređaj manje težine, koji nije toliko glomazan, a iako je svakako izvodljivo nositi 10-inčni tablet, on je ipak prikladniji korišćenju u vašem domu. Protekle godine počeli smo češće da srećemo i takoreći "međurešenja", u vidu tableta čija se dijagonala ekrana kreće oko 8 inča. Po našem mišljenju, jako dobra odluka proizvođača, jer takav tablet zadržava dobar deo portabilnosti, zapravo nije ni preveliki, ali ni premali.Što se tiče udela na tržištu, Android je u jednom trenutku zapravo uspeo da preuzme tron od Apple-a i njegovog iOS-a, ali razlika u procentima i dalje ostaje jako mala, jer su oba igrača prilično, prilično izjednačena. U bitku na tržištu tableta ozbiljnije se uključio i treći igrač - Microsoft sa svojim Windows 8 tabletima. Njihova zastupljenost još uvek nije na visokom nivou, tačnije samo oko 5% udela na tržištu, ali tableti sa Windows okruženjem postaju popularniji iz dana u dan.Gledano sa hardverske strane, napredak nije bio drastičan, ali ipak postoji. Čipseti korišćeni u tabletima su ostali na četvorojezgarnim procesorima, ali tokom prethodne godine zajedno sa grafičkim čipovima oni su postali snažniji, sa višim frekvencijama rada. Rezolucija ekrana je napokon počela da raste, kako na manjim, tako i na većim dijagonalama. Češće se mogla sresti 1920 x 1080, 1920 x 1200, 2048 x 1536, ali takođe u par slučajeva i izuzetno visoka 2560 x 1600, koju je Nexus 10 doneo još krajem 2012. godine. Sve su to dešavanja koja nam je donela 2013. godina, ali koji je to zapravo tablet bio najbolji?


 

Stvarno najbolji


Najbolji su bili...

Prošle godine smo imali dosta dobrih i interesantnih modela, tako da je ipak bilo nešto teže izdvojiti koji su bili najbolji. Uspeli smo nekako da sastavimo i taj spisak tableta, koji prema našem mišljenju zaslužuju da se nađu u top 5 listi. Pomalo nam je dosadilo da se u svakom članku ovog tipa ponavljamo po pitanju ukusa i ličnih preferenci svakog pojedinca, ali zaista imajte na umu da mišljenja na kraju dana moraju biti različita. To nikako ne znači da ne treba sa nama i ostalima podeliti vaše mišljenje koji su to modeli bili vaši favoriti protekle godine. Najzad, evo kako izgleda ta naša lista:

5. LG G Pad 8.3

Tablet koji je krajem godine svakako privukao našu pažnju i veoma pozitivno iznenadio. LG se ovim modelom vratio u tablet igru na jako lep način. Ključna stvar koja ga izdvaja je odlična 8.3-inčna dijagonala ekrana, koja ga čini solidnim kompromisom između 7-inčnih i 10-inčnih tableta. Prikaz koji nudi je prilično veran i oštar zahvaljujući IPS panelu i 1920 x 1200 rezoluciji. On takođe nudi visoke performanse, kao i dosta kvalitetnu izradu, upotrebom alumunijuma. Jako dobar tablet, gde ukupan utisak kvare njegova zadnja kamera i ne tako dobra autonomija.


 

4. Asus Transformer Book T100

Reč je o Windows 8 tabletu koji je sasvim sigurno interesantan mnogima, kako zbog mogućnosti koje pruža, tako i zbog cene i prepoznatljivog softverskog paketa koji donosi sa sobom. Ovaj tablet je i više od toga jer uključuje Dock tastaturu, tako da veoma lako postaje i laptop. Windows okruženje nudi pregršt softvera na koji ste navikli na desktopu, a pošto uz njega besplatno stiže i Microsoft Office paket, T100 je odlično rešenje za studente i poslovno orijentisane korisnike. Intel Bay Trail-T unutar njega svakako nije najsnažnije rešenje, ali nudi sasvim živahno iskustvo. Ovo nije savršen Windows 8 tablet, jer ima svoje nedostatke kao što su netačne boje ekrana, ne tako prostrana i pomalo tvrda tastatura, itd, ali kada se uzme u obzir šta se sve dobija po ceni manjoj od 350 evra, svakako zaslužuje četvrto mesto na listi najboljih tableta.
 


 

3. Samsung Galaxy Note 10.1 2014

Kada su u pitanju smartfoni, po našem mišljenju pobedu je odneo Samsung Galaxy Note 3. Kod tableta nije takav slučaj, iako je ovo bio (i ostaje) jedan od hardverski najsnažnijih uređaja na tržištu. Njegov ekran poseduje jako visoku 2560 x 1600 rezoluciju, ali takođe i ne tako idealan Super Clear LCD koji je faktički TFT tip (očekvali smo PLS), a tu je i koristan S-Pen stajlus za crtanje, pisanje i druge mogućnosti. Utisak dosta kvari TouchWiz korisnički interfejs, koji ima svojih prednosti, ali jednostavno deluje neoptimizovano za ovu dijagonalu i utiče negativno na performanse, uprkos jako moćnom Exynos 5420 čipsetu. Note 10.1 2014 je uprkos tome i dalje odličan tablet, ali ovoga puta samo treće mesto za Samsung.2. Google Nexus 7 2013

Izuzetno popularan 7-inčni tablet, i svakako jedna od najboljih kupovina koju ste mogli napraviti prethodne godine. Iako je nesumnjivo reč o Best Buy tabletu, malo je falilo da ga proglasimo i najboljim. Njegov ekran poseduje odličnu 1920 x 1200 rezoluciju i nudi jako dobar prikaz, tanak je, lagan i kvalitetno je izrađen. Hardverski je takođe moćan zahvaljujući Qualcomm Snapdragon S4 Pro čipsetu. Takođe, fenomenalna stvar kod Nexusa 7 2013 je čisto Google iskustvo, sa najnovijom KitKat 4.4.2 verzijom Androida. Izuzetno primamljiv tablet, sa veoma malim nedostacima kao što su pozicija zvučnika ili nedostatak proširenja skladišta. Odličan tablet... ali ne i najbolji.


 

1. iPad Air / iPad Mini Retina

Poziciju najboljeg tableta zapravo dele dva Apple-ova modela. Iz kog razloga? Njihov hardver je skoro pa identičan, tako da na kupcu ostaje odluka koja dijagonala ekrana mu više odgovara. Kada su u pitanju tableti, Apple je po mišljenju mnogih najbolji proizvođač te vrste uređaja. Kada su u pitanju smartfoni, sa tom tvrdnjom se ne možemo složiti, ali kod tableta situacija je sasvim drugačija tako da se generalno slažemo. iOS je jednostavno platforma koja najviše odgovara uređajima kao što su tableti. Odlično je optimizovana, što znači da je iskustvo pri korišćenju izuzetno glatko, a možda i bitnija stvar je daleko veći broj aplikacija optimizovanih za tablet u poređenju sa Androidom i Windowsom.Krenimo prvo sa iPad Air modelom. U poređenju sa starijom iPad 4 generacijom, Air donosi fenomenalna unapređenja po pitanju veličine, debljine i težine. Ovo je sada 9.7-inčni tablet koji je zaista uživanje koristiti. Osim tanjih okvira, masa je zaista spuštena gotovo na nivo 7-inčnih i 8-inčnih tableta. Tu su i dalje oštar (ne i najoštriji) prikaz zahvaljujući 2048 x 1536 Retina ekranu i odlična autonomija. iOS 7 donosi i novi korisnički interfejs, koji je dosta drugačiji u odnosu na prethodne generacije, što se mnogima dopada, ali sa druge strane određenom procentu korisnika nije tako omiljen. Treba istaći i prisustvo Siri - trenutno možda i najnaprednijeg digitalnog asistenta koji postoji, koji je sa mogućnostima ipak ispred direktnog konkurenta - Google Now.Apple A7 čip možda po specifikacijama ne deluje kao najbrži na tržištu, ali u praksi nudi izuzetno visoke performanse, može se reći da je u samom vrhu kada su u pitanju tableti. Surfovanje na ovoj dijagonali i rezoluciji je jako ugodno i dosta brzo iskustvo, što je prilično bitno za tip uređaj kao što je ovaj. Negativne stvari mogu biti nemogućnost prilagođavanja interfejsa potrebama korisnika, nedostatak microSD slota i nešto više cene u odnosu na konkurenciju. Ipak, iPad Air je po našem mišljenju zaista najbolji tablet za 2013-u godinu. Sve prednosti koje smo naveli isto važe i za iPad Mini Retina model, koji je hardverski skoro pa identična, ali manja 7.9-inčna verzija. Oba tableta su izuzetno dobra, ne može se reći da je jedan bolji od drugog zbog potreba i preferenci korisnika, tako da zasluženo dele prvu poziciju. Čestitke pobedniku/pobednicima!


 

Tableti koje takođe vredi pomenuti...

Iako nisu uspeli da se pronađu u top 5 listi, tu su i još neki modeli za koje smatramo da su se istakli tokom 2013. godine. Recimo, jedan od njih je najmoćniji Windows 8 tablet - Microsoft Surface Pro 2 sa dosta visokom cenom (od 870 do 1700 evra u zavisnosti od verzije), zatim Asus Transformer TF701T - Android sa Tegrom 4, 2560 x 1600 ekranom i Dock tastaturom. Ovde bi uvrstili i Google Nexus 10, koji je i dan danas sjajan tablet sa odličnim ekranom, prednjim zvučnicima i Google iskustvom u vidu KitKat 4.2.2 verzije. Za kraj, hteli bismo da pomenemo i Sony Xperia Z tablet, vodootporni, najtanji i jedan od najlepših 10-inčnih Android modela. Toliko od nas ovoga puta, budite uz Benchmark!

Biramo najbolji smartfon 2013. godine

Značaj RAM-a za Android i njegov multitasking

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109