Greška

Došlo je do greške.

Biramo najbolji tablet 2013. godine

14.01.2014 10:17 | 0 Mobile
Biramo najbolji tablet 2013. godine

Najbolji smartfon 2013. godine je odabran, a sada je došao red da to isto uradimo i u kategoriji tableta. Popularni prenosivi uređaji jesu prodati u deset puta manjem broju u poređenju sa smartfonima, ali njihova popularnost nastavlja da raste vrtoglavom brzinom. Razlika u udelu između iOS-a i Androida postala je još manja, a u bitku se aktivnije uključila i nova platforma - Windows 8. Svaki od ova tri igrača prethodne godine doneo je interesantne modele,

Biramo najbolji tablet 2013. godine


Dragoljub Radovanović

Biramo najbolji tablet 2013. godine

Smartfon i tablet kao uređaji dele dosta toga zajedničkog, ali svakako je jasno koji od njih privlači veće interesovanje kod korisnika. Ukoliko to već nije dovoljno očigledno, želimo da istaknemo da su telefoni prethodne godine prodati u 1.8 milijardi primeraka, dok je isporuka tableta bila znatno niža sa cifrom od 184 miliona. Ipak, to ne znači da su tableti bili manje popularni prošle godine u odnosu na 2012-u, naprotiv. Prodaja je porasla za čitavih 53.4 procenata.Zašto su smartfoni ipak toliko popularniji? Telefon je danas potreban svakom, bez tableta se i može. Problem je i u tome što smartfoni dobijaju veće i veće ekrane, pa jednim delom mogu i da zamene tablet - kada pričamo o fabletima. Naravno, ugodnost pri upotrebi koju nude 10-inčni tableti, ali takođe i manje varijante, jednostavno je priča za sebe, i stvarno se smartfon ne može meriti sa njima kada je u pitanju konzumacija sadržaja.

Šta nam je 2013. godina donela u kategoriji tableta?

Ne možemo reći da je učinjen neki epohalni napredak u odnosu na 2012. godinu, ali noviteta u nekim poljima je svakako bilo, kao što je očekivano. Fokus je prethodne godine bio prebačen na još veću cenovnu pristupačnost, a dobra vest je to što smo za istu ili čak manju svotu novca dobili još napredniji hardver. U prevodu, specifikacije koje smo zaticali na premium modelima u 2012-oj, bile su dostupne za znatno manje para. Čak i modeli iz niže klase imali su sasvim pristojan hardver, tako da se ni onaj tablet koji je bio prilično jeftin nije mogao nazvati lošim.Najveći udeo prodaje sačinjavali su 7-inčni modeli, koji su ipak mnogo interesantniji korisnicima od 10-inčnih. Verujemo da je to svakako zbog njihove niže cene, ali takođe i zbog mnogo višeg stepena prenosivosti. Mnogo je lakše sa sobom poneti uređaj manje težine, koji nije toliko glomazan, a iako je svakako izvodljivo nositi 10-inčni tablet, on je ipak prikladniji korišćenju u vašem domu. Protekle godine počeli smo češće da srećemo i takoreći "međurešenja", u vidu tableta čija se dijagonala ekrana kreće oko 8 inča. Po našem mišljenju, jako dobra odluka proizvođača, jer takav tablet zadržava dobar deo portabilnosti, zapravo nije ni preveliki, ali ni premali.Što se tiče udela na tržištu, Android je u jednom trenutku zapravo uspeo da preuzme tron od Apple-a i njegovog iOS-a, ali razlika u procentima i dalje ostaje jako mala, jer su oba igrača prilično, prilično izjednačena. U bitku na tržištu tableta ozbiljnije se uključio i treći igrač - Microsoft sa svojim Windows 8 tabletima. Njihova zastupljenost još uvek nije na visokom nivou, tačnije samo oko 5% udela na tržištu, ali tableti sa Windows okruženjem postaju popularniji iz dana u dan.Gledano sa hardverske strane, napredak nije bio drastičan, ali ipak postoji. Čipseti korišćeni u tabletima su ostali na četvorojezgarnim procesorima, ali tokom prethodne godine zajedno sa grafičkim čipovima oni su postali snažniji, sa višim frekvencijama rada. Rezolucija ekrana je napokon počela da raste, kako na manjim, tako i na većim dijagonalama. Češće se mogla sresti 1920 x 1080, 1920 x 1200, 2048 x 1536, ali takođe u par slučajeva i izuzetno visoka 2560 x 1600, koju je Nexus 10 doneo još krajem 2012. godine. Sve su to dešavanja koja nam je donela 2013. godina, ali koji je to zapravo tablet bio najbolji?


 

Biramo najbolji smartfon 2013. godine

Značaj RAM-a za Android i njegov multitasking

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109