Greška

Došlo je do greške.

Biramo najbolji smartfon 2013. godine

08.01.2014 19:24 | 0 Mobile
Biramo najbolji smartfon 2013. godine

Prethodna godina donela nam je mnoštvo novih i interesantnih mobilnih telefona. Evolucija smartfona iz godine u godinu grabi ubrzanim tempom, tako da imamo situaciju da oni postaju sve bolji i kompletniji. Unapređenja koja smo videli tokom 2013-e desila su se kako na hardverskom, tako i na softverskom polju. Bolji ekrani, brži čipseti, naprednije kamere, ali i nove verzije mobilnih platformi. Bilo je tu dosta dobrih modela, a pred nama je teška odluka kojem dodelit

Biramo najbolji smartfon 2013. godine


Dragoljub Radovanović

Biramo najbolji smartfon 2013. godine

Popularnost smartfona ne prestaje da raste. Enormnih 800 miliona smartfona je isporučeno tokom 2013. godine, dok po nekim predviđanjima ta cifra ove godine može da naraste i do izuzetno visokih 1.1 milijardi. Ove "pametne" telefone po našem mišljenju bi trebao da ima svako, jer se takmiče da budu najkorisniji personalni uređaji u našim životima.

Ostaje ipak diskutabilno koliko trebamo da "buljimo" u naše telefone, umesto da radimo nešto produktivnije, jer smartfon ipak nije samo spravica za zabavu. Ona nam dozvoljava da u svakom trenutku budemo u toku sa dešavanjima i budemo pravilno informisani, što je sasvim dobra stvar. Tu je svakako i aktivnost na društvenim mrežama, poslovna komunikacija preko e-maila, razni načini četovanja, itd. Smartfon danas nije samo mobilni telefon, već se radi o svestranom uređaju.Napredak tokom prethodne godine...

Jasno je da unapređenja moraju da postoje, bila ona hardverska ili softverska, ali uvek se vraćamo na pitanje - da li hardver u smartfonu napreduje prebrzo i koliko brže, bolje i moćnije ima smisla? Nekadašnje pravilo je bilo da nove i unapređene verzije smartfona izlaze jednom godišnje, ali taj period postaje kraći i kraći, i sve je bliži granici od šest meseci. Svakako nema smisla menjati telefon tako često, ali ako baš morate da imate najaktuelniji i najbolji model u tom trenutku, to vas nažalost čeka.

Kakav smo zapravo napredak imali na polju hardvera u odnosu na 2012. godinu? Pa može se reći upravo onakav kakav smo predvideli pre godinu dana kada smo pisali prethodni članak o top smartfonima. Sećamo se mišljenja korisnika kako povećavanje rezolucije ekrana nema više smisla, i da je 1280 x 720 sasvim dovoljno za mobilni telefon.U međuvremenu je izvršena tranzicija na 1920 x 1080 rezoluciju, i sada kada je ona tu, mišljenje je promenjeno. Sada je gotovo nezamislivo da model u visokoj klasi nema 1080p ekran. Najbolji primer je Motorola Moto X, koja je ove godine došla sa 720p ekranom, i po komentarima potrošača smo mogli da izvučemo jedan zaključak - da je nedopustivo da vodeći smartfon ima tu rezoluciju. Nema veze što su svi uglas vikali samo par meseci ranije da 1080p ekrani nisu potrebni - čovek se lako navikne na bolje kada je već tu.

Još jedna stvar na koju se treba osvrnuti - dijagonala ekrana. Svi mi znamo da se svake godine ona povećava, i ono što je bilo normalno tokom 2012-e, a to je raspon od 4.3 do 4.8 inča, danas više nije. Fableti su u ovom trenutku jako česta pojava, tako da je sada 5 inča sasvim normalna dijagonala, a ima i slučajeva gde ona ide i do 5.7 inča, u ekstremnim čak i do 6.4 inča. U 2014. ćemo najverovatnije videti još veće smartfone, od kojih će se dobar broj bližiti granici od 6 inča, što je po našem mišljenju ipak preveliko za jedan mobilni telefon.Što se tiče procesora, mnogi su predviđali da će tokom 2013. biti izvršen prelazak sa dotadašnjih četiri na osam jezgra, ali to se nije desilo. Da budemo tačniji, jeste na određen način, ali u vidu čipseta koji podrazumevaju upotrebu dva četvorojezgarna procesora. Dobar primer je Samsungov Exynos 5 Octa čip, baziran na Cortex A15 arhitekturi, koji bi u teoriji trebalo da bude štedljiviji od normalnih četvorojezgarnih rešenja.U praksi, to baš i nije tako bajno, pa je samo mali broj modela koristio ovo "Octa" rešenje koje nije bilo toliko superiorno koliko se očekivalo. Umesto njega, veliki broj smartfona koristio je klasičnu četvorojezgarnu konfiguraciju. Iako smo ostali na četiri jezgra, u prethodnoj godini smo imali skok po pitanju maksimalne frekvencije rada, i dobili smo snažnije grafičke čipove. Odličan primer su Qualcomm čipseti kao što su Snapdragon 600 i kasnije još bolji Snapdragon 800, koji su se našli u najbitnijim vodećim smartfonima. Ove godine ipak čekamo još nešto bolje - prave osmojezgarne procesore.Protekla godina nam je donela i svežije verzije mobilnih operativnih sistema. Kod jako popularnog Androida umesto dotadašnjeg Jelly Bean-a krajem godine dobili smo KitKat, koji tek treba u narednim mesecima da stigne na veći broj modela. Apple korisnici sa iPhone modelima dobili su novi iOS 7, dok su Windows Phone korisnici imali priliku da pređu na svežu "osmicu".

Od noviteta prošle godine dobili smo poboljšane senzore kamere  i njihovu veću rezoluciju. Rezolucija nije svima ipak bila u glavnom fokusu, tako da se recimo HTC fokusirao na manju rezoluciju, ali veće piksele (Ultrapixel), što baš i nije prihvaćeno u meri u kojoj se ova kompanija nadala. Sony je išao sa pristupom veće rezolucije senzora od 20.7 megapiksela, a ujedno i fizički većim senzorom, što je pružilo odlične rezultate.Ipak, Nokia je ta koja dominira na polju kamera, sa svojim fizički ogromnim Pure View senzorom dosta visoke rezolucije od 41 megapiksela. Samsung je prvi doneo 4K2K video snimanje, koje ćemo sigurno viđati dosta češće ove godine. Od fizičkih noviteta tokom prethodne godine provlačio se senzor za čitanje otisaka prsta, ali smo ga videli samo na par telefona. Nismo sigurni da je prihvaćen baš toliko koliko se očekivalo, tako da u 2014. ne očekujemo puno modela sa istim. Sve u svemu, bilo je dosta unapređenja prethodne godine, ali pređimo najzad na listu telefona koji su obeležili 2013-u.


 

 

Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2013

Biramo najbolji tablet 2013. godine

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109