Greška

Došlo je do greške.

Biramo najbolji smartfon 2013. godine

08.01.2014 19:24 | 0 Mobile
Biramo najbolji smartfon 2013. godine

Prethodna godina donela nam je mnoštvo novih i interesantnih mobilnih telefona. Evolucija smartfona iz godine u godinu grabi ubrzanim tempom, tako da imamo situaciju da oni postaju sve bolji i kompletniji. Unapređenja koja smo videli tokom 2013-e desila su se kako na hardverskom, tako i na softverskom polju. Bolji ekrani, brži čipseti, naprednije kamere, ali i nove verzije mobilnih platformi. Bilo je tu dosta dobrih modela, a pred nama je teška odluka kojem dodelit


Dragoljub Radovanović

Biramo najbolji smartfon 2013. godine

Popularnost smartfona ne prestaje da raste. Enormnih 800 miliona smartfona je isporučeno tokom 2013. godine, dok po nekim predviđanjima ta cifra ove godine može da naraste i do izuzetno visokih 1.1 milijardi. Ove "pametne" telefone po našem mišljenju bi trebao da ima svako, jer se takmiče da budu najkorisniji personalni uređaji u našim životima.

Ostaje ipak diskutabilno koliko trebamo da "buljimo" u naše telefone, umesto da radimo nešto produktivnije, jer smartfon ipak nije samo spravica za zabavu. Ona nam dozvoljava da u svakom trenutku budemo u toku sa dešavanjima i budemo pravilno informisani, što je sasvim dobra stvar. Tu je svakako i aktivnost na društvenim mrežama, poslovna komunikacija preko e-maila, razni načini četovanja, itd. Smartfon danas nije samo mobilni telefon, već se radi o svestranom uređaju.Napredak tokom prethodne godine...

Jasno je da unapređenja moraju da postoje, bila ona hardverska ili softverska, ali uvek se vraćamo na pitanje - da li hardver u smartfonu napreduje prebrzo i koliko brže, bolje i moćnije ima smisla? Nekadašnje pravilo je bilo da nove i unapređene verzije smartfona izlaze jednom godišnje, ali taj period postaje kraći i kraći, i sve je bliži granici od šest meseci. Svakako nema smisla menjati telefon tako često, ali ako baš morate da imate najaktuelniji i najbolji model u tom trenutku, to vas nažalost čeka.

Kakav smo zapravo napredak imali na polju hardvera u odnosu na 2012. godinu? Pa može se reći upravo onakav kakav smo predvideli pre godinu dana kada smo pisali prethodni članak o top smartfonima. Sećamo se mišljenja korisnika kako povećavanje rezolucije ekrana nema više smisla, i da je 1280 x 720 sasvim dovoljno za mobilni telefon.U međuvremenu je izvršena tranzicija na 1920 x 1080 rezoluciju, i sada kada je ona tu, mišljenje je promenjeno. Sada je gotovo nezamislivo da model u visokoj klasi nema 1080p ekran. Najbolji primer je Motorola Moto X, koja je ove godine došla sa 720p ekranom, i po komentarima potrošača smo mogli da izvučemo jedan zaključak - da je nedopustivo da vodeći smartfon ima tu rezoluciju. Nema veze što su svi uglas vikali samo par meseci ranije da 1080p ekrani nisu potrebni - čovek se lako navikne na bolje kada je već tu.

Još jedna stvar na koju se treba osvrnuti - dijagonala ekrana. Svi mi znamo da se svake godine ona povećava, i ono što je bilo normalno tokom 2012-e, a to je raspon od 4.3 do 4.8 inča, danas više nije. Fableti su u ovom trenutku jako česta pojava, tako da je sada 5 inča sasvim normalna dijagonala, a ima i slučajeva gde ona ide i do 5.7 inča, u ekstremnim čak i do 6.4 inča. U 2014. ćemo najverovatnije videti još veće smartfone, od kojih će se dobar broj bližiti granici od 6 inča, što je po našem mišljenju ipak preveliko za jedan mobilni telefon.Što se tiče procesora, mnogi su predviđali da će tokom 2013. biti izvršen prelazak sa dotadašnjih četiri na osam jezgra, ali to se nije desilo. Da budemo tačniji, jeste na određen način, ali u vidu čipseta koji podrazumevaju upotrebu dva četvorojezgarna procesora. Dobar primer je Samsungov Exynos 5 Octa čip, baziran na Cortex A15 arhitekturi, koji bi u teoriji trebalo da bude štedljiviji od normalnih četvorojezgarnih rešenja.U praksi, to baš i nije tako bajno, pa je samo mali broj modela koristio ovo "Octa" rešenje koje nije bilo toliko superiorno koliko se očekivalo. Umesto njega, veliki broj smartfona koristio je klasičnu četvorojezgarnu konfiguraciju. Iako smo ostali na četiri jezgra, u prethodnoj godini smo imali skok po pitanju maksimalne frekvencije rada, i dobili smo snažnije grafičke čipove. Odličan primer su Qualcomm čipseti kao što su Snapdragon 600 i kasnije još bolji Snapdragon 800, koji su se našli u najbitnijim vodećim smartfonima. Ove godine ipak čekamo još nešto bolje - prave osmojezgarne procesore.Protekla godina nam je donela i svežije verzije mobilnih operativnih sistema. Kod jako popularnog Androida umesto dotadašnjeg Jelly Bean-a krajem godine dobili smo KitKat, koji tek treba u narednim mesecima da stigne na veći broj modela. Apple korisnici sa iPhone modelima dobili su novi iOS 7, dok su Windows Phone korisnici imali priliku da pređu na svežu "osmicu".

Od noviteta prošle godine dobili smo poboljšane senzore kamere  i njihovu veću rezoluciju. Rezolucija nije svima ipak bila u glavnom fokusu, tako da se recimo HTC fokusirao na manju rezoluciju, ali veće piksele (Ultrapixel), što baš i nije prihvaćeno u meri u kojoj se ova kompanija nadala. Sony je išao sa pristupom veće rezolucije senzora od 20.7 megapiksela, a ujedno i fizički većim senzorom, što je pružilo odlične rezultate.Ipak, Nokia je ta koja dominira na polju kamera, sa svojim fizički ogromnim Pure View senzorom dosta visoke rezolucije od 41 megapiksela. Samsung je prvi doneo 4K2K video snimanje, koje ćemo sigurno viđati dosta češće ove godine. Od fizičkih noviteta tokom prethodne godine provlačio se senzor za čitanje otisaka prsta, ali smo ga videli samo na par telefona. Nismo sigurni da je prihvaćen baš toliko koliko se očekivalo, tako da u 2014. ne očekujemo puno modela sa istim. Sve u svemu, bilo je dosta unapređenja prethodne godine, ali pređimo najzad na listu telefona koji su obeležili 2013-u.


 

 

Najbolji...


Najbolji smartfoni protekle godine su...

Pre nego što iznesemo našu listu telefona koji su se najviše istakli prethodne godine, moramo da skrenemo pažnju na veoma bitnu stvar. Mišljenja su različita, svi mi imamo svoja lična, pa baš tako ih ima i autor teksta. Stvarno želimo da izbegnemo konflikt u komentarima tipa "Zašto je ovaj smartfon na petom mestu kada je očigledno najbolji" ili "Zašto favorizujete ovu platformu kada je ova druga očigledno bolja", itd. Morate da shvatite jednu stvar, koliko se god trudili da budemo objektivni po pitanju najboljeg, uvek će se naći neko ko se ne slaže sa našim mišljenjem. Ponavljamo - ovo su deset najboljih smartfona protekle godine po mišljenju autora...


10. Motorola Moto G

Ko kaže da smartfon mora da bude skup kako bi ušao na listu najboljih? Motorola nas je naterala da razmislimo po tom pitanju, i naterala da u top 10 listu uključimo jedan budžetni model. Budžetni u smislu da je dosta cenovno pristupačan, ali da za taj novac nudi verovatno najbolji odnos uloženog i dobijenog u Android svetu telefona.


9. Nokia Lumia 1020

Ovako dobar telefon da završi čak na devetom mestu? Windows Phone korisnici se definitivno neće složiti sa ovom odlukom. Lumia 1020 je fantastičan kamera-telefon, tu nema nikakvog spora. Ipak, neko mora da zauzme i ovu poziciju. On ipak nije poslednja reč što se tiče hardvera, a zbog odlične kamere ima veliku izbočinu na leđima. Takođe, iako je Windows Phone platforma izuzetno napredovala, po našem mišljenju ona se i dalje kotira na trećem mestu, iza iOS-a i Androida.


8. Nokia Lumia 1520

Ovo je relativno svež model koji zapravo donosi poprilično bolji hardver od prethodno pomenutog. Hardverske specifikacije su zapravo u rangu su najboljim Android smartfonima - ima odličan glomazni 6-inčni 1080p ekran, jako moćan Snapdragon 800 čipset, dobru 20MP kameru, 2GB RAM-a, micro SD slot... Šta mu onda fali? Pa malo toga, ovo je izuzetan smartfon, možda malo poveći za prosečnog korisnika, tako da nije baš za svakog, stoga i pozicija broj 8.7. Samsung Galaxy S4

Da li je HTC One na ovom mestu ili Samsung Galaxy S4, prosto je nebitno, jer je reč o dva dosta dobra telefona, sa razlikama koji će vas navesti na kupovinu jednog ili drugog. Ipak, vodeći Samsungov smartfon na sedmom mestu, da li smo ludi? Možda, ali ipak smatramo da je njegov dizajn zastareo, da su mnoge njegove funkcije kojim se reklamira nepotrebne, i da je njegova ogromna popularnost tu pre svega zahvaljujući veoma agresivnom marketingu ove kompanije.
6. HTC One

U vreme kada smo ga testirali, ovo je bio jedan od naših favorita. Stvarno je čudno kako se unutar jedne godine stvari promene. Daleko od toga da je One loš telefon, ali jednostavno su se u međuvremenu pojavili modeli koji ga smeštaju tu gde trenutno jeste. Model sa odličnim aluminijumskim telom, kvalitetnim prednjim stereo zvučnicima, ali i ne tako sjajnom 4MP kamerom i neproširivim skladištem.


 

Stvarno najbolji...


5. Apple iPhone 5s

Po mišljenju mnogih, ovo je upravo telefon koji bi trebao da zauzme poziciju najboljeg, ali autor se ne slaže. iPhone 5s jeste sjajan telefon, ali je počeo da kaska za konkurencijom. Dijagonala ekrana je premala, a oštrina Retina ekrana više nije najbolja kao nekad. Softverski možda i jeste jedno od najboljih rešenja, po optimizovanosti ispred Androida i WP-a, ali zaostaje po pitanju hardvera. iOS platforma jeste dobra i brza, ali ipak ne nudi taj nivo slobode koji dobijate sa Androidom. Naravno, spremni smo na to da se ne složite sa ovim izborom i plasmanom ovog modela.


4. Google (LG) Nexus 5

Jako očekivan telefon prethodne godine, koji je zapravo došao sa izuzetno konkurentnim hardverom, po dosta pristupačnoj ceni. Njegova najveća prednost leži u tome što je ovo Nexus uređaj sa stock KitKat verzijom Androida, i najbržim budućim nadogradnjama. Ipak, na četvrtom mestu se nalazi zbog autonomije baterije, nedostatka microSD slota, i pratećim problemima vezanim za kontrolu kvaliteta. Ipak, ovo je i dalje veoma moćan smartfon sa čistim Androidom, i svakako će biti prvi izbor korisnika koje žele jako glatko i neizmenjeno Google iskustvo.


3. Sony Xperia Z1

Ova kompanija je u proteklom periodu izuzetno porasla u našim očima. Stvarno su uspeli da se probiju do vrha sa svojim Xperia Z, a kasnije tokom godine i naprednijim Z1 modelom. Telefon ističe veoma prestižan izgled, koji kombinuje metal i staklo. Tu je svakako i jako moćan hardver i odlična 20.7MP kamera, kao i otpronost na vodu i prašinu, što će biti interesantno mnogima. Ipak, postoji jedna zamerka na ovaj model, a to je lutrija sa tipom ekrana. On je najčešće TFT tipa sa ne baš idealnim uglovima gledanja, što ume da pokvari utisak. To nije dovoljno da ovaj sjajan model pomeri sa treće pozicije koju svakako zaslužuje.


2. LG G2

Možda i još veće iznenađenje od Sony-a priredila je kompanija LG. U prethodnom periodu oni su stalno bili u senci konkurencije, ali sa G2 modelom su zabeležili dobar uspeh. Telefon krasi odličan 5.2-inčni IPS ekran, jako uzane ivice, i pomalo nestandardan način korišćenja sa tasterima na zadnjoj strani. Hardver ovog telefona je jako dobar, ali je softver, tačnije korisnički interfejs slaba tačka ovog telefona. Cena G2 smartfona na našim prostorima je ipak najzanimljivija, baš kao i njegova izuetno dugačka autonomija, što ga svakim danom čini sve popularnijim telefonom u Srbiji.


1. Samsung Galaxy Note 3

Telefon koji je po mišljenju autora ipak najbolji smartfon u prethodnoj 2013. godini, i koji zaista nudi mnogo. Zašto nam se toliko dopada Note 3, a sličan Galaxy S4 je završio na sedmoj poziciji? Iz dosta razloga. Prvo, napokon smo videli promenu na polju dizajna, manje zaobljene ivice i izostavljanje glossy plastike, koja nije omiljena velikom broju korisnika. Samsung je uključio imitaciju kože na zadnjoj strani, koja deluje jako lepo, i stvarno je nešto novo i drugačije.

Drugi razlog - hardver. Note 3 je ipak bio hardverski najmoćniji smartfon u 2013. godini. Ono što ga ističe iznad konkurenije, kao što je G2 ili Z1 je 3GB RAM-a, tako da je bio jedini smartfon sa tom količinom radne memorije. 13 MP kamera nije najbolja po pitanju kvaliteta, ali je svakako u tri najbolje na tržištu. Prisutno je snimanje videa u 4K2K rezoluciji, nešto što drugi još uvek nemaju.Iako je po mišljenju autora ovo najbolji smartfon protekle godine, on nije baš za svakog zbog svoje poveće 5.7-inčne dijagonale. Ipak, ona nudi jako lepu površinu za rad, a takođe tu je i S-Pen, zgodna i jako precizna olovčica koja pored crtanja i pisanja nudi i druge interesantne mogućnosti. Autonomija je takođe prilično dobra zahvaljujući masivnoj 3200 mAh bateriji. Nije sve bajno ni kod najboljeg telefona, a pošto ga autor i lično poseduje, zamerke idu na TouchWiz korisnički interfejs, koji vizuelno nije najlepši, ali takođe ponekad ume i da donese određene bagove.


Da li je moguće da Samsung baš kao i prošle godine ponovo odnosi prvu poziciju najboljeg smartfona? Sviđalo se to nekome ili ne, situacija je takva. Ova kompanija na kraju krajeva uvek uspe da bude jednu lestvicu iznad drugih, na koje sve načine, to je već druga priča i moglo bi biti predmet široke analize koja bi trebala da odgovori zašto Samsung praktično prodaje više nego svi ostali Android proizvođači zajedno.

Za kraj ovog teksta da ponovo da istaknemo - po mišljenju autora, Samsung Galaxy Note 3 je najbolji smartfon u 2013. godini. Čestitke pobedniku!

Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2013

Biramo najbolji tablet 2013. godine

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109