Greška

Došlo je do greške.

Biramo najbolji laptop 2014. godine

02.01.2015 11:20 | 1 Mobile
Biramo najbolji laptop 2014. godine

Kada smo prethodne godine dodelili dva odvojena priznanja za laptop godine, kao da smo bili vidoviti i ustanovili novi presedan kojim ćemo se rukovoditi u budućnosti. Ponovo smo se našli u dilemi kako formirati kriterijume i koji uređaji mogu da uđu u izbor za najbolje prenosne računare u protekloj godini. Mnogo je različitih načina na koje možete da gledate na aktuelne trendove i tokove, ali smo se mi opredelili za nešto konzervativniji pogled i presek. Davali smo dovoljno šansi raznoraznim konceptima da nas ubede da su baš oni pravi izbor, ali kako nismo sigurni da su u tome oni uspeli, vreme je za povratak u realnost, ne samo našeg podneblja već i šire...

Petar Gredelj

Svašta smo preturili preko glave tokom 2014. godine, ne samo u sferi IT-ja. Čak nam deluje pomalo deplasirano da pišemo o ovakvim, reklo bi se trivijama u odnosu na sve one muke koje ophrvavaju naše društvo. No, ma u kakvim teškim okolnostima da se odvija posao, mi ga i dalje volimo, jer volimo računare i sve vezano za njih. Kada volite svoj posao, onda to najčešće prerasta standardne okvire i prerasta u neku vrstu poziva. Stoga je potpuno normalno da nastavimo da teramo svojim putem, zar ne?

izbor1_s.jpg

Realnost srpskog tržišta je takva da se prodaju mase jeftinih uređaja, kod kojih je trik doći do kupaca putem što pristupačnije cene. Plate su niske, domaća potražnja ne naročito sjajna, a strane kompanije koje posluju u Srbiji se prilagođavaju takvim kriterijumima, pokušavajući da ispune odgovarajuće kvote. Stoga, nimalo ne iznenađuje da možemo videti ogroman broj pristupačnih računara, a i slabljenje dinara stvara određene periode kada je kupovina računara još isplativija – to su oni periodi dok se ne sprovede nivelisanje cena. Što opet ima svoje posledice na poslovanje, ali to je suviše široka tema da bismo se u nju upuštali u ovim redovima.

izbor4_s.jpg

Najpre reč-dve o globalnim trendovima. I dalje je gro računara na tržištu sa Intel Haswell platformom, dok je AMD imao dve promene – najpre Kaveri, a potom i Beema mobilne platforme, koje su pokazale da su mobilni čipovi ove kompanije potpuno konkurentni dok prate velikog Intela u odgovarajućem rangu. Koliko je to dovoljno da mu se adekvatno suprotstave, pokazaće vreme. Moramo reći da smo sa jedne strane više očekivali od APU koncepta na laptop računarima, ali pre svega od strane vendora i od strane publike. Od strane publike smo očekivali da će u većoj meri prepoznati benefite ovakvih mašina, dok smo od strane vendora očekivali da ponude laptopove sa AMD hardverom a da ne iskoriste pristupačnost tog hardvera za podizanje sopstvenih marži (samim tim, bez naročitog efekta na krajnju cenu koju korisnik plaća), ali i da ih ponude u prestižnijem formatu (npr. sa Full HD ekranima a po istoj ceni kao konfiguraciju sa skupljim Intel hardverom i običnim HD Ready ekranima). Koliko se toga ostvarilo, ostavljamo vama da procenite.

Ove godine će se forsirati hibridni uređaji, 2-u-1 računari sa ekranima osetljivim na dodir, koji po potrebi mogu da se koriste i kao klasični laptopovi i kao tableti

Broadwell još uvek nije stigao, iako smo mi bili u prilici da testiramo Lenovo Yoga 3 Pro hibrid sa Broadwell čipom. Ako je suditi po tom iskustvu, čeka nas veoma, veoma primetno ubrzanje kada govorimo o performansama-po-kloku. Međutim, isto tako se bojimo da vendori za početak ne ubace modele koji su marginalno brži, ili uopšte nisu brži, jer su im radni taktovi niži. Primera radi, Broadwell na 1,6 GHz radi primetno brže od Haswell procesora na 1,6 GHz, ali prvi Broadwell koji smo dobili stiže sa radnim taktom od svega 1,2 GHz i, po svemu sudeći, menja odgovarajućeg Haswella od 1,6 GHz. Već vam je jasno šta hoćemo da kažemo. Pomaka će svakako biti, ali će to očito biti lagana evolucija.

z5070_1_s.jpg

Druga stvar koja je jasna, i kojoj je Intel dodatno dao na značaju, jeste da će se ove godine forsirati hibridni uređaji, 2-u-1 računari sa ekranima osetljivim na dodir, koji po potrebi mogu da se koriste i kao klasični laptopovi i kao tableti. Intel je izbacio Core M procesore, specijalno optimizovane upravo za ovu klasu računara, sa veoma niskom potrošnjom od svega nekoliko vati! Međutim, mi prosto ne možemo da se otmemo utisku da proizvođači poprilično precenjuju interesovanje tržišta za ovakav tip uređaja. Smatramo da su, poneseni uspehom tableta, očekivali da će prodaja ovakvih računara dobiti dramatičan zamah, što možda jeste tačno ako gledamo čist porast prodaje hibrida, ali da li će oni moći da nadoknade prodaju u drugim segmentima? Ili su hibridi možda samo jedna podgrupa ultrabukova, makar u tržišnom smislu, te ne mogu da očekuju ozbiljne brojke koje bi dramatično uticale na tržišne kretnje?

izbor10_s.jpg

Naše mišljenje je da ovakve mašine, ma koliko bile pogodne, ipak moraju pre svega da se dokažu u smislu da pokažu šta konkretno kvalitetno rade, umesto pristupa šta sve u teoriji mogu da rade. Na šta konkretno mislimo? Recimo, skuplji hibridi od 13 inča su nepogodni da se koriste kao tableti zbog velikog ekrana. Sa druge strane, pristupačniji hibridi od desetak inča su ne baš naročito pogodni za funkcionisanje u laptop režimu. Stoga, umesto da dobijete najbolje od oba sveta, dobijete osrednje do vrhunsko iskustvu u jednom režimu, i slabo do osrednje iskustvo u drugom režimu rada. Ne sumnjamo da će tehnologija naći odgovor na takve dileme, daljim istanjivanjem uređaja, unapređivanjem čipova i tome slično, ali mislimo da ovakvi uređaji još uvek ne mogu da nose ponudu, makar ne onako kako to očekuju velika tržišna imena. Uostalom, mnogo ozbiljnija ultrabuk inicijativa, kada se sve sabere i oduzme, nije slavno prošla. No, to je naš utisak vezan za hibride.

Naša razmišljanja

Laptopovi pod opsadom, stanje redovno

Prošle godine smo u tekstu izbora najboljeg laptopa imali segment koji smo nazvali “Laptopovi pod opsadom”. Mirne duše možemo reći da se sve što smo tada opisali nastavlja i u ovoj godini, a da će se nastaviti i u narednim godinama. Za svaki napredak u laptop tehnologijama se ostvari podjednaki ili veći napredak u mobilnim uređajima drugih kategorija. Danas svojim telefonima idemo na internet, tableti imaju kancelarijski softver, o zabavi da ne govorimo. Laptopovi su i dalje pod opsadom sa svih strana, pre svega od strane uređaja drugih formata, kao što su tableti i razne hibridne naprave.

izbor7_s.jpg

Uređaji sa mobilnim čipovima i visokim stepenom funkcionalnosti nastavljaju da “kanibalizuju” tržišni udeo laptopova. Ne samo da deo novca namenjen trošenju na IT uređaje odlazi na njih, već mnogi korisnici otkrivaju da mnoge stvari zapravo telefoni, tableti i hibridi mogu da im završe. Stoga su laptopovi u vrlo nezgodnoj situaciji kao kategorija, ali i mnogi proizvođači. Početkom 2014. godine smo doživeli da Sony napusti laptop biznis u potpunosti, prodavši VAIO brend jednoj japanskoj investicionoj kompaniji. Isto tako, Samsung je de fakto napustio tržište laptop računara, zadržavši prisustvo samo na par odabranih tržišta, poput Južne Koreje, Nemačke ili Sjedinjenih Država. U najvećem broju zemalja više ga nema. I dalje možemo da kažemo da nije isključeno da će tokom naredne godine doći do tako reći tektonskih poremećaja u industriji, gde bi vrlo veliki igrači jednostavno mogli da napuste laptop tržište.

Nije isključeno da će tokom naredne godine doći do tako reći tektonskih poremećaja u industriji, gde bi vrlo veliki igrači jednostavno mogli da napuste laptop tržište


Kako dalje?

Postoji mnogo najava i inicijativa kako dalje i kojim će se putem ići, ali je problem što nas ništa od toga nije uverilo da će se laptopovi ikada vratiti na stare staze slave. Možda je to i prirodan razvoj situacije, gde daleko više pažnje posvećujemo nekim drugim mobilnim uređajima. Jedno je sasvim sigurno – tržišni udeo laptopova u segmentu “povezivih uređaja” je u opadanju, čak i ukoliko se ostvari nekakav simbolični rast u smislu broja isporučenih komada. Jasno, to se dešava zbog velikog skoka smartfona, tableta i drugih naprava. Samim tim, laptopovi gube na značaju, standardi se optimizuju za neke druge uređaje, a tamo se sele i inovacije najrazličitijih vrsta i fela. Naravno, neće laptopovi propasti, i uvek će biti ogroman broj isporučenih računara za korisnike kojima treba snaga PC računara u prenosivom pakovanju. No, posledice će se svakako osećati, i već se osećaju.

izbor9_s.jpg

Mi se iskreno nadamo da će pojedine tržišne niše na ovaj način dobiti na značaju. Tu pre svega mislimo na snažne laptopove, koji kao da nikome nisu bili u fokusu neko vreme, da bismo ove godine dobili neke signale da je taj segment u značajnoj ofanzivi. Ponovo, ne toliko da ubedi kupce da zaborave na druge mobilne naprave, ali smo imali jasnu situaciju da je zabeležen napredak ovog segmenta. No, više o tome u narednoj temi...


Iz našeg ugla

Nekoliko stvari je sasvim jasno. Pre svega, SSD će uskoro zameniti hard diskove u još većem procentu prenosnih računara, i to toplo pozdravljamo. Već danas u ogromnom broju notebook modela imamo ili SSD ili hibridni hard disk, koji za vreme pristupa obavlja skoro isti posao kao SSD, i samim tim podiže iskustvo u svakodnevnom radu. To je promena koja se dešava i koja je jasno uočljiva, te koju toplo pozdravljamo.

lenovo4_s.jpg

Vraćamo se na priču o snažnim laptopovima. Imamo situaciju da se ponovo “bude” segmenti kao što su gejming računari, posebno gejming računari srednje klase. Ne samo u smislu performansi (mada one + uvek dobro dođu, dabome), već i u nekim drugim aspektima. I njihovi čipovi imaju benefite od razvoja tehnologije, baš kao i sporiji modeli. Potrošnja je manja, optimizacija usklađenija. Samim tim omogućeni su neki novi pristupi u konfigurisanju računara, kvalitetniji su kuleri, uređaji se “ne dernjaju”, baterija traje znatno duže. Da, ove vrste napretka se svuda osećaju, ali svakako moramo da primetimo da se naročito osećaju u moćnim računarima kao što su ASUS laptopovi G i N serije, Lenovo Y modeli IdeaPad linije i slično. Ekrani su veoma kvalitetni, najčešće Full HD IPS, stavlja se dosta memorije, tu su najnovije grafike itekako upotrebljive i za najnovije igre, sama kućišta su još bolja, lepša, uniformnija, deluju da su kvalitetnije izrađena, neretko izgledaju kao da su izlivena od jednog dela (unibody).

izbor5_s.jpg

Najzad, kada govorimo o metodologiji i pristupu prilikom izbora uređaja, moramo reći da smo bili u velikim dilemama. Na koji način pristupiti problematici? Da li birati odvojeno najbolji ultrabuk i najbolji mejnstrim laptop, kao što smo radili prethodne godine? Ili se odlučiti za neku drugu podelu? Ignorisati sve podele i odrediti jedan jedini najbolji uređaj? Da li da to bude nekakav svojevrsni Editor’s Choice, nešto što bi urednik najradije voleo da ima na stolu, ili model koji je, procenjujemo, najprijemčiviji drugima? Ili možda model najprodavanije kategorije? Zašto da ne, možda bi laptop godine trebao biti neki od najjeftinijih modela.

izbor8_s.jpg

Sve su to dileme koje su se postavljale pred nas. Na kraju smo se ipak opredelili da ostanemo dosledni – sebi. U našem Top 10 delu sajta, posvećenom najboljim uređajima iz svih kategorija, izvršili smo podelu na ekonomik i high-end uređaje. Zašto onda da ne ispoštujemo upravo tu vrstu segmentiranja? Rešili smo da je tako najbolje...

Jeste li spremni? Prelazimo na proglašavanje najboljih laptopova za 2014. godinu...

Laptop godine - ekonomik kategorija

Ekonomik kategorija podrazumeva najpristupačnije računare. Mi smo je definisali kao kategoriju uređaja do oko 500-ak evra, mada nažalost sa sve težom ekonomskom situacijom ne bismo nikome zamerili kada bi sve što košta preko 350 ili 400 evra počeo da posmatra kao visoku klasu. Prosto, takva je situacija...

lenovo2_s.jpg

Iskreni da budemo, da smo se odlučili na dodelu samo jednog priznanja, najverovatnije bismo se fokusirali upravo na ekonomik kategoriju, pre nego na snažne i skupe modele. Rešili smo bili čvrsto da ispoštujemo filozofiju domaćeg kupca i njegove potrebe. Kao da je naš čovek neznalica i da ne zna da je laptop od 1500 ili 2000 evra odličan i kvalitetan. Naravno da nije. No, njemu je potrebna neka druga vrsta informacije, koja uzima u obzir tanak budžet i kakve-takve prohteve za “dovoljnim performansama”, u nedostatku boljeg izraza. Svakako je “dovoljno” uvek subjektivno i zavisi od ličnog gledišta svakoga od vas, ali mislimo da imamo zaista izuzetnog kandidata u ekonomik kategoriji, po nekoliko osnova.

lenovo3_s.jpg

Reč je o laptopu oznake Lenovo IdeaPad Z50-70. On je dostupan u nekoliko varijanti i svakako da nećete pogrešiti ma za koji se model odlučite, ali je nama posebno zapao za oko model sa sufikskom 54932090. O kakvom se uređaju radi? O dobitnoj kombinaciji, rekli bismo, za uložen novac. Nasuprot high-end varijantama koje stižu pod identičnom oznakom, radi se o uređaju koji dolazi sa de fakto prosečnim hardverom. Njegova udarna stavka je svakako njegov ekran – po ceni koja u trenutku pisanja ovog teksta iznosi manje od 400 evra (nešto manje od 46 hiljada dinara), dobijate Full HD ekran, odnosno ekran rezolucije 1920 x 1080 piksela na 15,6-inčnoj dijagonali!

z5070_3_s.jpg

Ipak, to nije jedini adut ovog računara. Pre svega, kada smo se susreli sa njim po prvi put, osnovni utisak nam je bio da je laptop smešten u jedno zaista lepo i kvalitetno kućište. Mlečno belo ili svetlo sivo (kako god više volite) kućište je, istina, izrađeno od plastike, ali zaista ostavlja dobar utisak pod prstima, nešto slično poput Yoga hibrida više kategorije. Deluje da je izrađeno u Unibody stilu (čak i ukoliko nije), sa lepim, tankim linijama koje se istanjuju kako se ide prema prednjem delu, te odličnim rasporedom portova.


Znamo šta vas kopka – kako to da laptop koji košta manje od 400 evra ima Full HD ekran i lepo i solidno kućište? Odgovor je jednostavan: hardverska konfiguracija je prilično bazična. Laptop stiže sa Intel Pentium Dual Core 3558U procesorom, koji radi na 1,7 GHz, dvojezgarnim procesorom nevelike snage sa 2 MB sopstvene memorije i bez Hyperthreading mogućnosti. Opet, zapitajte se šta možete da očekujete u ovoj cenovnoj klasi, i da li je realno da dobijete neki naročito brži procesor? Teško.

z5070_2_s.jpg

Naravno, tu je i integrisana Intel HD (GT1) grafika, ponovo rudimentarnih mogućnosti, koja radi u rasponu od 200 MHz do 1 GHz. Opet, šta biste to mogli da pokrećete sa malo bržom Intelovom integrisanom grafikom? Slabo šta. Da li vam nešto neće raditi što inače radi na drugim računarima ove klase? Ne, sve će raditi sasvim korektno. RAM memorije ima dovoljno (4 GB), a natprosečna stavka jeste i prostrani hard disk koji je implementiran u konkretan Z50-70. Njegov kapacitet iznosi dobrih 1 TB, što je svakako iznad nivoa cenovne klase, i iznad onoga što smo navikli da viđamo u ovoj kategoriji.

Korektan laptop solidne izrade sa Full HD ekranom za manje od 400 evra

Lepa priča su i portovi i konekcije. Jedan USB 3.0 i dva USB 2.0 porta, zatim gigabitni LAN, WiFi N standarda, Bluetooth 4.0, HDMI konektor, kao i čitač kartica. Sasvim korektno i pristojno. Kada otvorite računar, ugledaćete i AccuType tastaturu kompanije Lenovo, koja će vam pružiti sasvim fino iskustvo u kuckanju, sa svojim individualno oblikovanim ergonomskim tasterima. Dodajte tu solidne zvučnike i veoma lepu boju – da, i boju, zašto da ne kažemo i to da se nekada ludelo za belom/svetlom bojom računara – i dobijate jedan veoma ubedljiv paket. Podsećamo da ovde, u ovom cenovnom rangu, nema savršenih proizvoda, svaki uređaj je određena doza kompromisa, svakome ćete naći i nedostatke i prednosti u priličnoj meri.

 

laptop_lowend_s.jpg

 

Sve u svemu, smatramo da je Lenovo ponudio zaista puno za uložen novac. Bićemo iskreni – nas je inicijalno privuklo to što se radi o (makar u trenutku pisanja ovog teksta) ubedljivo najpristupačnijem računaru sa Full HD ekranom. Potom smo ga izvadili iz kutije i videli kakav je u praksi. Na kraju nas je osvojio zaista kvalitetnim ukupnim utiskom. Šta reći, osim da se radi o, po našem mišljenju, najboljem izboru u ekonomik kategoriji kada se sve sabere i oduzme i podvuče crta.


Čestitamo kompaniji Lenovo na priznanju za najbolji laptop ekonomik kategorije koje dodeljujemo za njen IdeaPad Z50-70 laptop!

Laptop godine - visoka klasa

U visokoj klasi smo zaista bili na ogromnim mukama kojim putem krenuti. Da li za najbolji proglasiti najelegantniji, najbrži i najsnažniji, da li uređaj sa najviše mogućnosti, makar na papiru? Ultrabuk, gejming laptop, multimedijalni uređaj, hibrid, ili nešto treće? Da li se zadržati u nekim “razumnim” granicama do, recimo, 100 hiljada, ili možda ipak ne treba granicu postaviti toliko nisko? Vidite da je puno dilema i nedoumica.

Još jedna stavka koja nam ne daje sasvim mira jeste nedovoljna angažovanost pojedinih velikih brendova na promociji, kao i nedostupnost pojedinih serija računara na tržištu u Srbiji. Konačno, tu je i famozna problematika iterativnosti. Ne želimo da zvučimo džangrizavo, i svesni smo da je veoma teško izmisliti toplu vodu, ali gotovo svi iole poznatiji laptopovi su tokom 2014. godine bili samo iteracije svojih prethodnika. X551 je postajao X552, G76 je postajao G750, Y500 je postao Y50-70, UX201 je postao UX301, Yoga je najpre postala Yoga 2, a potom i Yoga 3, i tako dalje.

asus_g750_1_s.jpg

Iskreni da budemo, sveli smo sve ove dileme na jednu ključnu: da li dodeliti nagradu ultrabuku ili laptopu visokih performansi? Na kraju smo rešili da ne dodelimo najprestižnije priznanje ultrabuk računarima iz jednog jasnog razloga – gotovo nikakvog napretka u odnosu na raniji period čitave platforme. Obratite pažnju, govorimo o čitavoj platformi, ne o pojedinim modelima. U suštini, ono što su vam ultrabukovi donosili 2013. godine ste iskusili i tokom 2014. izuzmemo li pojedine modele sa ekranima osetljivim na dodir. I dalje se radi o platformi ograničenih performansi, ograničene konektivnosti, a iskreni da budemo, prošao nas je i “vau” efekat. Sa druge strane, u segmentu visokih performansi, napredak je primetan u gotovo svim oblastima. Ustalili su se IPS ekrani odličnog kvaliteta, procesori su sve brži, grafike su sve brže, memorije ima sve više, skladišni prostor je sve veći, kultura rada je još bolja, kućišta sve kvalitetnija i lepša. Čak je i autonomija baterije verovatno najviše uznapredovala od svih kategorija,  u procentualnom smislu.

asus_g750_2_s.jpg

Dakle, visoke performanse. Šta sad? Verovatno ste upoznati sa činjenicom da postoje mnogi modeli, kao Lenovo Y50-70, kao Acer Nitro V17 ili ASUS G551 koji “hodaju po ivici” koja deli gejming računare od multimedijalnih modela ali i od klasičnih mejnstrim modela visokih performansi. Oni imaju agresivan dizajn tipičan za gejming laptopove, ali ne do kraja agresivan. Imaju grafiku dobrih performansi, ali nikada top grafiku za igranje. Ruku na srce, dinar za dinar, verovatno predstavljaju isplativiju kupovinu od našeg izbora. Međutim, kada biste ih poređali jedan pored drugog, verujte nam da bi izbor bio više nego jasan...


Pogađate, govorimo o laptopovima G serije, odnosno konkretno o ASUS G750 familiji. Primetite razliku u odnosu na našeg izabranika u ekonomik kategoriji. Ovde kažemo G750 familija, što jasno sugeriše da mislimo na više modela, a to je između ostalog i jedan od razloga zbog koga nam je G750 serija prirasla srcu. Bez obzira za koji konkretan model da se opredelite, možete biti sigurni da ste dobili vrhunsku mašinu sa izvanrednim hardverom, opredelili se za model od 145 ili 220 hiljada dinara. Širok dijapazon ponude je nešto na šta gledamo pozitivno. Da je trenutno dostupno čak desetak ovakvih modela u različitim varijantama jasno govori o dobroj ponudi, i odajemo priznanje ASUS-u na hrabrosti forsiranja koncepta, kao i za tržišnu pokrivenost u danima kada neće svako u ovu kategoriju gde opstaju samo najbolji. Uostalom, to je valjda i neki pokazatelj ko je najbolji, zar ne?

asus_g750_10_s.jpg

To je rešilo i naše dileme vezane za konkretan model, pošto nikako nismo mogli da u moru laptopova visokih performansi izdvojimo baš taj koji je zbilja najbolji izbor. Zato sa G750 laptopom ne možete da pogrešite, bez obzira da li ćete ići na najskuplju varijantu, ili na neku od pristupačnijih. Naravno, mogli ste videti i testove na Benchmarku tokom prethodne godine, koji bi vas uputili na neki konkretan model, ali iskreno, nećete pogrešiti ma za koji da se odlučite.

Tu dolazimo do još jedne prednosti ovakvih računara. G750 računar, uprkos tome što će ga neki svrstati u “gejming” seriju i na taj način mu ograničiti potencijal, zaista ispunjava mnoštvo potreba. Treba vam zamena za desktop? Kvalitetan multimedijalni računar? Prosto, snažan laptop visokih performansi? Radna stanica u mobilnom izdanju? Sve to, i još mnogo više, može da ispuni i zadovolji svaki G750 laptop kompanije ASUS. I u svakoj od tih primena će vam pružiti maksimum onoga što laptopovi danas mogu. Svesni smo da im mobilnost nije jača strana, ali ko da vrednuje i poštuje računare visokih performansi ako ne Benchmark?

asus_g750_5_s.jpg

Kao što smo rekli, nezavisno od toga za koji se model opredelite, možete da očekujete fantastične performanse, ali ne samo to. Tu je vrhunska izrada, fantastičan i ekstravagantan dizajn koji računar čini sasvim posebnim, odličan IPS ekran Full HD rezolucije, snažan Intelov četvorojezgarni procesor, puno RAM memorije. Kada su diskovi u pitanju, postoji mnogo varijanti sa i bez SSD-a, hibridna varijanta, pa čak i fabrički uvezane RAID kombinacije. I još jedna stavka, koju je teško dočarati u adekvatnoj meri ljudima koji i sami nisu imali priliku da rade sa jednim G750 modelom – kultura rada. Gotovo savršena tišina, bez brundanja ventilatora čak i kada se laptop “zalaufa”, sa fantastičnim termalnim karakteristikama gde se laptop ne greje ni na jednom delu gde korisnik ima kontakt sa njim, čak i tokom igranja najzahtevnijih igara. Fantastično!

ASUS G750 serija - najbolje od najboljeg

Najzad, kada je grafika u pitanju, skoro svi modeli dolaze sa ponajbržim Nvidia varijantama, odnosno mobilnim GTX 870M i 880M čipovima. Interesantno, to su verovatno i jedini laptopovi koji stižu sa grafikama visokih performansi. Sve ostalo što je u ponudi, osim pojedinih modela koji se pojave sporadično, ima GTX 860M (koji, ruku na srce, imaju i najjeftiniji G750 laptopovi) ili slabiju grafiku.

laptop_highend_s.jpg

Najzad, još jedan razlog da dodelimo G750 laptopu prestižno priznanje laptopa godine jeste i to što, između ostalog, ostajemo dosledni sebi. Reč je o računaru koji je pokupio Editor’s Choice priznanje u protekloj godini, ali je bitno i znati na koji način. Kada otvorite laptop, oduševite se onim što vidite pred sobom, i prođu prvi sintetički testovi, a vi već vidite fotografiju uređaja na poslednjoj stranici Benchmark testa sa najprestižnijom “markicom”. Zaista, G750 možda nije laptop koji ćete svuda nositi sa sobom, koji će najduže trajati na bateriji ili koji će biti milostiv prema vašim leđima ukoliko ga nosite sa sobom, ali jeste računar za kojim je najudobnije i najlepše raditi onda kada je na stolu ispred vas.


Čestitke kompaniji ASUS na priznanju za najbolji laptop high end kategorije koje dodeljujemo G750 laptopu!

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljamo: Android 5.0 - Lollipop

Biramo najbolji smartfon 2014. godine

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109