Greška

Došlo je do greške.

Bežični Logitech gejming miševi: G903 i G703

11.09.2017 13:52 | 0 Games
Bežični Logitech gejming miševi: G903 i G703

Logitech G900 je najbolji miš koji smo imali prilike da isprobamo. Danas, međutim, stižu G903 i G703, dva naizgled različita, ali ipak tako slična miša. Naime, slično kao sa kompanijom Cooler Master i njihovom MasterMouse serijom koju smo takođe predstavili na sajtu, i G903 i G703 su zapravo identični miševi iznutra – sve što ih razlikuje je spoljna školjka. No, kada su taktilni uređaji u pitanju, to nekada može biti sasvim dovoljno...

Filip Majkić

Logitech G900 Chaos Spectrum je poslužio kao osnova za kreiranje novih miševa, sa PMW3366 optičkim senzorom od 12000 DPI koji je implementiran i u G903 i G703. Razlike među njima su, ispostavlja se, u obliku miša, kao i u činjenici da je G903 blago modularan, sa bočnim tasterima i ivicama koje se mogu blago izmeniti i prilagoditi, što je osobina koja je zadržana sa G900 modela. Stoga nam je najlakše da novitete opišemo direktno poredeći G900 i G903, koji su po svemu praktično identični uređaji.


Stoga, šta je novo? Gotovo ništa. To jest, G903 je potpuno crne boje, dok je G900 imao sive delove ispod levog i desnog tastera po bokovima. Da li je to sve? Ne baš, ali je jedino što se vidi. Naime, G903 i G703 stižu sa nečim što Logitech naziva PowerPlay tehnologijom. U teoriji, ovo je idealna stvar, jer predstavlja podršku za bežično punjenje putem odgovarajuće podloge. Na taj način, baterija vašeg miša će uvek biti puta. Sa druge strane, ta podloga košta preko 100 evra – i nije nam bila dostupna tokom testiranja.


logitechg903g703_2_s.jpg


Osim toga, ovi miševi su možda i „preterano dobri“ kada je punjenje i trajanje baterije u pitanju. Naime, oba miša mogu funkcionisati bežično ili povezani na kabl, pri čemu se pune kada su na kablu. No, trajanje baterije se meri danima – bukvalno, a punjenje traje svega 60-ak minuta, tako da zaista nije problem povezati miša na kratak vremenski period i napuniti ga.


logitechg903g703_20_s.jpg


Autor ovih redova je vlasnik G900 modela već skoro godinu dana i do dana današnjeg je fasciniran brzinom punjenja i dugotrajnošću baterije. Ona je nominalno deklarisana na 32 sata, ali to je 32 sata intenzivne upotrebe za računarom. U praksi, to može značiti dva, tri ili skoro nedelju dana rada, zavisno od načina upotrebe i količine vremena koju provodite ispred svog računara. Menadžment baterije je sjajan, i to je odlika koja je preneta i na novu generaciju bežičnih gejming miševa.

Test: Logitech G900 Chaos Spectrum

Stoga, pređimo na same miševe. Kao što pogađate, ukoliko ste vlasnik G900, nemate nikakvog razloga za promenu. Ukoliko niste, međutim, znajte da su ovo – vraški dobri miševi!

 

 

Logitech G903

Logitech je G900 dizajnirao od nule. G903, sa druge strane, predstavlja neku vrstu „karbon kopije“ svog uzora. Srećom, uzor je fenomenalan, tako da se slično može reći i za novajliju. Pakovanje u kom stiže je izuzetno, deluje luksuzno, a unutra zatičemo tegić za izmenu težine. Istina, Logitech je sve uradio da bi miš bio što lakši pa pomalo paradoksalno deluje da daju teg, ali on služi čisto da dodate do deset grama težine, ukoliko vam tako više odgovara.


logitechg903g703_6_s.jpg


Jedna od stvari koje smo obožavali kod G900 Chaos Spectrum-a je njegova univerzalna upotrebljivost. Vrhunski miš nudi sjajne karakteristike ne samo u gejming scenarijima. On je sjajan kao običan kancelarijski miš, kao miš za produktivnost sa Hyper-Scroll točkićem, kao bežičan miš ili u bilo kom drugom scenariju. G903 je i dalje simetričan, odnosno njegov osnovni oblik je podjednako prijemčiv i desnorukim i levorukim korisnicima.


logitechg903g703_15_s.jpg


U samom pakovanju zatičemo odvojivi kabl kojim se napaja baterija miša, ali i preko koga se, kao što smo već rekli, miš može koristiti ukoliko ne želite da ga koristite bežično, kao i risiver, te USB dongle. Tu su i dodatni tasteri i blanko deo, ukoliko želite da rekonfigurišete tastere miša, odnosno dodate neke druge. Najprostiji primer može biti ukoliko ste levoruki korisnik i želite back i forward tastere na poziciji prilagođenoj vašoj ruci, ili pak možda samo želite da dodate još dva tastera jer vam je malo ono što zatičete na mišu – izbor je na vama. Ta vrsta umerene modularnosti koja ne narušava opšti dizajn i upotrebljivost miša nam se veoma dopala kod G900 modela, a isto je i kod G903.


Specifikacije
 • Model G903
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 200 – 12.000 DPI
 • Broj tastera 6-11
 • Dodatno Wireless ili žični miš po potrebi / izboru
  Chaos Spectrum clock-tuning tehnologija
  RGB LED osvetljenje
  11 programabilnih tastera
  Podrška za PowerPlay tehnologiju bežičnog punjenja
 • Ergonomija Simetričan
 • Promena osetljivosti Podržana u letu, preko tastera ispod skrola
 • Dimenzije 130 x 67 x 40 mm
 • Masa 110


G903 se, baš kao i prethodnik, bazira na odličnom PMW3366 optičkom senzoru maksimalne rezolucije 12000 DPI. Logitech obećava da ne postoje nikakva akcelaracija, filtriranje ili umekšavanje pokreta, što se vrlo brzo potvrđuje u praksi. U kombinaciji sa odličnim glajderima, treking funkcioniše besprekorno.


logitechg903g703_17_s.jpg


G903 odlikuju i prilagodljivo osvetljenje, mehanički tasteri, kao i lagana konstrukcija – kada se uzme u obzir da je ovo bežičan miš, pa je morala biti implementirana baterija. Kao što smo rekli, ta baterija traje danima, iako je deklarisana na 32 sata, pošto to u zavisnosti od korišćenja dramatično raste ukoliko se ne igrate po ceo dan. Logitech G903 takođe nudi prilagodljivo RGB osvetljenje u 16.8 miliona boja. Indikator napunjenosti baterije je trodelni LED pozicioniran ispod srednjeg tastera / točkića.


logitechg903g703_21_s.jpg


Omron mikrosvičevi su jedina stvar koja je doživela značajno unapređenje – makar ako posmatrate teorijske brojke. Sada dolaze sa garantovanih 50 miliona klikova kada je u pitanju njihov životni vek, umesto 20 miliona klikova. Da li to pravi neku posebnu razliku? Ne ako se miševi porede direktno, ali svakako da je lepo znati da imate impresivnu pouzdanost. Pored toga, Logitech i dalje garantuje da će glajderi izdržati 250 kilometara. Sve u svemu, reč je o podacima koji odslikavaju kvalitet. Slično se može reći i za visoko optimizovanu bežičnu vezu. Logitech G903 koristi 2.4GHz vezu i adapter koji ne morate nužno da koristite, budući da se može koristiti i preko kabla.


logitechg903g703_25_s.jpg


Logitech je takođe otišao korak dalje kada su u pitanju tasteri na mišu, kreiravši svojevrsne mehaničke tastere za G900, koje zatičemo i na G903. Klik je odličan i funkcioniše besprekorno. Istovremeno, dizajniran je tako da pomaže ostvarivanje bržih akcija, smanjujući vreme reakcije. Tako svičevi i tasteri reaguju vrlo brzo, sila koju je potrebno koristiti je smanjena, a u praksi sve funkcioniše besprekorno.


logitechg903g703_19_s.jpg


G903 je izuzetno udoban i u dužem korišćenju, po našem subjektivnom utisku za veoma širok krug potencijalnih korisnika, jer su mu dimenzije i oblik upravo – univerzalni, i lako prilagodljivi svakome. Odgovara raznim vrstama gripova, te se ne mora praviti kompromis – na primer, claw grip ili fingertip grip možete bez ikakvih problema koristiti tokom igranja, a potom udobno nasloniti dlan na miša dok brauzujete desktopom. Takođe, kada pomislite da se radi o mišu optimizovanom isključivo za gejming, shvatite da ste se prevarili. Njegov Hyper Scroll točkić omogućava da prosto klizite kroz ogromne dokumente, a ukoliko želite običan srednji klik, jednim pritiskom na taster prelazite u taj mod.


logitechg903g703_24_s.jpg


Ukupno je na raspolaganju od 6 do 11 tastera, u zavisnosti od toga za kakvu se konfiguraciju odlučite. Mi i nismo neke pristalice ogromnog broja tastera na mišu, ali zaista je lepo videti da proizvođač daje korisniku opciju da sam bira. Najzad, tu je i famozna podrška za PowerPlay, tehnologiju bežičnog, induktivnog punjenja. Za ovo morate imati posebnu PowerPlay podlogu, čija se cena van našeg tržišta kreće i preko 100 evra. Nažalost, nismo je imali za potrebe testiranja.


logitechg903g703_28_s.jpg


Naravno, G903 stiže sa ugrađenom memorijom u koju možete smestiti profile i funkcije, snimljene makroe i slično. Sve ove mogućnosti su lako dostupne iz softvera i omogućavaju vam da dodatno optimizujete ponašanje miša u određenim situacijama, sa posebnim naglaskom na igre. Kad smo kod igara, tu su i profili za igre prisutne na računaru koje opciono možete preuzeti i koristiti u odgovarajućim igrama. Proces preuzimanja i aktiviranja je veoma lak, ali imajte na umu da možda novi profil podrazumeva drugačije korišćenje miša od onog na koje ste navikli, pa se morate i na to navikavati. To posebno važi u situaciji kada npr. neko igra određenu igru sa više tastera dodatih na G903 u odnosu na vas i vašeg miša...

 

 

Logitech G703

Slično kao što je G903 naslednik sjajnog G900 sa par, uslovno rečeno, minornih izmena, isto tako je i Logitech G703 naslednik G403 modela! Ovde je napredak, ipak, blago izraženiji jer ste G403 mogli da kupite u žičnoj i u bežičnoj verziji, dok je G703 univerzalac, baš kao i G900/G903, koga možete da koristite po izboru ili kao žičanog ili kao bežičnog miša. Odlična stvar, bez ikakve sumnje.


Specifikacije
 • Model G703
 • Kategorija Gaming
 • Proizvođač Logitech
 • Senzor Optički
 • Osetljivost 200 – 12.000 DPI
 • Broj tastera 6
 • Dodatno Wireless ili žični miš po potrebi / izboru
  RGB LED osvetljenje
  6 programabilnih tastera
  Podrška za PowerPlay tehnologiju bežičnog punjenja
  Omron mikrosvičevi sa podrškom do 50 miliona klikova
 • Ergonomija Prilagođen desnorukim korisnicima
 • Promena osetljivosti Podržana u letu, preko tastera
 • Dimenzije 124 x 68 x 43 mm
 • Masa 107


Odmah da navedemo razlike u odnosu na G903 model, jer nam je tako najlakše: G703 je drugačijeg oblika, prolagođenog desnorukim korisnicima, nije simetričan, nema hajperskrol i pošto ispod njegovih levih i desnih tastera nema mehaničke “klikere”, te je stoga klik nešto drugačiji. I dalje je vrlo prijatan, ali ipak G903 i G900 predstavljaju klasu za sebe po tom pitanju.


 logitechg903g703_8_s.jpg


Sada kada smo ostavili iza sebe osnovne razlike, možemo da pređemo na opis samog G703 modela. Kao što smo rekli, on je u mnogim stvarima veoma nalik na G403, svog prethodnika. U pakovanju takođe zatičemo odvojivi kabl kojim se miš napaja ili kojim se povezuje ako želite da ga koristite preko kabla. G703 se ne odlikuje modularnošću, pa tako nemamo dodatne elemente ili tastere, te ga ne možete prilagođavati naknadno. Reč je o relativno klasičnom mišu prilagođenom desnorukim korisnicima – ne preterano izraženo, ali sasvim dovoljno da bude jasno da je namenjen za upotrebu desnom šakom.


 logitechg903g703_9_s.jpg


G703 se, kao i G903, bazira na odličnom PMW3366 optičkom senzoru maksimalne rezolucije 12000 DPI. Ponovo možemo da konstatujemo da nema akcelaracije, filtriranja ili umekšavanja pokreta. Treking radi odlično, tako da u tom pogledu nema nikakvih problema. Ako je to glavni kriterijum, možete komotno da uštedite novac i kupite sebi G703 umesto skupljeg modela G903. Što se baterije tiče, i ona je deklarisana na 32 sata, identična je kao kod G903 i ukupno ponašanje u tom pogledu je identično – imamo samo reči hvale za ono što je Logitech postigao u ovoj generaciji sa baterijom i menadžmentom potrošnje.


logitechg903g703_22_s.jpg


Takođe, G703 nudi programabilno RGB osvetljenje u 16.8 miliona boja. Miš se takođe, kao i G903, može podičiti unapređenim Omron mikrosvičevima koji garantuju do 50 miliona klikova, dok se za glajdere takođe navodi podatak o 250 kilometara pređene razdaljine. G703 koristi identičnu vezu kao i G903, odnosno 2.4GHz bežičnu konekciju.

Subjektivan utisak nakon dužeg korišćenja G703 miša je veoma dobar. Ipak, on nema neke odlike skupljeg modela – na raspolaganju je 6 tastera (na G903 taj broj je podesiv, i može ići i do 11), nema mehaničke mehanizme ispod velikog levog i desnog tastera, a isto tako nema Hyper-Scroll točkić. Svaka od ovih stavki može značiti puno ili nimalo, zavisno od vašeg načina korišćenja miša. Recimo, izostavljanje točkića sa podrškom za brzo skrolovanje može puno uticati ukoliko vam je ta osobina miša bitna.


logitechg903g703_7_s.jpg


Kada je držanje miša u pitanju, rekli bismo da je G703 ipak prilagođen za palm grip, te da claw grip ili fingertip grip ipak nisu dobar „parnjak“ ovoj Logitech kreaciji. Drugim rečima, ukoliko tako držite miš – a da se ne lažemo, većina korisnika ga drži upravo na taj način – G703 je odličan izbor. Korišćenje je veoma udobno, miš reaguje trenutno na komande, i možete se potpuno pouzdati u njega. Takođe stiže sa ugrađenom memorijom i 32-bitnim mikroprocesorom, tako da svoja podešavanja i profile možete pohraniti u njega. Težina miša je praktično identična G903 modelu – tj. lakši je za 3 grama (107 naspram 110 grama), i takođe možete da mu dodate teg mase 10 grama ako tako želite.


logitechg903g703_16_s.jpg


Najzad, G703 takođe ima podršku za PowerPlay. Kao što smo već rekli, nismo tokom testiranja imali odgovarajuću podlogu trocifrene cene (u evrima), tako da ne možemo da vam prenesemo i te utiske. No, verujemo da stvari odlično funkcionišu u praksi...

 

Zaključak

U suštini, ceo ovaj test smo mogli da sabijemo u jednu rečenicu: Reč je o vrlo blago (G903) do blago (G703) unapređenim verzijama već odličnih G900 i G403 miševa. U suštini, za koji god od ovih miševa da se opredelite, nećete pogrešiti. Radi se o fenomenalnim uređajima. G900 smo proglasili za Editor's Choice i i dalje stojimo pri toj odluci, koja se mirne duše može odnositi i na G903. No, kao korisnici G900 miša ne bismo preporučili prelazak na G903 sa njega – prosto, nema smisla. Svima ostalima možemo lako preporučiti ovog miša – ovo je najbolji i najfleksibilniji miš i zaista je šteta što svako nije u prilici da ga sebi priušti.


logitechg903g703_5_s.jpg


Pomenuta fleksibilnost je dodatno unapređena podrškom za PowerPlay tehnologiju. Nažalost, ovakva podloga sa podrškom za bežično elektromagnetno punjenje košta dobrih 100 evra (i to u inostranstvu, videćemo kolika će cena biti kod nas), što dodatno poskupljuje ceo paket. Isto tako, možemo reći da bi ovakva tehnologija i podloga fantastično pratile miševe do pre koju generaciju, kada je trajanje baterije bilo znatno kraće. Sa G903 i G703 baterija traje – bukvalno – danima, a puni se vrlo kratko, za 10-15-20 minuta punjenja možete napuniti 30-40-50% baterije, tako da nije nikakav problem da ga nakratko povežete na kabl kako biste ga napunili. U tom smislu, nabavka PowerPlay podloge zaista nije obavezna da biste u punoj meri uživali u ovim miševima.Sve to na stranu, radi se o sjajnim uređajima koje možemo toplo preporučiti. G903 je uređaj koji možemo preporučiti apsolutno svakome jer je vrlo prilagodljiv, G703 je palm grip miš sa par razlika u odnosu na G903 koje možete pronaći u tekstu i u zavisnosti od toga koliko vam te razlike znače, možete se opredeliti za njega i uštedeti određenu svotu novca. No, stoji i ona druga strana cele priče – ovi miševi poprilično koštaju, a ukoliko su vam potrebni odlični gejming miševi, možete ih pronaći i za značajno niže svote novca. Odluka je na vama, kao i uvek, a mi možemo da potvrdimo da će G903 i G703 svojim budućim vlasnicima doneti fenomenalno korisničko iskustvo.


Prednosti:

- Odlično ponašanje u svakodnevnoj praksi
- Izvanredan senzor
- Korišćenje u žičnom ili bežičnom modu bez ikakvih problema ili razlika
- Dugo trajanje baterije
- (G903) Simetričan oblik miša, što će mnogi korisnici znati da cene, uz određenu dozu prilagodljivosti
- Udobnost
- Mnoštvo opcija na raspolaganju u softveru
- Kvalitet izrade


Nedostaci:

- Visoka cena
- Uslovno rečeno, minorna unapređenja u odnosu na prethodnike
- (G703) Nema Hyper-Scroll


Uređaje na test ustupio
Logitech.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Cooler Master MasterMouse MM520 i MM530 miševi (Video)

Test: Logitech G603

10404
10405
10406
10407
10408
10409