Greška

Došlo je do greške.

Bezbednost podataka u savremenom svetu: Kingston IronKey D300 (4GB)

17.05.2017 07:22 | 1 Hardver
Bezbednost podataka u savremenom svetu: Kingston IronKey D300 (4GB)

Iz realnog sveta dobro znamo da smo najranjiviji i da je rizik po našu bezbednost najveći dok smo u – pokretu. Slično važi i za digitalni svet. Najrizičniji i najnebezbedniji podaci su oni koji se transferišu, koji šetaju sa mesta na mesto, koji se nalaze na uređaju koji se lako nosi, ali isto tako i lako gubi. Mora li baš biti tako? Kingston kaže da ne mora, i ima itekakve adute u tom smislu. Kompanija je predstavila čitav spektar sigurnih fleš drajvova, a mi vam danas predstavljamo IronKey D300, jedan od najpouzdanijih modela koji možete nabaviti.

Bezbednost podataka

Filip Majkić

slicica1.jpg 

Dok Srbija korača ka Evropskoj Uniji, često se zanemaruju suštinski potezi koji bi trebali biti implementirani tokom dugog puta ka tom cilju. Naime, jedan od zadataka radnih organizacija jeste razvoj procedura u skladu sa najboljim praksama kako bi sačuvale podatke van sigurnosne mreže unutar kompanije, budući da curenje podataka postaje  učestalo  dok su neki regioni u procesu usvajanja regulatorne politike. Uredbu o generalnoj zaštiti podataka (General Data Protection Regulation) od strane EU koja nalaže preduzećima da ojačaju svoju digitalnu infrastrukturu prati suočavanje sa velikim kaznama.


kingston_ironkey_d300_5_s.jpg


Deo organizacione politike  treba da uključi i upravljanje uređajima koji omogućavaju kontrolu putem LAN i Internet konekcije.  Ovo će omogućiti bolje praćenje i kontrolu  prebacivanja podataka u kompaniju i van nje. Greška koju može izazvati ljudski faktor, namerni napadi i kvarovi može rezultovati izlaganjem podataka zaposlenih i kompanije riziku. Zato je važno da kompanije, agencije i organizacije implementiraju sigurnosnu politiku pre nego što bilo šta krene po zlu, što je ključno da bi se sprečilo neizvršenje, kazne, pa čak i finansijski gubitak.

Deo priče za koju mnogi ne znaju jeste kolikim su kaznama bile izložene firme kod kojih bi došlo do curenja podataka, što smo na primer mogli videti prilikom napada na Sony Playstation Network i u brojnim sličnim situacijama – kazne se mere milionskim iznosima. Preduzeća su u obavezi da implementiraju i potpuno se usaglase sa gore pomenutom Uredbom do 25. maja 2018. godine. Kako je Srbija kandidat na putu članstva u EU, slično važi za nju – ili će važiti od momenta otvaranja odgovarajućeg poglavlja.

kingiron_1_s.jpg

Naravno, jedan od najefikasnijih mehanizama zaštite, kada je reč o podacima koji se prebacuju putem USB fleš diskova, jeste enkripcija podataka. Kingston u svojoj ponudi nudi pet modela USB fleš diskova sa enkripcijom na samom hardveru. Ova vrsta enkripcije osigurava bezbednost pri prenosu podataka tako što se, onog trenutka kada se disk izvadi iz uređaja domaćina, aktivira funkcija automatskog zaključavanja, a enkriptovani ključ i lozinka se automatski brišu nakon 10 pogrešnih unosa lozinke i na taj način sprečavaju neovlašćen  pristup podacima. Za razliku od softverske enkripcije, hardverska enkripcija se vrši na samom disku i stoga ne zavisi od računara.


king5.jpg


Stoga, koji su to diskovi koji obezbeđuju povišen stepen sigurnosti? Reč je o DataTraveler 2000, DataTraveler Vault Privacy 3.0, DataTraveler 4000G2, IronKey D300, IronKey D300 Managed i IronKey S10004. Oni su namenjeni poslovnim korisnicima koji zahtevaju visok nivo zaštite podataka, kao i vladinim i vojnim institucijama koji zahtevaju i primenu najviših sigurnosnih standarda.

Nakon malo dužeg uvoda, kojim smo želeli da razjasnimo problematiku koja je često zanimljivija od samog uređaja koji se prikazuje, prelazimo na konkretan model. U pitanju je IronKey D300.

malina Neregistrovan korisnik
bah, sve to a nema ni prekidac za 'readonly'?

Predstavljamo: Logitech Spotlight Presenter

Test: Logitech MK850 Performance desktop komplet

10203
10205
10206
10207
10208
10209