Greška

Došlo je do greške.

Bezbednost podataka u savremenom svetu: Kingston IronKey D300 (4GB)

17.05.2017 07:22 | 2 Hardver
Bezbednost podataka u savremenom svetu: Kingston IronKey D300 (4GB)

Iz realnog sveta dobro znamo da smo najranjiviji i da je rizik po našu bezbednost najveći dok smo u – pokretu. Slično važi i za digitalni svet. Najrizičniji i najnebezbedniji podaci su oni koji se transferišu, koji šetaju sa mesta na mesto, koji se nalaze na uređaju koji se lako nosi, ali isto tako i lako gubi. Mora li baš biti tako? Kingston kaže da ne mora, i ima itekakve adute u tom smislu. Kompanija je predstavila čitav spektar sigurnih fleš drajvova, a mi vam danas predstavljamo IronKey D300, jedan od najpouzdanijih modela koji možete nabaviti.

Filip Majkić

slicica1.jpg 

Dok Srbija korača ka Evropskoj Uniji, često se zanemaruju suštinski potezi koji bi trebali biti implementirani tokom dugog puta ka tom cilju. Naime, jedan od zadataka radnih organizacija jeste razvoj procedura u skladu sa najboljim praksama kako bi sačuvale podatke van sigurnosne mreže unutar kompanije, budući da curenje podataka postaje  učestalo  dok su neki regioni u procesu usvajanja regulatorne politike. Uredbu o generalnoj zaštiti podataka (General Data Protection Regulation) od strane EU koja nalaže preduzećima da ojačaju svoju digitalnu infrastrukturu prati suočavanje sa velikim kaznama.


kingston_ironkey_d300_5_s.jpg


Deo organizacione politike  treba da uključi i upravljanje uređajima koji omogućavaju kontrolu putem LAN i Internet konekcije.  Ovo će omogućiti bolje praćenje i kontrolu  prebacivanja podataka u kompaniju i van nje. Greška koju može izazvati ljudski faktor, namerni napadi i kvarovi može rezultovati izlaganjem podataka zaposlenih i kompanije riziku. Zato je važno da kompanije, agencije i organizacije implementiraju sigurnosnu politiku pre nego što bilo šta krene po zlu, što je ključno da bi se sprečilo neizvršenje, kazne, pa čak i finansijski gubitak.

Deo priče za koju mnogi ne znaju jeste kolikim su kaznama bile izložene firme kod kojih bi došlo do curenja podataka, što smo na primer mogli videti prilikom napada na Sony Playstation Network i u brojnim sličnim situacijama – kazne se mere milionskim iznosima. Preduzeća su u obavezi da implementiraju i potpuno se usaglase sa gore pomenutom Uredbom do 25. maja 2018. godine. Kako je Srbija kandidat na putu članstva u EU, slično važi za nju – ili će važiti od momenta otvaranja odgovarajućeg poglavlja.

kingiron_1_s.jpg

Naravno, jedan od najefikasnijih mehanizama zaštite, kada je reč o podacima koji se prebacuju putem USB fleš diskova, jeste enkripcija podataka. Kingston u svojoj ponudi nudi pet modela USB fleš diskova sa enkripcijom na samom hardveru. Ova vrsta enkripcije osigurava bezbednost pri prenosu podataka tako što se, onog trenutka kada se disk izvadi iz uređaja domaćina, aktivira funkcija automatskog zaključavanja, a enkriptovani ključ i lozinka se automatski brišu nakon 10 pogrešnih unosa lozinke i na taj način sprečavaju neovlašćen  pristup podacima. Za razliku od softverske enkripcije, hardverska enkripcija se vrši na samom disku i stoga ne zavisi od računara.


king5.jpg


Stoga, koji su to diskovi koji obezbeđuju povišen stepen sigurnosti? Reč je o DataTraveler 2000, DataTraveler Vault Privacy 3.0, DataTraveler 4000G2, IronKey D300, IronKey D300 Managed i IronKey S10004. Oni su namenjeni poslovnim korisnicima koji zahtevaju visok nivo zaštite podataka, kao i vladinim i vojnim institucijama koji zahtevaju i primenu najviših sigurnosnih standarda.

Nakon malo dužeg uvoda, kojim smo želeli da razjasnimo problematiku koja je često zanimljivija od samog uređaja koji se prikazuje, prelazimo na konkretan model. U pitanju je IronKey D300.

Uređaj

Pakovanje je vrlo rudimentarno i jednostavno. Zanimljivo je da Kingston ime uopšte nije u prvom planu – zapravo, totalno je potisnuto, te na sivoj kutiji imamo samo veliku IronKey oznaku. U pakovanju zatičemo fleš drajv, kao i prsten koji olakšava njegovo nošenje o privesku, kanapu, ogrlici ili na neki sličan način.


kingston_ironkey_d300_1_s.jpg


Kingston IronKey D300 USB fleš disk ima napredni nivo enkripcije koji je u Kingston familiju ušao akvizicijom kompanije IronKey, koja je izuzetno respektabilan brend kada je u pitanju čuvanje osetljivih informacija. Uređaj poseduje FIPS 140-2 Level 3 sertifikat i 256-bitnu AES hardversku enkripiciju u XTS režimu. Osim toga, tu je i firmver sa digitalnim potpisom, koji čini fleš imunim na BadUSB, poznati zloćudni mehanizam koji inficira uređaje koji se povezuju na USB računara. Koristi naprednu šifru za kontrolu pristupa. Enkripcija i dekripcija se rade na samom drajvu, kao što je već rečeno, i ne ostavljaju nikakve informacije na samom sistemu.

Kapacitet modela na našem testu iznosi 4 GB. Mnogi će reći da je to malo, ali ne zaboravite da ovakvi fleševi služe firmama da prenose dokumenta i osetljive podatke, a ne gigabajte 4K filmova. Samim tim, trošak po gigabajtu je veoma veliki jer se ne plaća kapacitet, već bezbednosne karakteristike, što u startu odbija obične korisnike, ali čini D300 veoma interesantnim za preduzeća.


kingston_ironkey_d300_2_s.jpg


Kada već spominjemo D300, treba reći da postoji i D300M odnosno D300 Managed, koji je u suštini isto što i D300, sa tom razlikom što podržava upravljanje na daljinu, odnosno daljinsku kontrolu koja omogućava administratorima da kontrolišu sadržaj, zaključavaju i otključavaju pristup i slično. No, iskreni da budemo, verovatno je takav USB previše “napredan”, da ne kažemo skup čak i za mnoga preduzeća, tako da je D300 dobar izbor za svakodnevno korišćenje.

kingiron_2_s.jpg

Prva stvar koja upada u oči je zapravo koliko je USB težak! Naime, on ima kućište od cinka, koje ga čini otpornim na razne vrste fizičkih udara. Naravno, istovremeno je vodootporan do dubine od 1.2 metra, i podržava IEC60529 IXP82 standard izdržljivosti. SuperSpeed USB 3.0 tehnologija znači da nema nikakvih problema sa kompatibilnošću, pošto će raditi sa svim standardnim USB portovima, ali i da možete računati na solidnu brzinu drajva i brzo prebacivanje podataka. Naravno, sve ovo u kombinaciji sa sigurnošću i pouzdanošću današnjih NAND fleš memorijskih čipova znači da ne morate brinuti o bezbednosti podataka koji se prenose od jednog računara do drugog.


kingston_ironkey_d300_3_s.jpg


Šta još valja istaći? IronKey D300 diskovi stižu u kapacitetima od 4 GB do 128 GB, tako da postoji dosta fleksibilnosti u pogledu kapaciteta. Mi smo na test dobili model od 4 GB, ali to ne znači da ne možete uzeti i veći model, kao što vidite. Na ove memorije se daje petogodišnja garancija, što je takođe veoma važno istaći. Slično treba reći i za besplatnu tehničku podršku koju Kingston obezbeđuje budućim kupcima. Ne zaboravite da je priroda ovakvih uređaja takva da je lako moguće da će preduzećima pre ili kasnije ta podrška zapravo zatrebati...

Korišćenje

Kada prvi put ubacite fleš drajv, potrebno je pokrenuti IronKey aplikaciju kojom ćete inicijalizovati fleš drajv. To znači, pre svega, da ćete morati da podesite šifru koja treba da ima od 8 do 16 karaktera, i u kojoj se moraju naći barem jedno veliko slovo i broj. Nakon toga će softver odraditi formatiranje uređaja, koji će potom biti spreman za rad. Softver se pokreće sa read-only dela memorije, koji će se u računaru pojaviti kao read-only drajv, i tek nakon što obavite ovu operaciju će vam ostatak memorije postati dostupan za čitanje, upis i brisanje podataka.


king2.jpg


Nakon toga dobijate IronKey ikonicu u taskbaru odakle možete pristupiti raznim operacijama. Stvari su vrlo jednostavne – možete pretraživati fleš disk (kao i iz bilo kog fajl menadžera), promeniti bezbednosna podešavanja i kontakt informacije, formatirati uređaj ili ga ugasiti. Sve u svemu, ove stavke su prilično jednostavne. Mala napomena oko oznake – ukupan kapacitet jeste 4 GB, ali neće vam sve biti dostupno zbog prostora koji zauzima softver, kao i bafera. U praksi, na raspolaganju je oko 3.47 GB, tako da i o tom parametru treba voditi računa prilikom kupovine.


king6.jpg


Ako dođe do 10 neuspešnih uzastopnih logovanja – što je broj koji je Kingston predefinisao – D300 će se zaključati i tražiće formatiranje pre nego što bude moglo biti nastavljeno korišćenje. To istovremeno znači brisanje svih podataka sa diska. U praksi, kada se jednom instalira, fleš radi veoma lepo. Pitate se kolike su brzine transfera? Upis je oko 30 MB/s, čitanje podataka je oko 120 MB/s, što su očekivane vrednosti (i veoma dobre vrednosti), naročito imamo li u vidu da se u letu odrađuje i enkripcija podataka.


king_hdtune.jpg

king_asssd.jpg


Evo i nekih testova koje smo sproveli čisto da imate ilustraciju kakve performanse možete da očekujete od ovog fleš drajva. U suštini, one su u nivou onoga što Kingston navodi u svojim specifikacijama, odnosno očekivanih performansi USB 3.0 fleševa.


king3.jpg

king4.jpgZaključak

Sve u svemu, možemo zaključiti da je Kingston napravio pun pogodak kada je u pitanju bezbednost podataka. Nove serije fleš drajvova ispunjavaju najviše standarde u domenu bezbednosti, ali isto tako su i izuzetno učinkovite, pa i lake za korišćenje. Drugim rečima, taj važan aspekat upotrebe fleš memorija koji ih i čini tako zgodnim nije ugrožen.


kingston_ironkey_d300_4_s.jpg


Mišljenja smo da je D300 veoma primeren upotrebi u brojnim srpskim malim i srednjim preduzećima, koja po prirodi stvari teže da ulaganja zadrže na minimumu, i nemaju razvijenu sopstvenu bezbednosnu infrastrukturu i politiku. Takođe treba reći da tako nešto lišava brige o adaptiranju na nove tehnologije i proizvode, ne zahteva intervencije na mreži i slično. Stoga se može reći da ovaj proizvod objedinjuje bezbednost i pouzdanost sa lakoćom upotrebe.


Prednosti:

- Vrhunska bezbednost
- Enkripcija u letu
- Jednostavno rukovanje
- Dobre brzine transfera


Nedostaci:

- Visoka cena, naročito po gigabajtu prostora


Uređaj na test ustupio Kingston.

Komentari

0 Dodaj komentar

Predstavljamo: Logitech Spotlight Presenter

Test: Logitech MK850 Performance desktop komplet

10203
10205
10206
10207
10208
10209