Greška

Došlo je do greške.

Besplatne Office alternative

26.02.2013 13:08 | 0 Software/Web
Besplatne Office alternative

U više navrata pisali smo o paketima kancelarijskih programa koji, diskretno ili direktno, pretenduju na tržište kojem vlada Microsoft Office. Ovo pretendovanje ne treba gledati u negativnom svetlu – MS Office nije cenovno pristupačan ogromnom broju računarskih korisnika, a pritom najveći broj njegovih mogućnosti korisnici uopšte ne konstatuju. Zato jeftinije i besplatne zamene i te kako imaju smisla, a ove druge i te kako služe svrsi i

Besplatne Office alternative

Ivan Todorović

Kao što znamo, Microsoft Office je de fakto standard kada se govori o ovakvom tipu softverskih paketa. Međutim, ono što se ispostavilo kao najveći problem pri korišćenju drugih paketa ovog tipa nije njihova funkcionalnost (koja je odavno na izuzetno visokom nivou), već kompatibilnost sa MS Office u smislu očuvanja identičnog formatiranja i svih elemenata prilikom otvaranja dokumenata u vlasničkim Office formatima, kao što su DOC, XLS, PPT i njihovi moderniji pandani sa sufiksom X (npr. DOCX, XLSX i drugi.

Naravno, Microsoft ne bi bio Microsoft kada se ne bi trudio da sačuva monopolistički položaj. Tako je, umesto da prihvati Open Document Format (inače zvaničan ISO standard za tekstualne dokumente, tabele, prezentacije i slično) kao podrazumevani format u novijim verzijama Office-a, Microsoft razvio upravo pomenute formate sa sufiksom X koji imaju vrlo sličnu strukturu kao Open Document Format (što će reći, kompresovane ZIP arhive sa strukturom dokumenta opisanom u XLS fajlu), ali nisu potpuno kompatibilni i jedino ih, gle čuda, Microsoft Office programi u potpunosti interpretiraju kako treba.

Takođe moramo kritikovati praksu da se u poslovnoj korespondenciji i dalje najčešće razmenjuju DOC i DOCX fajlovi, iako prijemna strana najčešće nema nikakve potrebe da edituje dobijeni fajl, već prosto treba da ga pregleda i odštampa. Umesto da se u ovakve svrhe koristi PDF kao univerzalni format, koji je u ovu svrhu i izmišljen (a svi office paketi danas imaju izvoženje u PDF), danas najčešće priloge uz poslovne e-mail poruke i dalje čine Word dokumenti. Ovo svakako otežava prelaske na druge pakete koji možda neće otvoriti složen Word dokument zadržavši identično formatiranje. Ipak, tužna je istina da većina poslovnih korisnika Office programa uopšte ni ne zna šta znači vlasnički format dokumenta, niti šta predstavlja omraženi termin “vendor lock-in” koji je nehotice i njih obuhvatio. Jer, “svi imaju Office”...

Iako bi programeri najviše voleli (a njihovi šefovi još više) da mušterije plaćaju svako otkucano slovo programskog koda, u praksi se komercijalni softverski paketi kupuju tek kada prosta računica kaže da predstavljaju značajan izvor profita u firmi. Zato ćemo se u ovom tekstu pozabaviti isključivo besplatnim pandanima paketu Microsoft Office, jer nam se čini da za njih postoji najbrojnija publika (od kućnih korisnika, đaka i studenata pa do pravnih lica kojima paket kancelarijskih programa predstavlja manje značajnu pomoćnu alatku, a ne glavno sredstvo privređivanja).

Besplatne zamene naročito dobijaju na težini kada znamo da je Microsoft pooštrio politiku licenciranja najnovijeg Officea 2013, pa se licence vezuju za konkretne računare i nema prenošenja na druge u slučaju hardverskog otkaza i slično. Takođe, koncentrisali smo se na “offline” rešenja, dakle ne na cloud servise kao što je Google Docs.

Dropbox vs Google Drive vs Box

Google objavljuje rat lozinkama

  • Povezane teme:
10504
10505
10506
10507
10508
10509