Greška

Došlo je do greške.

Besplatne igre u 2012. godini

07.03.2012 12:59 | 0 Games
Besplatne igre u 2012. godini

Besplatne igre postale su mnogo više od niskobudžetnih projekata malih timova koji su nam držali pažnju na jedno popodne, a svojim tvorcima time pružale isključivo emocionalnu (ne i materijalnu) satisfakciju. Ipak,  mnogo toga se drastično promenilo proteklih par godina. Takozvani “Free 2 Play“ poslovni model  je značajno evoluirao i počeo da se primenjuje na MMO i casual igre, a ubrzo i na sve ostale

Milan Jović

Besplatne igre u 2012. godini

Istovremeno, ovo se pokazalo kao profitabilna taktika u večitoj borbi protiv piraterije, koja se na ovaj način jednostavno zaobilazi. Zato su danas  ove igre postale gotovo podjednako ambiciozne kada su u pitanju ciljevi i produkcijske vrednosti, kao i one za koje plaćamo punu cenu. Šta više, "F2P" naslovi neretko pružaju daleko više zabave na duže staze od vodećih naslova poznatih izdavača.
 


 

U nastavku teksta pogledajte impresivan broj, još impresivnijih igara koje ćete tokom ove godine moći da preuzmete i igrate potpuno besplatno. Treba imati u vidu da neke (mnoge) igre sa liste traže pravi novac za kompletno iskustvo, odnosno dodatni sadžaj i druge beneficije. Ovo znači da plaćate samo ako želite, ono što želite, kada i koliko želite.
 

Blacklight Retribution


Blacklight Retribution je multiplayer pucačina Zombie Studios tima koji je u saradnji sa Perfect World-om već izbacio ovu. Ova pucačina na neke urbane i industrijske mape, u futurističkom okruženju sa futurističkim naoružanjem i novinom u vidu sonarnog vida koji vam omogućava da neprijatelje na kratko vidite čak i kao su na drugoj strani mape. Ovo funkcioniše slično kao u Syndicate pucačini koju smo skoro opisali. Igra donosi sve što očekujete od moderne, multiplayer orjentisane pucačine. Tako su tu klase, oružja i oprema koju treba otključati, ali i mali mekovi u koje možete ući i iz njih prašiti neprijatelje moćnim topovima. Igra koristi poslednju verziju Unreal 3 endžina, a implementirani su i neki napredni DirectX 11 efekti, pa ne verujemo da će se neko žaliti na grafiku.
 


PlanetSide 2


PlanetSide 2 stiže od Sony Online Entertainment tima i predstavlja nastavak poznate multiplayer pucačine iz 2003 godine. Tako nas igra stavlja u približno isti period i konflikt u kome učestvuju sve tri frakcije iz originala. Ovo je verovatno najambicioznija, najveća i najskuplja Free 2 Play igra do sada. Ako ste mislili da su bojišta u poslednjoj Battlefield 3 igri bila velika, onda će vas PlanetSide 2 ostaviti bez daha. Ovde bitke podrazumevaju kontinualne borbe za kontrolisanje terotorije u kojima učestvuju stotine vazdušnih i kopnenih jedinica, na mapama koje se prostiru na desetine kvadratnih kilometara. Dovoljno je reći da je samo matična baza svakog od timova veća od prosečne mape iz par poslednjih Call of Duty igara.Ovaj organizovani haos ipak zahteva timsko igranje i planiranje logistike za snabdevanje trupa municijom i naoružanjem. PlanetSide 2 možemo da očekujemo u julu.
 


Tribes: Ascend


Tribes Ascend je nastavak legendarnog multiplayer serijala koji je pre više od decenije bio popularan gotovo koliko i Quake. Ogromne otvorene mape i uvođenje jetpack-ova su doneli potpuno novo i drugačije iskustvo koje se pokazalo kao dobitna kombinacija za kvalitetnu zabavu. Hi-Rez Studios je Tribes breme preuzeo na sebe i definitivno je odradio odličan posao, u šta nas je ubedila beta verzija igre. Ovog puta ogromne futurističke mape se renderuju u poslednjoj verziji Unreal 3 endžina i izgledaju fantastično. Najbitnije je to da se Ascend čvrsto drži svojih korena, pa možete da očekujete brzu, adrenalinsku mehaniku koja podseća na Unreal Tournament sa rancima na raketni pogon, u kojoj skoro nikada nećete pucati direktno u neprijatelja.
 


Firefall


Firefall je MMO pucačina iz prvog, odnosno trećeg lica o kojoj smo pisali u više navrata, što znači da definitivno zavređuje vašu pažnju. Ovo je igra za koju Red 5 Studios otvoreno priznaje da pozajmljuje najbolje iz igara kao što su Borderlands i Tribies. Tako možete da očekujete veliki vanzemaljski svet presvučen cel-shaded efektima, zbog čega igra neodoljivo podseća na pomenuti hit Gearbox-a, dok jetpack-ovi čini važnu ulogu u izvođenju, baš kao u Tribes igrama. Pored kooperativne kampanje, igra će doneti i brojne multiplayer modove i sve ono zbog čega nosi MMO etiketu – klanovi, lige, turniri,...
 

Strana 2

Ghost Recon Online


Ubisoft nam za ovu godinu sprema ambiociozan projekat pod imenom Ghost Recon Online. U pitanju je akciona multiplayer igra sa fokusom na timsko igranje i maksimalno korišćenje prednosti svake od četiri klasa čuvenih “Duhova“. Igra koristi klasičnu cover and shoot mehaniku, ali sa oružjem, opremom i gedžetima koji značajno produbljuju iskustvo i zahtevaju kooperativno delovanje i komunikaciju sa saborcima. Nova oružja, optička kamuflaža i gomilča hi-tech gedžeta koje treba otključati su još jedna stvar koja bi igrače trebalo da drži uz ovu igru na duže staze.
 


Tactical Intervention


Tactical Intervention je još jedna timski orjentisana multiplayer pucačina koja stiže od tvorca originalne Counter Strike igre, a koja planira da ovu proverenu formulu obogati nekim novim elementima, a jedan od njih je i akcija na točkovima. Igra se razvija previše dugo, pa grafika verovatno nije njena jača strana. Ipak, kod ovakvih igara to i nije preterano bitno, pa se nadamo da će igra opravdati svoj pedigre.
 


Loadout


O ovom simpatičnom naslovu ne znamo mnogo, baš kao što ne znamo ništa o Edge of Reality tima koji na njemu radi. Ono što znamo je da je u pitanju multiplayer akcija, odnosno pucačina iz trećeg lica, sa simpatičnom grafikom, likovima i mehanikom koji svi zajedno podsećaju na Team Fortress 2. Da li su igrači željni još jednog TF2 klona, ostaje da vidimo. Ono što već sada znamo je da ćemo uživati u komadanju neprijatelja koji izgledaju kao hodajući džakovi kečapa koji čekaju da ih neko raznese.
 


Hawken


Igrači već godinama plaču za novom igrom sa mekovima, a ove godine nam stižu čak tri. Prva je Hawken o čijem potencijalu govori to što je njen tvorac (mali, nezavisni Adhesiv Games tim) upravo dobio adrenalinsku injekciju od 10 miliona dolara od kompanija koje su pogurale League of Legends igru koja sada broji milione igrača. Hawken je u potpunosti multiplayer orjentisana pucačina sa mekovima o kojoj i dalje ne znamo mnogo osim činjenice da će imati deathmatch i team deathmatch modove. I ova igra koristi Epic-ov UDK set alata, odnosno UE3 endži i izgleda apsolutno fantastično, pre svega zahvaljujući jedinstvenom dizajnu futurističkih lokacija i hodajućih metalnih čudovišta. Hawken izlazi 12. decembra.
 


MechWarrior Online


Najpoznatiji serijal sa mekovima je svakako MechWarrior koji se sa novim “nastavkom“ u potpunosti okreće onile igranju. Na igri radi Piranha Games (Gothic i Risen igre), dok ceo projekat finansira i nadgleda Microsoft. Igra stiže ovog leta kao PC ekskluziva u kojoj ćemo upravljati smrtonosnim metalnim džinovima naoružanim mitraljezima, artiljerijom, raketama i laserima. Ovo simulacija mekova biće potpuno besplatna za igranje, a razvija se u CryEngine 3 tehnologiji kojoj smo se divili u Crysis 2 pucačini.
 

Strana 3

MechWarrior Tactics


Koliko god voleli mekove, još jedna pucačina bi bila previše. Na svu sreću MechWarrior Tactics je potezna strategija smeštena u Battletech univerzum koja se u potpunosti fokusira na multiplayer igranje. Tvorci obećavaju da će ostati dosledni univerzumu i da će se potruditi da zadrže duh MechWWarrior franšize, pa možemo da očekujemo bitke na prelepim vanzemaljskim svetovima u 31. veku.
 


End of Nations


Ako možete da zamislite hibrid Supreme Commander i Command & Conquer igara, onda ćete moći da u glavi projektujete približnu sliku masivnih MMO bojišta kakve će doneti ova strategija u realnom vremenu. Masivne bitke više ne podrazumevaju 4 na 4, već mečeva sa 28 protiv 28 igrača, na različitim kontinentima i mapama koje se prostiru na desetine kvadratnih kilometara.  Petroglyph Games i Trion World obećavaju prvu pravu MMORTS igru koja će doneti napredovanje, klase, crafting, kao i PvP, PvE i kooperativne igranje. U avgustu 2011. godine saznali smo da se igra sa klasičnog okrenula F2P modelu i da možemo da je očekujemo tokom ove godine.
 


Microsoft Flight


Godina unazad poznato je da Microsoft obožava letenje, pa nam je tako pružio verovatno najbolju simulaciju letenja svim vrstama aviona sa svojim Microsoft Simulator serijalom. Poslednja u nizu je verovatno najlepša i najbolja da sada, a pritom je i besplatna...donekle. Tako igru možete preuzeti već danas, ali sve što će vam biti dostupno je malo ostvo Havajskog arhipelaga i nekoliko malih aviona. Ako želite kompletno Flight iskustvo, moraćete da kupite dodatni sadžraj koji podrazumeva nove lokacije, misije i avione. Ovo je igra u kojoj mogu da uživju i hard core fanovi, ali i početnici na mišu i tastaturi na kojima letenje nikada nije bilo lakše i prijatnije.
 


World of Warplanes


Vođeni uspehom World of Tanks igre koja je izuzetno popularno među Benchmark “populacijom“, Wargaming.net je rešio da bitke proširi i na nebo. Sada igrači mogu da se vinu u vazduh sa nekim od nekoliko desetina aviona iz WWII ere i da sa drugim igračima učestvuju u masivnim bitkama širom sveta, baš kao što su to radili na zemlji u metalnim čudovištima. Beta verzija igre je već dostupna svima koji žele da je probaju, a ne bi nas čudilo da u tom stanju i ostane još dugo, imajući u vidu potrebu za brojnim sitnim balansima i ispravkama krot koje WoT prolazi i danas.
 


War Thunder: World of Planes


War Thunder  je igra gotovo identične tematike kao i prethodna s tim da pored multiplayer režima dolazi i sa kampanjom za jednog igrača. U pitanju je igra koja u zavisnosti od igračevih preferencija može postati arkada ili simulacija, čime Gaijin Entertainment želi da udovolji svim fanovima letenja. Ono što dodatno uliva poverenje je upravo tim koji radi na igri, a koji je itekako poznat po ovom žanru.
 

Strana 4

Path of Exile


Path of Exile je igra kakvom smo zamišljali Diablo III, a pritom je i besplatna. U pitanju je mračan, akcioni hack and slash RPG, odnosno Diablo klon koji izgleda apsolutno fantastično. Prelepa grafika, detaljna okruženja i fliudne animacije ovu igru čine pravim praznikom za oči. Šta više, igra je smeštena u “ persistan online“ svet, što znači da je napravljena da traje, baš kao i Diablo III.
 


Sins of a Dark Age


Sins of a Dark Age dolazi od tvoraca Sins of a Solar Empire serijala strategija u svemitu. U pitanju je hibridna igra koja će na neki način iskombinovati MOBA mehaniku karakterističnu za Dota i slične igre, sa tradiocionlanom strategijom u realnom vremenu. Šta će ispasti od ovog eksperimenta, ostaje da vidimo i da se nadamo da će ovaj eksperiment biti uspe[an barem kao njihov prethodni (SoaSE).
 


Smite


Smite je još jedan eksperiment sličan prethodnoj igri, s tim da sa MOBA izvođenje planira da sprovede kroz pespektivu trećeg lica, sa ograničenim pogledom na bojište. Tako će igrač sa svojim herojem aktivno učestvovati u akciji, dok istovremeno izdaje naređenja svojim jedinicama. Sve ovo zvuči i izgleda prilično interesantno, pa ostaje da vidimo da li će se ova formula primiti kod ljubitelja MOBA žanra.
 


Super Monday Night Combat


Super MNC je ista ona igra koju smo igrali preko Steam i XBLA servisa, ali koja je sada obogaćena i prilagođena F2P modelu. Igrači mogu da se nadaju novim mapama na otvorenom, novim likovima i novim neprijateljima.  Sama mehanika je ostala ista što znači da je igra u srži i dalje akcija sa elementima Tower Defense i MOBA žanra u kojoj je potrebno uništiti Moneyball protivničkog tima, dok usput dižete odbrambene tornjeve i šaljete talase robota kako bi odbranili svoju.
 


Wakfu


Wakfu je naslov koji nam je naročito interesantan. U pitanju je MMO u kome će igrači dobar deo vremena provesti u vođenju politike i baveći se pitanjima koja su u interesu njihovih regiona. Tako će svi igrači birati guvernera svog parčeta zemlje, koji će se baviti najvažnijim pitanjima, kao što su visina poreza i odnosi sa ostale tri frakcije. Svi zajedno moraće da se potrude da svojoj zemlji obezbede mir, blagostanje i prosperitet, što nije ostvarivo isključivo mirnim putem. Ono što je i više nego očigledno je da dizajn i grafika neodoljivo podsećaju na fenomenalnu Bastion igru. Iza Wakfu-a stoji Square Enix, što samo dodatno uliva poverenje.Dok čekate na ove igre, predlažemo da pogledate šta se nalazi u bazi besplatnih igara dostupnih na Steam servisu, koja iz dana u dan postaje sve bogatija.

Čini se da će 2012. godina ostati upamćena po bujici besplatnih igara, a možda i kao početak nove ere čitave industrije.

Playstation 3 i Xbox 360 - 5 godina kasnije

Igre koje nas čekaju u 2012. godini: Prvi deo

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409