Greška

Došlo je do greške.

Beotel Cloud hosting

20.10.2014 11:00 | 1 Biznis IT
Beotel Cloud hosting

Računarski resursi su nešto što je u današnje vreme apsolutno neophodno, bilo čime da se bavite. Za male i srednje kompanije, nabavka i održavanje računara koji će se koristiti kao serveri za aplikacije, web servise, sajtove i slično, mogu biti vrlo skupa stavka sa neizvesnom isplativošću. Ovde na scenu stupa tzv. „cloud computing“, koji vam pruža uslugu u rangu veoma kvalitetne i skupe lokalne serverske infrastrukture, u finansijski mnogo primamljivijem paketu. Beotel je nedavno pokrenuo jedan ozbiljan servis tog tipa, koji smo imali prilike da probamo...

Petar Gredelj

Beotel je već dugo prisutan na našem tržištu i uglavnom ga korisnici prepoznaju kao Internet provajdera, mada to naravno nije jedina usluga koju ova kompanija pruža. Sa druge strane, Internet provajding jeste odlična baza za svežu ponudu u njihovom portfoliju u vidu usluge iznajmljivanja Cloud servera i garantuje odličnu dostupnost bilo kog servisa koji je pokrenut na tom serveru. Naravno, pre nego što nastavimo dalju priču o Beotel-ovoj novoj usluzi, moramo malo da razjasnimo šta je zapravo Cloud computing i čemu Cloud serveri služe.

U današnje vreme se u medijima praktično na svakom koraku saplićemo o taj famozni „oblak“, koji se pominje i tamo gde treba i tamo gde ne treba. Korisnicima i firmama se nudi kao sveti gral koji rešava sve njihove probleme i 100% povećava efikasnost poslovanja. Pri tome, često se namerno zaobilaze tehnički detalji funkcionisanja tih usluga, pošto su u odnosu na standardnu paradigmu korišćenja računarskih resursa, prilično apstraktni i „vitruelni“ i u prenesenom i u bukvalnom značenju. Istina je da Cloud rešenja zaista mogu drastično da smanje troškove održavanja i povećaju efikasnost i fleksibilnost računarskog sistema firme, samo treba razumeti koje su tačno prednosti tog sistema i onda pronaći model koji konkretno vama odgovara.

Beotel_Cloud_002.jpgizvor slike: Wikipedia

Dakle, pretpostavimo da vam je potreban server na kome će se pokretati web servis sa pratećom bazom podataka. Ako želite da to realizujete u okviru vaše firme, biće vam potrebno više stvari: fizički prostor sa sprovedenom strujom (poželjno i klimatizacijom), adekvatan računar koji će biti server (sa dovoljno procesorske snage, memorije i prostora na disku), dovoljno dobra Internet konekcija da bi taj server imao odziv na zadovoljavajućem nivou, softver koji će sve to pokretati, kao i stručno lice koje će taj sistem pustiti u pogon i održavati.

Ovo je osnova, koja čak ni ne uključuje neke dodatne stvari, kao što je recimo neprekidno napajanje i sistem za redovni backup uz čuvanje podataka na sekundarnoj lokaciji. Postavlja se takođe i pitanje da li možete u startu da procenite koliko vam jak računar treba da bi podržao opterećenje servera u nekoj doglednoj budućnosti, pa može lako da se desi da za relativno kratko vreme morate dodatno da ulažete u njega ili se može dogoditi da precenite zahteve, pa da vas on u startu previše košta, a da mu veliki deo resursa ostane neiskorišćen.

Beotel_Cloud_003.jpg

Sa druge strane, u slučaju da se odlučite za Cloud server rešenje, nemate nikakvo ulaganje u infrastrukturu i hadrver, dobijate već instaliran operativni sistem sa osnovnim paketom softvera, možete vrlo brzo povećati ili smanjiti računarske resurse po potrebi (dodati još neko procesorsko jezgro, radnu memoriju, prostor na disku...), sistemu je garantovana dobra Internet konekcija i neprekidan rad, redovno se obavlja backup vaših podataka, a troškovi struje i amortizacije su u potpunosti na pružaocu Cloud usluga. Vi dobijate gotov sistem po sistemu „ključ u ruke“, a jedino što ostaje da uradite je da instalirate i održavate konkretan web servis.

Ovo je upravo usluga koju Beotel pruža u okviru svoje Cloud ponude. Baziran na brendiranom i proverenom hardveru i softveru, uz uigran tim stručnjaka koji rade redovno održavanje, sa sistemom za off-site backup i u klimatizovanim prostorijama sa senzorima koji prate ponašanje svih komponenti sistema, Beotel-ov Cloud sistem prenosi ceo posao održavanja i unapređivanja sistema u potpunosti van interesne i finansijske sfere krajnjeg korisnika.

Beotel_Cloud_004.jpg

Ono što je u celoj ovoj priči interesantno je da se, kada se malo razmisli, nameće zaključak da je Cloud computing paradigma zapravo isplativa i pružaocima i korisnicima usluga, a ima i benefite za društvo u celini.

U najvećem broju slučajeva, pojedinačno računarsko rešenje za server u nekoj firmi je namerno projektovano da dozvoli potencijalni rast ili da usluži sistem u trenucima vršnog opterećenja, što znači da najveći deo vremena deo resursa stoji neiskorišćen. U slučaju Cloud rešenja, firma pružalac Cloud usluga zapravo služi kao agregator i zajednički rezervoar resursa za kojima korisnici posežu po potrebi, time u zbiru trošeći mnogo manje sredstava i energije za isti učinak.

Naša iskustva

Kada odete na Beotel stranicu posvećenu Cloud server uslugama, dobićete kratak tekst koji vam stavlja do znanja kome je ovo rešenje primarno namenjeno (bilo nam je zanimljivo to što su se u spisku našli i gamer-i, što je pokazatelj da je kategorija game servera postala ozbiljna i da vlada primetno interesovanje za njih), kao i cenovnik sa ponuđena tri osnovna paketa.

Beotel_Cloud_005s.jpg

Ako pak želite neku konfiguraciju Cloud servera koja ne spada u tri ponuđene, možete kliknuti na dugme „Kreirajte svoj server“, gde dobijate stranicu sa slajderima za svaku od kategorija, gde možete u detalje podesiti sve parametre baš kako želite, dok se u donjem desnom uglu u realnom vremenu osvežava cena.

Beotel_Cloud_006s.jpg

Trenutno u svojoj ponudi softvera za Cloud servere Beotel nudi više varijacija Linux distribucija, s tim što su nam potvrdili da je u planu i dodavanje Microsoft serverskih rešenja, čim se budu regulisala neka pitanja oko licenciranja i u zavisnosti od interesovanja korisnika.

Kada prođete ovu proceduru odabira, dobićete mailom informacije kojima ćete regulisati finansijski deo transakcije, a potom ćete dobiti i sve potrebne podatke za pristup vašem novom serveru.

Beotel_Cloud_007s.jpg

Kontrolna konzola za server vam nudi sve potrebne informacije o funkcionisanju virtuelne mašine, uz mogućnost uključivanje/isključivanja/reboot-a i detaljne statistike o opterećenju procesora i zauzeću memorije i prostora na disku.

Beotel_Cloud_008s.jpg

Tu je naravno i mogućnost podešavanja firewall-a, koji je realizovan ispred virtuelne mašine i nezavistan je od operativnog sistema koji se na njoj izvršava. Naravno, ne morate uopšte da ga koristite, već se možete osloniti na firewall operativnog sistema koji se izvršava na serveru, ali je lepo znati da postoji i ta mogućnost.

Beotel_Cloud_009.jpg

Pristup Linux-u koji je pokrenut na virtuelnom serveru možete dobiti i preko „Console“ opcije u okviru web interfejsa, mada je preferirani način da se prosto povežete nekim SSH klijentom na IP adresu virtuelnog servera (npr. Putty), koja je javna i fiksna. Kada budu dodati Windows operativni sistemi, biće moguće i povezivanje standardnim Remote Desktop klijentom.

Beotel_Cloud_010.jpg

Za potrebe testa, na serveru smo instalirali i odradili osnovnu konfiguraciju Teamspeak 3 servera, za šta nam je trebalo manje od 15 minuta.

Beotel_Cloud_011s.jpg

Sve u svemu, utisak o Beotel Cloud server rešenju nam je vrlo pozitivan i čini nam se da će pronaći svoju ciljnu publiku na domaćem tržištu.

Osnovni paket servera sa cenom od 1.590 dinara za mesec dana je povoljan, a dobijate spremnu platformu koja može da opsluži vaš: web server, aplikativni server, web servis, game server ili šta god drugo da vam padne na pamet. Zahvaljujući lakoj skalabilnosti, taj server onda može rasti zajedno sa vašim potrebama, nikada vas ne ograničavajući niti koštati više nego što je potrebno.

Ako ste planirali u skorijoj budućnosti da pokrenete svoj server, mislimo da vredi uzeti u razmatranje i Cloud rešenje kao finansijski i organizaciono racionalnu i primamljivu opciju, a čini nam se da je Beotel dovoljno ozbiljno pristupio realizaciji ove usluge i zaslužuje da se nađe u užem krugu prilikom izbora ovakvog rešenja.

Komentari

0 Dodaj komentar

Acer rešenja za mala i srednja preduzeća

Telenor štednja: Sve o novoj usluzi Telenor Banke

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609