Greška

Došlo je do greške.

Benchmark: Vodiči za kupovinu

02.01.2016 12:48 | 0 Info
Benchmark: Vodiči za kupovinu

Vodiči za kupovinu su novina na Benchmark sajtu. Reč je o člancima koje možete naći raštrkane po raznim kategorijama i koji su logičan nastavak naše ideje o novom sajtu, gde bi svaka kategorija bila sopstvena celina i “zaokružena priča za sebe”. U skladu sa takvom orijentacijom, bilo je potrebno korisniku pristupiti na jedan novi način, a da budemo iskreni, potrebno je i obratiti se svakom tipu korisnika našeg sajta

Do sada je Benchmark bio gotovo isključivo vezan za napredne korisnike, a čak i kada to nije bio slučaj (posebno u određenim kategorijama), svejedno je usled istorijata i reputacije bio percipiran kao takav. Međutim, Benchmark nije na adekvatan način pristupao običnom, prosečnom korisniku kome su trebale kratke informacije i okvirna uputstva i preporuke. Vodiči za kupovinu su tu da doprinesu jednom novom pristupu i dopuni naše orijentacije.

Radi se o konciznim uputstvima i savetima sa naše strane, koji imaju za cilj da korisniku pomognu da se opredeli za određeni uređaj. Treba reći da u tom smislu jesu tesno vezani za naš novi Top 10 koncept. Međutim, dok Top 10 daje preporuke za konkretne uređaje u kupovini, Vodič za kupovinu je tu da vas posavetuje na “opštijem” nivou, uputi vas u određeni način razmišljanja, otkrije poneku “caku” koja je vezana za odgovarajuću kategoriju, da vam neki savet i preporuku koja će vam pomoći prilikom kupovine i odabira pravog proizvoda za sebe. Stoga, oni imaju i edukativnu funkciju.

Vodici655x300_2.jpg


Osim toga, neki vodiči će vam zapravo objašnjavati osnovne pojmove vezane za konkretan uređaj ili komponentu, objašnjavajući vam na koncizan i precizan način šta koji element uređaja označava i koliko bi vam trebao biti bitan prilikom kupovine. Tipičan primer bi bio laptop, gde ćete u okviru kategorije Laptopovi imati savete o održavanju baterije, Prednosti i mane hibridnih uređaja, Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine laptopa gde ćete, recimo, dobiti i odgovarajuće preporuke da li ići na SSD i zbog čega, Razlike između tableta i laptopa (u smislu upotrebljivosti), i tako dalje...Sa druge strane, u kategoriji Matične ploče ćete dobiti koncizno objašnjenje najbitnijih elemenata matičnih ploča, savete na šta obratiti pažnju prilikom kupovine matičnih ploča i slično.

Vodiči za kupovinu će se nalaziti svuda po sajtu, u kategorijama poput tableta, mobilnih telefona, laptopova, video karti, periferija, procesora, matičnih ploča...Njihova pozicija će uglavnom biti u vrhu stranice, gde će ti članci biti stalna postavka, i izmenjivaće se nakon nekoliko sekundi, slično roll-banerima. Takođe, izrađivaćemo posebne widget-e, pomoću kojih ćete moći naprečac doći do vodiča za kupovinu direktno iz testova, sa drugih kategorija ili pozicija na sajtu. Trudićemo se da to bude što dinamičnije, da vam bude interesantno da kliknete i pogledate naše savete za kupovinu, kao i da tu možete pronaći nešto novo i zanimljivo, bez obzira da li ste napredniji korisnik ili su računari samo usputna stvar u vašoj svakodnevici.

Kako smo došli do ove ideje? Kada smo osmišljavali šta fali našem trenutnom (ili sada već prethodnom, u trenutku kada ovaj tekst budete čitali) sajtu, došli smo do zaključka – između ostalog – da nam fali način kojim bismo se obratili običnom kupcu, bio to povremeni čitalac ili redovni čitalac kome je zatrebala informacija o tome šta kupiti iz kategorije koju možda do tog trenutka nije pratio. Za to je bilo potrebno ili intenzivnije pratiti Benchmark sajt, ili mnoštvo naših testova konkretnih proizvoda, na osnovu kojih bi se izvlačili zaključci, koji možda i nisu uvek merodavni, jer čak i unutar jedne generacije može da se pojavi proizvod koji će dosta izmeniti pogled na neku kategoriju, a kamoli ako prolaze meseci i meseci.

Vodici655x300_3.jpg


Takođe, imajte u vidu da ovakvih vodiča za kupovinu nema identičan broj u svim kategorijama. Za početak, u nekim kategorijama će startovati veći broj vodiča (po 5-6), u drugim manji (po 2-3). To je i logično, jer kod određenih kategorija treba objasniti puno više stavki od drugih, a da ne govorimo o jednostavnosti uređaja. Primera radi, daleko je lakše odabrati SSD nego matičnu ploču, iz milion i jednog razloga, zar ne?

Po potrebi, povećavaćemo broj vodiča za kupovinu, ali ćemo isto tako redovno činiti i kvalitativne izmene na njima. Drugim rečima, ukoliko se ukaže potreba, ako nam vi date savete u svojim komentarima i slično, povećavaćemo broj vodiča, ali i menjati same postojeće vodiče za kupovinu, tako da onaj koji danas čitate ne mora biti identičan onome koji ćete čitati kroz dva ili tri meseca, bez obzira što će se isto zvati. Jedno je sigurno, vodiči za kupovinu su tu da ostanu, imaju svoje mesto i kao članci koji edukuju i kao članci koji pomažu pri kupovini, te će kao takvi biti deo stalne postavke Benchmark sajta, nadamo se na vaše zadovoljstvo i korist.

Za (novi) početak, toliko!

Benchmark: novi awardi Benchmark sajta

Testiraj, napiši i osvoji jednu od tri vredne AMD nagrade: Budi u koži Benchmark novinara