Greška

Došlo je do greške.

Benchmark u Varšavi: MasterCard mobilna plaćanja

12.10.2015 10:42 | 0 Biznis IT
Benchmark u Varšavi: MasterCard mobilna plaćanja

Mastercard je u Varšavi, glavnom gradu Poljske, organizovao radionicu na kojoj je predstavnike medija upoznao sa budućnošću mobilnog plaćanja. Naravno, na licu mesta se našao i Benchmark, kako bi vam iz prve ruke preneo impresije kako izgleda plaćati preko mobilnog telefona, putem aplikacije, utiske o novim tehnologijama u segmentu plaćanja kao što su MasterPass, Qkr i drugo. Pogledajte šta smo zabeležili.

Varšava

Filip Majkić

Kao što je to običaj sa našim reportažama, krećemo najpre sa utiscima iz samog mesta događanja, a to je glavni grad Poljske. Varšava je predivan grad u kome ima toliko toga što vredi obići, da bismo verovatno mogli da pišemo kompletan tekst samo o tome. Svakako na toj listi trebaju da se nađu kraljevske palate, Kopernik naučni centar, te mnoštvo muzeja, među kojima dominiraju oni koji su posvećeni Drugom Svetskom Ratu i užasnim dešavanjima na teritorijama Poljske tokom rata.

varsava6_s.jpg

Muzeji Varšavskog Ustanka i Istorije Jevreja u Poljskoj naročito se ističu kako svojom tematikom, tako i stilskim rešenjima, budući da je, recimo, Muzej Varšavskog Ustanka urađen u stilu stražarske ispostave, da posetioci već pri dolasku u muzej odmah steknu vizuelnu predstavu kako je to sve izgledalo. Za svakog ljubitelja istorije i istorijskih dešavanja, ovo su obavezna mesta za posetu, naročito za poklonike WW2 dešavanja. Ceo nekadašnji Gestapo glavni štab je pretvoren u muzej, više muzeja posvećenih tragičnim dešavanjima tokom rata i slično.

varsava4_s.jpg

varsava5_s.jpg

Sa druge strane, ukoliko ste za nešto vedrije teme, tu je prekrasni Lazienki park. Mesto prekrasne prirode, kojim dominiraju spomenik Frederiku Šopenu, genijalnom muzičaru klasične epohe, kao i Lazienki palata u sredini parka i jezera. Ukoliko uživanje u zelenilu nije vaš fah, uvek možete posetiti staru četvrt, odnosno stari grad. Tu se nalaze dvorovi, muzeji posvećeni starijim epohama, poput Muzeja Nikole Kopernika, čuvenog tvorca heliocentričnog modela univerzuma i tako dalje.

varsava8_s.jpg

varsava1_s.jpg

Ipak, nama je najviše imponovala Palata Kulture i Nauke, u čijoj smo neposrednoj blizini i bili smešteni. Nalazi se u centru grada i najviša je zgrada u Varšavi, a kako se radi o velikoj ravnici, možete je ugledati praktično iz svih delova grada. Visoka je 231 metar, i sa nje se pruža prekrasan pogled na celu Varšavu. Naravno, itekako je vredi posetiti jer je u pitanju svojevrsni izložbeno-poslovni centar. Izgradnja je započeta 1952. u vreme vladavine Staljina kao dar sovjetskog naroda poljskom narodu, zamišljena kao kruna obnove Varšave nakon ranih stradanja, a završena je 1955. godine. Zgrada predstavlja pravi biser socijalrealističkog stila arhitekture, a na internetu se mogu pronaći i mnoge fotografije palate u prazničnim danima, kada je ukrašena i osvetljena na spektakularan način.

varsava3_s.jpg

No, kako ovde nismo došli u vreme praznika, niti da praznujemo, već da radimo, red je da se posvetimo dešavanjima zbog kojih smo se uopšte obreli u Varšavi...

Komentari

0 Dodaj komentar

Reportaža: Ce&Ha sajam u Beogradu, oktobar 2015.

Benchmark u poseti Nordeusu: Data Science praksa za studente

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609