Greška

Došlo je do greške.

Benchmark u Minhenu - Radeon Fury X

19.06.2015 09:56 | 0 Hardver
Benchmark u Minhenu - Radeon Fury X

AMD nam je odobrio da po povratku iz Minhena podelimo sa čitaocima određene, ali ne i sve detalje. Konkretno, ništa na polju performansi ne bi smelo da se pominje, ali zato možemo da vidimo šta kažu specifikacije i šta okvirno možemo da očekujemo od nove perjanice sa Radeon znakom.

Pre svega, glavni fokus ide na Fiji grafički procesor koji nam donosi veliku promenu u načinu na koji shvatamo GPU. Implementacija High-Bandwidith memorije je izmenila kompletan izgled grafičke karte, a najveća promena je upravo u "high-end" segmentu gde smo tradicionalno navikli na ogromne proizvode koje je sve teže spakovati u prosečno kućište.

 

Ipak, dok smo o HBM-u pisali već u nekoliko navrata, nismo mnogo pominjali sam GPU. Šta možemo na ovom polju da očekujemo? Prvo i osnovno je da arhitektura u načelu nije menjana. Zapravo, reč je o potpuno istoj organizaciji kao u slučaju Tonga čipa koji je debitovao u Radeonu R9 285. AMD ovaj GPU karakteriše kao GCN 3.0, ali treba imati u vidu da su promene vršene isključivo na eksternim komponentama čipa, dok je sama organizacija unutar Shader Engine-a.

Stoga, može da se kaže da je funkcionalno Fiji isto što i Tonga ili čak Hawaii, ali samo u većoj količini. U četiri SE-a je podeljeno po 1024 Stream Procesora tako da je ukupan broj masivnih 4096. To je ugrubo 40% više od onoga čime raspolaže Radeon R9 290X, odnosno R9 390X. Naravno, povećan je broj teksturnih jedinica na 256 zbog čega teksturni "fillrate" skače na vrtoglavih 268.8 GTex/s.

Broj ROP jedinica nije menjan što je pomalo čudna odluka. Naime, GeForce GTX 980 Ti je dobio čak 96 ROP-a što mu je drastično povećalo performanse u praksi. Radeon Fury X ostaje na, za "high-end", tipičnih 64 tako da ostaje da vidimo kako će se to pokazati u situacijama koje su zahtevne po pitanju broja renderovanih piksela.

Karta će imati potrošnju od oko 275 W što je sjajna vest, s obzirom na to da očekujemo da će performanse u odnosu na R9 290X biti znatno bolje. Uz vodeno hlađenje čiji kapacitet dostiže TDP od 500 W jasno je zašto se AMD hvali temperaturom od svega 50 stepeni Celzijusa tokom opterećenja.

Što se video izlaza tiče, očekuje nas karta sa tri DisplayPort 1.2a pune veličine uz jedan HDMI koji odgovara 1.4 standardu. Iskreno, ne vidimo razlog za toliku halabuku oko odluke AMD-a da ne implementira HDMI 2.0. Jasno, voleli bismo da ga vidimo, ali smatramo da niko neće na osnovu ovog detalja odlučivati o kupovini.

AMD Radeon Fury X - 4 GB Memorije dovoljno ili premalo?

Test: AMD Radeon Fury X

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209