Greška

Došlo je do greške.

Benchmark u Amsterdamu: AMD Kaveri Tech Day

05.06.2014 14:20 | 0 Biznis IT
Benchmark u Amsterdamu: AMD Kaveri Tech Day

Kako vreme pokazuje, APU kao koncept predstavlja sve jače uporište kompanije AMD. Kombinacija snažnih procesora i grafičkih procesora koji mogu da stanu rame uz rame sa nižom srednjom klasom diskretnih grafičkih karti su pun pogodak u svim kategorijama gde cena predstavlja jednu od bitnijih stavki. Pored očiglednog uspeha u desktop segmentu, APU je svakako sve interesantniji u mobilnoj primeni gde kompanija vidi ogroman prostor na tržištu za svoje proizvode. AMD tvrdi da sa Kaverijem u mobilnom segmentu stiže još bolja ponuda, veće mogućnosti, naprednije performanse i niža potrošnja, a u sve to smo se uverili na zvaničnoj prezentaciji u Amsterdamu

Nebojša Todorović

Odluka da se ovako bitna prezentacija obavi u Amsterdamu je potekla iz logističkih razloga. Amsterdam je pozicioniran tako da mnoge kompanije biraju upravo ovaj grad kao glavno sedište za ceo evropski region. Nama se ova odluka dopala, jer osim toga što je ovaj grad jedan od poslovnih centara Evrope, on predstavlja jedno od boljih mesta za život, ali i provod. Iako smo u Amsterdamu proveli svega dva dana, moramo priznati da smo se odlično proveli. Ovaj grad je prepun stvari u kojima možete uživati, bilo da vas interesuje arhitektura, muzeji, šoping ili samo noćni provod. Amsterdam može da ponudi sve navedeno i mnogo više od toga i zaista predstavlja pravu turističku Meku. 

Vratimo se na razlog zašto smo se našli u Amsterdamu na prvom mestu. AMD je organizovao Kaveri Tech Day u nekoliko velikih gradova širom sveta kako bi predstavio novu postavu Kaveri baziranih APU-a namenjenih prenosnim uređajima, a glavnu reč su vodili Saša Marinković, Joerg Roskowetz, Terry Makedon i drugi vodeći ljudi kompanije. Kao što smo već rekli, koncept ovih proizvoda je idealan za upotrebu u tankim, ali i klasičnim laptopovima, jer nudi grafičke performanse daleko iznad onoga što konkurencija ima da ponudi. Pritom, za razliku od prenosnika sa diskretnim rešenjem, APU ima prilično nizak nivo potrošnje što je jedan veliki plus. Čak i slabije diskretne grafičke karte imaju poveću potrošnju čime se skraćuje autonomija koja predstavlja veoma bitnu stavku kada kupujete prenosni PC.


Kaveri: Arhitektura, detaljnije

Pritom, HSA i hUMA tehnologije uz sve prisutniju GPU akceleraciju pretvaraju grafičku jedinicu unutar APU-a u sve svestraniji silicijum koji više nije nužno povezan sa performansama u igrama. AMD teži tome da video obrada, obrada slika, akceleracija određenih aspekata Office paketa i još dosta toga počne da se oslanja na grafički procesor kako bi se klasičan CPU rasteretio i kako bi se što više iskoristio ogroman potencijal koji GPU može da prikaže u specifičnim situacijama. Za to će biti potrebno vreme, a za sada imamo priliku da vidimo kako će sve to možda izgledati u budućnosti. Opet smo otišli od glavne priče i sada je vreme da se fokusiramo na sam događaj, odnosno na novitete koje ćemo dobiti uskoro. 

Kao što znate i sami Kaveri je doneo dosta toga novog na polju implementiranih tehnologija i predstavlja prvu pravu evoluciju koncepta još od poodavno predstavljenog Llanoa. Izvršen je prelazak na uniformniu 28-nanometarsku litografiju, što znači da su CPU, GPU i northbridge izrađeni u istom proizvodnom procesu. Pored toga, GPU je konačno izveden u modernoj Graphics Core Next arhitekturi što je pored boljih performansi donelo i podršku za Mantle API, AMD TrueAudio tehonologiju kao i HSA, odnosno hUMA implementaciju. Podsetimo se HSA i hUMA donose jedinstvenu memoriju kojoj direktan pristup imaju i CPU i GPU. 

Do sada, sistem je virtuelno dodeljivao određenu porciju rama integrisanom Radeonu, što je imalo nekoliko negativnih strana. Pre svega, podaci su se u određenom momentu nalazili duplirani u memoriji, put koji je prelazio je imao negativan uticaj na performanse, a i sve to jednostavno nije bilo organsko rešenje. Sa HSA tehnologijma, odnosno sa hUMA-om to je konačno rešeno. 
 


 

Što se CPU strane tiče, izvršene su određene optimizacije kako bi se postigli bolji rezultati, a AMD izdvaja IPC (instrukcije po taktu) povećanje od 20 procenata. Ipak, i dalje se sve zasniva na originalnom Bulldozer dizajnu, tako da prostora za unapređenja ovde realno gledano nema previše sve do predstavljanja nove arhitekture. Za razliku od standardnih FX procesora za desktop, mobilno tržište ne iziskuje obaranje rekorda u CPU performansama što AMD-u ide na ruku. Pritom, kompanija ide na to da rastereti sam CPU u visoko paralelnim operacijama gde GPU ima mnogo veći potencijal od klasičnog x86 procesora.
 


 

Umesto uobičajenog načina da se promovišu čiste performanse, AMD polako "šalta" fokus u ovom segmentu upravo na korisničko iskustvo. Kada su laptopovi i slični prenosni uređaji korisnicima je najbitnije da sve radi glatko i daleko manje ih zanima šta se nalazi unutra od hardvera u poređenju sa naprednim desktop korisnicima. Stoga, kompanija uvodi dodatna softverska rešenja koja su tu da unaprede prikaz videa, ali i da pruže mogućnost logovanja na kompjuter putem prepoznavanja lica. Tu je i kontrola putem gestova rukom, a sve ove tehnologije koriste kombinovani potencijal procesora i Radeona unutar APU-a.
 


 

Što se tiče nove postave mobilnih APU-a, treba primetiti nekoliko izmena. Pre svega, sada situacija izgleda drugačije u odnosu na prethodni poredak, te smo dobili mobilne FX-ove na vrhu ponude. Konkretno, FX se povezuje sa najvišim performansama kada je AMD u pitanju, tako da su želeli da iskoriste snagu ovog brenda. Konkretno, po jedan FX model će se naći u klasičnoj i ULV ponudi. Najsnažniji FX-7600P poseduje u najmanju ruku impresivne karakteristike. Četvorojezgarni procesor uparen sa Radeon R7 modelom koji raspolaže sa 512 Stream procesora. Pritom, takt od nominalnih 2700 MHz uz 3.6 GHz turbo i GPU koji radi na 686 MHz jednostavno ne može da ima veliki zaostatak čak i u odnosu na najsnažnije desktop Kaveri bazirane proizvode. Ne zaboravite da je osim smanjenog takta reč o APU-u identičnih karakteristika kao A10 7850K koji ima TDP od čitavih 95W! Ovaj uspeh je sam po sebi vredan poštovanja.
 


 

Ispod toga se nalaze očekivano po jedan A10 i A8 model koji su nešo slabiji, ali se esencijalno razlikuju po broju Stream procesora kojim GPU raspolaže i taktovima koji su definisani fabrički. Sve ovo jasno govori kako je APU za mobilne uređaje veoma zreo proizvod koji u odnosu na svoje desktop ekvivalente nema mnogo nedostataka. TDP klasičnih verzija je 35 W što je sasvim korektno, dok je ULV definisan na 19 odnosno 17 W što bi možda moglo biti malo manje, ali s obzirom na performanse koje se očekuju nemamo razloga da previše "kukamo".
 

Prototipi

Tokom posete Amsterdamu na naše iznenađenje, imali smo prilike da isprobamo prvi laptop koji je zasnovan na najsnažnijem mobilnom APU-u. Govorimo naravno o prototipu koji upošljava FX 7600P koji je, kao što smo već pomenuli, praktično A10 7850K čiji je TDP redukovan sa 95 na 35W. Iako je reč o prototipu, neke stvari nije teško zaključiti od samog starta. Pre svega, APU od 35W iako najsnažniji u ponudi ne zahteva debelo kućište, pa je u tom smislu izuzetno zahvalan. Laptop koji nam je AMD prezentovao ima debljinu koja nije veća od 20 do 25 mm. Kao što možete videti na fotografijama, on nije mnogo deblji od dve Motorole RAZR. 

AMD je predstavio laptop kakav on zamišlja da bi bio idealan upravo za FX 7600P. Kompanija se nada da će partneri praviti upravo ovakve modele ili barem takve da budu načelno slični. Konkretno, reč je laptopu sa ekranom dijagonale 15.6 inča sa panelom rezolucije 1920x1080. Iako je FullHD rezolucija zahtevnija po grafički podsistem, ona pruža daleko veću radnu površinu i omogućava veći komfor korisnicima. Pritom, AMD samouvereno smatra da je novi FX više nego dorastao ovoj rezoluciji. Naš stav je takav da se slažemo sa ovom izjavom na osnovu toga što smatramo da su laptopovi sa ovom dijagonalom i rezolucijom od 1366x768 piksela potpuno prevaziđeni. Posebno kada znamo da čak i povoljni tableti od 10 inča koriste 1600p ekrane.
 

Testiranje

Kao što smo navikli krenuli smo od osnovnih informacija o APU-u iz CPU-Z i GPU-Z programa. Dok je prvi sve vrlo lako i precizno detektovao, GPU-Z je tradicionalno problematičan sa APU-ima posebno kada se radi o novim modelima koje teško može da prepozna. Kao što možete da vidite novi APU-i nose kodni nazi Bold Eagle, a zanimljivo je da se primeti da je ovaj laptop uparen sa nešto bržom memorijom od uobičajene. Proizvođali laptopova obično gledaju da ugrade što sporije module, pa najčešće biraju varijante deklarisane na frekvencije između 1066 i 1600 MHz. AMD je odlučio da se založi što više kako bi partneri u slučaju APU baziranih laptopova u najgorem scenariju birali module od 1866 MHz. Prosto, integrisani Radeon izuzetno mnogo zavisi od takta memorije i u zavisnosti od njenog takta pad performansi može da bude ubitačan. Ukoliko budete kupovali Kaveri baziran laptop, ovo je nešto na šta obavezno morate da obratite pažnju.

 


 

Testiranje smo krenuli od standardnih CPU i memorijskih testova. Cinebench R15 se pokazao jako dobro, posebno u domenu OpenGL testa. 7-Zip i WinRar su pokazali prednosti brže memorije i dodatnih CPU optmizacija o kojima je AMD govorio, a BasemarkCL je uobičajeno dobro prošao zahvaljujući GPU akceleraciji koja je podržana u slučaju AMD Radeon GPU-a.
 

Futuremark 3DMark testovi su takođe pokazali koliko je GPU bitan faktor prilikom ukupnog utiska. Iako bi pojedini Intel procesori dali znatno bolji rezultat u CPU testovima, AMD to nadoknađuje odličnim 3D performansama u kojima konkurencija nema šta da traži. Realno gledano, FX 7600P će imati bolje performanse u odnosu na mnoge diskretne grafičke karte u laptopovima. Posebno ukoliko neki od AMD-ovih partnera odluči da implementira memorijske module od 2133 MHz koji su optimalni po našem mišljenu za rad sa FX 7600P.

Završni utisci

Dakle, sam laptop je konceptualno veoma primamljiv, ali da li je hardver dovoljno dobar da izađe na kraj sa njim? Dobra vest je bila da smo imali neko relativno ograničeno vreme da instaliramo i isprobamo testove. Mi smo se fokusirali na nekoliko testova iz naše baterije koji bi mogli da nam daju sliku o performansama APU-a. Mnoge korisnike zanima igranje i tu smo rešili da sve pokažemo u praksi. Umesto da gubimo vreme sa preuzimanjem nekoliko velikih igara, za šta realno gledano nije bilo vremena, iskoristili smo instalirani Battlefield 4 kako bismo našli optimalna podešavanja za igranje. Očekivali smo da ćemo morati da redukujemo rezoluciju, ali smo na kraju uspeli da dobijemo igrive rezultate u nativnih 1920x1080 uz nizak stepen detalja. Ipak, BF 4 izgleda čak i tada impresivno, tako da je za igranje integrisani Radeon R7 sa 512 SP-a pokazao svoje sposobnosti. Ovo je ogroman uspeh za integrisani GPU i to možda još veći nego na desktop platformi. 

Na kraju, tokom kompletnog procesa testiranja uredno smo merili temperature. Moramo da priznamo da smo bili pomalo skeptični. Tanak laptop u kombinaciji sa prilično dobrim hardverom uz planiranu cenu koja bi trebala da odgovara budžetski orijentisanim korisnicima. Jednostavno, očekivali smo da negde bude ono "ali" koga se svi plašimo. Dobra vest je da ni temperatura neće biti prepreka, jer APU nije prešao 70 stepeni Celzijusove skale što itekako obećava. Posmatrajući laptop nismo došli do utiska da ima poseban rashladni sistem i deluje nam kao tipičan predstavnik srednje klase laptopova.
 

 

Par reči za kraj

Šta reći za novu generaciju mobilnih APU-a? Nije teško zaključiti da smo veoma naklonjeni ovom konceptu od samog početka, a smatramo da AMD ima veliki potencijal da od APU-a u mobilnom segmentu napravi čudo. Ovo ne kažemo olako. Pre svega, još jednom pogledajte koliko je ceo ekosistem oko APU-a dobro izgrađen, a pritom je ova priča i dalje u svom početnom stadijumu. Osim toga, AMD zaista radi na tome da nadgradi i da okupi sve tehnologije na jedno mesto. Iako trenutno nije podržan Dual-Graphics nije potpuno izbačen iz priče, a sudeći po nekim komentarima koje smo dobili tokom razgovora čak ni projekat eksternih grafika nije stavljen pod ključ. Kompatibilnost GCN arhitekture bi mogla da donese veliki broj opcija AMD-u i samo je pitanje koliko će toga uspeti da iskoriste na pametan način.Potencijalni problemi? Partneri pre svega. Nadamo se da će AMD uspeti da ubedi svoje partnere da implementiraju APU u veći broj prenosnih računara ove godine, jer do sada je sve išlo prilično kilavo. Pritom, možemo sa sigurnošću da potvrdimo da kvalitet samih uređaja nije bio problem. Setimo se samo Asusa U38 koji je iskombinovao APU, ekran od 13" sa 1080p rezolucijom i odličnu autonomiju po veoma povoljnoj ceni. Revidiran model sa Kaverijem bi bez dileme bio apsolutni hit na tržištima poput našeg. AMD je obećao da će se potruditi da ostvari bolju saradnju sa gigantima kao što su HP, Dell, Acer, Asus itd. kako bi APU završio u što većem broju proizvoda.
 


Nadamo se da će im to i uspeti, jer Kaveri u mobilnom obliku predstavlja zaista sjajno rešenje za sve korisnike koji žele svestrani računar i ne smatraju da su CPU performanse jedini faktor pri izboru. AMD nudi u praksi daleko upotrebljivije rešenje upravo zbog integrisanog Radeona koji proširuje spektar primenjivosti računara u kome se neki od APU-a nalazi.


HP Lab University 2005, Tenerife, Španija

Reportaža: Sony Xperia Z1 događaj - Zagreb, 04.10.2013.

  • Povezane teme:
10604
10605
10606
10607
10608
10609