Greška

Došlo je do greške.

Benchmark u Ajndhovenu: U poseti Cooler Masteru

18.08.2015 13:51 | 0 Hardver
Benchmark u Ajndhovenu: U poseti Cooler Masteru

Dok su u Beogradu temperature prelazile 40 stepeni, Cooler Master nas je ugostio u holandskom gradu Ajndhoven gde se nalazi Evropska centrala kompanije. Iako smo bili svega dva dana tamo, holandska klima nas je osvežila i omogućila nam da makar na kratko zaboravimo na vrućine kod kuće. Nekada smeštena u malom gradu po imenu Venlo, zgrada HQ-a u Evropi je izgrađena na mestu gde se nekada nalazila Philipsova fabrika koja je proizvodila kasete.

Make It Yours filozofija

Nedugo nakon što smo stigli u Ajndhoven, omanji grad koji broji oko dve stotine hiljada stanovnika na jugu Holandije, zaputili smo se u Cooler Master HQ. Odabir Ajndhovena za sedište nije slučajan, ovaj grad nije predstavljao bitan faktor u Holandiji, kada je buknuo tokom industrijske revolucije, a posebno kada je kompanija Philips osnovana upravo u ovde davne 1891. godine. Od tada je važnost ovog grada počela eksponencionalno da raste.

 make_it_yours_05.jpg

Nakon što smo stigli, dobili smo kratku turu kroz samu zgradu gde smo videli gde se testiraju napajanja, prave fotografije uređaja, pa čak i sa impresivnom gejming sobom koja ima posebno osvetljenje, air brush-ovana kućišta i tematski iscrtane zidove. Ne čudi nas što smo dobili informaciju da kada god ne mogu da nađu kolege, ovo je prvo mesto gde ih traže.

 make_it_yours_01.jpg

make_it_yours_02.jpg

make_it_yours_04.jpg

Zanimljiv je bio i "put u prošlost" koji smo doživeli u momentu kada smo prošli kroz hodnik na kom su bili smešteni skoro svi proizvodi koji su izašli iz Cooler Master pogona. Bilo je tu veoma specijalnih momenata za autora ovih tekstova, kada je video neka od svojih starih kućišta i kulera na policama, kao i Musketeer II dodatak za prednji panel koji je želeo kao mlađi, ali ga igrom slučaja nikada nije nabavio. Nakon toga su momci iz Cooler Mastera prešli na stvar zbog koje su nas pozvali, a to je upoznavanje sa novom vizijom.

 make_it_yours_18.jpg

make_it_yours_19.jpg

make_it_yours_25.jpg

Cooler Master praktično nikada nije imao istaknuti slogan. Neko vreme se pojavljviao "The Ultimate Thermal Solution", ali verujemo da većina nas teško da bi mogla da se seti ovog detalja. Sa druge strane, nije teško setiti se slogana nekih drugih kompanija. Cooler Master želi da promeni imidž koji je gradio i da promeni pravac, a sve počinje sa novim sloganom - "Make It Yours".

make_it_yours_20.jpg

Ideja koja stoji iza ovog slogana je jednostavna, iako predstavlja ogroman projekat i zahteva izuzetno mnogo zalaganja od strane proizvođača. Ipak, cela postava Cooler Mastera je puna entuzijazma i uliva poverenje da će istrajati iza ovog projekta. Ukratko, u želi da ponovo napravi revoluciju na tržištu Cooler Master će napraviti kompletnu gamu proizvoda u svim domenima koji će biti podložni prilagođavanju od strane korisnika uz opremu i dodatke koje će obezbediti Cooler Master.

 make_it_yours_09.jpg

Ciljna grupa su svi korisnici koji imaju želju da nešto učine posebni, odnosno ličnim i prilagođeno sopstvenim potrebama. Ono što ovaj projekat čini velikim je činjenica da je njime obuhvaćena cela porodica proizvoda. Od kućišta, vazdušnog i vodenog kulera, napajanja, pa sve do slušalica, miša i postolja za notebook. Neki proizvodi izgledaju kao da su pri kraju, poput potpuno modularnog kućišta koje putem Bluetootha može da se poveže sa PC-em i time dobije mogućnost monitoringa potrošnje i efikasnosti uz odgovarajuću aplikaciju.

 make_it_yours_10.jpg

Dva proizvoda koja izgledaju kao da su posebno blizu finiširane verzije su slušalice i miš po imenu MasterMouse. Miš je koncipiran tako da je izveden iz plastičnih panela koji mogu da se menjaju. Na taj način miš može da se učini većim, manjim, ali i da se stavi panel sa drugačijom teksturom kako bi korisnik imao osećaj pod rukom kakav želi. Povrh svega, ovaj miš će imati i mogućnost promene težine, a trebao da bude i prvi model kod koga možete da pomerate poziciju senzora. Ime ove tehnologije je SlideSensorSlide, a pomoću nje se dobija opcija da centar miša bude praktično izmenjen.

 make_it_yours_11.jpg

Drugi proizvod koji deluje kao da bi lako mogao da se privede kraju su slušalice. Izgledaju kao da su iz veoma visoke klase što potvrđuju titanijumskom konstrukcijom, kožnom postavom, kao i kombinovanom žičnom/BlueTooth konekcijom. Poseduju kontrolne tastere na sebi, a uz sve to imaju i slajder za kontrolu basa. "Make It Yours" element je u ovom slučaju vezan za mogućnost promene jastučića što smo i očekivali.

 make_it_yours_16.jpg

Ono što je atipično rešenje koje do sada nijedan IT proizvođač nije izveo, je izmena samih drajvera odnosno zvučnika. Možda zvuči čudno, ali ideja je da se omogući izmena drajvera na isti način na koji menjate objektiv na DSLR-u. Odvrnete stare, zavrnete nove i dobijete HiFi umesto gejming zvuka, zvučnike sa istaknutim basom ili niskim tonovima. Šta god poželite zapravo. Naravno, ima tu da se radi još uvek, jer novi model dobije veći prečnik drajvera, bolji mehanizam za zamenu itd. Ipak, slušalice su možda ostavile najbolji utisak na autora ovih redova.

make_it_yours_17.jpg

make_it_yours_13.jpg

make_it_yours_12.jpg

Pored toga, tu su i kuleri po imenu MasterAir Maker, MasterLiquid Maker i pogađate sve će biti potpuno ostavljeno korisniku odnosno "makeru" da učini sve potpuno personalizovanim. Ipak, svaka avantura mora da počne prvim korakom, a on dolazi u vidu MasterCase proizvoda koji započinje celu "Make it Yours" i "Maker" epohu u Cooler Master istoriji i predstavlja prvi proizvod koji ćemo moći da pronađemo na policama lokalnih šopova. Šta više, to će se desiti u narednih nekoliko dana.

make_it_yours_21.jpg

make_it_yours_22.jpg

Test: NZXT Phantom 530

Test: Cooler Master MasterCase 5 (PRO)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209