Greška

Došlo je do greške.

Benchmark u Ajndhovenu: U poseti Cooler Masteru

18.08.2015 13:51 | 0 Hardver
Benchmark u Ajndhovenu: U poseti Cooler Masteru

Dok su u Beogradu temperature prelazile 40 stepeni, Cooler Master nas je ugostio u holandskom gradu Ajndhoven gde se nalazi Evropska centrala kompanije. Iako smo bili svega dva dana tamo, holandska klima nas je osvežila i omogućila nam da makar na kratko zaboravimo na vrućine kod kuće. Nekada smeštena u malom gradu po imenu Venlo, zgrada HQ-a u Evropi je izgrađena na mestu gde se nekada nalazila Philipsova fabrika koja je proizvodila kasete.

Nedugo nakon što smo stigli u Ajndhoven, omanji grad koji broji oko dve stotine hiljada stanovnika na jugu Holandije, zaputili smo se u Cooler Master HQ. Odabir Ajndhovena za sedište nije slučajan, ovaj grad nije predstavljao bitan faktor u Holandiji, kada je buknuo tokom industrijske revolucije, a posebno kada je kompanija Philips osnovana upravo u ovde davne 1891. godine. Od tada je važnost ovog grada počela eksponencionalno da raste.

 make_it_yours_05.jpg

Nakon što smo stigli, dobili smo kratku turu kroz samu zgradu gde smo videli gde se testiraju napajanja, prave fotografije uređaja, pa čak i sa impresivnom gejming sobom koja ima posebno osvetljenje, air brush-ovana kućišta i tematski iscrtane zidove. Ne čudi nas što smo dobili informaciju da kada god ne mogu da nađu kolege, ovo je prvo mesto gde ih traže.

 make_it_yours_01.jpg

make_it_yours_02.jpg

make_it_yours_04.jpg

Zanimljiv je bio i "put u prošlost" koji smo doživeli u momentu kada smo prošli kroz hodnik na kom su bili smešteni skoro svi proizvodi koji su izašli iz Cooler Master pogona. Bilo je tu veoma specijalnih momenata za autora ovih tekstova, kada je video neka od svojih starih kućišta i kulera na policama, kao i Musketeer II dodatak za prednji panel koji je želeo kao mlađi, ali ga igrom slučaja nikada nije nabavio. Nakon toga su momci iz Cooler Mastera prešli na stvar zbog koje su nas pozvali, a to je upoznavanje sa novom vizijom.

 make_it_yours_18.jpg

make_it_yours_19.jpg

make_it_yours_25.jpg

Cooler Master praktično nikada nije imao istaknuti slogan. Neko vreme se pojavljviao "The Ultimate Thermal Solution", ali verujemo da većina nas teško da bi mogla da se seti ovog detalja. Sa druge strane, nije teško setiti se slogana nekih drugih kompanija. Cooler Master želi da promeni imidž koji je gradio i da promeni pravac, a sve počinje sa novim sloganom - "Make It Yours".

make_it_yours_20.jpg

Ideja koja stoji iza ovog slogana je jednostavna, iako predstavlja ogroman projekat i zahteva izuzetno mnogo zalaganja od strane proizvođača. Ipak, cela postava Cooler Mastera je puna entuzijazma i uliva poverenje da će istrajati iza ovog projekta. Ukratko, u želi da ponovo napravi revoluciju na tržištu Cooler Master će napraviti kompletnu gamu proizvoda u svim domenima koji će biti podložni prilagođavanju od strane korisnika uz opremu i dodatke koje će obezbediti Cooler Master.

 make_it_yours_09.jpg

Ciljna grupa su svi korisnici koji imaju želju da nešto učine posebni, odnosno ličnim i prilagođeno sopstvenim potrebama. Ono što ovaj projekat čini velikim je činjenica da je njime obuhvaćena cela porodica proizvoda. Od kućišta, vazdušnog i vodenog kulera, napajanja, pa sve do slušalica, miša i postolja za notebook. Neki proizvodi izgledaju kao da su pri kraju, poput potpuno modularnog kućišta koje putem Bluetootha može da se poveže sa PC-em i time dobije mogućnost monitoringa potrošnje i efikasnosti uz odgovarajuću aplikaciju.

 make_it_yours_10.jpg

Dva proizvoda koja izgledaju kao da su posebno blizu finiširane verzije su slušalice i miš po imenu MasterMouse. Miš je koncipiran tako da je izveden iz plastičnih panela koji mogu da se menjaju. Na taj način miš može da se učini većim, manjim, ali i da se stavi panel sa drugačijom teksturom kako bi korisnik imao osećaj pod rukom kakav želi. Povrh svega, ovaj miš će imati i mogućnost promene težine, a trebao da bude i prvi model kod koga možete da pomerate poziciju senzora. Ime ove tehnologije je SlideSensorSlide, a pomoću nje se dobija opcija da centar miša bude praktično izmenjen.

 make_it_yours_11.jpg

Drugi proizvod koji deluje kao da bi lako mogao da se privede kraju su slušalice. Izgledaju kao da su iz veoma visoke klase što potvrđuju titanijumskom konstrukcijom, kožnom postavom, kao i kombinovanom žičnom/BlueTooth konekcijom. Poseduju kontrolne tastere na sebi, a uz sve to imaju i slajder za kontrolu basa. "Make It Yours" element je u ovom slučaju vezan za mogućnost promene jastučića što smo i očekivali.

 make_it_yours_16.jpg

Ono što je atipično rešenje koje do sada nijedan IT proizvođač nije izveo, je izmena samih drajvera odnosno zvučnika. Možda zvuči čudno, ali ideja je da se omogući izmena drajvera na isti način na koji menjate objektiv na DSLR-u. Odvrnete stare, zavrnete nove i dobijete HiFi umesto gejming zvuka, zvučnike sa istaknutim basom ili niskim tonovima. Šta god poželite zapravo. Naravno, ima tu da se radi još uvek, jer novi model dobije veći prečnik drajvera, bolji mehanizam za zamenu itd. Ipak, slušalice su možda ostavile najbolji utisak na autora ovih redova.

make_it_yours_17.jpg

make_it_yours_13.jpg

make_it_yours_12.jpg

Pored toga, tu su i kuleri po imenu MasterAir Maker, MasterLiquid Maker i pogađate sve će biti potpuno ostavljeno korisniku odnosno "makeru" da učini sve potpuno personalizovanim. Ipak, svaka avantura mora da počne prvim korakom, a on dolazi u vidu MasterCase proizvoda koji započinje celu "Make it Yours" i "Maker" epohu u Cooler Master istoriji i predstavlja prvi proizvod koji ćemo moći da pronađemo na policama lokalnih šopova. Šta više, to će se desiti u narednih nekoliko dana.

make_it_yours_21.jpg

make_it_yours_22.jpg

Master Case

Sa MasterCase-om sve počinje i reč je o kućištu koje je deo nove linije proizvoda. MasterCase je kućište koje uz dodatnu opremu možete da prilagodite na veliki broj načina. MasterCase 5 je prvi model koji će biti dostupan. Cela MasterCase 5 će biti praktično cela porodica koju čine tri modela, a to su MasterCase 5, MasterCase 5 Pro i MasterMaker 5. Šasija na sva tri modela će biti ista, ali će se razlikovati po količini dodataka koji dolaze u okviru pakovanja.

 make_it_yours_24.jpg

MasterCase nomenklatura je prilično jasna, a "Maker" modeli će svakako imati najviše dodataka čime će biti najprilagodljiviji potrebama korisnika. Pritom, ukoliko kupite osnovni MasterCase 5, moguće je napraviti i MasterMaker model kupovinom dodatne opreme zasebno. Dakle, čak i ukoliko u startu nemate novca, tehnički je izvodljvio da "doradite" svoje kućište. Ovo je korisno, posebno za one koji vole da počnu od nečega kako bi kasnije dodatno investirali. Ranije bi za tako nešto bilo potrebno da prodate staro i kupite novo kućište.

 make_it_yours_06.jpg

Na kraju, dolazimo do oznake "5". Ona je tu da definiše veličinu, odnosno dimenzije kućišta. U slučaju "petice" modeli su klasičini midi-tower, dok će gama verovatno da se proširi na 3 za mini-tower, 7 za big-tower i eventualno 9 za "ultra-tower" koji će naslediti Cosmos II. To je barem naša pretpostavka.

 make_it_yours_07.jpg

Verovatno se pitate koliko će MasterCase 5 biti prilagodljiv. Reći ćemo da je sve osim metalne šasije izmenjivo. Prednji elementi, bočne stranice, svi plastični elementi, unutrašnjost, pa čak i sam panel sa konektorima je podložan izmeni. Zahvaljujući standardizaciji i sistemu montaže po imenu "Slip and Clip" sve može da se premesti i prilagodi. Samo trebate da imate viziju i malo "maker" ambicije.

 make_it_yours_08.jpg

Ovde ćemo stati, jer ukoliko nastavimo napisaćemo ceo prikaz kućišta pre vremena. Jednostavno, ovaj koncept je izuzetno zanimljiv i teško je stati sa opisom, ali negde moramo da podvučemo crtu. Pridružite nam se na sledećoj strani.

Utisci

Dakle, Cooler Master je rešio da napravi veliku promenu u svojoj ponudi i od sada je "Make It Yours" slogan koji ćete verovatno viđati vrlo često. Međutim šta nam donosi novi koncept "MasterUređaja"? Pre svega, neće više biti mozganja oko modela koji treba da kupite iz veoma šarene ponude. Primera radi, Cooler Master se zaneo i napravio ogroman broj različitih NotePal postolja za laptop. Novi MasterPal može da zameni čak 73 postojeća modela i da ponude sve što mogu i oni. Naravno, imajte u vidu da su između nekih ranijih modela razlike bile zaista male. Međutim i pored toga, kada vas zapljusne 73 modela nekog perifernog uređaja, teško je napraviti izbor i verujemo da mnogi jednostavno odustanu od traženja, ili kupe samo onaj koji je već dostupan.

 make_it_yours_26.jpg

Druga bitna stvar je to što su delovi standardizovani i lako mogu da se zamene. Primera radi, na našem forumu postoje članovi koji dugi niz godina koriste neka od Cooler Master kućišta, poput Cosmosa. Nažalost, prednji panel recimo crkne i problem je nabaviti drugi iako je samo kućište i dalje bolje od mnogih aktuelnih modela ili korisnik jednostavno ne želi da ga menja. Jedina nada je da Cooler Master u svom sedištu ima ispravan panel koji je ostao negde i da ga pošalje. Cooler Master to zaista i radi, često besplatno, ali koliko mogu da imaju takvih rezervnih delova dostupnih kada ima toliko različitih modela?

make_it_yours_26.jpg 

Na ovaj način uvek možete da zamenite deo koji ste oštetili, koji više ne radi ili jednostavno hođete da izgleda bolje ili da dobijete drugačiju funkcionalnost. Koliko puta ste se nervirali, jer slušalice nisu imale "baš taj zvuk" ili je crkao levi zvučnik? Make It Yours bi mogao svemu tome da stane na put i reši problem od kojih mnoge industrije pate. I najbitnije od svega, omogućava korisniku da svoju opremu učini zaista ličnom.

Test: NZXT Phantom 530

Test: Cooler Master MasterCase 5 (PRO)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209