Greška

Došlo je do greške.

Benchmark Top 10

24.07.2014 21:33 | 0 Info
Benchmark Top 10

Rang liste su nam dobro poznate iz svakodnevice. Najboljih 5, 10 ili 20 proizvoda, glumaca, sportista, timova, zemalja po određenom kriterijumu ili parametru je nešto sa čime se susrećemo iz dana u dan. Benchmark sajt sa svojom novom verzijom donosi specifičnu listu, koja nije toliko rang-lista. Benchmark Top 10 je lista odabranih. Lista odabranih proizvoda iz određene kategorije, sa kojima nećete pogrešiti.

Zašto kažemo da nećete pogrešiti? Ovde se ne radi o rang listi, niti je to ideja, niti intimno mislimo da je klasičnu rang listu uopšte moguće formirati. Komplikacije koje nastaju prilikom proglašenja najboljih uređaja su enormne, naročito kada tu ubacimo lokalne faktore. Da li je najbolja grafička karta ona koja donosi najbolje performanse, ona koja donosi najbolji odnos cene i performansi ili ona koja se najbolje prodaje? Da li je odnos cene i performansi smešten u donju ili gornju kategoriju, odnosno da li želite da se igrate na maksimumu detalja u najnovijim igrama? Koliki je faktor tišina rada, overklokabilnost, dugovečnost? Sve su to parametri oko kojih će već desetak korisnika PC računara žestoko suprotstaviti mišljenja, a kamoli više desetina (a zašto da ne izrazimo nadu u više stotina budućih) hiljada naših dnevnih posetilaca. Zamislite istovetnu zavrzlamu za laptopove, mobilne telefone, tablete...Koliko ljudi, toliko ćudi.

Zato je Benchmark Top 10 formiran kao lista odabranih proizvoda. To su proizvodi koje smo odredili kao najkvalitetniji izbor i najzanimljivije u ponudi u datom trenutku. Na listi se mogu naći proizvodi drastično drugačijih cena, performansi ili dimenzija, i ona se formira tako da svako na njoj može naći ponešto za sebe. Neki proizvod će se na listi naći zbog odličnih performansi, drugi zbog cene, treći zbog dizajna, četvrti zbog neke svoje posebnosti. Svima im je zajedničko da će biti – dobra kupovina.

 

Put do ideje

Kako smo došli do ove ideje? Kada smo osmišljavali šta fali našem trenutnom (ili sada već prethodnom, u trenutku kada ovaj tekst budete čitali) sajtu, došli smo do zaključka – između ostalog – da nam fali način kojim bismo se obratili običnom kupcu, bio to povremeni čitalac ili redovni čitalac kome je zatrebala informacija o tome šta kupiti iz kategorije koju možda do tog trenutka nije pratio. Za to je bilo potrebno ili intenzivnije pratiti Benchmark sajt, ili mnoštvo naših testova konkretnih proizvoda, na osnovu kojih bi se izvlačili zaključci, koji možda i nisu uvek merodavni, jer čak i unutar jedne generacije može da se pojavi proizvod koji će dosta izmeniti pogled na neku kategoriju, a kamoli ako prolaze meseci i meseci.

Stoga, bilo je potrebno pronaći način kojim bismo se obratili našem čitaocu kome treba brz i jednostavan savet šta da kupi. Benchmark Top 10 je odgovor na tu dilemu. Odlučili smo da je jedini pravi put formiranje jednostavne liste preporuka, gde bi svaka kategorija dobila desetak ili dvadesetak proizvoda koji su dobar odgovor na svaku potencijalnu dilemu. To je jedini pravi put, naročito kada se u igru ubace svi relevantni faktori kao što su cenovni razredi, individualni kriterijumi po pitanju izrade ili dizajna, performanse uređaja i tako dalje.

Benchmark Top 10 je lista naših preporuka za kupovinu! Zahvaljujući njoj ćete brzo i lako pronaći dobar uređaj za sebe, koji je naša preporuka i naš savet za kupovinu. I najbolje od svega jeste što vam je skup naših saveta u mnogobrojnim kategorijama dostupan uvek i svuda, u samo par klikova mišem ili par dodira ekrana vašeg touchscreen uređaja. Treba vam informacija šta je trenutno dobra kupovina u domenu mobilnih telefona, tableta, laptopova, grafičkih karti, procesora, miševa, televizora, matičnih ploča? U svakom trenutku možete posetiti Benchmark Top 10 i otkloniti svoje dileme!

 

Benchmark Top 10 u praksi

Verovatno najbitnija stavka koju treba naglasiti jeste da unutar “spiska odabranih” nema rangiranja. Nema prvog, drugog, sedmog ili desetog, i po tome Benchmark Top 10 nije klasična rang lista. Kao da svi mi zajedno, i mi članovi redakcije, i vi naši čitaoci, ne znamo skupa da je najbolje kupiti ono što je najskuplje (ili među najskupljima). Međutim, čitaoci dolaze po savet, a ne po prazne priče. Naravno da je bolje uzeti grafičku kartu od 600 evra nego onu od 200. Međutim, ima li neka od 400 evra, koja će nuditi performanse veoma blizu onima od 600? Ima li nešto od 150 evra što će doneti performanse veoma bliske onima koje nudi model od 200 evra? I tako dalje, već vam je jasno šta želimo da kažemo.

Dakle, svi članovi liste su ravnopravni! Već smo rekli da su neki tu zbog svojih performansi, neki su tu zbog odlične cene, neki zbog specifične osobine i jedinstvene mogućnosti. Zajedničko svima je da su dobar izbor!

U Benchmark Top 10 listama ćete pronaći naše preporuke za: tablete, procesore, telefone, monitore, laptopove, grafičke karte, televizore, matične ploče, fotoaparate, kućišta, hard diskove, SSD-ove, tastature, miševe i RAM memorije. U planu je i proširenje na još kategorija, što će biti vršeno “u letu”.

Naravno, kao i uvek kada je širok spektar uređaja u pitanju, pojavila se potreba za određenom podelom. Kako bismo olakšali i pojednostavili proces odabira, uglavnom smo kategorije delili po cenovnim razredima. Na taj način kupac može odabrati između ekonomik laptopova i ostalih laptopova, ekonomik grafika i ostalih grafika, ekonomik telefona i ostalih telefona. Jer, da se ne lažemo, u Srbiji je cena itekako preovlađujući faktor, i način našeg formiranja listi i njihovih podela reflektuje tu aksiomatsku očiglednost.

 

Kako dalje

Kako formiramo Benchmark Top 10 listu? Ne postoji jednoznačni odgovor na to pitanje. Svakako je najbitniji faktor onaj najočigledniji, a to jeste naše iskustvo sa pomenutim proizvodima. Da, testovi ponajviše utiču na formiranje naše liste. Vrlo je logično da ćemo, ukoliko imamo više iskustva sa određenim brendom proizvoda, biti skloniji da te proizvode uvrstimo na listu, jer za njih možemo garantovati određene stvari.

No, to nikako nije jedini parametar. Osim testova, tu su svakodnevna iskustva u druženju sa računarima, telefonima, tabletima i svime vezanim za digitalnu eru, iskustva drugih, razmene mišljenja sa forumašima, komunikacija sa partnerima, malim i velikim firmama i servisnim centrima, reputacija proizvođača i tako dalje. Ne utiču uvek svi ovi parametri na odluku hoće li neki proizvod dospeti na Top 10 listu, ali itekako mogu uticati.

Benchmark Top 10 se apdejtuje redovno, ali nemojte očekivati momentalne, permanentne apdejtove. Uvek će postojati određeni “luft” pre nego što neki proizvod uvrstimo u listu. Naravno da će, primera radi, najnoviji iPhone ili Galaxy Note telefon da budu uvršćeni u listu u daleko kraćem vremenu u odnosu na neke druge uređaje, ali imajte na umu da se i mi moramo uveriti da li pridošlica zaslužuje da zameni starosedeoca na listi. Novije nije uvek obavezno bolje, ili nije bolja kupovina, naročito u onom kratkom periodu kada prodavci spuštaju cene da bi se otaraslili nečeg starog, uz veoma dobre cene...

Najzad, ne očekujte da je lista skup svega što je vredno kupovine. Ne, nikako. Nemojte misliti da roba koja nije na našoj listi nema svoga kupca, naprotiv. Lista je tu da vam olakša izbor, da vas usmeri i da vam pomogne prilikom kupovine kroz jednostavne savete za one kojima treba brza i pouzdana preporuka. Da vam pomogne da kupovina ne bude frustrirajuća ili prepuna dilema, ali izbor je na vama, bilo to što vam je potrebno na listi ili ne.

Uživajte u korišćenju Benchmark Top 10 liste. Potpuno smo uvereni da će vam biti od koristi, ma koliko smatrali da (ne) znate o novim tehnologijama i uređajima, pre ili kasnije. Kao i uvek, za pouzdanu i laku kupovinu preporučujemo naš Benchmark Web Shop! Vidimo se!

Integracija Benchmark sajta i Benchmark foruma