Greška

Došlo je do greške.

Benchmark savetuje: Kako odabrati laptop? (Video)

22.11.2017 11:17 | 6 Mobile
Benchmark savetuje: Kako odabrati laptop? (Video)

Nikada nije jednostavno odabrati pravi proizvod, a situacija je posebno zamršena u domenu laptopova, gde je broj kombinacija i permutacija zaista zapanjujući. Kako se snaći u tome i odabrati pravi laptop? Tu smo da pomognemo i olakšamo proces izbora adekvatnog uređaja. Saveti i predlozi koje ćemo vam dati su univerzalnog karaktera, bez obzira na to imate li svoje favorite i u kojoj kategoriji...


Filip Majkić

Benchmark je već godinama tu da svojim čitaocima olakša izbor uređaja. Osim klasičnih vodiča za kupovinu unutar određenih cenovnih kategorija, postoji i niz praktičnih saveta i pitanja koja možete sami sebi postaviti kako biste bili načisto sa time šta vam je zapravo potrebno. Uvek se iznenadimo kada vidimo koliko korisnika u kupovinu ide "na slepo", ili pak imaju tako protivrečne zahteve da jednostavno ne postoji adekvatno rešenje za njihove potrebe. Tada i upadaju u zamku, pošto je teško napraviti adekvatan kompromis.

 

"Potreban mi je laptop za svaki dan, ništa snažno ili zahtevno - ali da mogu da se igram na njemu", jedno je od najčešćih pitanja sa kojima se suočavamo. Slično se može reći i za: "Treba mi komforan rad, ali da bude malo da mogu da ga nosim sa sobom, i da ne bude previše skupo." Naravno, postoje instance kada se čak i najrazličitiji zahtevi mogu pomiriti, ali ovakvi kompromisi se najčešće prave kada je sam korisnik svestan šta mu je potrebno i procesu kupovine pristupi na adekvatan način. Stoga ćemo vas ovom prilikom provesti kroz proces odabira, sa kojim ćete ako ne rešiti, onda svakako značajno redukovati glavolomke. Redosled nije obavezan, niti determinisan u smislu da svakako morate da najpre razrešite dilemu pod 3 da biste nastavili na stavku 4, ali jeste poželjan - no, ne brinite ako ne možete da se odlučite, već nastavite na naredne stavke i u preseku svojih dilema doći ćete do sigurnog rešenja.


savet_8.jpg


1) Kategorije laptopova

Ovu stavku treba raščistiti pre prelaska na naredne. Kategorije laptopova su brojne i odabirom prave ćemo suziti izbor i poprilično smanjiti mogućnost za dilemu. Mi delimo laptopove na: ultrabuk, ekonomik, mejnstrim, multimedijalni, ultra-prenosivi, desktop replacement, gejming laptopovi i hibridi. Napominjemo da jedan uređaj može da spada u nekoliko kategorija istovremeno, kao i da su granice između određenih kategorija veoma tanke.

Kategorije laptopova

Kako bismo vam pomogli u izboru, kreirali smo poseban članak o kategorijama laptopova, koji možete pronaći na gornjem linku, i gde o svemu podrobnije pišemo. Toplo preporučujemo da posetite članak i prostudirate ga, nakon čega ćete lakše doći do odluke šta je ono što vam je zapravo potrebno. Kada obavite ovaj, prvi i najvažniji korak, ili makar svedete izbor na dve-tri kategorije, lakše ćete nastaviti sa kupovinom...


savet_3.jpg


2) Platforma

Pitanje platforme i jeste i nije jednostavno. U suštini, izbor se svodi na:

a) Laptop sa Windows operativnim sistemom
b) Laptop bez operativnog sistema
c) Laptop sa Mac OS X operativnim sistemom


savet_5.jpg


Ukoliko se odlučujete za Apple laptopove, ne gine vam opcija pod "c", i tu su stvari prilično jasne. Kada su Windows (i ne-Windows) laptopovi u pitanju, stvari se komplikuju. Računar sa operativnim sistemom jeste nešto što je veoma poželjno, ali sa druge strane takvi računari po pravilu koštaju više. Zato se mnogi odlučuju na kupovinu računara bez operativnog sistema, trudeći se da uštede što više pri inicijalnoj kupovini, a to se posebno odnosi na kupce u ekonomik kategoriji...Sami procenite šta vam je potrebno!

 

 

 

Forma, performanse i kvalitet

 

3) Forma i dimenzije laptopa

Ova stavka se najčešće izražava kroz veličinu ekrana. Da li vam je potreban 15,6-inčni, 14-inčni, 13,3-inčni, 12-inčni, 17,3-inčni laptop? Vaši kriterijumi su u ovom slučaju vezani za masu i dimenzije, vaše potrebe u smislu prenosivosti, uslove u kojima ćete koristiti laptop. Tu je potrebno pronaći pravi balans i stvar je potpuno individualna, drugačija od korisnika do korisnika, te kupac mora da odredi koja je njegova idealna forma.


savet_4.jpg


4) Hibrid?

Hibridnim uređajima nazivamo 2-u-1 modele, koji predstavljaju tanke i lake računare koji mogu da rade i kao laptop i kao tablet. Premda to zvuči veoma praktično, u realnosti često jedan režim rada "trpi" jer je računar prosto pogodniji za onaj drugi režim rada. No, činjenica je da postoji dobra šansa da će ogroman broj korisnika biti apsolutno zadovoljan onim što hibridi nude, tim pre što danas pokrivaju široke cenovne opsege - od malih i pristupačnih modela sa 10-12 inča do veoma skupih varijanti. Stoga se mnogi sa pravom pitaju može li im hibrid zadovoljiti gro potreba za računarom u pokretu.

Hibridi - da ili ne?

Slično kao i kod kategorija laptopova, i ovde smo svojevremeno pripremili članak koji se bavi upravo pitanjem da li vam je 2-u-1 uređaj zaista potreban ili nije. Dok su pristupačni modeli zaista dobre kupovine, kako se ide u više kategorije traži se sve veća i veća količina novca, pa tako možete veoma lako doći do uređaja veoma visoke cene, a diskutabilno boljih performansi ili učinkovitosti.


savet_hibrid.jpg


5) Performanse računara

Reč je o jednom od presudnih kriterijuma. Performanse u dobroj meri određuju karakter laptopa, njegove mogućnosti primene, klasu ili način upotrebe. Ukoliko laptop raspolaže veoma snažnim procesorom i grafikom, to znači da je pogodan za multimediju ili gejming, ali se ne može očekivati dugo trajanje baterije, dok čipovi niske potrošnje mogu biti smešteni u tanka kućišta manjih formata. No, rekli bismo da bi korisnik trebao biti iskren sa samim sobom šta mu je zapravo potrebno. Da budemo načisto, za neki nezahtevan surf ili gledanje filmova biće dovoljan praktično svaki laptop, naročito danas kada i Pentium procesori imaju četiri jezgra.


savet_6.jpg


Takođe, budući da je hardver i dalje najvažniji parametar prilikom kreiranja računara od strane proizvođača laptopova, treba znati da je umnogome presudan faktor kada je kreiranje cene u pitanju. Stoga dobro poznavanje sopstvenih potreba ne samo da utiče na iskustvo u korišćenju, već može pomoći da bolje prođete prilikom kupovine, ne preplaćujući mali dobitak u performansama, ili obrnuto, ne žrtvujući korisničko iskustvo zarad male uštede. Laptop se u proseku koristi više od tri (pa i četiri prema novim istraživanjima) godine u našoj zemlji, te uvek treba razmišljati i sa tog aspekta.


6) Kvalitet izrade

Reč je o izuzetno važnom detalju, na koji mnogi zaborave da obrate pažnju. Čak i kada kupujete onlajn, ukoliko ste u stanju, iskoristite priliku pa skoknite do obližnjeg šopa, pogledajte modele koji su izloženi. Procenite da li vam odgovara kvalitet plastike, pogledajte da li vam se dopada dizajn uživo. Takođe, svakako se potrudite da isprobate tastaturu i tačped, makar i na slepo. Obratite pažnju na odzivnost, eventualna ugibanja, krckanja i slično. Naravno, što je laptop bolje izrade, i njegova cena je veća. Kvalitetniji modeli se prave od metala, i takvi modeli su po pravilu skuplji od onih koji se izrađuju od plastike.


savet_dizajn.jpg

 

 

Baterija, budžet i naravno - podrška!


7) Baterija

U današnje vreme imamo situaciju da se zbog smanjivanja debljine laptopova sve više koristi pristup da baterije budu "ugrađene" u računar, bez mogućnosti da im korisnik pristupi (a da to ne zahteva rasklapanje drugih delova). Zato je veoma važno da se raspitate unapred koje su opcije dostupne za bateriju i odaberete u skladu sa tim. Tanki i laki računari po pravilu imaju dugotrajnu bateriju zbog štedljivog hardvera, dok gejming i multimedijalni modeli povlače više snage, pa samim tim baterije na njima traju kraće.

Produžite život bateriji vašeg laptopa!

Naravno, kada jednom nabavite računar, nije od zgoreg da saznate kako da bateriju pravilno održavate, kako bi što duže ostala funkcionalna. Baterijama opada kapacitet tokom vremena, ali pravilnom upotrebom možete eliminisati brojne faktore zbog kojih autonomija opada. Otuda i gornji članak koji smo pripremili za vas. Takođe, danas se mnogi računari isporučuju sa softverom koji optimizuje potrošnju baterije ili jednostavno prilagođava potrošnju vašem odabiru načina korišćenja.


savet_baterija.jpg


8) Planirajte u skladu sa budžetom

Tek sada dolazimo do stavke gde se spominje novac. Naravno, neke okvirne predstave o budžetu morate imati već u prvim stavkama prilikom odabira, ali tek ovde trebate da birate šta tačno želite od hardvera, što će eksplicitnije pozicionirati vaš računar u cenovnom smislu. Mi ćemo se ovde zadržati samo na nekim univerzalnim savetima, jer je veoma teško davati savete koji mogu biti dijametralno suprotni u zavisnosti od vaših ranijih izbora. Recimo, ukoliko kupujete hibrid naš savet bi bio da idete na pristupačnije konfiguracije, ali ne može se isti savet dati ukoliko želite gejming laptop ili ukoliko su vam performanse primarni kriterijum. Stoga, šta su naše preporuke u ovom domenu?


savet_9.jpg


- Uzmite SSD
: naša iskrena preporuka jeste da, ma koliki da vam je budžet, osim ukoliko zaista nije ekstremno opterećen, uvek idete na SSD. Pomak sa hard diska je stavka koja se najviše oseća u realnom radu, naročito na mobilnim računarima.

- RAM: sa trenutnim cenama, preporučili bismo da idete na 8 GB. Iznad toga je pitanje koliko vam je potrebno (osim ukoliko se ne bavite nekim specifičnim poslovima), a reč je o količini koja će svakako biti dobra za vaše dugoročne potrebe.


savet_ekran.jpg


- Ekran je veoma važna stavka, jer ćete gledati u njega svakog dana! Naša preporuka je da se ide na višu rezoluciju, odnosno da se ukoliko budžet dozvoljava izbegnu modeli sa HD Ready (1366 x 768) ekranima, koji zaista ne izgledaju adekvatno u 2016. godini na bilo čemu, a pogotovo ne na 15.6-inčnim laptopovima. Naravno, ukoliko budžet dozvoljava, IPS ekrani visokih rezolucija su pravi užitak u svakodnevnom korišćenju.

- Grafika je verovatno najkontroverznija stavka, jer svi mi želimo da se (makar ponekad) poigramo. No, stav autora ovih redova je nešto rigidniji - ukoliko se ne igrate, dovoljna vam je integrisana grafika! Iako je naravno uvek bolje da postoji i neko diskretno rešenje, u praksi se pokazuje da ono podiže cenu (i potrošnju) ali da suštinski ne donosi neko suštinski kvalitetnije iskustvo. Ako se igrate, onda idite na (barem) srednju ili višu srednju klasu grafika...


savet_7.jpg

9) Podrška

Da li i na koji način uvrstiti ovu stavku u kriterijume izbora? I da i ne. Raspitajte se detaljno kod proizvođača o garanciji, ali naš savet jeste da uvek iskustva drugih korisnika uzimate sa dozom otklona. Kada se uređaj pokvari, za korisnika je to stresna situacija i u takvim prilikama je sasvim razumljiva oštra reakcija, ali na priče "nikada više X zbog toga i toga" se ne trebate previše obazirati - osim ukoliko se ne ispostavi da je zaista reč o nekoj ozbiljnoj mani koja se manifestuje na velikom broju modela. Većina laptopova raznih brendova se prave u istim fabrikama, i dok neka serija tu i tamo može da se ispostavi faličnom u odnosu na prosek, generalno smatramo da je svaka serija priča za sebe i da vam ništa ne garantuje da baš vi nećete imati problem, sve i da se odlučite za najpouzdaniji model najpouzdanijeg brenda prema svim statistikama.


savet_2.jpg


Zaključak

Toliko od nas za ovaj članak. Verujemo da će vam pomoći u odabiru laptopa, jer veoma dobro znamo koliko je kompleksan i komplikovan proces odabira složenog uređaja poput računara. Potrudili smo se da čitav proces "razbijemo" u manje komplikovane delove i sistematski izložimo način na koji bismo i mi sami pristupili procesu odabira laptopa. Bez obzira da li spadate u početnike, ili u one koji znaju dosta o sceni, moći ćete da napravite pravi izbor. Čak i ukoliko vam ostane poneka dilema, uvek je bolje imati poneku dilemu, nego razmišljati odakle uopšte krenuti. Srećna kupovina!

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo IdeaPad Yoga 720 (Video)

Test: Lenovo ThinkPad A475

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109