Greška

Došlo je do greške.

Benchmark GOTY 2011: Sportske igre i igra godine

31.12.2011 14:16 | 0 Games

Najbolja sportska igra

Najbolja sportska igra po izboru Benchmark redakcije je:

FIFA 2012

Zašto FIFA, a ne PES? Zato što FIFA u ovoj sezoni donosi nezapamćen broj interesantnih novina, koje su na neki način konkurenciju bacile u drugi plan. Odličan Player Impact sistem doneo nam je do sad najprirodniju interakciju između igrača, kod koje svako uklizavanje i sudar izgleda drugačije, odnosno baš onako kako očekujete (uz povremen komične bagove).
 


 

Tu su i veća i preciznija kontrola nad loptom, unapređen AI, odnosno ponašanje igrača na terenu (pre svega odbrane), obogaćen Career Mode, kao i još par novotarija zbog kojih poslednja FIFA prilično odskače od prethodnih. Nema sumnje da je ovogodišnja fudbalska simulacija iz Electronic Arts-a najlepša, najbogatija i najautentničnija koju je ovaj stari serijal dobio.
 

Najbolja sportska igra po izboru Benchmark zajednice je:

DiRT 3

Iako nije doneo ništa revolucionarno novo, treći po redu DiRT nastavak je jedan bogat, utegnut i fleksibilan paket automobila, staza, modova i takmičenja koji je u stanju da zadovolji i okorele vozače, ali i one željne instant zabave. Bilo da isključite sva pomagala i dozvolite igri da vam udara šamare i za najmanje greške ili joj dopustite da koči i ubrzava umesto vas, nema sumnje da ćete naći balans koji najviše odgovara vašim vozačkim sposobnostima.
 


 

Brojne staze na egzotičnim lokacijama i trke u različitim vremenskim uslovima dodatno upotpunjuju doživljaj. Oni željni adrenalinskog driftinga neće želeti da propuste Gymkhana mod, dok će nostalgičare obradovati ozloglašena Group B klasa takmičenja i monstruozno snažnih automobila, koja je odnela živote nekih zvučnih reli imena iz 80-tih godina prošlog veka. Utegnute kontrole i dodatno ispeglana grafika ovaj nastavak čine jednom od najboljih Colin McRae igara.


Nominovani

NBA 2k12

Nakon prošlogodišnjeg NBA 2k11 hita, bilo je teško predpostavitii da će EA Sports u značajnoj meri uspeti da poboljša ovogodišnje izdanje. Ipak, to im je pošlo za rukom, čineći igru najboljom do sada, a ujedno i najboljom simulacijom košarke ikada. Sve počev od menija i prezentacije, preko još bolje kontrole nad loptom i animacija, obogaćeno je i dodatno ispeglano u meri u kojoj to nismo očekivali.
 


 

Nove animacije uhvaćene motion capture tehnologijom, u kombinaciji sa scenama igrača, publike i maskota u momenti ma nposredno pre pre i posle mečeva čine da igra izgleda kao pravi televizijski prenos. Pored Džordana, NBA’s Greatest mod je sada moguće igrati i sa mnogim drugim legendama kao što su Medžok, Leri i mnogi drugi.


Forza Motorsport 4

Forza serijal je bez sumnje najbolje što Xbox 360 ima da ponudi kada su vožnje u pitanju, a sa četvrtom iteracijom je to samo potvrdila. Impresivan broj detaljno modelovanih automobila svih vrsta i doba, gomila modova i šampionata, fantastična grafika i zvuk i staze na prelepim otvorenim lokacijama su sve ono čime Forza 4 može da se suprotstavi najvećem konkurentu koji nosi Gran Turismo 5 ime (doduše, ne i realizmom).
 


 

Implementirana podrška za Kinect kontroler je celokupnom iskustvu podiglo na viši nivo. Forza 4 Motorsport je najegzotičnija vožnja koja se pojavila protekle godine.


Virtua Tennis 4

Tenis u Srbiji nikada nije bio popularniji nego u proteklih par godina, pre svega zahvaljujući fantastičnim uspesima naših tenisera i teniserki od kojih su se mnogi našli i u poslednjoj Virtua Tennis igri. Igra je pre svega arkada koja je najzabavnija kada se igra u dvoje.
 


 

Ispeglana grafika, zmačajno redizajniran World Tour mod i gomila zabavnih (i manje zabavnih) mini igara garantuju da će svako naći nešto za sebe. Primetno osvežena grafika je donela detaljno modelovane tenisere i napadan kolorit koji nas podseća da je u pitanju naslov pre svega namenjen casual igračima, kao instant zabava koja je najkvalitetnija kada se konzumira u kratkim sesijama.


F1 2011

Da je Codemasters lider kada su vožnje u pitanju, dovoljno govori to što su se u ovoj (pod sportom objedinjenoj) kategoriji našle dve njegove igre. Ovaj tim je otkupio F1 licencu i nakon godina pauze 2010. nam doveo najbrži cirkus na svetu na konzole i PC.
 


 

Ovogodišnje izdanje ni po čemu nije revolucionarno, ali donosi poboljšanja i ispravke onde gde je to bilo najpotrebnije, pre svega težeći ka perfekciji. Prelepa grafika, realistična fizika i Career mod koji je sada moguće igrati i kooperativno, ovogodišnje izdanje čine pravom poslasticom za sve okorele vozače i ljubitelje Formule Jedan.

Benchmark igra godine

Igra godine po izboru Benchmark redakcije je:

Deus Ex: Human Revolution (Opis)

U nadi da ćemo sprečiti hajku na članove Benchmark Games redakcije i njihov eventualni linč, pokušaćemo da obrazložimo zašto je Deus Ex Human Revolution zauzeo mesto igri (Skyrim) za koju je, po mnogima, greh čak i pomisliti da neće odneti  titulu igre godine. I pre nego se pojavio,  Human Revolution je postao nešto više od igre. Može se reći da je sve počelo fantastičnim E3 trejlerom koji nas je oduševio više nego bilo koji drugi. U narednom periodu, sve do izlaska igre, Square Enix i Eidos su nam servirali gomilu video sadržaja (i interesantan sajt) nalik kratkim dokumentarcima, koji su nam na fenomenalan način dočarali univerzum igre, toliko da nam se u svest urezao kao jezivo uverljiva alternativa blsike budućnosti. Mračna vizija 2027. godine  koja nas je impresionirala svojim tehnološkim napretkom, ali i dirnula dubokim društvenim razdorima izazvanim njenom pohlepnom i nemoralnom eksploatacijom.
 


 

Ovo nas je toliko opčinilo da smo previše strepili da igra neće uspeti da upotpuni i zaokruži priču u koju nas je uvukla mnogo pre svog izlaska. Na svu sreću, to se nije dogodilo. Deus Ex Human Revolution je skoro savršen spoj nekoliko  žanrova, koji je doneo sve ono što smo priželjkivali još od prve igre. Izgradnja lika i profilisanje stila igranja putem mehaničkih augmenata u kombinaciji sa inteligentno osmišljenim dizajnom nivoa, pružili su nam nezaboravno iskustvo i brojne mogućnosti da igramo baš onako kako želimo. Fantastična atmosfera upotpunjena je odličnom, mračnom pričom i vizuelnim stilom koji je na pravi način dočarao novu, kontraverznu renesansu. Povremeni problemi sa veštačkom inteligencijom, neinventivne borbe sa bossovima i po malo zastarela grafika nisu bili dovoljno jaki razlozi da nas odvrate da Deus Ex: Human Revolution proglasimo igrom godine.

Igra godine po izboru Benchmark zajednice je:

The Elder Scrolls V: Skyrim (Opis)

Na svu sreću, tu je ogromna Benchmark zajednica da svojim glasom ispravi “nepravdu” redakcije. Tako je Skyrim u anketi na forumu počistio pod sa ostalim kandidatima i odneo ovu podjednako prestižnu titulu.
 


 

Najveći i po mnogima najbolji nastavak epske The Elder Scrolls sage je doneo dovoljno sadržaja da igrače još dugo drži prikovane ispred ekrana dok potpuno opčinjeni tumaraju ogromnim, hladnim fantazijskom svetom. Skyrim je već pokupio obe nagrada za RPG godine, a ova je još jedan dokaz da je i mnogo više od toga.


Nominovani

  • Battlefield 3 (Opis)
  • Batman: Arkham City (Opis)
  • Portal 2 (Opis)
  • The Witcher 2 Assassins of Kings (Opis)
  • Shogun II: Total War (Opis)

Benchmark Games redakcija vam želi srećne praznike i još više zabave u godini koja obećava!

Benchmark GOTY 2011: RPG i strategije

Benchmark GOTY 2011: Najbolje single player iskustvo

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409