Greška

Došlo je do greške.

Benchmark GOTY 2011: Pucačine i akcione avanture

26.12.2011 15:24 | 0 Games
Benchmark GOTY 2011: Pucačine i akcione avanture

Kada se osvrnemo na 2011. godinu, vidimo ogroman broj vrhunskih igara i verovatno najkvalitetniju i nabogatiju godinu koju pamtimo. U proteklih 12 meseci poajvili su se nastavci legendarnih serijala koje smo dugo čekali, od kojih, što je najlepše, ni jedan nije razočarao. Čak naprotiv, dobili smo igre koje su nadmašili očekivanja i pomerile granice u svojim žanrovima. Zato je pred nama izuzetno težak zadatak da dobro izvagamo i  proglasim

Milan Jović
 

Na svu sreću tu je ogromna Benchmark forumska zajednica koja bi, kao “glas naroda”, trebala da bude najobjektivnija (barem u teoriji). Zato ćemo na osnovu broja glasova, odnosno rezultata ankete sa našeg foruma, nagdraditi igre koje su prikupile najviše glasova forumaša I dodeliti im Benchmark Community’s Choice nagradu.


Najbolja pucačina (FPS, TPS)


Pobednik


Battlefield 3


Battlefield 3 iskustvo se ne može porediti ni sa jednim drugim. Zapravo može, ali samo sa onim iz prethodnih  igara iz istog, skoro deceniju starog serijala. Ova igra je igračima približila osećaj modernog ratovanja kakav do skora nismo ni mogli da zamislimo da ćemo iskusiti u video igri. Masivne bitke na kopnu, vodi i u vazduhu nikada nisu izgledale spektakularnije. Raznolike gigantske mape u kombinaciji sa bogatim arsenalom modernog vojnog hardvera i mehanizacije, fantastičnom destrukcijom i ništa manje impresivnom grafikom, ovu igru čine neprikosnovenim pobednikom u svojoj kategoriji.

 


 

Jednostavno, ni jedna igra ne izaziva toliku buru satisfakcije i adrenalina (koji kod nas ne opada ni nakon 70+ sati provedenih na online bojištima) kao kada neprijatelja sasečete preciznim rafalom, dok vam se vid muti, a u ušima zuji od eksplozija i hitaca koje je nesrećnik posvetio vama, ali na svu sreću, ne dovoljno brzo i precizno. Battlefield 3 je savršeno izbalansirana pucačina i nešto najbliže simulaciji rata, a da pritom ostane pristupačna i širim narodnim masama. Zaboravna kampanja je jedina mana ove igre, ali ona i onako nije razlog zbog koga se Battlefield igre kupuju i aktivno igraju sve do sledećeg nastavka. Gotovo jednoglasno, Battlefield 3 odnosi obe titule.


Nominovani


Call of Duty: Modern Warfare 3


Call of Duty je jedan od onih predvidljivih serijala od čijih nastavaka tačno znate šta možete da očekujete. Ipak, to nas nikad nije sprečavalo da u njima provedemo nebrojano sati uživajući u sve bogatijem multiplayer sadržaju koji je zagarantovan svakim novim nastavkom. Modern Warfare 3 nije ništa drugačiji.
 


 

Nakon kratke, ali slatke kampanje napakovane intenzivnom akcijom i brojnim filmskim momentima, dočekao nas je do sad najbogatiji režim za više igrača zaokružen odličnim, zaraznim i napetim kooperativnim Survival modom. Ako je CoD formula ono što vama najviše prija, onda je verovatno Modern Warfare 3 vaša pucačina (a možda i igra) godine. Na žalost, taj ustaljeni “deja vu“ efekat  je ujedno i glavni nedostatak igre.


Crysis 2


Crysis 2 nije napravio revoluciju kao njen prethodnik iz 2007. godine i može se reći da predstavlja nastavak koga original ne treba ni da se stidi, ali ni da se ponosi. Nekada prilično nelinearna pucačina smeštena na prelepo misteriozno tropsko ostrvo, postala je nešto „usmerenija“,  jer su je potkačili neki moderni CoD-oliki trendovi koji su ono što danas prodaje slične igre, naročito na konzolama.
 


 

Na svu sreću, Crytek je dobrim delom uspeo da zadrži duh originala i prihvatljivu otvorenost za taktiziranje, a moramo priznati da joj ni pomenuti “moderni trendovi“ nisu škodili. O grafici ne treba trošiti mnogo reči, pa je dovoljno reći da betonska džungla izgleda podjednako impresivno kao i ona iz prve igre (mada je 4 godine kasnije mogla da izgleda i daleko bolje, makar na PC-u).


Rage


Iako je za mnoge Rage razočarenje epskih razmera, mnogi će otvoreno priznati da su u igri uživali duže i više nego što su očekivali pored svih tih negativnih utisaka. Id Software je doneo ono što je i obećao, a to je pravo old school napucavanje po kome je tim i poznat (koje volite ili mrzite), a koje je kod nas izazvalo buru nostalgije (ovo shvatite kao plus).

 


 

Isto tako, id Software nas je ubedio da za zaposlene ima neke velike talente i umetnike koji su obavili fantastičan posao u stvaranju raznolikih postapokaliptičnih lokacija i brojnih interesantnih i prelepo animiranih likova. Međutim, bleda priča i neiskorišćen potencijal novog idTech 5 endžina u kombinaciji sa nekim tehničkim problemima (na PC-u), su neki od glavnih razloga zbog kojih igra ne zaslužuje titulu za koju je nominovana.


Killzone 3


Killzone serijal je verovatno zaslužan za prodaju nekoliko miliona PS3 konzola. Ovaj podatak dovoljno govori da se radi o vrhunskoj igri sa grafikom koja jednostavno prevazilazi mogućnosti hardvera konzole. U pitanju je snegom zavejan nastavak koji ne donosi ništa suštinski novo i revolucionarno, ali koji je u svakom pogledu bolji od već fantastične “dvojke“.
 


 

Fenomenalno napucavanje i akcija, konstanatan haos na ekranu i neke prelepe lokacije su ono što će vas vući kroz kampanju od koje smo ipak očekivali barem malo više.  Naravno, mulltiplayer je i ovog puta ono gde Killzone 3 briljira i nema sumnje da će vas zabaviti baš kao i onaj iz prethodne igre.


Gears of War 3


Gears of War 3 je na neki načinekvivalent prethodnoj igri, što znači da predstavalja jednu od glavnih ekskluziva Micrsoft-ove Xbox 360 konzole. Tako je i ovo nastavak bez revolucionarnih novina, što je očigledno nije sprečilo da bude nominovana. GoW 3 je najkrvaviji i najbrutalniji nastavak zahvaljujući kome Unreal 3 endžin na konzolama nikad nije izgledao lepše.
 


 

15+ sati duga kampanja prenatrpana akcijom je još zabavnija u co-op modu, kada Markus i njegova bad ass ekipa zaista dolaze do izražaja. Novi neprijatelj, oružja i multiplayer modovi su i više nego dovoljni da obore s nogu svakog ljubitelja serijala i sve igrače željne brutalne “take cover and shoot“ zabave.

Najbolja akciona avantura


Najbolja akciona avantura


Pobednici


Portal 2


Teško je poverovati da tako svežu i originalnu formulu koja krasi obe Portal igre, Valve u početku nije planirao da iskoristi u komercijalne svrhe. Na svu sreću to je ipak učinio, zbog čega definitivno nije zažalio, jer su se obe igre prodale u nekoliko miliona primeraka. Portal 2 je doneo još originalnije i još zabavnije zavrzlame koje su same po sebi dovoljne da igru učine sjajnom. Ipak, Valve je celokupno iskustvo obogatio nekim neživim, mehaničkim likovima koji su oživljeni fantastičnom glasovnom glumom i prelepim animacijama, a pre svega vrhunskim humorom kojim nas neprestano bombarduje.
 


 

Neki novi elementi u samom izvođenju (poput odskočnog gela i antigravitacionih tunela) su iskustvo u kampanji učinili još dubljim i kvalitetnijim. Implementiran kooperativni režim za dva igrača otvara potpuno novu dimenziju u načinu igranja, jer pored zamaranja vijuga, refleksa i tajminga, zahteva i konstantnu komunikaciju između igrača, kako bi zajedničkim snagama premostili brojne prepreke. Jednostavno, u pitanju je pravi, redak biser kakav se viđa jednom u par godina.


Batman: Arkham City
 

Benchmark redakcija je na vagu stavila Portal 2 i ovu igru, ali Portal 2 je prevagnuo za celih 2 grama. Gramaža koja upada u okvire moguće greške usled eventualno ne savršeno kalibrisane vage. Ipak, Portal 2 je kod nas odneo pobedu. U anketi na forumu je situacija bila gotovo identična, samo što su tih par grama bili na strani novog Betmena, pa možemo reći da su igre podjenako dobre, odnosno da obe zaslužuju titulu najbolje u žanru.
 


 

Batman Arkham City je doneo sve ono što igrač može da poželi od pravog nastavka fenomenalne igre. Igra je u svakom pogledu korak napred u odnosu na Arkham Asylum hit iz 2009. godine, koji je odneo ubedljivo najviše GOTY nagrada za istu. Teško je izdvojiti aspekte igre koji ovaj naslov čine tako kvalitetnim. Feneomenalna priča prepuna obrta, ogroman svet, mračna atmosfera, brojni interesantni likovi, zagonetke, enormna količina sadržaja, raznolikost u izvođenju i posvećenost detaljima su sve ono što Arkham City čini ubedljivo najboljom igrom sa super herojem u glavnoj ulozi. Igra zbog koje sa nestrpljenjem čekamo sledeću igru talentovanog Rocksteady tima.

 

Nominovani


L.A. Noire


Nakon pola decenije čekanja, Rockstar i Team Bondi su u maju konačno završili rad na ovom interaktivnom trileru smeštenom u Los Anđeles, sa pričom koja se proteže par godina nakon Drugog svetskog rata. Grad se guši u kriminalu i korupciji, a vi, kao detektiv Kol Felps morate da mu stanete na put. Impresivna motion capture tehnologija je uspela da otvori potpuno novu dimenziju u detektivskoj komponenti igre.
 


 

L.A. Noire donosi animacije lica kakve do sad nismo bili u prilici da vidimo u video igrama, a koja stavlja na test intuiciju i moć zapažanja igrača u ispitivanju osumnjičenih, ali i pažljivom osmatranju mesta brutalnih zločina. Podignuta obrva, spušten pogled ili tikovi sagovornika mogu biti presudni u daljoj istrazi. Ove sitnice su jedan od glavnih razloga zbog kojih je ovaj nasilan, kriminalistički triler nominovan u ovoj kategoriji.


Dead Space 2


Dead Space 2 je igra koju istovremeno obožavamo i mrzimo iz istog razloga. Taj razlog je fantastična, mračna i neverovatno zastrašujuća horor atmosfera koja je na trenutke u opasnoj meri uticala na naše mentalno stanje (razlog zbog koje smo je mrzeli).
 


 

Bez obzira na to što smo uvek mogli da namirišemo kada i odakle će iskočiti neka ružna karakondžula koju treba raskomadati, to nije uticalo na spuštanje krvnog pritiska i štrecanja ispred ekrana. EA i Visceral Games su nam pružili još jedno putovanje koje nas je se sa Ishimura rudarskog broda preselilo u Speawl rudarsku metroplu na Saturnovom mesecu, čiju posadu je takođe zahvatilo ludilo i Nekromorf infekcija i ovog puta izazvani misterioznim Marker-om.


Uncharted 3: Drake’s Deception


Uncharted 3 možda nije doneo dovoljno novina da kod igrača izazove “vau!“ efekat, ali to svakako jeste prezentacija, odnosno sve ono što i prethodna igra, samo još bolje. i ovog puta Naughty Dog je izvukao i poslednji atom snage (i nešto više) iz PS3 hardvera i podario nam jednu od najlepših (po mnogima i najlepšu) igara na svim platformama.
 


 

Posvećenost detaljima, filmska priča i akcija su ono što nas je konstantno oduševljavalo, bilo da Nejtana vodimo nepreglednom pustinjom dok se tetura po pesku od iscrpljenosti ili skačemo iz automobila na točkove teretnog aviona koji poleće, da bi koji trenutak kasnije iz njega iskočili (preciznije - ispali). Ova savremena verzija Indijane Džonsa donos obogaćen i produbljen multiplayer koji je sada daleko zabavniji na duže staze.


Trine 2


Trine 2 je igra je zbog koje ćete se osećati srećno i opušteno dok je igrate. Prelep fantazijski svet jarkih i veselih boja je prošaran svakojakim smicalicama koje treba prokljuviti, zaobići i premostiti jedinstvenim veštinama simpatičnih likova koje vodite. Miks platformskog izvođenja, planiranja, tajminga, manipulacije objektima i premlaćivanja neprijatelja ovu igru čine vrlo raznolikom i kontinualno zabavnom.
 


 

Muzika, komentari protagonista i naratora dodatno doprinose relaksirajućoj atmosferi i laganom napretku kroz po malo detinjastu i pored česte makljaže sa kojekakvim stvorenjima. Trine 2 je još bolja igre od prethodne, a činjenica da košta samo 12 evra je čini još vrednijom i primamljivijom.


Vratite se u sredu, kada ćemo nagraditi najbolju RPG igru, odnosno strategiju.

Poplava trejlera sa VGA događaja

Benchmark GOTY 2011: RPG i strategije

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409