Greška

Došlo je do greške.

Back to School 2012: Gejming vodič za kupovinu

06.09.2012 18:18 | 0 Games
Back to School 2012: Gejming vodič za kupovinu

Početak septembra je početak takozvanog “Back to school“ perioda u godini koji baca na muke mnoge igrače, naročito one nešto mlađe. Počinje škola, a sa njom i obaveze, zbog čega vremena za zabavu ima mnogo manje, baš kao i para u novčanicima roditelja. Po malo ironično je i to da po nekom nepisanom pravilu septembar označava i početak sezone poplava kvalitetnih igara, a ove nas očekuje prava bujica, što se samo negativno može odraziti na ocene u školi

Milan Jović

Konzole i motion kontroleri

Vodič počinjemo, da, pogodili ste - konzolama. Imajte u vidu da su priložene cene zasnovane na onim koje smo u trenutku sastavljanja vodiča zatekli u online katalozima domaćih prodavnica. Dakle, ne garantujemo da su te cene tačne i da proizvoda ima na lageru, pa ove informacije uzmite sa dozom rezerve.

Sony PlayStation 3 / LINK

Sony PS3 konzola jeste skuplja od konkurencije. Ipak, kada se uzme u obzir kvalitet, pouzdanost same konzole, prisustvo BluRay čitača i veliki broj odličnih ekskluziva, ova cena više i ne deluje tako visoko. Kako je do sledeće PS konzole ostalo barem još godinu i po dana, Sony ovaj period namerava da popuni nekim prilično bombastičnim ekskluzivama, kao što su The Last of Us, Beyond: After Life i God of War: Ascension, kao neke skoro najvljene - Until Dawn, Rain i Puppeteer. Sve navedeno je dokaz da je ovo sjajan trenutak za kupovinu konzole.
 


 

Trenutno su aktuelna dva modela PS3 konzole – stari, poznatiji kao “debeljko” i novi Slim, nešto manjeg gabarita koji je i najzastupljeniji na tržištu. Naš savet je da se držite novijeg modela jer je u skoro svakom smislu pouzdaniji od starog, a pritom košta isto. U zavisnosti od sadržaja paketa i veličine hard diska (120, 250 i 320 GB), cena PS3 konzole se kreće između 35 i 44 hiljada dinara.

PlayStation Move

Playstation Move kontroler za PS3 je već neko vreme na tržištu, a odlična prodaja je verovatno najbolji pokazatelj onoga što pruža. Radi se o još jednom kontroleru osetljivom na pokrete, ali u formi palice, sa kontrolama, tako da je pogodan upotrebi u zahtevnijim i složenijim igrama, a ne samo u casual naslovima. Usled odlične preciznosti, velikog broja ugrađenih motora i senzora, idealan je za prostornu kontrolu, te pokrete raznog tipa verno prenosi na ekran.
 


 

Zamislite kako jednim kontrolerom kontrolišete štit, a drugim mač, pri čemu se uglovi udaranja i odbrane i siline udaraca verno prenose! U svakom slučaju, za sve vlasnike Playstation 3 konzole, Move je veoma dobro ulaganje u budućnost, i omogućiće igranje igara novog tipa, kao i doneti novi vid uživanja u postojećim tipovima igara. Za korišćenje kontrolera je neophodna Playstation Eye web kamera, pa o tome vodite računa prilikom kupovine. Dostupni su razni paketi.

PlayStation Move Navigation kontroler - oko 4000 dinara / PlayStation Move Charging Station - oko 4000 dinara


Microsoft Xbox 360 / LINK

Moramo priznati da se i Xbox 360 drži podjednako dobro. Eksluzive kao što su Halo 4, Forza Horizon i Gears of War: Judgement su nastavci najpopularnijih igara sa ove platforme, koji će se pojaviti u toku ove i naredne godine. Treba imati u vidu i to da je Microsoft značajno unapredio korisnički interfejs i softverskom nadgradnjom proširio mogućnosti konzole na gotovo sve vidove digitalne zabave, napravivši od nje pravi multimedijalni centar. Ipak, MS nema nameru da se ovde zaustavi, pa će X360 uskoro dobiti i Internet Explorer i SmartGlass mogućnost.
 


 

Xbox 360 je jedna od najpoznatijih igračkih konzola današnjice i ne treba je posebno predstavljati. Microsoft konzola je predmet mnogih kontroverzi godinama unazad, ali je sve "nadživela" i postala jedna od najprodavanijih igračkih platformi na svetu. U ponudi je više verzija konzole, uključujući i nešto jeftiniju Arcade varijantu, ali vam mi toplo preporučujemo Slimline verziju, koja je hladnija, tiša, estetski privlačnija i sveukupno bolja od starog modela. Sve što vam treba jeste pogodan televizor (ili monitor, uz odgovarajući kabl koji u toj varijanti verovatno morate dokupiti), da jednostavno i bez mnogo muke povežete odgovarajuće kablove i zabava može da počne. Napomena: konzola nije modovana.

U zavisnosti od modela (noviji Slim ili običan), veličine hard diska (4 GB flash ili hard diskom od 160, 250 i 320 GB) i sadržaja paketa koji može sadržati neku igru, slušalice ili Kinect kontroler, cena konzole se kreće u rasponu od 26 do 43 hiljade dinara.

Xbox 360 Kinect

Nešto slično Move kontroleru, a opet tako drugačije nudi i Xbox 360. Naime, Kinect je sistem kamera koji detektuje pokrete tela i prenosi ih na ekran. Prednost je u nekorišćenju bilo kakvog kontrolera, što je istovremeno i najveća mana. Naime, pošto nema nikakvih tastera niti mogućnosti da se "uklopi" sa tradicionalnim igrama, Kinect - makar je takvo trenutno stanje - zahteva potpuno novu klasu igara, koje će biti prilagođene igranju bez kontrolera, samo pokretima tela. Odlično za casual naslove (igranje, skakanje, trčanje...), ali i za neke daleko ozbiljnije, kao što su Skyrim, Mass Effect 3 i Ghost Recon: Future Soldier u kojima glasom i pokretima ruku možete izdavati komande, pa čak i kontrolisati likove u igri.
 


 

Za početak, dostupan vam je Kinect Adventures, skup avantura prilagođenih ovom kontroleru, sa par vrlo zanimljivih mogućnosti, uključujući i ronjenje. Kinect nije jeftin. Takođe je dostupan u nekoliko varijanti sa određenim verzijama konzole, pa cena zavisi od paketa i verzije konzole koja ide uz njega. Ako želite da se najmlađi u porodici fizički aktiviraju dok igraju igre, Kinect je definitivno ono što ćete poželeti da im poklonite.

Kinect + Kinect Adventures + eGunstinger + Efruit Ninja – oko 18.000 dinara


Sony PS Vita Wi-Fi / TEST

Poslednji igrač na tržištu prenosnih konzola je fantastična Sony PS Vita, koja ne može a da ne dobije našu preporuku. U pitanju je jedan potpuno zaokružen proizvod koji će vam, gde god se nalazili, pružiti uživanje u igrama, počev od casual naslova, pa do hard-core igara koje se u svakom pogledu mogu meriti sa onim sa aktuelne generacije “stonih” konzola. Pritom, Vita objedinjuje sve poznate načine za interakciju sa igrama i kompatibilna je sa većinom naslova namenjenih njenom prethodniku (PSP). Konzolu još karakteriše izuzetno moćan hardver koji je u stanju da renderuje fantastičnu grafiku, koja izgleda još impresivnije na odličnom velikom ekranu.

Iako je konzola dostupna tek nešto više od pola godine u Evropi, već ima solidnu bazu igara različitih žanrova, koja će uskoro biti još bogatija igrama kao što su Resistance: Burning Skies, Little Big Planet i Assassin’s Creed: III Liberation. Pre samo par nedelja, na Gamescom sajmu su najavljeni još neki vrlo interesantni naslovi. Neki od njih su Tearaway, Killzone Mercenary i Playstation All-Stars Battle Royal.
 


 

PS Vita dolazi u dve varijante koje se razlikuju samo u podršci za 3G bežičnu vezu, dok oba imaju Wi-Fi. Smatramo da 3G model nije vredan pozamašne razlike u ceni. Jedina prednost 3G modela vredna pomena je ona standardna – pristup internetu preko SIM kartice sa bilo kog mesta. 3G je skoro neupodrebljiv za preuzimanje velikih igara sa PSN-a, kao i za igranje igara u multiplayer režimu (trenutno su podržane samo potezne igre). Negativna strana 3G veze je što njeno korišćenje pravi dodatni trošak.
 


 

Ipak, nezaobilazan dodatni trošak su memorijske kartice posebnog formata koje se mogu naći u rasponu od 4 do 32 gigabajta, a koje koštaju poprilično. Kako se sve PS Vita igre mogu se naći na PS Store-u u digitalnom obliku i to po 10% nižoj ceni od onih na Vita karticama, možda ćete želeti da nabavite onu većeg kapaciteta.Tako će vam kartica od 16 GB izbiti dodatnih 60 evra iz džepa. Treba imati u vidu da memorijske kartice služe i za čuvanje snimljenih pozicija u igrama, čiji folderi mogu da narastu i preko 100, pa čak i 200 MB (kao za Uncharted na primer). Ipak, većina neće pojesti više od par desetina megabajta.

Sony PS Vita Wi-Fi only model – oko 32.500 dinara

Savet: Za koju god se konzolu / motion kontroler odlučili, predlažemo da se dobro informišete o ovim paketima kod domaćih prodavaca, jer je često prilično isplativije platiti koju hiljada više, nego kasnije naknadno doplaćivati za ono što bi vas u paketu koštalo povoljnije.

 

Hardver

Osnova svake moderne i iole ozbiljne gejmerske konfiguracije podrazumeva neki relativno nov četvorojezgarni procesor uparen sa 4 ili više gigabajta RAM memorije. U odabiru ovih komponenti, može vam pomoći naš poslednji vodič za kupovinu hardvera. Ako vaš sistem ispunjava navedene uslove, onda će performanse u modernim igrama, kvalitet grafike i rezolucija u kojoj ih igrate, gotovo isključivo zavisiti od grafičke karte, koja je bila i ostala najvažnija komponenta gejmerskog PC-a, a koja dobija sve veći značaj.

NVIDIA GeForce GTX 660 Ti / TEST

Ovo je najnovija karta iz Kepler porodice GPU-ova koja je zapravo GTX 670 sa osakaćenom memorijskom magistralom, koja je sa 256 “skresana” na 192 bita. Ovo u praski znači nešto lošije performanse, ali po ceni nižoj za nezanemraljivih 100 evra. GTX 660 Ti je karta koja će pojesti za doručak i najzahtevnije igre u 1080p rezoluciji, na najvišim grafičkim postavkama. Jedina opcija u igrama koja je može baciti na kolena je forsiranje visokih vrednosti AA modova u rezolucijama većim od pomenute.
 


 

GTX 660 Ti je jedna od retkih serija grafičkih karti za koju NVIDIA nije propisala referentni dizajn. Zato su svi proizvođači ponudili svoje, fabrički overklovane modele, na različitim taktovima i sa drugačijim rashladnim rešenjima. Kako je razlika u performansama između njih skoro zanemarljiva, naša preporuka ide MSI GTX 660 Ti Power Edition OC modelu, koji je jedan od najbržih, najhladnijh, a pritom i najjeftinijih među modelima dostupnih na domaćem tržištu.

MSI N660GTX-Ti Power Edition – oko 35.000 dinara / TEST


AMD Radeon HD 7770 i 6850

Onima sa jeftinijim ulaznicama koji žele što više za što manje para, ne možemo a da ne preporučimo neki od modela iz serije AMD Radeon HD 7770. U pitanju je grafička karta niže srednje klase koja (u zavisnosti od modela) dolazi sa 1 ili 2 GB GDDR5 memorije, a koja do skoro nije bila vredna pažnje zbog cena od 150+ evra. Ipak, AMD je ovu cifru drastično snizio, pa se sada karta, u referentnom izdanju, može kupiti za više nego primamljivih 100 evra.
 


 

Iako je 7770 nešto sporija od starijeg Radeon HD 6850 brata, koji košta isto toliko, prednost novijeg modela leži u manjoj potrošnji, a time i manjem zagrevanju i buci koju proizvodi. Oni kojima su performanse prioritet, verovatno će se opredeliti za 6850, koji je podjadnako dobra kupovina.

AMD Radeon HD 7770 i 6850 - oko 12.000 dinara za referentne modele sa 1 GB memorije


Logitech G105 Modern Warfare 3 Edition tastatura / LINK

Ova tastatura se možda ne bi našla u ovom tekstu da joj cena nije otišla dole. U pitanju je nov model koji se pojavio početkom godine, a koji je kod nas stigao sa cenom od oko 8000 dinara. Sada se G105 može naći za 4000 dinara, što je sjajna cifra za ovo parče hardvera. U pitanju je tastatura namenjene gejmerima koja dolazi u dve varijante – sa plavim i zelenim pozadinskim osvetljenjem, što znači da je idealna za igranje u mraku.
 


 

Kod nas se prodaje Modern Warfare 3 izdanje, sa motivima igre na kutiji i CoD:MW3 logoom koji dominira gornjim, centralnim delom tastature. Bogat softver donosi sve ono što će znati da cene i najzahtevniji korisnici, a makroi i snimanje profila se podrazumevaju. Više o ovom modelu možete saznati na zvaničnom sajtu.

Logitech G105 MW3 Edition) tastatura - oko 4000 dinara u promo periodu


HP Pavilion g6-2009sm laptop / LINK

Iz opšte poznatih razloga, na našim prostorima su najtraženiji “gejmerski“ laptopovi u cenovnom rangu između 400 i 600 evra. Naravno, većina ih je svesna da je za pravi “gejming za poneti“ potrebno izdvojiti barem 1000+ evra, da bi iskustvo u igrama moglo da se poredi sa onim na prosečnom gejmerskom desktop PC-u. Ipak, po ceni koja je bliža gornjoj granici moguće je vrlo udobno igrati sve aktuelne igre (Crysis 2, sve CoD igre, GTA IV, PES, FIFA, pa čak i Battlefield 3). Upravo jedan takav je HP Pavilion g6-2009sm (B6F89EA).
 


 

U pitanju je laptop sa snažnim dvojezgarnim Core i5 3210M procesorom na 2.5 GHz, koji u Turbo režimu takt podiže na 3.1 GHZ. 4GB DDR3 memorije je minimum za udobno igranje, tako da ovaj model ispunjava i taj uslov. Za skaldištenje sve masivnijih igara tu je hard disk od sasvim zadovoljavajućih 750 GB.

Ono što ovaj model izdvaja od onih iz ovog cenovnog ranga je AMD Radeon HD 7670M grafička karta (rebrendirana 6650M) sa 1GB sopstvene DDR3 memorije. U pitanju je GPU srednje klase, koji je u stanju da gura aktuelne igre u 30+ frejmova u HD rezoluciji monitora koja iznosi 1366x768 piksela. Ipak, treba imati u vidu da ćete u onim najzahtevnijim morati da spustite grafičke detalje, jer ovo ipak nije pravi gejmerski laptop, ali svakako jeste onaj koji će vam za ove svrhe pružiti najbolje za taj novac.

HP Pavilion g6-2009sm laptop - oko 63.000 dinara

 

Igre

Darksiders II
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: H&S akciona avantura / Uzrast: 16+ / CENA: 5999 / Trejler

Darksiders II je još bolji nastavak već odlične akcione H&S akcione avanture iz 2009. godine, koja je oduševila igrače kako na konzolama, tako i na PC-u (godinu dana kasnije). Ovog puta igrač je u ulozi drugog jahača, koji ni manje ni više predstavlja samu smrt (Horseman Death), a koji se spustio na zemlju sa ciljem da otkrije one koji su smestili njegovom bratu (Horseman War – glavni lik iz prve igre). Igra je bolja, veća i lepša od prethodna, a tu su i neke interesantne novine. Sve ovo bi trebalo da bude i više nego dovoljan razlog da je nabavite.


Diablo III
 


 

Platforme: PC / Žanr: Akcioni H&S RPG / Uzrast: 16+ / CENA: 5999 / Trejler

Igru koju ne treba posebno predstavljati, jer su je 99% onih koji je žele već nabavili, a većina je svoju kopiju rezervisala mnogo pre njenog izlaska. Ono što od nje možete da očekujete jeste da vam pruži mesece, pa možda i godine kvalitetne izometrijske hack & slash akcije, kakvu je sa sobom doneo prvi Diablo. Igranje u kooperativnom modu je naročito interesantno, a u budućnosti sigurno nećete imati problem da pronađete ortaka za igranje, jer horde demona u svakom trenutku komada na stotine hiljada igrača. Trogovina predmetima, oružjem i opremom u igri za virtuelni i pravi novac je još jedan razlog da je ne preskočite, a pritom vam može doneti i zaradu. Ako planirate da je nabavite, budite oprezni sa doziranjem, da se zadovoljstvo ne bi pretvorilo u zavist, što nije retkost sa Blizzardovim igrama.


Guild Wars 2
 


 

Platforme: PC / Žanr: MMORPG / Uzrast: 16+ / CENA: 4999 / Trejler

Guild Wars 2 je ubedljivo najiščekivaniji MMORPG današnjice i igra koju svi s razlogom smatraju potencijalnim ubicom WoW-a. Od kad su serveri počeli sa radom, čini se da joj ovaj epitet sve više pristaje. U pitajnu je igra koja u pozitivnom smeru redefiniše mnoge aspekte žanra, a istovremeno je i ubedljivo najlepši MMO na tržištu. Guild Wars 2 će pre svega zadovoljiti ljubitelje PvP okršaja, ali sa velikim potencijalom za ekspanziju PvE komponente. Ne vredi trošiti reči o tome koliko zabave će vam ova igra pružiti po ceni “AAA” naslova, jer za razliku od najvećeg konkurenta, Guild Wars 2 ne zahteva mesečnu pretplatu.


Max Payne 3
 


 

Platforme: PC / Žanr: Pucačina iz trećeg lica / Uzrast: 16+ / CENA: 5999 (PC), 7499 (konzole) / Trejler / OPIS

Rockstar je zatvorio usta svim skepticima koji su verovali da je poslednji Max Payne krenuo stranputice. Max Payne 3 je mnogo više od još jedne pucačine. U pitanju je igra sa uverljivim lokacijama, likovima i pričom zasnovanom na surovoj realnosti mračne strane Sao Paola. Priča u kojoj Maks, na prvi pogled ne pripada, ali koja mu ipak savršeno pristaje i koja neprestano provocira unutrašnje demone koje već godinama pokušava da umiri alkoholom i tabletama. Rockstar je pritom uspeo da nam pruži onu jednostavnu, ali zaraznu mehaniku, sa adrenalinskom, filmskom akcijom sa matorim Maksom u glavnoj ulozi, kao anđelom smrti koju isporučuje u gracioznom stilu. Još jedan razlog za kupovinu može biti i sasvim solidan multiplayer.


Sleeping Dogs
 


 

Platforme: PC / Žanr: Akcija u GTA stilu / Uzrast: 16+ / CENA: 2999 (PC), 6299 (konzole) / Trejler / OPIS

Sleeping Dogs je ambiciozna igra koja koja pokušava da donese sve ono što se očekuje od jednog GTA klona, a dobra stvar je da to uglavnom radi sasvim solidno. Fokus na pesničenje neprijatelja u Džeki Čen stilu, umesto roštiljanja iz vatrenog oružja je pravo osveženje. Igra je pravi spektakl borilačkih veština, a razbijanje glava bitangi o predmete iz okruženja nikada nije izgledalo bolje. Dodajte tome otvoren svet, odličnu grafiku, interesantnu RPG komponentu i dramatičnu priču i dobićete pravi interaktivni film nalik onim sa početka 90-tih.


Battlefield 3 Premium
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina iz prvog lica / Uzrast: 16+ / CENA: 50€ / Trejler / OPIS / Origin

Battlefield 3 Premium je paket čijom kupovinom dobijate svih pet najavljenih ekspanzija, po standardnoj ceni jedne igre, koja iznosi 50 evra, što na prvi pogled zvuči kao pokušaj "šišanja ovaca". Ipak, kada uzmete u obzir da ćete za ovaj novac dobiti pristup svim ekspanzijama (od kojih će se preostale dve pojaviti u narednih par meseci) i to dve nedelje pre ostalih, kao i to da možete da računate na beneficije kao što je prvenstvo prilikom ulaska na servere i još štošta, onda ovo više i ne zvuči kao loša kupovina, naprotiv. Imajte u vidu da se ovim ne dobija i Battlefield 3, što znači da ćete morati da ga kupite ukoliko već ne posedujete igru. Trenutno, Premium dodatni sadržaj je dostupan samo u digitalnoj formi i možete ga kupiti na Origin servisu.

 

Budžet zabava / digitalna kupovina

Da za vrhunsku zabavu nije potrebno mnogo para, govore brojne igre koje se neretko mogu kupiti isključivo u digitalnom formatu. Neke od njih često pružaju daleko više zabave, po višestruku nižoj ceni. Ako imate bilo kakve nedoumice oko kupovine ovih igara, predlažemo da se posavetujete sa našim vodičem.


Counter-Strike: Global Offensive
 


 

Platforme: PC, X360 / Žanr: MP pucačina iz prvog lica / Uzrast: 16+ / CENA: 11€ / Trejler / Steam

Izlazak novog CS-a svakako zvuči kao jedan od najvećih događaja godine, bez obzira na to što je u srži ovo i dalje onaj isti, stari, dobri CS, samo taman dovoljno osvežen da zadrži igrače u godinama koje dolaze. Jednostavno, Valve je svestan da u rukama ima ogromnu bazu fanova koja je alergična na “moderne trendove” koji su zahvatili žanr, pa zato ne želi da eskperimentiše i rizikuje sa nekim drastičnim promenama (pametno). Tako Global Offensive donosi sve ono što i prethodne CS igre, ali sa taman dovoljno novina da iskustvo učini nešto dubljim i svežijim. Ona koja će imati najveći uticaj na gameplay su svakako granate za ošamućivanje protivnika i molotovljevi kokteli koji prave vatreni tepih i nanose štetu igračima koji se nađu na njemu. Tu su i dva nova moda (na nekin način dve varijacije jednog) u kojima igrač dobija novo oružje svakim ubistvom, a pobednik je onaj koji prvi napravi skor poslednjim oružjem – nožem.


Galaxy on Fire 2 Full HD
 


 

Platforme: PC / Žanr: Akciona avantura u svemiru / Uzrast: 12+ / CENA: 15€ / Trejler / Steam

Galaxy on Fire 2 je igra koja je portovana sa iOS, odnosno Android uređaja na PC, a koja se po svojoj kompleksnosti može meriti sa ostalim iz žanra kome pripada. U pitanju je igra nalik Freelancer klasiku, koja igrača baca u mračan i negostoljubiv svemir da istražuje galaksije, trguje, unapređuje i menja svoje brodove i naravno ratuje protiv pirata i misterioznog novog neprijatelja. Sve ovo propraćeno je ležernom i po malo komičnom pričom. Ovo je jedna od onih igara koja teško dosađuje, a jednom kada se to desi, budite sigurni da ćete joj se kad tad vratiti, što znači da definitivno vredi svakog centa.


Orcs Must Die! 2
 


 

Platforme: PC / Žanr: Akcija, Tower Defense / Uzrast: 12+ / CENA: 15€ / Trejler / Steam

Kao i prva igra, Orcs Must Die! 2 je miks akcije i Tower Defense žanra u kojoj igrač u ulozi viteza, na zadatku da zaustavi talase sve opakijih orkova, tako što na njihovom putu postavlja smrtonosne zamke koje postepeno unapređuje. Orcs Must Die! 2 je doneo sve ono što su igrači priželjkivali, a ovde pre svega mislimo na kooperativnim mod za dva igrača, sa kojim je došla i jedna heroina. Od nastavka možete da očekujete nove neprijatelje, još bizarnih zamki i redizajniran sistem veština (spell book) koji pruža daleko više defanzivnih pomagala. O popularnosti prve igre dovoljno govori podatak da su igrači do sada, zdrobili, iseckali i samleli preko 3.5 milona ružnjikavih, nabildovanih orkova.


Torchlight II
 


 

Platforme: PC / Žanr: Akcioni HS RPG / Uzrast: 12+ / CENA: 19€ / Trejler / Steam

Runic Games će za tačno dve nedelje izbaciti Torchlight II, nastavak prošlogodišnjeg izometrijskog H&S hita simpatičnog dizajna. Runic obećava poboljšanu grafiku, kao i potpuno novu avanturu koju je moguće igrati i u co-op modu. Ovog puta igra dolazi sa multiplayer modom, koji je moguće igrati kako online, tako i u LAN-u. Gomila novih lokacija, čudovišta, magija i raznolikih predmeta i oružja za "lootovati" su tu u još većem broju. Još jedna novina je i "Retirement" sistem, odnosno mogućnost penzionisanja lika nakon određenog nivoa, što omogućava prebacivanje nekih njegovih osobina na novog lika. Takođe, verni ljubimci će i dalje biti glavni asistenti u tamanjenju kreatura, u svetu u kome se vremenski uslovi i doba dana dinamično menjaju. I sam interfejs je u potpunosti redizajniran, kako bi igračima pružio što prijatnije iskustvo. Ukoliko igru rezervišete pre 20. septembra, potpuno besplatno ćete dobiti i prvu igru, što je još jedan povod da to uradite što pre.


I Am Alive
 


 

Platforme: PC, X360 / Žanr: Akciona avantura / Uzrast: 18+ / CENA: 14€ / Trejler / Steam

I Am Alive je igra koja je preživela promene razvojnih timova, brojna odlaganja, pa čak i otkazivanja. Ipak, igra je pre par meseci ugledala svetlost dana na Xbox 360 konzoli, a od danas je dostupna i na PC-u, na Steam servisu. U pitanju je naslov koji je najlakše opisati kao simulaciju preživljavanje apokalipse. Svet je zadesila katastrofa koja je počistila preko 90% populacije i bacila ga u očaj koji vlada ispod oblaka guste i smrtonosne prašine. Ovo malo preživelih se skrivaju i bore da prežive kako znaju i umeju. Zato očekujte mnogo platformskog pentranje po urušenim soliterima razorenog grada, dok tragate za svojim najbližim, ali pre svega za dragocenim zalihama hrane i vode. Svaki kontakt sa preživelimau ovoj igri nosi rizik, jer nikada nećete znati kakve su njihove namere niti kojim oružjem i trikovima raspolažu.


Sins of a Solar Empire: Rebellion
 


 

Platforme: PC / Žanr: Strategija / Uzrast: 12+ / CENA: 30€ / Trejler / Steam

Rebellion je samostalna ekspanzija za legendarnu Sins of a Solar Empire strategiju u svemiru, koja donosi dovoljno novina da se može nazvati pravim nastavkom. Tako igrače očekuje redizajnirani sistem ekonomije i borbe, nove rase i neke nove klase brodova. Jedna od njih su i Titani - leteće tvrđave dugačke petnaestak kilometara, naspram kojih razarači izgledaju kao mravi. Za izgradnju jednog Titana moraćete da potroše mnogo vremena i resursa, a nagrada je brod koji je u stanju da se sam nosi sa čitavim flotama neprijatelja. Značajna unapređenja pretrpela je i grafika, pa očekujte lepše osvetljenje, detaljnije brodove i vatromet prelepih efekata eksplozija i lasera koji će prštati na ekranu, kada se rasplamsaju bitke sa stotinama jedinica. I pored toga, hardverska zahtevnost igre je ostala neočekivano niska. Svaka preporuka za sve ljubitelje strategija i svemirskih simulacija.

 

Očekujte uskoro

Ispod ovog pasusa naćićete igre koje će se pojaviti do polovine oktobra, a za koje smo ubeđeni da vas neće razočarati, naprotiv. Naravno, jedini preduslov je da volite žanrove kojima pripadaju.


World of Warcraft: Mists of Pandaria
 


 

Platforme: PC / Žanr: MMORPG / Uzrast: 12+ / CENA: 3599 / Trejler / NAJAVA

Mists of Pandaria ekspanzija na prvi pogled kao da ne pripada WoW univerzumu, jer je po mnogo čemu drugačija. Blizzard je uneo neke drastične i manje drastične novine na svakom koraku. Svakako najveće i na prvi pogled najupadljivija promena je sam svet igre. Pandaria je živo ostrvo u pokretu, smešteno na leđima džinovske kornjače, zbog čega je izolovana od kopnene mase fantazijskog sveta. Ove predele nastanjuje rasa koja odavno ima svoju istoriju u WoW-u, ali koja nikada nije igrala značajnu ulogu. To su Pandarijanci, odnosno pande, kao neprikosnoveni gurui borilačkih veština. Blizzard je poznat po tome da zna šta radi, pa verujemo da će sve ove promene i novine naići na pozitivnu reakciju miliona fanova.


Borderlands 2
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Pucačina iz prvog lica / Uzrast: 16+ / CENA: 50€ / Trejler

Male su šanse da ste ljubitelj pucačina, a da vam je promakla prva igra. Borderlands je FPS žanr obogatila mnogim elementima karakterističnim za igre kao što je Diablo, a pritom je postala sinonim za vrhunsku kooperativnu zabavu. Gearbox je odlučio da Borderlands 2 napravi po proverenom receptu, s tim da ovog puta sve bude još bolje, veće, lepše, brojnije i bizarnije. Da li vam cifra od 87 “baziliona” oružja zvuči primamljivo? Dodajte tome ogroman otvoreni vanzemaljski svet sa nebrojano mnogo neprijatelja, zatim vozila i četiri igrive klase sa jedinstvcenim sposobnostima koje je moguće unapređivati i dobićete formulu za nebrojano mnogo sati kvalitetne zabave.


Dishonored
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Akciona avantura / Uzrast: 16+ / CENA: 50€ / Trejler

Dishonored predstavlja ono što je svojevremeno prva Bioshock igra. Arkane Studios je uspeo da donese nešto sveže i drugačije u žanr akcionih avantura iz prvog lica. Igra je smeštena u vrlo interesantan svet koji pruža nebrojano mnogo mogućnosti za izvršavanje misije. U pitanju je svet izražene kontrasti, koji je istovremeno prelep, ali i vrlo brutalan, a na igraču je da odabere da li će ostavljati krvave tragove za sobom ili će svoj posao obavljati diskretnije, iz senke.


XCOM: Enemy Unknown
 


 

Platforme: PC, X360 / Žanr: Potezna strategija / Uzrast: 12+ / CENA: 50€ / Trejler

Enemy Unknown je nastavak legendarnog XCOM serijala poteznih strategija, koji je na pravom putu da na pravi način oživi i nadogradi sve ono što je proslavilo serijal. Igraču je dat zadatak da odabranim hi-tech timom odbrani svet od invazije vanzemaljaca, usput prikupljajući njihovu tehnologiju u cilju istraživanja i razvoja naprednijeg oružja i opreme. Za te potrebe na raspolaganju ima bazu koju će na vrlo interesantan način moći da nadograđuje novim postrojenjima. Firaxis Games je ostao dosledan prethodnim igrama onde gde je to bilo najpoželjnije, dok je ostale unapredio u skladu sa modernim trendovima. Zato smo ubeđeni da će igra oduševiti sve fanove žanra, a pre svega fanove XCOM igara.


WRC 3
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Reli simulacija / Uzrast: 3+ / CENA: 50€ / Trejler

Treća po redu reli simulacija iz WRC serijala stiže 12. oktobra na PC, PS3, X360 i PS Vita. Black Bean je poslednji nastavak opisao kao "radikalno odvajanje od franšize", što verovatno znači da će po mnogo čemu biti drugačiji od prethodne dve igre. WRC 3 koristi potpuno novi endžin koji je Milestone kreirao za potrebe igre, a za koji tvrdi da je u stanju da renderuje napredno osvetljenje, detaljnu publiku i “particle“ efekte (kao na primer voda i prašina koji se dižu iza točkova). Ono što će ljubitelje vožnje više zanimati su automobili, a WRC 3 donosi čak 50 licenciranih, koje ćemo biti u prilici da vozimo na svim stazama iz sezone 2012. Black Bean obećava mehaniku koja će moći da zadovolji kako igrače željne instant zabave, tako i iskusne fanove pravih simulacija.


PES 2013 i FIFA 13
 


 

Platforme: PC, PS3, X360 / Žanr: Simulacije fudbala / Uzrast: 7+ / CENA: 50€ / PES 2013 trejler / FIFA 13 trejler

O ovim igrama ne vredi trošiti reči, jer podeljeni fanovi već znaju koju će igru pokupiti i šta od nje mogu da očekuju. Svaka je odlična na svoj način, a naš predlog je da uvek probate i onu drugu. I PES i FIFA će se pojaviti pre kraja septembra. Nadamo se da nam njihovi “navijači” nećete zameriti što smo ih stavili pod isti “koš”.


Toliko od nas za ovaj put! Želimo vam puno zadovoljstva i uživanja u igranju u narednim mesecima. Naravno, mi ćemo i dalje biti tu da vas posavetujemo i pravovremeno informišemo o raznim igrama koje će se pojavljivati, kao i o odgovarajućem hardveru.
 

CoreOnline: Vesnik nove ere cloud gejminga?

HTML5 gejming: Brauzer kao univerzalna platforma za igranje

  • Povezane teme:
10404
10405
10406
10407
10408
10409