Greška

Došlo je do greške.

ASUS WL-530gV2 Pocket Wireless Router

18.02.2009 11:25 | 0 Hardver
ASUS WL-530gV2 Pocket Wireless Router

Najnoviji i najmanji „džepni“ Wireless Broadband ruter, došao je na test.


 
Aleksandar Mišić


ASUS WL-530gV2 Pocket 4-port Wireless Router

Trend minijaturizacije počeo je da se širi i na polju mrežne opreme. Pored flash diskova od 64GB, portable 2,5" diskova kapaciteta 500GB, prenosnih slim DVD-RW uređaja, kao i mnogih drugih korisnih stvarčica, pojavio se i potpuno funkcionalni wireless broadband ruter koji staje u džep! Svedoci smo vremena u kome se wireless struktura mreža sve češće sreće kako u poslovnim sredinama, tako i u restoranima, kafićima, klubovima, parkovima, a predstavlja i veoma elegantno rešenje za postavku kućne mreže i deljenje Interneta na više računara. Ako posedujete bilo koji tip savremene Internet konekcije (ADSL ili kablovski), vrlo je verovatno da ćete u nekom trenutku poželeti bežični tip povezivanja. Tada je Wireless ruter ono što vam je potrebno.

Cooler Master Sileo

Na našim sajtovima ste imali prilike da pročitate članke u kojima su data vrlo detaljna objašnjenja, opisi struktura i načini realizacije wireless mreža, kao i tutorijal za deljenje interneta putem WiFi mreža, tako da ovom prilikom nećemo zalaziti dublje u tu tematiku. Kompanija ASUS već više godina širi svoju ponudu aktivne mrežne opreme, pre svega broadband rutera i access pointova, među kojima se pojavljuju modeli koji se od konkurencije značajno razlikuju, bilo po dizajnu, bilo po mogućnostima koje nude. Iskusniji projektanti i administratori mreža nekako po inerciji najčešće svoja rešenja baziraju na proizvodima par poznatijh proizvođača mrežne opreme, posmatrajući sa skepticizmom sve "novajlije" na ovoj teritoriji. Već od samog starta na ovom polju, ASUS je uspeo da predstavi dobar broj uređaja koji za svoje karakteristike i performanse zaslužuju samo reči hvale. Ovom prilikom, na test nam je stigao wireless ruter iz najnovije ASUS serije, koji se od ostatka ponude razlikuje po jedinstvenom dizajnu i minijaturnim dimenzijama.

Cooler Master Sileo

U pitanju je ASUS WL-530gV2 wireless broadband ruter, model koji poseduje sve što bi jedan osnovni model rutera ovog tipa treblo da poseduje. Sa ciljem sticanja jasnije slike o tehničkim karakteristikama, pređimo na stvar i pogledajmo kako ASUS opisuje ovaj uređaj u svojim zvaničnim specifikacijama:

ASUS WL-530gV2 Pocket 4-port Wireless Router

Tip Broadband Wireless ruter
Interfejs Wireless
RJ45

WAN port

1 RJ45 konektor (10/100BaseT)
Podrška za Ethernet i 802.3 10/100 Mbps
Auto cross-over funkcija (MDI-X)

LAN portovi

4 RJ45 konektora (10/100BaseT)
Podrška za Ethernet i 802.3 10/100 Mbps
Auto cross-over funkcija (MDI-X)
4-port switch

Podržani protokoli

-Network: TCP/IP, DHCP server and client, PPPoE, NAT, ICMP, UDP
-Routing: Static Routes, NAT (one-to-many)

Menadžment

- Remote management
- Save/Restore konfiguracionih fajlova uz mogućnost update-a putem web interfejsa
- Device discovery
-Firmware Restoration: u slučaju greške pri upisivanju nove verzije firmware-a u eeprom i otkazivanja rada rutera, moguće je softverski mu pristupiti i povratiti odgovarajući firmware

Mrežni protokoli

- DHCP Server, WAN DHCP Client
- DNS Proxy, PPPoE login client support, Big Pond login client support
- NTP support

Resetovanje Držati pritisnut Reset taster 5 sekundi radi vraćanja na fabrička setovanja
Firewall NAT i SPI
Raspon radne frekvencije 2.4GHz - 2.5GHz
Wireless Security 64/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK
Ostale mere zaštite mreže - Logging: Dropped Packet, Security Event, Syslog
- Filtering: Port, IP Packet, URL Keyword
- VPN: PPTP VPN pass-through
- Access control list
Wireless Data Rate 802.11g mod: 6, 9, 12, 18, 24, 48, 54 Mbps
802.11b mod: 1, 2, 5.5, 11 Mbps
Wireless domet @11Mbps

u zatvorenom prostoru: 40m
na otvorenom pri optičkoj vidljivosti: 100m

Wireless domet @54Mbps

u zatvorenom prostoru: 30m
na otvorenom pri optičkoj vidljivosti: 60m

Izlazna snaga 12 ~ 15 dBm
Napajanje adapter AC/DC: 240V(50/60Hz) -> 5V
Dimenzije (D x Š x V) 129 x 44 x 29 mm

Sadržaj pakovanja je prilično standardan (napominjemo da olovka koja se vidi na fotografijama ne dolazi uz ruter, već je tu samo kao reper za dimenzije):

  • - ASUS WL-530gV2 Pocket 4-port Wireless Router
  • - Uputstvo za upotrebu
  • - UTP patch kabl
  • - Strujni adapter
  • - CD sa pratećim softverom

Na prvi pogled, ASUS WL-530gV2 zaista oduševljava minimalnim gabaritima, jer je do sada priča o wireles ruteru koji staje u džep bila nepojmljiva. Mnogi će se zapitati koja je poenta minijaturizacije komponente kao što je wireless ruter, kao i koja je ciljna grupa korisnika kojima bi ovo bilo od presudnog značaja pri kupovini. Prosto rečeno, u ciljnu grupu spada svako ko ima potrebu za osnovnim tipom wireless mreže i mogućnošću "prosleđivanja" Internet konekcije računarima koji se nalaze u mreži. ASUS je za WL-530gV2 dobio prestižnu japansku G-Mark nagradu za high-quality industrijski dizajn, što je sasvim razumljivo imajući u vidu kompaktnost i jedinstvenost dizajna.


ASUS WL-530gV2, po mogućnostima koje pruža, predstavlja osnovni model wireless broadband rutera, te je jasno da u startu ne treba očekivati neke egzotične opcije. Radi se o ruteru koji obezbeđuje rad u Wireless režimu po 802.11g standardu pri brzinama transfera do 54Mbps. Pored toga, ASUS WL-530gV2 standardno poseduje i 4 RJ-45 konektora, pružajući potpunu podršku rada u switch modu sa mogućnošću rutiranja paketa u okviru standardnog 802.3 Ethernet-a (10/100BaseT). Poseduje jedan WAN port kao interfejs za Internet konekciju koju "prosleđuje" u lokalnu mrežu. Antena je standardna "pigtail" varijanta, sa mogućnošću rotacije samo oko jedne horizontalne ose. Deklarisani nivo izlazne snage signala je 12-15dBm, što predstavlja uobičajenu vrednost za najosnovnije modele wireless rutera. ASUS WL-530gV2 poseduje standardni RP-SMA konektor za antenu, što je pohvalno, jer se kod dosta "ozbiljnijih" konkurentskih modela sve češće sreće situacija da je antena fiksna. Prednost postojanja RP-SMA konektora je u tome da je na ovaj ruter moguće po potrebi povezati eksternu "jaču" antenu ili antenu koja po tipu zadovoljava potrebe i fizičku konfiguraciju postavke konkretne wireless mreže.

Kao u ostalom i svaki ruter, ASUS WL-530gV2 poseduje reset taster čija je glavna funkcija vraćanje fabričkih podešavanja u registre eeproma, u slučaju da korisnik nekim podešavanjima izazove nefunkcionisanje mreže. Podešavanja i konfigurisanje parametara rada se vrši putem web interfejsa, kome se pristupa preko bilo kog web browsera iniciranjem konekcije na adresu 192.168.1.1. Implementirani interfejs je vrlo jednostavan za manipulaciju, jer poseduje integrisani help sistem, tako da se prevlačenjem miša preko naziva svake od bitnijih opcija ispisuje njena funkcija. Sam firmware je moguće updateovati, a ASUS je poznat po ažurnosti po tom pitanju, tako da na zvaničnom sajtu redovno izlaze nove verzije u slučaju da se javi potreba za ispravljanjem ili dodavanjem nekih opcija.

Kada govorimo o funkcionalnosti i ponašanju u radu pri testiranju, možemo reći da se ASUS WL-530gV2 pokazao vrlo stabilnim, bez "zakucavanja", gubljenja paketa i otkazivanja poslušnosti i pri najintenzivnijem opterećenju testovima. Wireless mod nije moguće isključiti putem web interfejsa, mada za time i nema potrebe. Primetili smo nešto izraženije zagrevanje u radu, u odnosu na druge modele, ali i pomenuto zagrevenje ne prelazi neke normalne granice. Što se tiče funkcionalnosti, već smo rekli da po specifikacijama poseduje sve što osnovni model wireless broadband rutera mora da poseduje. U praksi se to i potvrdilo. Ono što moramo da pomenemo, jer može biti potrebno određenom broju "ozbiljnijih/zahtevnijih" korisnika, jeste odsustvo podrške za true bridging, odnosno Wireless-to-Ethernet bridging, već se kao, hajde da kažemo - alternativa, koristi WDS za povezivanje sa drugim wireless/ethernet mrežama. U nekom tekstu posvećenom arhitekturama i realizaciji wireless mreža će biti više reči o ovome. Ukratko, true Wireless-to-Ethernet bridging obezbeđuje prenos paketa "iz jedne u drugu" mrežu bez provlačenja kroz interne protokole, firewall i slične apstrakcije. WDS obezbeđuje za tu namenu primitivnije rešenje (po autoru), koje se, najgrublje moguće rečeno, svodi na povezivanje wireless access pointova, pri čemu je brzina transfera paketa u realnosti prepolovljena. Ipak, o ovim tehnologijama će biti više priče drugom prilikom, kada tema bude upravo ta. Sada smo prosto samo pomenuli odsustvo ove podrške, koja zaista predstavlja ekstremno retku potrebu u slučaju "prosečnog" korisnika i postavljanja osnovne wireless mreže, te se ne može računati kao mana, ali se mora imati u vidu pri kupovini.
 

Generalno, kada saberemo utiske, ASUS WL-530gV2 možemo okarakterisati kao vrlo zanimljivo rešenje wireless broadband rutera, prvenstveno po dimenzijama i dizajnu koji nisu uticali na redukciju mogućnosti koje pruža. Kvalitet izrade je na visokom nivou, a funkcionalnost i ponašanje u radu zaslužuju pohvalu. ASUS WL-530gV2, kao što smo već rekli, može biti idealno rešenje za većinu korisnika sa "standardnim" zahtevima, a definitivno predstavlja jako dobro rešenje u slučajevima kada je potrebno brzo realizovati wireless mrežu na prezentacijama ili sličnim događanjima, jer su upotreba, transport i konfigurisanje zaista veoma jednostavni. Kada u obzir uzmemo i vrlo povoljnu cenu, zvuči sve primamljivije.

Cooler Master SileoZa:
- kvalitet izrade
- minijaturne dimenzije uz zadržavanje svih funkcija
- stabilan rad
- jednostavan web interfejs za podešavanje rada
- postojanje RP-SMA konektora, te mogućnost promene antene
- cena

Protiv:
- nešto veći stepen zagrevanja
- "neambiciozni" nivo stepena izlazne snage, mada dovoljan i prosečan
- uslovno rečeno, odsustvo podrške za true Wireless-to-Ethernet bridging

 

Kontakt kompanija ASUS

O internetu i kućnim wireless sistemima

TP-LINK High-Power Wireless USB Adapter

10203
10205
10206
10207
10208
10209