Greška

Došlo je do greške.

Asus PB287Q - pristupačniji 4K TN monitor

14.06.2014 11:11 | 4 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Test: Asus PB287Q - pristupačniji 4K TN monitor

Pre nekoliko meseci imali smo priliku da se sretnemo sa Dell 4K monitorima, 32-inčnim UP3214Q sa cenom nešto ispod 2000 evra i 24-inčnim UP2414Q koji se kreće u rangu oko 900 evra. Sada na testu imamo poveći 28-inčni 4K model sa očekivanom cenom od oko 650 evra. U čemu je štos, zašto je cena ovoliko niža? Odgovor na to pitanje je jednostavan. IPS paneli sa 4K rezolucijom su još uvek skupi za proizvodnju, tako da se kod PB287Q modela koristi dosta jeftiniji TN panel, koji znatno spušta ukupnu cenu monitora na prihvatljiviju cifru.

Kada je gejming u pitanju, TN panel uopšte nije loša opcija, štaviše jako je dobra, jer je pogodniji za tu ulogu u poređenju sa IPS-om. Mislimo pre svega na bolje vreme odziva ekrana, tačnije jednu milisekundu, naspram osam milisekundi koje smo sretali kod pomenutih Dell modela. Dakle, TN i dalje ostaje superiorniji za gejming, bilo da je u pitanju 2160p, 1440p ili 1080p, mada treba uzeti u obzir potrebnu konfiguraciju, zapravo jako moćan hardver koji će "gurati" 8 miliona piksela u vašim omiljenim igrama, ali o tome nešto kasnije u tekstu...Igranje u 3840 x 2160 rezoluciji na Twisted Nematic panelu je jedna stvar, a profesionalni rad kao što je obrada fotografija, dizajn, itd, je sasvim druga. Ukratko, ozbiljan rad na monitoru je svakako na strani In Plane Switching monitora sa vernijom reprodukcijom boja i znatno boljim uglovima gledanja. Ne možete imati najbolje iz oba sveta, barem ne još uvek, dok takva nova tehnologija panela ne bude dostupna na tržištu, a kada i da li će se uopšte to desiti - u ovom trenutku možemo samo da nagađamo.

Šta to PB287Q ima da nam ponudi za cifru od oko 650 evra? Pre svega, 3840 x 2160 tačaka na jako pristojnoj dijagonali od 28 inča. Pričamo o W-LED osvetljenom ekranu bez treperenja, sa 10-bitnoj (8Bit+FRC) dubini boja, visokom maksimalnom osvetljenju od čak 330 cd/m2 i 4K u 60Hz-a koji dolazi bez ikakvih komplikacija zahvaljujući Single Stream rešenju. Pomenuli smo 1ms odziv jako pogodan za gejming, 1000:1 citirani statični kontrast, sve to uz dobru ergonomiju, koju ćemo pokriti u narednoj sekciji...


 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model PB287Q
 • Dijagonala 28
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 1 ms
 • Maksimalno osvetljenje 300 cd/m2
 • Dimenzije 660 x 414 x 220.06 mm
 • Masa 7.9 kg
 • Citirani statični kontrast 1.000:1
 • Citirani dinamički kontrast 100.000.000:1
 • Konekcije HDMI x2
  DVI-D x1
  3.5 mm audio priključak x2
 • Mogućnosti promene ugla Horizontalni, vertikalni: -20°~+5°
  Promena visine
  Swivel i pivot režim
 • Ugao gledanja 170°/160°

Dizajn

Braon-crna kutija napravljena od klasičnog recikliranog kartona obeležena je najbitnijim odlikama Asus PB287Q modela. Šta se nalazi u njoj? Naravno, sam monitor, a uz njega i prateća oprema koja podrazumeva 1 x DispayPort kabl sa portovima pune veličine, 1 x HDMI kabl verzijom 1.4, 3.5mm audio kabl, uobičajni kabl za napajanje i prateću dokumentaciju. Može se reći da je PB287Q sasvim privlačan monitor, možda ne među Asusovim najprivlačnijim, ali svakako ima lepe i jednostavne linije. Šta se nama najviše dopada kod njega? To bi pre svega bio njegov sasvim uzan okvir oko ekrana, ali takođe i mat crna plastika jer smatramo da sjajna "glossy" varijanta ovde ne bi bila baš najbolji izbor. Sam ekran je takođe mat tipa, tačnije poseduje anti-reflektivni premaz.

Ergonomija je bez sumnje jako dobra. Ekran možete podešavati po visini - spustiti ga svega na par santimetara od površine ili ga podići maksimalno do 15cm od ravni vašeg stola. Dozvoljeno je menjati vertikalni nagib od -5 unapred, do 20 stepeni unazad (Tilt), ili ga horizontalno okretati levo-desno od -60 do 60 stepeni (Swivel). Šta nam se ne dopada kod Swivel opcije? To što se postolje rotira kompletno sa monitorom, umesto da bude u jednom stabilnom položaju, a da se samo ekran zglobno pomera levo-desno. Kad smo već kod postolja, ono je kvadratnog oblika i ima veću površinu, tako da je monitor stabilan na stolu. Uz sve opcije promene ergonomije, tu je čak i mogućnost postavljanja ekrana u vertikalnu orijentaciju, takozvani Pivot režim.
Na prednjoj strani u donjem desnom uglu nalaze se bele tačkice, koje mogu ostaviti utisak da je reč o senzorima osetljivim na dodir, ali nažalost to nije slučaj. U pitanju su samo vodiči za dugmiće koji se nalaze sa zadnje strane - položaj koji lično nikako ne volimo, jer nam se uvek dešava da omašimo željeno dugme i pritisnemo ono pored njega. Tako smo umesto Meni dugmeta u više navrata greškom ugasili monitor, što svakako ume da zasmeta. Na donjoj ivici nalazi se indikator koji svetli belom bojom dok je monitor uključen, mada ako vas ometa, on se veoma lako može isključiti u podešavanjima.Bokovi su relativno tanki, barem na samim ivicama, ali se postepeno proširuju kako napreduju ka sredini monitora, gde je inače i najdeblji. Na pozadini sa leve i desne strane nalazi se hrapava plastika, na kojoj su neprimetni otisci, koji će svakako nastati dok monitoru menjate horizontalni ugao. Mada, normalna plastika u gornjem i donjem predelu je nešto lošija po ovom pitanju kada mu menjate nabig, tako da će donekle ovi delovi biti "musaviji". Deo sa konekcijama ima plastični deo koji možete postaviti/ukloniti, a on služi da zamaskira priključke vaših kablova i na taj način pruži nešto čistiji izgled otpozadi. Od konekcija na raspolaganju su vam dva MHL HDMI 1.4 porta, jedan DisplayPort pune veličine, 3.5mm ulaz za zvuk i 3.5mm priključak za slušalice. Ulaz za napajanje je u odvojenom predelu sa leve strane, kada monitor posmatramo otpozadi.

OSD

Glavni meni monitora poziva se pritiskom na drugo po redu dugme, ako monitor posmatramo spreda, sa desna na levo. Uključujući Power dugme, ukupno ih ima sedam - dva dugmeta skroz levo služe kao prečice ka opcijama koje vi programirate u podešavanjima, zatim dugme za izlazak iz podkategorije, dugme za ulazak i potrvrđivanje, i dva gore-dole dugmeta za navigaciju kroz opcije. Poslednjih četiri pomenutih dugmeta takođe parira i kao prečica za Quick Meni koji sadrži šest opcija - Menu, QuickFit, Input Select, Close i dve prečice koje ste odredili. Pun meni se sastoji iz osam kategorija - Splendid, Color, Image, Sound, PIP/PBP Setting, Input Select, System Setup i Shortcut.

Splendid kategorija nam je već uveliko poznata, i u njoj se nalaze predefinisani režimi slika. Ukupno ih ima osam i uključuju Scenery, Standard, Theater, Game, Night View, sRGB, Reading i Dark Mode. Color kategorija podrazumeva osnovna podešavanja slike kao što je menjanje nivoa svetline, kontrasta, saturacije, temperature boja (hladnije, toplije), ton kože i Smart View opciju za prilagođavanje prikaza pri različitim uglovima gledanja.
Unutar Image opcije moguće je menjati oštrinu, tu je Trace free opcija za smanjenje latentnosti piksela (smanjuje zamućivanje), promena odnosa stranica, Vivid Pixel opcija za pooštravanje slike i ASCR (uključivanje dinamičkog kontrasta). Sound sekcija nudi opcije povećavanje jačine zvuka, Mute opciju i promenu izvora zvuka.

PIB/PBP Settings je zapravo dosta interesantna kategorija. PIP predstavlja skraćenicu za Picture in Picture (slika u slici), a PBP znači Picture by Picture (slika pored slike). Mi smo konkretno povezali Nexus 10 tablet pomoću HDMI kabla i isprobali kako ova opcija funkcioniše i bili jako zadovoljni rezultatima. Kod PIP opcije možete menjati veličinu i poziciju prozora, a takođe tu je i Swap opcija koja direktno menja izbor između izvora, recimo DisplayPort u manjem prozoru, HDMI u ostatku i obrnuto. Picture by Picture podrazumeva prikaz dve slike iste veličine sa pravilnim odnosom strana, tačnije monitor je podeljen na dva dela, a obe opcije su jako korisne za MultiTasking.Šta se nalazi u Input Select opciji je logično - odabir jednog od tri izvora. System Setup kategorija sadrži razne opcije. Tu je Splendid Demo mode koji vrši demonstraciju jednog režima slike u odnosu na drugi, GamePlus koji "crta" nišane različitog tipa u sredini ekrana, ECO mode za uštedu energije... OSD setup za promenu transparentnosti i vremena gašenja menija, DisplayPort Stream opcija gde se bira između 1.1 i 1.2 standarda (1.2 je potreban za [email protected]), promena jezika, zaključavanje tastera, informacije o izvoru, isključivanje svetla na Power indikatoru i na samom kraju zaključavanje Power tastera.4K upotreba

Ukoliko ste čitali naše testove Dell 4K UP3214Q i UP2414Qmodela, upoznati ste sa čarima, ali takođe i nedostacima 4K rezolucije. Ne želimo da se ponavljamo, tako da ćemo se ukratko dotaći ove teme. Pre svega, ono što želimo da istaknemo kod PB287Q monitora je Single Stream metoda donošenja 60Hz-a u 3840 x 2160 rezoluciji, koja nas je spasla mnogih glavobolja i problema koje nam je Multi Stream Transport zadavao. U ovom slučaju nismo imali apsolutno nikakvih anomalija, tačnije sve je radilo u onoj meri kao da smo na našu R9 280X grafičku prikačili 1440p ili 1080p monitor. Šta nudi 4K rezolucija? Ogromnu površinu za rad, odlične mogućnosti za izvršavanje više poslova u isto vreme, ali i nešto sitniji prikaz ako ne koristite opcije skaliranja unutar Windows-a. Primere koji najbolje opisuju 4K rezoluciju možete videti ispod.
Kakav je gejming u 4K rezoluciji? Izuzetno zahtevan. Apsolutno vam je potrebna jako skupa grafička i moćna mašina, kako bi ste novije naslove igrali na High ili Ultra podešavanjima. Kakva je situacija bila sa konfiguracijom autora, koja između ostalog uključuje Core i5-4670K procesor, R9 280X kartu i 8GB RAM-a? Daleko od sjajne. Isprobali smo MMORPG naslov Wildstar i na Ultra High podešavanjima u 3840 x 2160 rezoluciji dobijali frejmrejt od 20-28FPS, i to u najboljem slučaju. Smanjivanje opcija na High podešavanje nije pomoglo puno, tako da smo dobili samo blago povećanje - od 23-30 FPS-a.

8 miliona piksela u igrama je izuzetno zahtevan posao za grafičku kartu, tu nema sumnje. Isprobali smo i Watch Dogs naslov koji je dosta zahtevniji, i situacija je bila još lošija - Ultra High je davao od 12-18 FPS, dok je High pružao i dalje "seckav" utisak - od 14-19 FPS-a. Ovom prilikom želimo da vas posavetujemo da se ne upuštate u kupovinu 4K monitora ako ne posedujete dovoljno moćan hardver koji će moći da isprati ovu rezoluciju u igrama. Za desktop korišćenje i surfovanje, većina kartica će biti dovoljna, ali gejming u 4K će ispratiti samo one najmoćnije/najskuplje.

Kalibracija, testovi

Merenje i kalibracija

Režimi slika koji su najtačniji u slučaju Asus PB287Q monitora su Standard i sRGB, a ovde bismo uključili i veoma korektan Game režim, dok kod ostalih postoje veća i značajnija odstupanja. sRGB je zapravo i najtačniji, ali vam takoreći zaključava sva podešavanja slike, među njima i kontrolu nivoa osvetljenja. Standard režim nema ovih ograničenja, ali ima nešto veću maksimalnu Delta E vrednost, zapravo netačnu zelenu boju koja podiže vrednost na 7.7, dok je prosečna vrednost niska i iznosi samo 2.8, što sugeriše da je prikaz boja sveukupno relativno tačan.

Standard režim nudi i najbolji nivo kontrasta, 826:1 od citiranih 1000:1, dobru svetlinu od 237 cd/m2 i korektnu dubinu boje od 0.28 cd/m2 - režim koji rezultuje u sasvim dobrom prikazu. Ne tako dobrom kao kod IPS panela skupljih modela kao što su pomenuti Dell-ovi, ali sasvim pristojnom kada se uzme u obzir znatno pristupačnija cena monitora. Utisak ipak kvare uglovi gledanja, koji su daleko od idealnih u slučaju PB287Q modela, isključivo zbog TN tipa panela. Situaciju možete još malo poboljšati kalibracijom, ali potrebno je posedovanje hardverskog uređaja kao što je kolorimetar.

Kako je prošla kalibracija PB287Q modela u našem slučaju? Iznenađujuće glatko, na naše iznenađenje. Osvetljenje nismo doveli na idealnih 120, već malo većih 121 cd/m2, ali smo zato Gamma vrednost i temperaturu doveli do savršenstva - 2.2 i 6469K. Boje su nakon kalibracije svakako delovale tačnije, što je kolorimetar i potvrdio - prosečna Delta E vrednost je iznosila samo 0.5, dok je maksimalna takođe bila niska sa cifrom od 1.4.

Kalibracijom svakako nećete od TN monitora napraviti IPS, ali ćete bez sumnje dobiti nešto kvalitetniju sliku u odnosu na fabričke režime, za koje bismo rekli da su relativno tačni, takoreći "iz kutije". Kako su se svi režimi pokazali možete videti ispod. Zapamtite, traži se 2.2 Gamma vrednost sa što manje odstupanja, temperatura boja najbliža 6500K, što niža cifra dubine crne boje, što veća cifra kontrasta i što niža cifra Delta E vrednosti.


Standard

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
90
Contrast
80
Režim slike
Standard

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
237
Black Point (cd/m2)
0.28
Temperatura boja
6522K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
826:1
Delta E prosek
2.8
Delta E maksimum
7.7

 

sRGB

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
-
Contrast
-
Režim slike
sRGB

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
146
Black Point (cd/m2)
0.28
Temperatura boja
6385K
Gamma
2.3
Contrast Ratio
521:1
Delta E prosek
2.3
Delta E maksimum
5.5

 

Game

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
90
Contrast
80
Režim slike
Game

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
237
Black Point (cd/m2)
0.28
Temperatura boja
6554K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
854:1
Delta E prosek
3.9
Delta E maksimum
8.8

 

 

Kalibrisan

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
54
Contrast
86
Režim slike
Standard - Custom color R94, G80, B91

 


 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
121
Black Point (cd/m2)
0.18
Temperatura boja
6469K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
655:1
Delta E prosek
0.5
Delta E maksimum
1.4

 

Uglovi gledanja

Može se reći da TN panel kod PB287Q nije nimalo drugačiji u odnosu na TN modele koji ne podrazumevaju 4K rezoluciju. Ponašanje je identično. Čim se malo pomerite iz centra, dolazi do promene nijansi boja i naginjanju ka bleđem ili tamnijem prikazu, u zavisnosti da li ga posmatrate sa desne ili leve strane. Situacija u kojoj stojite iznad monitora rezultuje u dosta ispranijem prikazu, dok je pogled od ispod izuzetno taman i donosi poznati "negativ" efekat. Sve ovo pomenuto je tipično za TN tip panela, tako da uglovi gledanja zaista nisu dobri, baš kao i kod svakog drugog TN monitora.Uniformnost osvetljenja

Ekran Asus PB287Q je donekle ujednačen. Kažemo donekle jer situacija nije baš najbolja širom leve i desne ivice, na kojoj je jasno vidljivo isijavanje. Jasno je primetna i crvena nijansa koja prati ovo isijavanje, što je opet tipično za TN tip panela. Kao i obično, osvetljenje postavljamo na 0, 50 i 100%, a rezultate - koji su nešto izraženiji u oku kamere - možete videti ispod.

Ulazno kašnjenje

Kreće se između 16 i 33 milisekunde, što je itekako prihvatljivo za ozbiljan gejming.
Vreme odziva

S obzirom da je ovaj model okarakterisan kao 1ms monitor, jasno je da je njegov odziv jako dobar. Pojava duhova je u ovom slučaju minimalna, što je upotrebom fotoaparata i UFO Ghosting testa vidljivo u rezultatima ispod.Završni utisci

Konkretno, ovo je prvi TN monitor sa 4K rezolucijom sa kojim smo se susreli, i moramo reći da su utisci sasvim pozitivni. Bićemo iskreni i direktni - PB287Q ne nudi kvalitet slike koji parira Dell IPS UP2414Q i UP3214Q modelima koje smo ranije testirali, ali obzirom da je cena Asusovog modela dosta niža, razlika u kvalitetu i nije toliko drastična koliko smo mislili da će biti. Glavna zamerka koju ovde imamo su definitivno uglovi gledanja - ko je imao priliku da radi na IPS monitoru, zaista neće biti oduševljen TN panelom. Sa druge strane, za gejmere ovo i neće biti krucijalno bitna stvar, a svakako će ceniti jako nizak 1ms odziv. 4K rezolucija nudi izuzetno veliku površinu za rad i pregršt mogućnosti za multitasking, tako da osim sitnijeg prikaza zaista nemamo nikakvu veću zamerku.Još odlika PB287Q modela koje mu idu u korist su svakako dizajn i ergonomija, koja uključuje razne mogućnosti promene ugla i visine. Koliko su tačni režimi slika? Situacija je ovde dobra, tako da ćete i bez kalibracije imati sasvim solidan kvalitet prikaza. Single Stream 60Hz nam se takođe dopada jer ne donosi sve one probleme koji su nas mučili sa MST opcijom. Glavno pitanje je da li ste spremni za 4K rezoluciju? Da li je vaša konfiguracija i najviše grafička dovoljno snažna za 8 miliona piksela u igrama? Ukoliko je odgovor potvrdan, Asus PB287Q u ovom trenutku predstavlja pametnu kupovinu, jer poseduje pristupačnu cenu za koju nudi mnogo. Ključno pitanje za vlasnike IPS monitora glasi - da li ste spremni da pređete na inferiorniji panel zarad 4K rezolucije?


Prednosti

- 4K rezolucija
- Single Stream 60 Hz
- Dobra ergonomija
- Relativno tačan prikaz bez potrebe za kalibracijom
- Nizak odziv

Mane

- Uglovi gledanja TN panela
- 4K rezolucija zahteva veoma moćnu grafiku za gejming

Cena: očekivana cena od oko 650 evra

Monitor na test ustupio Asus.

Komentari

0 Dodaj komentar

Šta je kontrast i zašto je bitan?

Dell UltraSharp 24 Ultra HD monitor - UP2414Q

10304
10305
10306
10307
10308
10309