Greška

Došlo je do greške.

Asus PB287Q - pristupačniji 4K TN monitor

14.06.2014 11:11 | 3 Multimedija

Dizajn

Braon-crna kutija napravljena od klasičnog recikliranog kartona obeležena je najbitnijim odlikama Asus PB287Q modela. Šta se nalazi u njoj? Naravno, sam monitor, a uz njega i prateća oprema koja podrazumeva 1 x DispayPort kabl sa portovima pune veličine, 1 x HDMI kabl verzijom 1.4, 3.5mm audio kabl, uobičajni kabl za napajanje i prateću dokumentaciju. Može se reći da je PB287Q sasvim privlačan monitor, možda ne među Asusovim najprivlačnijim, ali svakako ima lepe i jednostavne linije. Šta se nama najviše dopada kod njega? To bi pre svega bio njegov sasvim uzan okvir oko ekrana, ali takođe i mat crna plastika jer smatramo da sjajna "glossy" varijanta ovde ne bi bila baš najbolji izbor. Sam ekran je takođe mat tipa, tačnije poseduje anti-reflektivni premaz.

Ergonomija je bez sumnje jako dobra. Ekran možete podešavati po visini - spustiti ga svega na par santimetara od površine ili ga podići maksimalno do 15cm od ravni vašeg stola. Dozvoljeno je menjati vertikalni nagib od -5 unapred, do 20 stepeni unazad (Tilt), ili ga horizontalno okretati levo-desno od -60 do 60 stepeni (Swivel). Šta nam se ne dopada kod Swivel opcije? To što se postolje rotira kompletno sa monitorom, umesto da bude u jednom stabilnom položaju, a da se samo ekran zglobno pomera levo-desno. Kad smo već kod postolja, ono je kvadratnog oblika i ima veću površinu, tako da je monitor stabilan na stolu. Uz sve opcije promene ergonomije, tu je čak i mogućnost postavljanja ekrana u vertikalnu orijentaciju, takozvani Pivot režim.
Na prednjoj strani u donjem desnom uglu nalaze se bele tačkice, koje mogu ostaviti utisak da je reč o senzorima osetljivim na dodir, ali nažalost to nije slučaj. U pitanju su samo vodiči za dugmiće koji se nalaze sa zadnje strane - položaj koji lično nikako ne volimo, jer nam se uvek dešava da omašimo željeno dugme i pritisnemo ono pored njega. Tako smo umesto Meni dugmeta u više navrata greškom ugasili monitor, što svakako ume da zasmeta. Na donjoj ivici nalazi se indikator koji svetli belom bojom dok je monitor uključen, mada ako vas ometa, on se veoma lako može isključiti u podešavanjima.Bokovi su relativno tanki, barem na samim ivicama, ali se postepeno proširuju kako napreduju ka sredini monitora, gde je inače i najdeblji. Na pozadini sa leve i desne strane nalazi se hrapava plastika, na kojoj su neprimetni otisci, koji će svakako nastati dok monitoru menjate horizontalni ugao. Mada, normalna plastika u gornjem i donjem predelu je nešto lošija po ovom pitanju kada mu menjate nabig, tako da će donekle ovi delovi biti "musaviji". Deo sa konekcijama ima plastični deo koji možete postaviti/ukloniti, a on služi da zamaskira priključke vaših kablova i na taj način pruži nešto čistiji izgled otpozadi. Od konekcija na raspolaganju su vam dva MHL HDMI 1.4 porta, jedan DisplayPort pune veličine, 3.5mm ulaz za zvuk i 3.5mm priključak za slušalice. Ulaz za napajanje je u odvojenom predelu sa leve strane, kada monitor posmatramo otpozadi.

Gizmo Moderators postova: 7208
--- link ---
fingon82 Član postova: 5610
Maznuli od Dell-a postolje
demios Član postova: 4990
aaaa...gde ima ovo da se kupi kod nas?

Šta je kontrast i zašto je bitan?

Dell UltraSharp 24 Ultra HD monitor - UP2414Q

10304
10305
10306
10307
10308
10309