Greška

Došlo je do greške.

Apple - od početaka do danas

12.10.2011 11:02 | 1 Hardver
Apple - od početaka do danas

Niko se nikada nije rodio naučen, niti je iko odmah po rođenju bio uspešan. Niti jedna kompanija nije osnovana kao "uspešna"... Da bi se postigao uspeh, potreban je napor, vreme, upornost, znanje, a naravno, i nezaobilazan uticaj sreće ili kako je neki nazivaju - karme. Put od "dna" do vrha je vrlo često trnovit i izuzetno težak, a retki stižu do njega samog. Razloga za to je mnogo, ali ipak ima i onih koji su sve nedaće savladali i "seli na trMiloš Jevtić

Apple - Od samih početaka do današnjih dana

Kada govorimo o kompaniji Apple neizbežno je i praktično nemoguće ne spomenuti jednog od njenih osnivača i kultnu osobu, koja je doprinela da Apple postane to što jeste danas. Naravno, govorimo o Stivu Džobsu koji je nažalost, malo prerano otišao na "onaj svet" . Isto tako kada se priča o Stivu Džobsu nemoguće je uz njega ne spominjati kompaniju Apple. Zato ćemo se u ovom kratkom osvrtu na istoriju jedne od trenutno najmoćnijih korporacija svakako osvrnuti i na njenog glavnog rukovodioca, najbitniju ličnost bez premca, bez koga, sigurni smo, Apple ne bi bio ovde gde je danas - Stiva Džobsa.

 Same početke ove kompanije ćemo svakako spomenuti, i tu ćemo se i zadržati, na "spominjanju", ali "noviju istoriju", sa početka dvadeset prvog veka ćemo ipak malo podrobnije opisati i usuditi se i da prokomentarišemo njen uticaj na IT svet onakav kakvog ga danas vidimo. Teško je postati lider i još teže ostati zapamćen, ali Apple je svakako "rezervisao" svoje mesto u istoriji računara. Možete voleti ovu kompaniju ili ne, ali neki trendovi su pokrenuti upravo od strane zaposlenih u ovoj kompaniji te će i istorijske činjenice o kojima ćemo danas i govoriti to i potvrditi.

Od Ideje do realizacije

Priču kompanije Apple 1.4.1976. godine započinju dvojica, u tadašnje vreme, sjajnih prijatelja Stiv Džobs (Steve Jobs) i Stiv Vozniak (Steve Wozniak). Kao školski drugovi zajedničkih interesovanja krenuli su u projekat "Apple I" iz garaže Stiva Džobsa.

 

 

 

Zajedničkim snagama i naporima, svetlost dana je ugledao prvi računar tadašnje kompanije Apple Computer, poznatiji kao Apple I. "Polovična" mašina kojoj je nedostajalo nekoliko delova poput kućišta, ASCII tastature, video adaptera i sličnih kako bi uopšte funkcionisala. Ako se malo udubimo u taj istorijski detalj, shvatićemo da je Džobs tada imao svega 21. godinu i tada je već praktično "najavio" da će svet imati jednog novog genija... Prodati svoj studentski VW kombi zarad početka proizvodnje mašine kojoj ne znate sudbinu je hrabar potez koji dovoljno govori o ljubavi koju je Džobs gajio prema ovim mašinama. Iako najveći deo zasluga u tom momentu pripada Stivu Vozniaku za pravljenje same mašine, "popularizovanje" i predstavljanje iste je bio deo Džobsovog zadatka.  

 

 

 

 

Ova mašina je prodata svetu u oko 200 primeraka, što su zaista interesantni podaci, pogotovo kada ih poredite sa današnjim milionima primeraka pojedinih proizvoda. Naravno, rariteti su skupi, pa je jedan od njih, prošle godine, trideset i pet godina nakon predstavljanja prodat za neverovatnih 133.250 funti što je oko 210.000 dolara bilo u to vreme.  Interesantna cifra za mašinu čiji je procesor bio "fantastično brz" - 1 MHz.

 


Nedugo zatim (za to doba), nakon dve godine, 1977. na tržište je stigao i Apple II. Drastično poboljšana mašina koja je za razliku od prvog modela doživela nekoliko redizajniranih verzija i praktično bila prva uspešna mašina koja je prodata u velikom broju primeraka. Interesantan je i podatak da su ove mašine prodavane čak do 1993. godine, iako je u međuvremenu, 1980. predstavljen i Apple III koji je prvenstveno bio namenjen poslovnom okruženju ali je zbog ograničenih mogućnosti doživeo fijasko i već 1984. je prekinuta njegova proizvodnja.

 

 

Strana 2Iako su rezultati prodaje Apple Macinosh mašina bili i više nego zadovoljavajući, Stiv Džobs, posle interne svađe u kompaniji dobija otkaz i napušta kompaniju Apple. Inače, otkaz dobija od Džona Skulija (John Skulley) koga je lično Džobs doveo u kompaniju. Inače, 1985. godina, kada Džobs dobija otkaz je samo jedna od prekretnica u kompaniji Apple, a istinu govoreći, i jedna od prekretnica u Džobsovom životu.

 


Kako je Džobs sam rekao - to je jedna od najboljih stvari koja mu se desila, da ponovo oseti iskušenje da bude početnik i da krene od "nule". Inspiraciju i svoj put je našao u kompaniji Pixar, a isto tako je put ka tronu krčio i osnivajući kompaniju Next (NeXT) koja će odigrati izuzetno ozbiljnu ulogu u daljoj budućnosti Apple korporacije.

 


Međutim, konkurencija se u tim momentima istorije budi, i Bil Gates i "saradnici" predstavljaju Windows 3.0 koji je laganim ali sigurnim koracima sustizao i kasnije sa Windowsom 95 prestigao Macintosh operativni sistem. Prava "seča knezova" se desila kada je Microsoft predstavio Windows 95 i zajedno sa njim, Intel svoje Pentium procesore. Sa tim potezom, Windows i Intel su uzeli ogroman deo tržišnog kolača kompanije Apple i bilo je jasno da je kompaniji iz Kupertina potreban novi "eliksir mladosti" kako bi se uspešno izborili sa konkurencijom. Taj eliksir je nađen u malopre pomenutoj kompaniji NeXT, te je Apple za 429 miliona dolara, 1996. godine kupio Džobsovu kompaniju. Ispostaviće se kasnije, definitivno jedan od najboljih poteza u istoriji Applea.

Tada, više od decenije nakon odlaska Stiva Džobsa iz Applea, stvari, čini se ponovo dolaze na svoje mesto. Dotadašnji BeOS biva zamenjen NeXSTEP OS-om što je ujedno bila i svrha kupovine pomenute kompanije. Kasnije, NeXSTEP će prerasti u Mac OS, a naredne iteracije istog su rezultirale i Lion operativnim sistemom, onakvim kakvim ga danas vidimo i koristimo!
 


Džobs je kratko vreme nakon povratka radio kao konsultant, ali već 1997. godine dolazi na mesto CEO kompanije Apple i tada manje više počinje "zlatno doba" ove kompanije kako ga mnogi nazivaju. Kako je Džobs i postavljen za CEO-a, umesto Žila Amelija (Gil Amelio), koji je smenjen zbog minusa koji je napravljen u kompaniji u visini od 25 miliona dolara, bilo je jasno da je potrebno obezbediti novac za oporavak kompanije kojoj u tom momentu "nisu cvetale ruže". Novac, 150 miliona dolara, je uložen od strane najvećeg rivala - kompanije Microsoft! Pored uloženog novca kompanije Microsoft, ovaj ugovor o partnerstvu je doneo i Microsoft Office na Mac računare kao i određeni broj akcija Microsoftu u kompaniji Apple.

Preporod kompanije

Kao što smo i spomenuli ranije, Džobs se vratio u kompaniju i nedugo zatim postao i njen CEO. Kako mnogi nazivaju - ovo je period "renesanse" Apple kompanije i period pravog uspona. Jedan od prvih, "ozbiljnih" poslova kojih se Stiv Džobs prihvatio je kreiranje iMac računara koju su evoluirali u one koje danas imamo na našim stolovima. Naravno, tada nije bilo ni govora o LCD tehnologijama, pa je ceo koncept iMac računara bio spakovan u kutiju CRT monitora. Prvi među njima, bio je originalni iMac Blue (iMac G3) koji je predstavljen davne 1998. godine.

 


Posle njega, redom su se ređali, G4 i G5 (beli iMac) koji je preteča današnjih Alu iMacova. iMac G4 je bio sjajna mašina, takozvana "lampa" koja je i dan danas vrlo poželjna među zaljubljenicima u Apple proizvode, a ono što karakteriše modele G4 i G5 je to da su za procesorsku jedinicu imali PowerPC procesore koji su 2005. godine "izbačeni" iz Apple mašina, i prva generacija Apple računara sa Intel procesorima je predstavljena januara meseca 2006. godine.

Strana 3To je ujedno i potez koji nam je danas doneo sve modele koje vidimo, i tranziciju sa iBook na MacBook računare, kao i sa PowerBook na MacBook Pro. Tranzicija uopšte nije čudila jer su tadašnji iBook računari bili kompletno izrađeni od plastike kao i MacBook dok su PowerBook mašine bile namenjene poslovnom, biznis svetu, kao što je to danas slučaj sa MacBook Pro derivatima. Boljitke u performansama, kako suvih brojki, tako i kulture rada je suvišno komentarisati, te je PowerPC bar u Apple mašinama vrlo brzo otišao u zaborav, sa tom činjenicom da je Mac OS X tajno razvijan za podršku kako PowerPC tako i Intel procesora. Ta podrška je trajala sve do 2009. godine kada je zvanično Apple objavio da Mac OS X Snow Leopard (10.6) neće više podržavati PowerPC procesore već će biti isključivo namenjeni Intel platformi. Sa dolaskom Liona, ove godine prestala je podrška i za 32. bitne Intel procesore, te se u mašinama na kojima je instaliran Lion mora nalaziti minimalno, Core2Duo procesor sa 64. bit instrukcijama.

 


Macintosh kompjuteri su sada vrlo poželjne sprave koje polako ali sigurno uzimaju procenat po procenat tržišnog učešća. Tako su na skorašnjem Keynoteu o kom smo pisali iznesene vrlo interesantne brojke gde se spominje cifra od čak 60 miliona Mac korisnika što je oko 10% tržišta računara. Najveći uspeh, u skladu sa svetskim trendovima, postigla je mobilna "ekipa" uređaja u koju spadaju MacBook Pro i MacBook Air. Izuzetno popularne mašine koje su Appleu donele izuzetno velike prinose. MacBook Air je trenutno mašina koju jako veliki broj kompanija pokušava na ovaj ili onaj način da iskopira, a sjajna izrada, autonomija, težina i izuzetno kvalitetan ekran visoke rezolucije su samo neke od stvari koje ga jasno izdvajaju od, do njegovog predstavljanja, postojećih laptopova. Sada je, naravno, situacija malo drugačija, te se sličnih klonova ipak može više videti.

 


Ako niste pratili IT scenu ovih godina, možda ćete biti i iznenađeni ovakvim potezima, i predstavljanjem ultra tankih i portabilnih mašina koje su do skora bile apsolutno nezamislive. Opet, možda pomalo i navijački, mišljenja smo da je upravo kompanija o kojoj govorimo zaslužna za kompletan preoret na tržištu računara. Do pre samo nekoliko godina, desktop mašine su bile daleko prodavanije i prisutnije na tržištu. Sada je situacija itekako izmenjena, a Apple je pravi pravcati preobražaj i bum na tržištu napravio predstavljanjem dva proizvoda. Vrlo verovatno ste, koliko god da vas (ne)zanimala ta oblast čuli i za iPhone i za iPad.

 

 

 

 

 


Od tog dana, 9. januara 2007. godine mobilni uređaji više jednostavno nisu bili isti. Kapacitivni, za to vreme, ogromni, ekran dijagonale 3.5", ogroman skladišni prostor, sjajan procesor, opet ponavljamo za to vreme, prelep dizajn i sve to sa možda najbitnijim detaljem - logom jabuke. U tim momentima počinje prava pomama za ovim uređajem, a konkurencija jako dug vremenski period apsolutno nije mogla nikako da priđe ni blizu ovog proizvoda. Sjajna uređaj i predstavljanje iOS operativnog sistema su učinili iPhone vrlo verovatno najpopularnijim telefonom na tržištu.

Naravno, Apple nije sedeo skrštenih ruku te su godinu za godinom predstavljani "novi" modeli. Novi je namerno pod znacima navoda jer je naslednik modela 3G, model 3GS bio apsolutno isti telefon sa nešto jačim hardverskim specifikacijama. Iako je 3G(S) bio opet izuzetno popularan, nije imao tu "crtu" koja je krasila prvi model, te je bio izrađen od plastike i generalno nije ostavljao toliko dobar utisak u ruci.

 

 

Gotovo paralelno sa iPhone 4, Apple na tržište izbacuje iPad, uređaj koji je, ma šta neki rekli, napravio, najblaže rečeno - pometnju na tržištu. Potpuno nova kategorija uređaja, tablet, koja "nikome nije potrebna" je preko noći postala najpoželjniji  uređaj na planeti. Samo dva meseca nakon pojavljivanja, ovaj uređaj dijagonale 10.1" i ekranom osetljivim na dodir je prodat u više od 3 miliona primeraka, a do dana današnjeg je ta brojka nekoliko puta uvećana. Iako je i prvi model bio sjajan proizvod, ipak je kao i sve "prve bebe" morao da preleži neke bolesti i ustupi mesto starijem bratu koji je imao i dve kamere, daleko brži procesor i grafičku jedinicu, bio gotovo trećinu tanji...

Moramo se vratiti par pasusa unazad, na MacBook Air. Posle ove priče, o Apple iPhone i iPad uređajima, čini nam se, potpuno vam je jasno otkuda želja i potreba za ovako jednim ultraprenosnim laptopom. Jednostavno, uvek je bilo i biće lakše, poneti jedan kilogram nego tri. Tom logikom su se vodili i u Appleu kada su predstavili pomenuti. Zahvaljujući saradnji sa Intelom, MacBook Air danas uopšte nije slaba mašina, naprotiv. Najnovjiji i5 procesori u kombinaciji sa "hibridnom" fleš memorijom umesto hard diska daju fantastične rezultate te je impozantan podatak da ova, tako tanka mašina, olako pobeđuje prethodne generacije MacBook Pro uređaja u benchmark testovima.

iPod

Kao što smo rekli ranije u tekstu, nemoguće je spominjati Apple a da se ne spomene Stiv Džobs. Isto tako, nemoguće je spomenuti isti taj Apple a da se ne spomene iPod, još jedan od uređaja koji je postavio nove standarde u svojoj kategoriji. Predstavljen, sada već, veoma davno, pre čitave decenije, 2001. godine, iPod je potpuno promenio koncept prenosnih muzičkih plejera. Izuzetno prost za korišćenje, prvi model je ponudio kapacitet od čitavih 5 gigabajta što je u to vreme, naspram konkurencije koja je jedva "dobacivala" do 256 megabajta bio fantastičan napredak. Modeli su se rađali jedan za drugim, i dok bismo ih samo sve pobrojali trebalo bi nam mnogo prostora te ćemo jedan poseban tekst u budćnosti posvetiti samo njima. U svakom slučaju sada ćemo spomenuti da dotični "drže" oko 70% tržišta prenosnih MP3 plejera, pa ako ništa drugo to dovoljno govori o njihovom kvalitetu.

 Par reči za kraj

Veoma, veoma je teško čak i pomenuti sve proizvode koje je proizvela kompanije Apple. Isto tako je jako teško hronološki ih sortirati. Ovo će biti jedan od početnih tekstova koji je pokazao koliko je zapravo uticaj kompanije Apple bio na IT industriju. Stiv Džobs je imao jako veliki uticaj na ta dešavanja, ali je nepravedno reći da je samo on zaslužan za to. Uostalom, s obzirom da nažalost više nema glavnog čoveka kompanije jasno će se u narednom periodu videti koliki je nedostatak istog. Ovaj kratak pregled istorije kompanije  Apple bismo i završili sa jednom sjajnom slikom koja kruži internetom od kada je Stiv Džobs napustio ovaj svet. 

Komentari

0 Dodaj komentar

Retrospektiva: septembar, 2011.

Trendovi, oktobar 2011

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209